ayyo KNOWLEDGE ENRICHMENT PAGE OF YBRAO A DONKEY

ayyo mcqs onlinetests
ayyo 1000 subjects mcqs

Image courtesy Treasury.gov. (USA)
Created, designed and maintained by ybrao a donkey.
Contact About home

Study Material

SEARCH IN AYYO MEDICAL DICTIONARY SAMPLE TEXT Click to go to Medical Dictionary Educational Sample Text Search. This Search is being made available without any warranties of use, for whatsoever purpose.



SLIDE SHOW of the MCQs in all subjects at random.

EXPLANATIONS AND CLARIFICATIONS


For explanations and clarifications on using these web pages, pl. see this explanations page.Click.


READING MATERIAL / STUDY MATERIAL in alphabetical order




RECENT additions in ayyo MCQS

Newly added questions. These questions can be absolutely new or those questions which were omitted earlier or which were not available earlier, collected/designed now.
Click to see recent additions at ayyo MCQs.




A
Abbreviations to Adrenal Glands
ae - Aeronautics - African Geography - an
ae - Aeronautics - African Geography - akz
al - Albumin infusions - amygdala - amz
anatomy
anb Apache Scores to Applied Therapeutics
aq Aqua
ar Arithmetic
arj to az.

B
Bacteria to Balanced Diet
Biology
Bj - Body Chemistry - Botany - Bt
Bu - Bz

C
Calcium blockers to Cardiology
Cells to Current Affairs

D
Data bases
Declaration of Rights to Development
Diabetology to Dyspnea

E
Economic Current Affairs to Economics
Eerie to English Vocabulary

F
Family Planning to Fugacious

G
Galician Language to GDP
Gemology to Geology
Grammar to Gynecology

H
Hague Protocol to Heterogenous individuals
History to Human Development Index

I
Iatronic Causes to Identify the word
Immune System to Immunology
Industrial Melanism to Italian Current Affairs

J
Jacob-Zuma to Jurisprudence - jz

K
Kalumpang to Kyoto Convention -kz

L
Labelling Products to Law and Justice
Le - Library and Information Science to Literature -lz

M
Martial Arts to Mathematics
Measurements to Myeloma

N
Narcolepsy to Nato
Neonatology to Numerical Ability

O
Obstructive Sleep to Official Development Assistance
Oldest to Outdoor Sports

P
Paediatrics to Pathophysiology
Paediatrics to Pathophysiology

Q
Qatar affairs to Qoph
Quantittive Aptitude - to qz

R
Radio to Rays
Reasoning
Religion to Retailers - to rz
Rhinoplasty to Russian History

S
Sacred-Books to Sciences
SEANAD EIREANN to Short Selling
Silicon Waffers to Sleep
Sobriquets to Space Research
Sulfinpyrazone to Suzzan Pet
From Sv - Synonyms - to Sz

T
Tacit to Terrorist Current Affairs
Thanatology to Three Gorges Dam
Tieas to Time-and-Space
Topical Therapy to Trazodone
tu -tulle gras - to tz

U
Ubiquitous to Uxoricide

V
Virology to Volcanic Mount

W
Watery mouth to Written Down Value Method - to wz

X
Xanax to Xylophone

Y
ya to -yachting to - Yousuf Ali Raza -to yz

Z
za zanu zoology zucchini zz



READING MATERIAL / STUDY MATERIAL subject-topic-wise in alphabetical order

Anatomy
Antonyms
Arithmetic
Astronomy


Biology
Books and Authors
Botany
Chemistry
Computers and Information Technology
Diagnostics
English Literature
Numerical ability
Pathology
Pathophysiology
Physics
Quantitative Aptitude
Reasoning (Verbal)
Sports
Synonyms
Thesaurus search.


Zoology


Readers can have a look at 500 English grammar rules.
click.



ADDED INDIA CONTENT for those who are interested in India
Click




disclaimer: While every effort is made to maintain accuracy, no liability or responsibility, pecuniary or otherwise, can be accepted for errors creeping in. Sometimes, others may have copyrights on images and materials presented here. Hence, commercial use is to be avoided, absolutely.

THANKS TO x10hosting.COM
without whose generosity, we could not have run these pages.
Occasionally, our web pages may not open owing to technical problems at host server. There is no need to get disheartened. Readers, may please try, after few hours, by which time, the problem may get corrected.


SUGGESTION


Even if you answer three random tests per day, over a period of one year, you will complete these 1000 tests. Rome is not built in a day. Edison tested his bulb a thousand times, before he gave us the incandescent lamp.

