ayyo KNOWLEDGE ENRICHMENT PAGE OF YBRAO A DONKEY

ayyo mcqs onlinetests
ayyo 1000 subjects mcqs

Image courtesy Treasury.gov. (USA)
Created, designed and maintained by ybrao a donkey.
Contact About home

Study Material

SEARCH IN AYYO MEDICAL DICTIONARY SAMPLE TEXT Click to go to Medical Dictionary Educational Sample Text Search. This Search is being made available without any warranties of use, for whatsoever purpose.



SLIDE SHOW of the MCQs in all subjects at random.

EXPLANATIONS AND CLARIFICATIONS


For explanations and clarifications on using these web pages, pl. see this explanations page.Click.


READING MATERIAL / STUDY MATERIAL in alphabetical order




RECENT additions in ayyo MCQS

Newly added questions. These questions can be absolutely new or those questions which were omitted earlier or which were not available earlier, collected/designed now.
Click to see recent additions at ayyo MCQs.




A
Abbreviations to Adrenal Glands
ae - Aeronautics - African Geography - an
ae - Aeronautics - African Geography - akz
al - Albumin infusions - amygdala - amz
anatomy
anb Apache Scores to Applied Therapeutics
aq Aqua
ar Arithmetic
arj to az.

B
Bacteria to Balanced Diet
Biology
Bj - Body Chemistry - Botany - Bt
Bu - Bz

C
Calcium blockers to Cardiology
Cells to Current Affairs

D
Data bases
Declaration of Rights to Development
Diabetology to Dyspnea

E
Economic Current Affairs to Economics
Eerie to English Vocabulary

F
Family Planning to Fugacious

G
Galician Language to GDP
Gemology to Geology
Grammar to Gynecology

H
Hague Protocol to Heterogenous individuals
History to Human Development Index

I
Iatronic Causes to Identify the word
Immune System to Immunology
Industrial Melanism to Italian Current Affairs

J
Jacob-Zuma to Jurisprudence - jz

K
Kalumpang to Kyoto Convention -kz

L
Labelling Products to Law and Justice
Le - Library and Information Science to Literature -lz

M
Martial Arts to Mathematics
Measurements to Myeloma

N
Narcolepsy to Nato
Neonatology to Numerical Ability

O
Obstructive Sleep to Official Development Assistance
Oldest to Outdoor Sports

P
Paediatrics to Pathophysiology
Paediatrics to Pathophysiology

Q
Qatar affairs to Qoph
Quantittive Aptitude - to qz

R
Radio to Rays
Reasoning
Religion to Retailers - to rz
Rhinoplasty to Russian History

S
Sacred-Books to Sciences
SEANAD EIREANN to Short Selling
Silicon Waffers to Sleep
Sobriquets to Space Research
Sulfinpyrazone to Suzzan Pet
From Sv - Synonyms - to Sz

T
Tacit to Terrorist Current Affairs
Thanatology to Three Gorges Dam
Tieas to Time-and-Space
Topical Therapy to Trazodone
tu -tulle gras - to tz

U
Ubiquitous to Uxoricide

V
Virology to Volcanic Mount

W
Watery mouth to Written Down Value Method - to wz

X
Xanax to Xylophone

Y
ya to -yachting to - Yousuf Ali Raza -to yz

Z
za zanu zoology zucchini zz



READING MATERIAL / STUDY MATERIAL subject-topic-wise in alphabetical order

Anatomy
Antonyms
Arithmetic
Astronomy


Biology
Books and Authors
Botany
Chemistry
Computers and Information Technology
Diagnostics
English Literature
Numerical ability
Pathology
Pathophysiology
Physics
Quantitative Aptitude
Reasoning (Verbal)
Sports
Synonyms
Thesaurus search.


Zoology


Readers can have a look at 500 English grammar rules.
click.



ADDED INDIA CONTENT for those who are interested in India
Click




disclaimer: While every effort is made to maintain accuracy, no liability or responsibility, pecuniary or otherwise, can be accepted for errors creeping in. Sometimes, others may have copyrights on images and materials presented here. Hence, commercial use is to be avoided, absolutely.

THANKS TO x10hosting.COM
without whose generosity, we could not have run these pages.
Occasionally, our web pages may not open owing to technical problems at host server. There is no need to get disheartened. Readers, may please try, after few hours, by which time, the problem may get corrected.


SUGGESTION


Even if you answer three random tests per day, over a period of one year, you will complete these 1000 tests. Rome is not built in a day. Edison tested his bulb a thousand times, before he gave us the incandescent lamp.