Search-topic-based ayyo onlinetests with scoring and answers



10 RANDOM TESTS IN Synonyms Antonyms Synonyms-antonyms 1 |
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10



10 RANDOM TESTS IN ARITHMETIC Arithmetic 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |



10 RANDOM TESTS in Arithmetic of Time and distances, trains and speeds
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |



10 RANDOM TESTS IN computers Computers 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |



10 RANDOM TESTS IN Numerical Skills Numerical 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |



10 RANDOM TESTS IN Reasoning Reasoning 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |


10 RANDOM TESTS IN anatomy Anatomy 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |


10 RANDOM TESTS IN diagnostics Diagnostics 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |




10 RANDOM TESTS IN pathology Pathology 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |



10 RANDOM TESTS IN pathophysiology Pathophysiology 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |





Links to ybrao a donkey`s writings at blogspot.com.

Africa yb



Reasoning Multiple Choice Question Tests

Atharvana Veda YB

AUTOBIOGRAPH





AYURVEDA yb

BHAGAVADGITA yb

BHARTRUHARI YB - please read this blog when you feel depressed/stress...

Buddha and Buddhism

BUSINESS IN INDIA yb

CONVERSATION STYLES

FAMILY YB

FASHIONS yb

FRANCE yb

Free letter samples

FREE THINKING WORLD YB

FREE THOUGHT AND SPEECH yb

FREE WORLD YB

friends yb

GANDHIJI YB

GITA REVIEWS yb

ENGLISH, GK AND REASONING

Medical Terms analyses and Objective type MCQs. HEALTH yb

HINDUISM REFORMS yb

HINDU PHILOSOPHY REVIEW YB

HOMOEOPATHY yb

INDIAN NATION

INDIAN ECONOMIC PROBLEMS YB

INDIAN ECONOMY YB

Indian Education yb

INDIAN LAW YB

INDIAN LITERATURE yb

INDIAN POLITICS YB

INDIAN SOCIETY yb

INDIAN STATES SWOT YB

INDO EUROPEAN DICTIONARY (SANSKRIT - Latvian, Lithuanian, Old Prussian, Sudovian)

WORLD LEGAL SCENARIO

Leftist Studies yb

MAHA BHAGAVATA YB

MAHABHARATA YB

MANAGEMENT ISSUES yb

Manu Smriti

ENGLISH GRAMMAR (yb)

Law glossary and issues

ENGLISH USAGE REVIEWS

Vocabulary exercises

VOCABULARY TONICS

RAMAKRISHNA PARAMAHAMSA yb

RAMAYANA YB

RECIPES YB

Russia yb

SANKARACHARYA (ADI SHANKARACHARYA)

SANSKRIT ENGLISH MINI DICTIONARY & ENCYCLOPAEDIA

SATHYA SAI BABA yb (satya sai baba)

SECULARISM yb

Shirdi Sai Baba yb

SHORT PARAGRAPH WRITING

SOUTH INDIAN VEGETARIAN COOKING YB

SOUTH ASIA YB

S`ringara S`atakam yb

SUMATI SATAKAM YB

UK YB

UPANISHADS yb

US AND THE WORLD yb

Vairagya Satakam

VEMANA Satakam YB

Viveka Chudamani Yb

Vivekananda YB

ONE WORD SUBSTITUTES



World Literature



Word Select

WORLD General Awareness (GK)

Problems of Telugus

Paramahamsa Yogananda Yb

Non-filmi Classical Music















READING MATERIAL

reasoning

1. ORGANISATIONAL BEHAVIOR - Ability to use logic, analytic thinking, and abstract reasoning can be termed as a) cognitive competence b) emotional competence c) social competence d) moral competence Answer: a.

2. REASONING - 1 to power of 0 is 1. 0 to power of 1 is: a) 0 b) 1 c) 10 d) infinity Answer: a.

3. REASONING - 10 : 1000 :: 11 : ? . a) 1131 b) 1231 c) 1331 d) 1431 Answer: c. 10~s cube is 1000. 11~s cube is 1331.

4. REASONING - 10 : 10000 :: 1 :: ? . a) 1 b) 11 c) 111 d) 1111 Answer: a. 10~s fourth degree exponential is 10000. 1~s fourth degree exponential is 1 only.

5. REASONING - 125 : 15625 :: 225 : ? . a) 25625 b) 50625 c) 75625 d) 100625 Answer: b. 15625 is square of 125. 50625 is squre of 225.

6. REASONING - 25 : 625 :: ? : 15625. a) 75 b) 125 c) 625 d) 1225 Answer: b. 25 is sqrt of 625. 125 is square root of 15625.

7. REASONING - 8 : 512 :: 9 : ? . a) 729 b) 829 c) 929 d) 1029 Answer: a. 8~s cube is 512. 9~s cub is 729.

8. REASONING - 9 : 729 :: 10 : ? . a) 100 b) 1000 c) 10100 d) 101000 Answer: b. 9~s cube is 729. 10~s cube is 1000.

9. REASONING - ABC is coded as 123. ZYX is coded as 876. DEF is coded as 456. WVU can b coded as: a) 654 b) 543 c) 453 d) 345 Answer: b. We can use two reasons: 876 ZYZ is to be followed by 543 for WVU. or z= 26 2+6 =8. w=23; 2+3 = 5. v=22; 2+2=4; u=21; 2+1 =3. Hence 543.

10. REASONING - Code for Obama is redpd. Code for Romney will be a) pljkbv b) trpqhb c) vbkjlp d) bhqprt Answer: b. Two letters forward.

11. REASONING - Complete alphabetical series: a, b, d, g, k, p, ___. a) w b) x c) y d) v Answer: d. Progress goes up by one letter. 1 -2 -3 -4 -5 etc.

12. REASONING - Complete alphabetical series: z, w, r, k, ___. a) a b) b c) c d) d Answer: b. Letters go down by n+2 i.e. 2,4,6, and 8 letters.

13. REASONING - Complete alphabetical series: z, w, x, u, v, s, t, q, r, ___. a) m b) n c) o d) p Answer: c. This is an example of two steps backward and one step forward. We face in our lives quite often.

14. REASONING - Complete number series; 100, 98, 99, 97, 98, 96, 97, ___. a) 95 b) 96 c) 97 d) 98 Answer: a.

15. REASONING - Complete series: 1, 2, 4, 8, 16, 32, 64, 128, ___. a) 192 b) 256 c) 512 d) 1024 Answer: b. geometrical progression. Going up by 2 each time.

16. REASONING - Complete series: 1, 3, 9, 27, 81, 243, ___. a) 729 b) 1458 c) 2181 d) 2916 Answer: a. geometrcal progression going up by multiples of three.

17. REASONING - Complete series: 1, 7, 3, 9, 5, 11, 7, 13, 9, 15, ___. a) 7 b) 9 c) 11 d) 13 Answer: c. +6 and -4 alternately. 15 -4 = 11.

18. REASONING - Complete series: 100, 91, 83, 76, 70, ___ a) 65 b) 66 c) 67 d) 68 Answer: a. Decrease n, n -1, n -2, n -3, n -4 etc.

19. REASONING - Complete series: 100, 94, 98, 92, 96, 90, 94, ___. a) 88 b) 100 c) 90 d) 98 Answer: a. -6 and +4 alternatively. 94 -6=88.

20. REASONING - Complete series: 2, 3, 5, 8, 12, 17, 23, 30, ___. a) 35 b) 36 c) 37 d) 38 Answer: d. increases: n, n+1, n+2, n+3, n+4 etc.

21. REASONING - Complete series: abac, bcbd, cdce, dedf, efeg, fgfh, ___. a) gfgf b) ghgi c) ghgh d) gigh Answer: b. progress by one letter. sequence nn+1nn+2.

22. REASONING - Complete series: baba, cbcb, dcdc, eded, fefe, gfgf, ___. a) ghgh b) gghh c) ghhg d) hghg Answer: d. One letter progress. sequence: nn -1nn -1.

23. REASONING - Find oddman out: a) Florida b) New York c) Boston d) San Francisco Answer: d. Ors are on Eastern Coast of United States.

24. REASONING - Find oddman out: a) boob b) madam c) dad d) dude Answer: d. Ors are palendromes.

25. REASONING - Hillory Clinton started her flight from Washington towards East. After travelling 5000 km. she turned to right and travelled furr 2000 km. n she turned to her right again and travelled anor 6000 km. She furr turned to North and travelled anor 2000 km. How many kms. should she travel to arrive at Washington again? a) East 1000 km. b) South 1000 km. c) West 1000 km. d) North 1000 km. Answer: a.

26. REASONING - IDENTIFY ODD-THING out: a) abattoir b) boutique c) couture d) haberdashery Answer: a. Abattoir is a slaughterhouse. Ors sell/make clos.

27. REASONING - Identify incorrect pair: a) 333:110889 b) 233:54289 c) 133:17689 d) 33:1689 Answer: d. Ors are pairs of squares. Square of 33 is 1089.