Search-topic-based ayyo onlinetests with scoring and answers



10 RANDOM TESTS IN Synonyms Antonyms Synonyms-antonyms 1 |
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10



10 RANDOM TESTS IN ARITHMETIC Arithmetic 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |



10 RANDOM TESTS in Arithmetic of Time and distances, trains and speeds
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |



10 RANDOM TESTS IN computers Computers 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |



10 RANDOM TESTS IN Numerical Skills Numerical 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |



10 RANDOM TESTS IN Reasoning Reasoning 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |


10 RANDOM TESTS IN anatomy Anatomy 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |


10 RANDOM TESTS IN diagnostics Diagnostics 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |




10 RANDOM TESTS IN pathology Pathology 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |



10 RANDOM TESTS IN pathophysiology Pathophysiology 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |





Links to ybrao a donkey`s writings at blogspot.com.

Africa yb



Reasoning Multiple Choice Question Tests

Atharvana Veda YB

AUTOBIOGRAPH





AYURVEDA yb

BHAGAVADGITA yb

BHARTRUHARI YB - please read this blog when you feel depressed/stress...

Buddha and Buddhism

BUSINESS IN INDIA yb

CONVERSATION STYLES

FAMILY YB

FASHIONS yb

FRANCE yb

Free letter samples

FREE THINKING WORLD YB

FREE THOUGHT AND SPEECH yb

FREE WORLD YB

friends yb

GANDHIJI YB

GITA REVIEWS yb

ENGLISH, GK AND REASONING

Medical Terms analyses and Objective type MCQs. HEALTH yb

HINDUISM REFORMS yb

HINDU PHILOSOPHY REVIEW YB

HOMOEOPATHY yb

INDIAN NATION

INDIAN ECONOMIC PROBLEMS YB

INDIAN ECONOMY YB

Indian Education yb

INDIAN LAW YB

INDIAN LITERATURE yb

INDIAN POLITICS YB

INDIAN SOCIETY yb

INDIAN STATES SWOT YB

INDO EUROPEAN DICTIONARY (SANSKRIT - Latvian, Lithuanian, Old Prussian, Sudovian)

WORLD LEGAL SCENARIO

Leftist Studies yb

MAHA BHAGAVATA YB

MAHABHARATA YB

MANAGEMENT ISSUES yb

Manu Smriti

ENGLISH GRAMMAR (yb)

Law glossary and issues

ENGLISH USAGE REVIEWS

Vocabulary exercises

VOCABULARY TONICS

RAMAKRISHNA PARAMAHAMSA yb

RAMAYANA YB

RECIPES YB

Russia yb

SANKARACHARYA (ADI SHANKARACHARYA)

SANSKRIT ENGLISH MINI DICTIONARY & ENCYCLOPAEDIA

SATHYA SAI BABA yb (satya sai baba)

SECULARISM yb

Shirdi Sai Baba yb

SHORT PARAGRAPH WRITING

SOUTH INDIAN VEGETARIAN COOKING YB

SOUTH ASIA YB

S`ringara S`atakam yb

SUMATI SATAKAM YB

UK YB

UPANISHADS yb

US AND THE WORLD yb

Vairagya Satakam

VEMANA Satakam YB

Viveka Chudamani Yb

Vivekananda YB

ONE WORD SUBSTITUTES



World Literature



Word Select

WORLD General Awareness (GK)

Problems of Telugus

Paramahamsa Yogananda Yb

Non-filmi Classical Music















READING MATERIAL

zoology

1. ZOOLOGY - ANIMAL LIVING ON LAND AND WATER a) ambivalent b) amphibian c) amphibole d) ambidextrous Answer: b.

2. ZOOLOGY - ANIMALS WITHOUT ANUS - example : a) Leech b) Roundworm c) Earthworm d) Flatworm Answer: d.

3. ZOOLOGY - ANNELIDA AND MOLLUSCA - have a living fossil link of a) Archaeopteryx b) Peripatus c) Neopilina d) Coelacanth Answer: c.

4. ZOOLOGY - ANTETIOR SPINAL NERVE ROOTS - contain only motor fibres and posterior roots only sensory fibres. Th law : a) Magendie~s law b) Bell~s law c) a and b. d) none Answer: c.

5. ZOOLOGY - ARISTOTLE LANTERNS - occur in: a) Asteroidea b) Echinoidea c) Holothuroidea d) Crinoidea Answer: b.

6. ZOOLOGY - ATP - is : a) An enzyme which brings about oxidation b) A hormone c) A molecule with high energy phosphate bond d) A protein Answer: c.

7. ZOOLOGY - Aerobic respiration and anaerobic respiration - common factor: a) Similar substrate b) Glycolys c) Pyruvic acid d) all Answer: b.

8. ZOOLOGY - Age of FISHES - known as: a) Devonian b) Ordovician c) Crustaceous d) Silurian Answer: a.

9. ZOOLOGY - Ancestral amphibians - were tetrapods that evolved during: a) Devonian period b) Carboniferous period c) Jurassic period d) Cretaceous period Answer: b.

10. ZOOLOGY - Argentaffin cells - associated with: a) Tumour b) Heart muscle c) Pericardium d) Pelv of kidney Answer: a.

11. ZOOLOGY - Ascar - first juvenile larva known as: a) Filiform larva b) Rhabditiform larva c) Miracidium larva d) Microfilariae Answer: b.