28. REASONING - If 111/11 = 10.090909091, 11111/11 will be a) 1001.09 b) 1000.09 c) 100.99 d) 1009.09 Answer: d. Shift decimal by two places.

29. REASONING - If 201 x 199 = 39999, 301 x 299 = ? a) 79999 b) 89999 c) 99999 d) 88999 Answer: b. This seems to be based on formula (a+b)(a -b)= a square - b square.

30. REASONING - J is s/o M. K is d/o M. I is d/o J. V is d/o M. I~s grand far is M. F is husband of I. How J is related to F? a) mor -in -law b) bror -in -law c) far -in -law d) uncle Answer: c.

31. REASONING - METALS - oddman out: a) copper b) gold c) iron d) zinc Answer: b. cheap metals are base metals.

32. REASONING - Manmohan started his flight from Delhi towards West. After travelling 5000 km. he turned to right and travelled furr 2000 km. n he turned to his right again and travelled anor 6000 km. He furr turned to South and travelled anor 2000 km. How many kms. should he travel to arrive at Delhi again? a) East 1000 km. b) South 1000 km. c) West 1000 km. d) North 1000 km. Answer: c.

33. REASONING - ODDMAN OUT: a) crabs b) lobsters c) beetles d) shrimp Answer: c. Beetles are skybound. Ors are aquatic.

34. REASONING - Soul is related to body as water is related to a) tube b) funnel c) spoon d) bottle Answer: d.

35. REASONING - This is what is called two steps backwards and one step forward. We often face this situation in our lives.

36. REASONING - Wine is to grapes as whisky is to a) malt b) grain c) brewery d) distillery Answer: b.

37. REASONING - X started her flight from Delhi towards North. After travelling 5000 km. she turned to right and travelled furr 2000 km. n she turned to her left again and travelled anor 6000 km. She furr turned to west and travelled anor 2000 km. How many kms. should she travel to arrive at Delhi again? a) East 13000 km. b) South 11000 km. c) West 13000 km. d) North 11000 km. Answer: b.

38. REASONING - a bag contains 20 red, 20 green and 20 blue balls, total 60 balls. What should be minimum number of balls we must pick up BLINDFOLD, if we are to have at least a dozen balls of each color? a) 20 b) 24 c) 60 d) 52 Answer: d. login: 40 balls of two colors and 12 balls of last color.

39. REASONING - identify missing fraction in series: 2/3, 3/2, 3/4, ..., 4/5, 5/4, 5/6, 6/5. : a) 4/2 b) 4/3 c) 3/5 d) 5/3 Answer: b. even term is reverse of odd term.

40. REASONING OF ALPHABETICAL CODES - In a code MONKEY is coded as NLMQVB. BANK is coded as YZMQ. OBAMA can be coded as a) LYZNY b) LYZQZ c) LZNYZ d) LYZNZ Answer: d.

41. REASONING OF NUMERICAL CODES - In a certain code ROMNEY is written as 102345. MONEY can be written as a) 02345 b) 30245 c) 24035 d) 20345 Answer: d.

42. REASONING OF NUMMERICAL CODES - In a code, RIPPLE is coded as 896625. SUPPER is coded as 916658. SUPPLE can be coded as: a) 916665 b) 916625 c) 816625 d) 816665 Answer: b.

43. REASONING OF RELATIONSHIPS - P said, “Q’s far is only bror of my sister’s son.” How is Q’s far related to P ?: a) bror b) cousin c) nephew d) uncle Answer: c.

44. REASONING OF WORD CONSTRUCTION - If it is possible to make only one meaningful word with Third, Seventh, Eighth and Tenth letters of word COMPATIBILITY, which of following would be last letter of that word ? If no such word can be made, give ‘X’ as your answer. : a) I b) B c) L d) M Answer: b Ans: limb. Last letter is b. This question was given in a Bank test.

45. REASONING OF WORD CONSTRUCTION - number of meaningful three letter English words can be formed with letters AER, using each letter only once: a) 1 b) 2 c) 3 d) 4 Answer: c. are, ear, era.

46. REASONING based on CHANGE OF DIGITS IN NUMBERS - 945 189 352 894 805. If first and second digits of se numbers, are interchanged and arranged in ascending order, which will be middle number? a) 945 b) 189 c) 352 d) 894 Answer: c. 085 495 532 819 984. Middle number is 532.

47. REASONING or SYNONYMS - Oddman out: a) charabanc b) jitney c) saloon d) omnibus Answer: c. Saloon is somewhat secluded and private. Ors are public transport vehicles.