12. ZOOLOGY - BATS - wings are: a) Homologous organs b) Analogous organs c) Unrelated organs d) Vestigeal organs Answer: b.

13. ZOOLOGY - BILATERAL SYMMTRY - first phylum which shows: a) Arthropoda b) Annelida c) Mollusca d) Platyhelmins Answer: d.

14. ZOOLOGY - BIRDS - have; a) Left oviduct and right aortic arch b) Left oviduct and left aortic arch c) Right oviduct, left ovary and right aortic arch d) none Answer: b.

15. ZOOLOGY - BIRDS - wings are: a) Homologous organs b) Analogous organs c) Unrelated organs d) Vestigeal organs Answer: b.

16. ZOOLOGY - BRYOPHYTES - differs from pteridophyte in: a) Archegonia b) Lack of vascular tsue c) Independent gametophyte d) none Answer: b.

17. ZOOLOGY - BUTTERFLIES - wings are: a) Homologous organs b) Analogous organs c) Unrelated organs d) Vestigeal organs Answer: b.

18. ZOOLOGY - Bladder worm - a larva of: a) Obelia b) Silkmoth c) Taenia d) Nere Answer: c.

19. ZOOLOGY - Body organisation in Hydra - is of: a) Tissue grade b) Organ grade c) Cellular grade d) Organ system grade Answer: a.

20. ZOOLOGY - Botulinum toxin - a producer: a) Penicillium b) Aspergillus c) mushrooms d) Clostridium Answer: d. Clostridium botulinum.

21. ZOOLOGY - Botulinum toxin - example : a) Penicillium b) Aspergillus c) mushrooms d) Clostridium Answer: d. Clostridium botulinum.

22. ZOOLOGY - Bryophytes are: a) Aquatic b) Terrestrial c) Amphibious d) none Answer: c.

23. ZOOLOGY - CARBONIC ACID CONCENTRATIONS IN BLOOD - do not go up owing to presence of: a) Calcium b) Iron c) Potassium d) Sodium Answer: d.

24. ZOOLOGY - CENTROLECITHAL EGGS - laid by a) birds b) amphibians c) dipnoi d) insects Answer: d.

25. ZOOLOGY - CENTROMEREs - divides into two at stage of: a) Metaphase -I b) Prophase -I c) Metaphase -II d) Anaphase -II Answer: d.

26. ZOOLOGY - CLOSED BLOOD CIRCULATORY SYSTEM - can be found: a) only in humans b) vertebrates c) round worms d) shells Answer: b.

27. ZOOLOGY - CLUB MOSS - example : a) Selaginella b) Equetum c) Lycopodium d) none Answer: c.

28. ZOOLOGY - Capsule of Tenon - associated with: a) Eyeball b) Brain c) Skin d) Kidney Answer: a.

29. ZOOLOGY - Cell activities - controlled by : a) Chloroplast b) Nitochondria c) Cytoplasm d) Nucleus Answer: d.

30. ZOOLOGY - Cell ory - founder was: a) Wolf b) Rudolf Virchow c) Myen d) Schleiden and Schwann Answer: d.

31. ZOOLOGY - Centriole found in: a) Animal cells b) Red algae c) Prokaryotes d) Flowering plants Answer: a.

32. ZOOLOGY - Chromosomes contain: a) Protein only b) DNA and protein c) DNA, RNA and htone d) DNA, RNA, htone and non -htone proteins Answer: b.

33. ZOOLOGY - Community health services - handle: a) Control of communicable deases b) School and health education c) Awareness of clean environment d) all Answer: d.

34. ZOOLOGY - Contractile system in striated muscle - functional unit i : a) Cross bridges b) Sarcomeres c) Myofibril d) Z -band Answer: b.

35. ZOOLOGY - Coupling and Repulsion HYPOSIS for linkage - formulated by: a) Sutton -Boveri b) Bateson -Punnet c) Morgan d) none Answer: b.

36. ZOOLOGY - Cytopyge - found in: a) Paramecium b) Entamoeba c) Amoeba d) Trypanosoma Answer: a.

37. ZOOLOGY - DIGESTION AND CONSUMPTION - a starving person consumes first: a) Body fats b) Body proteins c) Vitamins d) Stored glycogen Answer: d.

38. ZOOLOGY - DIGESTIVE SECRETIONS WITHOUT ENZYMES - example:: a) Bile b) Gastric juice c) Saliva d) Pancreatic juice Answer: a.

39. ZOOLOGY - DIPNOI - belongs to class: a) pisces b) amphibia c) reptilia d) aves Answer: a.

40. ZOOLOGY - Drosophila - sex determination depends on: a) Y -chromosome b) X -chromosome c) Autosome d) b and c Answer: d.