48. Reasoning - Identify odd thing: a) gelato b) granita c) coffee d) sorbet Answer: c. Or three are ice creams.

49. Reasoning - Roar : lion :: ? : horse. a) bark b) purr c) neigh d) squeak Answer: c.

50. Reasoning - Scrap is to food, as lees is to a) ale b) bread c) coffee d) kickshaw Answer: a. Lees refers to sediment leftovers in alcoholic drinks. Kickshaws are delicacies such as sweets and savories.

51. reasoning - oddman out: a) anchovy b) dorking c) rasher d) salmon Answer: b. = ors are fishes.

52.
REASONING (VERBAL): Oddman out: a) sourpuss b) picklepuss c) trailblazer d) gloomy Gus Answer: c. A trailblazer is a leader. Others are dullards.

53.
REASONING - Chick : egg :: flower : ? a) plant b) branch c) bud d) corolla Answer: c.

54.
REASONING OF ANALOGY: Dog : bitch :: boar : ? . a) sow b) kit c) cete d) badger Answer: a. badger is generic name for the animal. boar is male. sow is female. Dogbitch relationship is malefemale. Boar-sow relationship is same.

55.
ENGLISH SYNONYMS - REASONING - oddman out : a) barrel b) can c) container d) thimble Answer: a. Barrel denotes something larger.

56.
REASONING (VERBAL) : oddman out: a) squalid b) seamy c) sleazy d) virtuous Answer: d. Others are morally degraded.

57.
REASONING (VERBAL): Oddman out: a) ocarina b) kazoo c) zither d) reed Answer: c. Zither is a stringed German instrument. Others are wind instruments.

58.
REASONING (VERBAL): Oddman out: a) auberge b) hotel c) sanatorium d) inn Answer: c. Others do not provide medical treatment.

59.
REASONING (VERBAL): Oddman out: a) kennel b) pen c) sty d) spa Answer: d. Spa is for humans. Others are for animals.

60.
REASONING (VERBAL): Oddman out: a) banjo b) clavichord c) dulcimer d) sweet potato Answer: d. Sweet potato is a wind instrument. Others are stringed instruments.

61.
REASONING (VERBAL): Oddman out: a) botcher b) bumbler c) butcher d) paragon Answer: d. Paragon is believed to be perfect. Others are fallible.

62.
REASONING (VERBAL): Oddman out: a) ingrate b) appreciative c) thankful d) adoring Answer: a. Ingrate is a negative trait. Others are positive.

63.
REASONING (VERBAL): a) dork b) jerk c) schmo d) valedictorian Answer: d. Others are considered fatuous.

64.
REASONING (VERBAL): oddman out: a) awning b) balustrade c) canopy d) parasol Answer: b. Balustrade is like a balcony. Intended to prevent people from falling. Others give shade.

65.
REASONING (VERBAL): oddman out: a) bistro b) bar c) atheneum d) pub Answer: c. Atheneum is a place for learning such as a library. Others entertain.

66.
REASONING (VERBAL): oddman out: a) buggery b) incest c) sodomy d) anal sex Answer: b. Incest refers to sex between too closely related blood relatives such as mother and son. Other three refer to anal sex.

67.
REASONING (VERBAL): oddman out: a) lute b) lyre c) flute d) harp Answer: c. Flute is a wind instrument. Others are string instruments.

68.
REASONING - ASTRONOMY - Oddman out : a) Ursa Major b) Sagittarius c) Cancer d) Leo Answer: a. Ursa Major is not a part of zodiac.

69.
REASONING - Astrologer : future :: ? : past. a) writer b) author c) historian d) witness Answer: c. Writers and authors can write about both past and future. Historians record past events called history.

70.
REASONING - Bauxite : Aluminium :: Chamosite : ? . a) iron b) copper c) alloy d) smelter Answer: a. Bauxite is Aluminium ore. Chamositeviron ore.

71.
REASONING - Ewe : sheep :: hen : ? . a) chicken b) chicks c) cock d) poultry Answer: c. Ewe is a grown-up female sheep. Hen is a grown up female cock.

72.
REASONING - Fast : hunger :: feast : ? . a) indigestion b) obesity c) satisfaction d) bill Answer: c. Obesity and indigestion may apply to some. Basically feast satisfies hunger. Billvirrelevant unless, the context is a restaurant.

73.
REASONING - Gelding : Bullock :: Stallion : ? . a) cow b) calf c) heifer d) bull Answer: d. Bullock is a castrated bull. Gelding is a castrated stallion.