41. ZOOLOGY - ECOSYSTEM - proposed by: a) Odum b) Tansley c) Whitker d) Goli Answer: b.

42. ZOOLOGY - EMBRYOS OF CHICKS - with 7 pairs of somites : a) 20 hours old b) 22 hours old c) 24 hours old d) 18 hours old Answer: c.

43. ZOOLOGY - ENTRIES IN GENE POOL - a mutation occurs in: a) Somatic cells b) Germ cells c) Plasma proteins d) Somatic DNA Answer: b.

44. ZOOLOGY - Egg laying mammals - example: a) Didelphys b) Macropus c) Pteropus d) Tachyglossus Answer: d.

45. ZOOLOGY - Endodermal and mesodermal cells - active rolling from embryo surface into interior : a) Ingression b) Involution c) Epiboly d) Inversion Answer: b.

46. ZOOLOGY - Evergeen trees - greenness owes to: a) Cold climate b) Absence of leaf fall c) Leaves falling in small number d) Supply of moisture throughout year Answer: c.

47. ZOOLOGY - F1 particles - found in: a) Lysosome b) Mitochondria c) Golgi Body d) Endoplasmic reticulum Answer: b.

48. ZOOLOGY - FAT FORMATION IN HUMAN BODIES - when: a) little glycogen in body b) low Blood sugar level c) Glycogen storage in liver and muscles completed d) large Intake of proteins Answer: c.

49. ZOOLOGY - FIRST PUBLICATION OF BINOMIAL NOMENCLATURE BY Linnaeus - in: a) Systema Naturae b) Species Plantarum c) Genera Plantarum d) Philosophia Botanica Answer: b.

50. ZOOLOGY - FORMATION OF SOLID MASS OF CELLS IN MAMMALS - known as: a) Blastula b) Gastrula c) Morula d) Neurula Answer: c.

51. ZOOLOGY - FUNCTIONS OF Liver - example : a) Histolysis b) Digestion of proteins c) Glycogenes d) Maintaining salt balance Answer: c.

52. ZOOLOGY - Far of taxonomy : a) De Candolle b) Hooker c) Linnaeus d) Artotle Answer: c.

53. ZOOLOGY - Find oddman out: a) dolphin b) penguin c) porpoise d) whale Answer: b. Ors are cetaceans.

54. ZOOLOGY - Flame cells are related with: a) Excretory system b) Digestive system c) Circulatory system d) Respiratory system Answer: a.

55. ZOOLOGY - Fossilization - also known as: a) Acclimatzation b) Pasteurization c) Preservation d) Tyndallization Answer: c.

56. ZOOLOGY - Fossils - found in: a) Igneous rocks b) Quartz c) Soil d) Sedimentary rocks Answer: d.

57. ZOOLOGY - Fresh water sponges - example : a) Spongella b) Grantia c) Euplectella d) Euspongia Answer: a.

58. ZOOLOGY - Funaria - calyptra formed by: a) Anridium b) Columella c) Capsule d) Archegonium Answer: d.

59. ZOOLOGY - GLYCOSURIA - urine contains: a) Amino acid b) Inorganic ions c) Glucose d) Epilial cells Answer: c.

60. ZOOLOGY - GROWTH OF ORGANMS - study of relationships between size and shape : a) Allometry b) Heterochrony c) ometry d) Allochrony Answer: a.

61. ZOOLOGY - Gametophytic phase of Bryophyta - last cell is : a) Gamete b) Spore c) Elater d) Zygote Answer: a.

62. ZOOLOGY - Genes - made by: a) Htones b) Lipoproteins c) Hydrocarbons d) Polynucleotides Answer: d.

63. ZOOLOGY - Girdling leaf traces - charactertic feature of stem of: a) Cycas b) Pinus c) Ephedra d) Gnetum Answer: a.

64. ZOOLOGY - Glycosidic bonds - broken during digestion of: a) Protein b) Starch c) Lipid d) all Answer: b.

65. ZOOLOGY - Grafts between ogenic individuals - called: a) Syngraft/ograft b) Allograft c) Xenograft d) none Answer: a.

66. ZOOLOGY - HEART - wall made of: a) Epicardium b) Myocardium c) Endocardium d) all Answer: d.

67. ZOOLOGY - HEART BEATS - controlled by: a) Central nervous system b) Spinal nerves c) Cranial nerves d) Autonomic nervous system Answer: d.

68. ZOOLOGY - HETEROZYGOUS INDIVIDUALS - Genetic counsellors can identify by: a) Height b) Colour c) genetic Screening procedures d) all Answer: c.

69. ZOOLOGY - HOMOLECITHAL EGGS (evenly distributed yolk) - laid by a) birds b) amphibians c) mollusks d) insects Answer: c.

70. ZOOLOGY - HONEY BEES - drones produced by: a) Fertilized eggs b) Unfertilized eggs c) Larvae fed upon leaves d) Fasting larvae Answer: b.

71. ZOOLOGY - HYPERSENSITIVITIES to ALLERGENS - humoral antibodies attach to mast cells and basophils, often resulting in circulatory shock: a) Orthopnea b) Anaphylax c) Rhinit d) Immunologic surveillance Answer: b.

72. ZOOLOGY - Heart beats - regulated by: a) Pacemaker b) Vagus nerve c) Sympatic nerve d) all Answer: d.

73. ZOOLOGY - Heterocoelous centrum - a charactertic of: a) Amphibia b) Reptilia c) Birds d) Mammalia Answer: c.

74. ZOOLOGY - How many ATP molecules are produced, as a net gain, during complete breakdown of glucose : a) 36 b) 28 c) 12 d) 18 Answer: a.

75. ZOOLOGY - Hurthle cells - associated with: a) Thyroid gland b) Pituitary gland c) Adrenal gland d) Pancreas Answer: a.

76. ZOOLOGY - INDUSTRIAL MELANISM - indicates: a) Natural selection b) Induced mutation c) Reproductive olation d) Geographical olation Answer: a.

77. ZOOLOGY - INHERITED Rh GENES - found in: a) Rh+ persons b) Rh - persons c) AB blood group persons d) O blood group persons Answer: a.

78. ZOOLOGY - INTESTINAL MUCOSA AND MICROVILLI - enzyme secreted: a) Peptidase b) Daccharidase c) Trypsin d) a and b Answer: d.

79. ZOOLOGY - ISOLECITHAL EGGS (evenly distributed yolk) - laid by a) birds b) amphibians c) sea urchins d) insects Answer: c.

80. ZOOLOGY - ITEROPAROUS ORGANMS (which reproduce repeatedly, often every year) - example: a) Pacific salmon fh b) Virus c) Bacteria d) Humans Answer: d.

81. ZOOLOGY - Innermost layer of egg albumen in birds - is: a) thin albumen b) Vitelline membrane c) Dense albumen d) Chalaziferous layer Answer: b.

82. ZOOLOGY - Intestinal mucosa - absorb by active transport: a) Galactose b) Glucose c) Fructose d) a and b Answer: d.

83. ZOOLOGY - Jacobson~s organ concerned with: a) Smell b) Burrowing c) Touch d) Vion Answer: a.

84. ZOOLOGY - Kidneys - help in: a) Regulation of body fluids b) Regulation of acid -base balance c) Removal of metabolic wastes d) all Answer: d.

85. ZOOLOGY - LIVER FLUKE (Hepatic) - intermediate host in its life cycle: a) Sheep b) Snail c) Man d) Bird Answer: b.

86. ZOOLOGY - LOCALED TUMOR - covered by a connective tsue: a) Metastas b) Neoplasm c) benign tumour d) Malignant tumour Answer: c.

87. ZOOLOGY - Leeches - obtain continuous blood flow from victims by pouring: a) Heparin b) Hirudin c) Insulin d) Pepsin Answer: b.

88. ZOOLOGY - Littoral form of animals - found in: a) fresh water b) sea water near shore c) deep sea d) SEA bottom Answer: d.

89. ZOOLOGY - MALE LIZARDS - have gland on ir thighs: a) Sudorific gland b) Femoral gland c) Green gland d) Stink gland Answer: b.

90. ZOOLOGY - MAMMALS - have jaw suspension: a) Autostylic b) Holostylic c) Craniostylic d) Hyostylic Answer: a.

91. ZOOLOGY - MARSILEA - stele type : a) Solenostele b) Protostele c) Amphiphloic Siphonostele d) all Answer: c.

92. ZOOLOGY - MESOLECITHAL EGGS (medium -sized yolk) - laid by a) birds b) amphibians c) dipnoi d) insects Answer: b.

93. ZOOLOGY - MICROLECITHAL EGGS (little yolk) - found in: a) birds b) amphibians c) dipnoi d) humans Answer: d. some consider humans as alecithal (no yolk).

94. ZOOLOGY - MICROMUTATION - example: a) Polyploidy b) Addition of chromosome c) Deletion of chromosome d) Change in gene frequency Answer: d.

95. ZOOLOGY - MRNA molecule - after transcription: a) disntegrates b) Moves into cytoplasm c) Replicates itself d) Reassociates to form its structure Answer: b.

96. ZOOLOGY - MUSSELS - Glochidium larva of Unio is: a) free swimming b) ectoparasite c) endoparasite d) Lives in bottom Answer: b.

97. ZOOLOGY - Malarial parasite -infective stage is : a) Trophozoite b) Merozoite c) Sporozoite d) Cyst Answer: c.

98. ZOOLOGY - Mammillary bodies - attached to ventral side of: a) Olfactory lobe b) Cerebral hemphere c) Diencephalon d) Medulla oblongata Answer: c.

99. ZOOLOGY - Marsilea - a: a) Homosporic pteridophyte b) Heterosporic pteridophyte c) Non -sporic pteridophyte d) Seeded pteridophyte Answer: b.