74.
REASONING - MUSLIMS : MOSQUES :: JEWS : ? . a) Church b) pagODA c) synagogue d) avesta Answer: c.

75.
REASONING - Mare : horse :: doe : ?. a) buck b) deer c) antelope d) hare Answer: a. Mare is female. horse is male. Doe is female. Buck is male.

76.
REASONING - ODDMAN OUT : a) kale b) lucre c) moolah d) revel Answer: d. Others mean money.

77.
REASONING - ODDMAN OUT : a) scone b) snap c) hardtack d) borsh. Answer: d. borsh= a soup with beet root juice as dominant input.

78.
REASONING - Oddman out: a) lucre b) moolah c) aura d) wampum Answer: c. aura is just a halo and not money. Others are monies.

79.
REASONING - Ohms : Impedance :: ? : Calories . a) food b) air c) heat d) water Answer: c. Ohm is the unit to measure impedance. Calorie is the unit to measure heat.

80.
REASONING - Planet : star :: Earth : ? . a) Mars b) Venus c) Sun d) Sirius Answer: c. planet revolves around star. Earth rotates around sun.

81.
REASONING - Punishment : Crime :: Success : ? . a) effort b) luck c) providence d) prayer Answer: a. First is the consequence of the second. We must establish a reasonable cause and effect relationship.

82.
REASONING - REYKJAVIK : ICELAND :: ? : Germany a) Hamburg b) Munich c) Dusseldorf d) Dresden Answer: a. Reykjavik is the chief port of Iceland. On the same analogy, Hamburg is the Chief port of Germany. If Berlin is given as one more choice, there would have been a conflict between a Capital and a country.

83.
REASONING - Sen : Yen :: Jiao : ? . a) China b) Yen c) Japan d) Yuvan Answer: d. Sen is the fractional unit of yen. Jiao is the fractioanl unit of the Chinese currency Yuan.

84.
REASONING - Stream : river :: cottage : ? . a) sea b) ground c) mansion d) portico Answer: c. A bigger stream becomes river. A bigger cottage becomes mansion. Size is the analogy parameter.

85.
REASONING - Voter : ballot :: Ruler : ? . a) Parliament b) Decree c) Cabinet d) Referendum Answer: b. voter‷s tool is ballot. Ruler‷s tool is decree or order or Notification.

86.
REASONING - clock : time :: seismograph : ? . a) floods b) fires c) quakes d) stimulus Answer: c.

87.
REASONING - infections : drugs :: ignorance : ? . a) effort b) teachers c) books d) prayer Answer: c. We use drugs to get rid of infections. Books help us to get rid of ignorance.

88.
REASONING - oddman out : a) goliath b) colossus c) behemoth d) gnome Answer: d. gnome is small. Others are big in size.

89.
REASONING - sand-dunes : desert :: hair : ?. a) head b) scalp c) skull d) mind Answer: b. Hair has its roots in scalp.

90.
REASONING - sand-dunes : desert :: thoughts : ?. a) head b) scalp c) skull d) mind Answer: d. Mind seems to generate thoughts.

91.
REASONING - solid : melts :: liquid : ? . a) freezes b) boils c) evaporates d) spills Answer: b. solid melts with heat. liquid boils with heat.

92.
REASONING - vitiate : mar :: vindicate : ? . a) spoil b) profane c) justify d) defeat Answer: c.

93.
REASONING OF ANALOGY: Dog : bitch :: jack : ? . a) sow b) donkey c) jenny d) badger Answer: a. Donkey is generic name for the animal. Jack is male. Jenny is female. Dogbitch relationship is malefemale. Jack-jenny relationship is same.

94.
REASONING OF family AGES: A is twice the age of B. B is twice the age of C. A‷s father is recent centenarian. A is 20 years younger than his father. C‷s age is: a) 2 years b) 20 years c) 25 years d) 36 years. Answer: b. A is 80. B is 40. C is 20.

95.
REASONING: Bull : cow :: Buck : ? . a) calf b) herd c) doe d) fawn Answer: c. Bull-cow relationship is male-female. Antelope-doe relationship is male-female.

96.
REASONING: Bull : cow :: Walrus : ? . a) bitch b) cow c) chick d) mare Answer: b. cow-walrus. Relationship test is male-female.

97.
REASONING: Bull : cow :: whale : ?. a) bitch b) chick c) cow d) gam Answer: c. cow-whale. Relationship test is male-female.