100. ZOOLOGY - NEUROTRANSITTERS - Parkinson~s dease caused by overproduction of: a) Acetylcholine b) GABA c) Dopamine d) Serotonin Answer: c.

101. ZOOLOGY - NEUROTRANSITTERS - Schizophrenia caused by overproduction of: a) Acetylcholine b) GABA c) Dopamine d) Serotonin Answer: c.

102. ZOOLOGY - Neoteny - observed in: a) Ambystoma b) Alytes c) Sycon d) Sacculina Answer: a.

103. ZOOLOGY - Nonsense codons are: a) AUG, AAU, UAG b) GGU, AGU, AUG c) UAG, UAA, UGA d) GAU, AAU, GUA Answer: c.

104. ZOOLOGY - Number of cotyledons - found in embryo of Cycas : a) 4 b) 2 c) 3 d) 1 Answer: b.

105. ZOOLOGY - OIL PRODUCING GLANDS ON TAILS OF BIRDS -: a) Preen gland b) Mucus gland c) Green gland d) Sebaceous gland Answer: a.

106. ZOOLOGY - OPEN CIRCULATORY system - can be found in a) vertebrates b) amoeba c) sponges d) insects and spiders Answer: d.

107. ZOOLOGY - OVULATION TIME IN FEMALE MAMMALS - limited period of sexual receptivity (exception humans): a) Menstruation b) Luteinization c) Oogenes d) Estrus Answer: d.

108. ZOOLOGY - One gene one enzyme hyposis - proposed by: a) Lederberg and Tatum b) Beedle and Tatum c) Watson and Crick d) Korenberg and Nirenberg Answer: b.

109. ZOOLOGY - Organisms with very high intrinsic growth rates - have: a) Long generation times b) Short generation times c) No courtship behaviours d) No carrying capacity Answer: b.

110. ZOOLOGY - Ozone Day - observed on: a) Jan 30 b) Apr 21 c) Sept 16 d) Dec 5 Answer: c.

111. ZOOLOGY - PATH FLAGELLATE - which is not : a) Lehmania b) Giardia c) Trypanosoma d) Noctiluca (sea sparkle) Answer: d.a

112. ZOOLOGY - PHOTOSYNS EXPERIMENTS - algae used by Calvin: a) Chlamydomonas b) Chlorella c) Chara d) Volvox Answer: b.

113. ZOOLOGY - PIGMENT SYSTEM - energy trapped is: a) ATP b) Carbohydrate c) NADH2 d) P -700 Answer: d.

114. ZOOLOGY - PLANT EGGS - largest egg found in: a) Cycas b) Sequoia c) Pinus d) Selaginella Answer: a.

115. ZOOLOGY - PLANTS WITH TWO TYPES OF SPORES - : a) Heterospory b) Seed habit c) Homospory d) all Answer: a.

116. ZOOLOGY - PRESENCE OF NERVOUS SYSTEM WITHOUT BRAIN - found in: a) Amoeba b) Hydra c) Cockroach d) Earthworm Answer: b.

117. ZOOLOGY - PROKARYOTIC CELLS - do not suffer from absence of: a) nuclear membrane b) cell organelles c) genetic material d) htone proteins in chromosomes Answer: c.

118. ZOOLOGY - Parasitic castration - occurs in: a) Fasciola b) Nere c) Sacculina d) Palaemon Answer: c.

119. ZOOLOGY - Phenotypic ratio of dihybrid test - cross : a) 15 : 1 b) 3 : 1 c) 9 : 3 : 3 : 1 d) 1 : 1 : 1 : 1 Answer: c.

120. ZOOLOGY - Photosyntic pigments in chloroplast - embedded in membrane of: a) Thylakoids b) Photoglobin c) Matrix d) chloroplast Answer: a.

121. ZOOLOGY - Phytohormone - : a) Naturally produced b) Syntic substance c) Both a) and b d) none Answer: a.

122. ZOOLOGY - Pinus - has only: a) Male cone b) Female cone c) Male and female cones d) all Answer: d.

123. ZOOLOGY - Pinus needle - reflects features of a: a) Mesophyte b) Xerophyte c) Hydrophyte d) Epiphyte Answer: b.

124. ZOOLOGY - Plasmalemma - propounded by: a) Nageli and Cramer b) Plowe c) Dancilli d) Robertson Answer: b.

125. ZOOLOGY - Point mutations - found in: a) Thalassemia b) Nightblindness c) Down~s syndrome d) Sickle -cell anaemia Answer: d.

126. ZOOLOGY - Polytene chromosome - suggested by: a) Balbiani b) Kollar c) Heitz d) Bauer Answer: a.

127. ZOOLOGY - Poon fangs of snakes - are: a) Maxillary teeth b) Specialized structures c) Premaxillary teeth d) Vomerine teeth Answer: a.