98.
REASONING: Cock : chick :: crow : ?. a) hen b) chick c) pullet d) shoat Answer: b. Relationship under test is adult-child. Chick is a baby-crow.

99.
REASONING: Cock : hen :: Gobbler (turkey) : ? . . a) hen b) cock c) chick d) poult Answer: a. Relationship test here is male-female.

100.
REASONING: Codfish : hake :: dog : ?. a) bitch b) pup c) kennel d) pack Answer: b. Relationship under test is adult-child. hake is young-codfish. pup is young-dog.

101.
REASONING: Cow : bull :: ? : alligator. a) male alligator b) cow alligator c) pod d) hatchling Answer: b. Cow-bull relationship is female-male. female for alligator is cow-alligator. No separate word.

102.
REASONING: Cow : calf :: Alpaca : ? . a) baby alpaca b) pup c) cria d) cub Answer: c. Cow-calf relationship is adult-baby. Baby for alpaca is cria.

103.
REASONING: Dog : bitch :: Camel : ?. a) pup b) cow c) doe d) jennet Answer: b. Relationship under test is male-female. mature female of mammals of which the male is called bull. If we want greater clarity we may say cow-camel.

104.
REASONING: Dog : bitch :: Tomcat : ?. a) kitten b) queen c) pup d) whelp Answer: b. Dog-bitch relationship is male-female. Tomcat-queen relationship is male-female.
REASONING: Dog : bitch :: Stallion-zebra : ? . a) colt b) mare c) foal d) jill Answer: b. Dog-bitch relationship is male-female. Stallion-mare relationship is male-female.

105.
REASONING: Dog : bitch :: Turtle : ? . a) cow-turtle b) bale c) female-turtle d) hare Answer: c. Relationship test is male-female.

106.
REASONING: Dog : bitch :: Wolf : ? . a) bitch b) cow-wolf c) jenny d) mare Answer: a. Dog-bitch relationship is male-female. Wolf-bitch relationship is male-female.

107.
REASONING: Dog : pup :: Cockroach : ?. a) chick b) larva c) nymph d) fawn Answer: c. Relationship under test is adult-child. Nymph is an young cockroach.

108.
REASONING: IDENTIFY THE ODDMAN OUT: a) stenographer b) amanuensis c) secretary d) janitor Answer: d. Others are synonyms.

109.
REASONING: Oddman out. a) burlesque b) parody c) tragedy d) spoof Answer: c. Tragedies depict catastrophe and misery. Others display and present humor.

110.
REASONING: Sheep : herd :: Toad : ? . a) descent b) surfeit c) knot d) tadpole Answer: c. Relationship under test is single-to-group. Group of sheep is herd. Group of toads is knot.

111.
REASONING: Yak : herd :: Woodpecker : ?. a) pack b) chick c) descent d) rout Answer: c. Yak-herd relationship is singletogroup. Woodpecker-descent relationship is singletogroup.
REASONING: Bull : cow :: Wren : ?. a) cock-wren b) jenny c) chick d) descent Answer: b. Bull-cow relationship is male-female. Wren-jenny relationship is male-female.

112.
REASONING: cat : kitten :: baboon : ? . a) pup-baboon b) infant-baboon c) cub-baboon d) calf-baboon Answer: b. Relationship test is adulttokid.

113.
REASONING: cow : herd :: camel : ? . a) herd b) descent c) flock d) siege Answer: c. Relationship test here is animals-to-their-groups.

114.
REASONING: dog : bitch :: dinosaur : ? . a) cow b) calf c) cub d) herd/pack Answer: a. Relationship test here is maletofemale.

115.
REASONING: dog : kennel :: Codfish : ?. a) school b) herd c) mob d) shoal Answer: a. Relationship under test is single-vs-group of animals.

116.
Reasoning - oddman out : a) bay b) bark c) cry d) gesture Answer: d. Others are loud and cruel.

117.
Reasoning - oddman out : a) fay b) goliath c) sprite d) gnome Answer: b. goliath is large in size. Others are small.

118.
Reasoning : oddman out. a) anteroom b) cullis c) foyer d) lobby Answer: b. cullis is a gutter in roof. Others are front rooms.

119.
VERBAL REASONING OF RELATIONSHIPS: A man, showing a photo of a girl, said: ‷ She is the daughter of the only daughter of my mother.‷ The relationship between the person and the girl is=. a) mother and daughter b) uncle and niece c) elder sister and younger sister d) grandmother and grand-daughter Answer: b. Speaker SM is a man. His mother has one daughter who will be Speaker‷s sister SS. Daughter of SS ibecomes niece of S.

120.
VERBAL REASONING OF RELATIONSHIPS: A woman, showing a photo of a boy, said: ‷ He is the SON of the only brother of my mother.‷ The relationship between the person and the BOY is=. a) mother and son b) aunt and nephew c) uncle and niece d) cousin and cousin Answer: d. Speaker SF is a woman. Her mother has one brother Mb. He will be uncle of Speaker, Su. Son of uncle Su ibecomes cousin of SF.

121.
VERBAL REASONING OF RELATIONSHIPS: A woman, showing a photo of a boy, said: ‷ She is the daughter of the only son of my mother.‷ The relationship between the person and the girl is=. a) mother and daughter b) uncle and niece c) aunt and nephew d) grandmother and grand-son Answer: c. Speaker SF is a woman. Her mother has one son (may be one or more daughters, among whom SF is one.) He will be Speaker‷s Sb. Son of Sb ibecomes nephew of SF.

122.
VERBAL REASONING OF RELATIONSHIPS: A woman, showing a photo of a girl, said: ‷ She is the daughter of the only brother of my mother.‷ The relationship between the person and the girl is=. a) mother and daughter b) uncle and niece c) aunt and nephew d) cousin and cousin Answer: d. Speaker SF is a woman. Her mother has one brother Mb. He will be uncle of Speaker, Su. Daughter of uncle Su ibecomes cousin of SF.

123.
VERBAL REASONING OF RELATIONSHIPS: A woman, showing a photo of a girl, said: ‷ She is the daughter of the only daughter of my mother.‷ The relationship between the person and the girl is=. a) mother and daughter b) aunt and niece c) elder sister and younger sister d) grandmother and grand-daughter Answer: a. Speaker S is a woman. She is the only daughter of her mother M. Daughter of only daughter M becomes GD or daughter of S.

124.
VERBAL REASONING OF RELATIONSHIPS: D is brother of B. D is grandson of C. B is pregnant. The relationship between B and C is=. a) father and daughter b) grand-daughter and grand-father c) grandmother and grandson d) cannot decide. Answer: d. D and B are grandchildren of B. Because she is pregnant, we have to infer that she is grand-daughter.

125.
VERBAL REASONING OF RELATIONSHIPS: D is brother of B. D is grandson of C. The relationship between B and C is=. a) father and daughter b) grandfather and grand-daughter c) grandfather and grandson d) cannot decide. Answer: d. Either b or c can be correct, depending on the sex of B. Hence, we cannot decide.

126.
VERBAL REASONING OF RELATIONSHIPS: Showing a photo, A said: ‷He is the only son of the only daughter-in-law of my grandfather ‷ . From this, we can infer that- a) The person in the photo is A‷s brother. b) The person in the photo is A‷s cousin c) A is showing his own photo d) A is a female Answer: c.

127.
VERBAL REASONING OF RELATIONSHIPS: A is brother of B. B is sister of C. C is father of D who is expecting her child in a few days. Identify the relationship between A and D. a) uncle and niece b) uncle and nephew c) cousins d) we cannot decide. Answer: a. C is brother of B as well as A. C‷s son/daughter is D. B becomes aunt of D. A also becomes uncle of D.

128.
VERBAL REASONING OF RELATIONSHIPS: A is brother of B. B is sister of C. C is father of D. Identify the relationship between A and D. a) uncle and niece b) uncle and nephew c) cousins d) we cannot decide. Answer: d. Reason- C is brother of B. C‷s son/daughter is D. B becomes aunt of D. A also becomes uncle of D. But sex of D is not known. She can be a nephew or a niece of A.

129.
VERBAL REASONING OF RELATIONSHIPS: A is sister of B. B is sister of C. C is mother of D. Identify the relationship between A and D. a) aunt and niece b) aunt and nephew c) cousins d) we cannot decide. Answer: d. Reason- C is sister of B and A. C‷s son/daughter is D. A and B become aunts of D. But sex of D is not known. She can be a nephew or a niece of A.

130.
VERBAL REASONING OF RELATIONSHPS: A girl said, introducing a boy. ‷ He is the son of the only daughter of the father of my uncle ‷. Identify the relationship between the boy and the girl. a) brother and sister b) cousins c) uncle and niece d) cannot decide Answer: a. expl: Her uncle‷s father is her grandfather. Her grandfather‷s only daughter should be her mother. Son of her mother becomes her brother.

131.
VERBAL REASONING: Oddman out. a) tequila b) whisky c) vodka d) beer Answer: d.