128. ZOOLOGY - Postganglionic parasympatic fibres - are: a) Adrenergic b) Cholinergic c) a and b d) none Answer: b.

129. ZOOLOGY - Pyramid of energy - is : a) Always inverted b) Always upright c) Sometimes inverted and sometimes upright d) none Answer: b.

130. ZOOLOGY - Quartan malaria - caused by: a) Plasmodium vivax b) Plasmodium malariae c) Plasmodium ovale d) Plasmodium falciparum Answer: b.

131. ZOOLOGY - RECENT ERA - : a) Cenozoic b) Mesozoic c) Proterozoic d) Archeozoic Answer: a. Last 65 million years.

132. ZOOLOGY - RED PANDA - symbol of a) UNESCO b) World Wildlife Fund c) World Heritage Foundation d) World Animal Foundation Answer: b.

133. ZOOLOGY - REPRODUCTION IN MAMMALS - Capacitation : a) Final stage in maturation of spermatozoa b) Final stage in fertilization c) Maturation of ovum d) all Answer: a.

134. ZOOLOGY - REPTILES - are: a) cold -blooded b) warm -blooded c) not blooded d) none Answer: a.

135. ZOOLOGY - Raphe in Marsilea - present in: a) Female gametophyte b) Sporocarp c) Sporophyte d) Male gametophyte Answer: b.

136. ZOOLOGY - Rare hybrid plants - can be saved by: a) Pollen culture b) Embryo culture c) Protoplast culture d) none Answer: c.

137. ZOOLOGY - Red tide - DECOLORATION OF COASTAL SURFACE WATERS - caused by: a) Protozoans b) Corals c) Dinoflagellates d) all Answer: c.

138. ZOOLOGY - Reserve food material in fungi - : a) Glycogen b) Starch c) Sucrose d) Maltose Answer: a.

139. ZOOLOGY - Respiration - a : a) Catabolic process b) Anabolic process c) Both of se d) none. Answer: a.

140. ZOOLOGY - Ribosomes are sites for: a) Protein syns b) Photosyns c) Fat syns d) Respiration Answer: a.

141. ZOOLOGY - Rootless fern - example : a) Pter b) Dryopter c) Salvinia d) Adiantum Answer: c.

142. ZOOLOGY - SARCOMA metastatic cancerous tumour - may result if dorder in:: a) Immune system b) Epilial cells c) Fibroblasts d) Circulatory system Answer: c.

143. ZOOLOGY - SELAGINELLA - leaf arrangement : a) Large and small leaves arranged spirally b) All leaves large c) All leaves small d) all Answer: a.

144. ZOOLOGY - SELAGINELLA - morphological nature of rhizophore : a) Root like b) Stem like c) Both root and stem like d) Rhizoid like Answer: c.

145. ZOOLOGY - SO2 pollution of air - indicated in: a) Lichen b) Fern c) Black mould d) Moss Answer: a.

146. ZOOLOGY - SOFT SPOTS ON SKULLS OF INFANTS - called: a) Suture b) Fontanel c) Ligament d) Fascia Answer: b.

147. ZOOLOGY - SOUR MILK - a result of formation of: : a) Carbonic acid b) Lactic acid c) Citric acid d) Malic acid d) b.

148. ZOOLOGY - SPECIES - term was coined by: a) John Ray b) Mayer c) J. Huxley d) Linnaeus Answer: a.

149. ZOOLOGY - STAPH FOOD POONING (Ptomaine pooning) - caused by: a) Salmonella bacteria b) Clostridium bacteria c) Staphylococcus bacteria d) none Answer: c.

150. ZOOLOGY - STRUCTURAL CHANGES Globular proteins - undergo in response to extremes of pH: a) Renaturation b) Denaturation c) Combination d) a and b Answer: b.

151. ZOOLOGY - STRUCTURAL CHANGES Globular proteins - undergo in response to extremes of temperature: a) Renaturation b) Denaturation c) Combination d) a and b Answer: b.

152. ZOOLOGY - Sedentary protochordate animals - found in class: a) Pterobranchia b) Larvacea c) Ascidiacea d) Thaliacea Answer: a.

153. ZOOLOGY - Sexual dimorphmis - found in: a) Hydra b) Earthworm c) Ascar d) Fasciola Answer: b.

154. ZOOLOGY - Smooth endoplasmic reticulum - performs: a) lipid synsis b) Glycogenolysis c) Sterol metabolism and detoxification d) All Answer: d.

155. ZOOLOGY - Spicules of Sponges are formed by: a) Procytes b) Pinacocytes c) Scleroblasts d) socytes Answer: b.

156. ZOOLOGY - Sporophyte dependent on gametophyte in: a) Algae b) Pteridophyta c) Fungi d) Bryophyta Answer: d.

157. ZOOLOGY - Sweating on palm and sole due to psychic stimuli called: a) Bradykinin b) Blushing c) Cold sweat d) none Answer: c.

158. ZOOLOGY - Syns of urea in liver takes place by: a) Nitrogen cycle b) Krebs ~ cycle c) Glycolys d) Ornithine cycle Answer: d.

159. ZOOLOGY - TAXONOMY SCHEMA - not a category: a) Ecotype b) Species c) Genus d) Order Answer: a.

160. ZOOLOGY - TRACHEIDS AND VESSELS - difference: a) In being living b) emergence from a single cell c) vertical row of cells d) conducting water Answer: c.

161. ZOOLOGY - Termites digest wood with help of an enzyme secreted by : a) Salivary glands b) Cells in midgut c) Symbiotic protozoa d) Bacteria and fungi outside body Answer: c.

162. ZOOLOGY - Transgenic plantS - first plant used for commercial production was: a) Cotton b) Tomato c) Tobacco d) Rice Answer: b.

163. ZOOLOGY - Two -pigment photosynsis - proposed by: a) Hill Emerson b) Emerson c) Blackmann d) Hatch and Slack Answer: b.

164. ZOOLOGY - VACUOLES - covering membrane: a) Tonoplast b) Cell wall c) Plasma layer d) none Answer: a.

165. ZOOLOGY - VIVIPAROUS SNAKES (producing live offsprings instead of eggs) - example : a) Russell~s pitless viper b) pit viper c) Rattle snake d) Kraits Answer: b.

166. ZOOLOGY - Vitelline membrane - found in: a) Birds b) Tunicates c) Fhes d) Mammals Answer: a.

167. ZOOLOGY - WORMS - Balanoglossus - commonly known as: a) Earthworm b) Tapeworm c) Corn worm d) Tongue worm Answer: d.

168. ZOOLOGY - Which are phagocytes in liver : a) Kupffer cells b) Aciner cells c) Diter cells d) Hensen~s cells Answer: a.

169. ZOOLOGY - Yellow fever - transmitted by: a) Culex b) Anopheles c) Aedes d) fly Answer: c.

170. ZOOLOGY - vertebrate wthout amnion a) pisces b) reptiles c) aves d) mammals Answer: a.

171.
BIOLOGY - Phytology is another name for a) Botany b) Zoology c) Micology d) Taxonomy Answer: a. Botany.

172.
BIOLOGY - ZOOLOGY - EMU is a/an a) bird b) frog c) reptile d) mammal Answer: a.

173.
BIOLOGY - ZOOLOGY - Emu is a bird from a) Korea b) Australia c) Africa d) South America Answer: b. Australian bird.

174.
BIOLOGY - ZOOLOGY - UAKARIs are a) lizards b) monkeys c) snakes d) frogs Answer: b. short tailed monkeys in Amazon Basin.

175.
BIOLOGY - ZOOLOGY - __ does not lay eggs : a) Lizard b) Bat c) Pigeon d) Platypus Answer: b. Bat.

176.
BIOLOGY - ZOOLOGY - __ possess a) Arthropods b) Molluscs c) Coelenterates d) Fishes Answer: a. Arthropoda.

177.
BIOLOGY - ZOOLOGY - ___ storres water in intestines : (Civils) a) Moloch b) Camel c) Zebra d) Uromastix Answer: b. Camel.

178.
BIOLOGY - ZOOLOGY - animal which has highest upper limit of audible range : a) dog b) bat c) man d) whale Answer: b. bat.

179.
BIOLOGY - ZOOLOGY- __ has great sense of smell : a) Eel b) Shark c) Solar Bear d) all Answer: d.all.

180.
ZOOLOGY - CORALS are essentially a) plants b) vertebrates c) lobsters d) amphibians Answer: c.

181.
ZOOLOGY - MONODON MONOCEROS is a type of a) fish b) frog c) snake d) whale Answer: d.

182.
ZOOLOGY - ODDMAN OUT a) dolphin b) narwhal c) shark d) whale Answer: c. shark is not a mammal or cetacean.

183.
ZOOLOGY - PANGOLIN is a/an a) mammal b) amphibian c) reptile d) bird Answer: a. an anteater in South Africa.

184.
ZOOLOGY - __ BACTERIA lives in pairs/chains. a) Streptococcus themophilus b) Escherichia coli c) salmonella sp d) Pseudomonas Deceptonensis Answer: a.

185.
ZOOLOGY : World‷s smallest diving mammal a) shrew b) selachian c) whale d) squid Answer: a.

186.
ZOOLOGY: OCTOPUSES can survive in freezing temperatures owing to ___ blood. a) blue b) red c) warm d) pink Answer: a. haemocyanin present in blue blood facilitates continuous flow of oxygen to tissues.

187.
ZOOLOGY: animal which is also called a ‷spiny -anteater‴: a) Echidna b) Platipus c) Octopus d) NOT Answer: a.

188.
ZOOLOGY: identify the odd animal among the following a) impala b) bongo c) gazelle d) otter Answer: d. Others are herbivorous.

189.
ZOOLOGY; FAUNA refers to a) plants b) animals c) bacteria d) glaciers Answer: b.