ayyo KNOWLEDGE ENRICHMENT PAGE OF YBRAO A DONKEY

ayyo mcqs onlinetests
ayyo 1000 subjects mcqs

Image courtesy Treasury.gov. (USA)
Created, designed and maintained by ybrao a donkey.
Contact About home

Study Material

SEARCH IN AYYO MEDICAL DICTIONARY SAMPLE TEXT Click to go to Medical Dictionary Educational Sample Text Search. This Search is being made available without any warranties of use, for whatsoever purpose.



SLIDE SHOW of the MCQs in all subjects at random.

EXPLANATIONS AND CLARIFICATIONS


For explanations and clarifications on using these web pages, pl. see this explanations page.Click.


READING MATERIAL / STUDY MATERIAL in alphabetical order




RECENT additions in ayyo MCQS

Newly added questions. These questions can be absolutely new or those questions which were omitted earlier or which were not available earlier, collected/designed now.
Click to see recent additions at ayyo MCQs.




A
Abbreviations to Adrenal Glands
ae - Aeronautics - African Geography - an
ae - Aeronautics - African Geography - akz
al - Albumin infusions - amygdala - amz
anatomy
anb Apache Scores to Applied Therapeutics
aq Aqua
ar Arithmetic
arj to az.

B
Bacteria to Balanced Diet
Biology
Bj - Body Chemistry - Botany - Bt
Bu - Bz

C
Calcium blockers to Cardiology
Cells to Current Affairs

D
Data bases
Declaration of Rights to Development
Diabetology to Dyspnea

E
Economic Current Affairs to Economics
Eerie to English Vocabulary

F
Family Planning to Fugacious

G
Galician Language to GDP
Gemology to Geology
Grammar to Gynecology

H
Hague Protocol to Heterogenous individuals
History to Human Development Index

I
Iatronic Causes to Identify the word
Immune System to Immunology
Industrial Melanism to Italian Current Affairs

J
Jacob-Zuma to Jurisprudence - jz

K
Kalumpang to Kyoto Convention -kz

L
Labelling Products to Law and Justice
Le - Library and Information Science to Literature -lz

M
Martial Arts to Mathematics
Measurements to Myeloma

N
Narcolepsy to Nato
Neonatology to Numerical Ability

O
Obstructive Sleep to Official Development Assistance
Oldest to Outdoor Sports

P
Paediatrics to Pathophysiology
Paediatrics to Pathophysiology

Q
Qatar affairs to Qoph
Quantittive Aptitude - to qz

R
Radio to Rays
Reasoning
Religion to Retailers - to rz
Rhinoplasty to Russian History

S
Sacred-Books to Sciences
SEANAD EIREANN to Short Selling
Silicon Waffers to Sleep
Sobriquets to Space Research
Sulfinpyrazone to Suzzan Pet
From Sv - Synonyms - to Sz

T
Tacit to Terrorist Current Affairs
Thanatology to Three Gorges Dam
Tieas to Time-and-Space
Topical Therapy to Trazodone
tu -tulle gras - to tz

U
Ubiquitous to Uxoricide

V
Virology to Volcanic Mount

W
Watery mouth to Written Down Value Method - to wz

X
Xanax to Xylophone

Y
ya to -yachting to - Yousuf Ali Raza -to yz

Z
za zanu zoology zucchini zz



READING MATERIAL / STUDY MATERIAL subject-topic-wise in alphabetical order

Anatomy
Antonyms
Arithmetic
Astronomy


Biology
Books and Authors
Botany
Chemistry
Computers and Information Technology
Diagnostics
English Literature
Numerical ability
Pathology
Pathophysiology
Physics
Quantitative Aptitude
Reasoning (Verbal)
Sports
Synonyms
Thesaurus search.


Zoology


Readers can have a look at 500 English grammar rules.
click.



ADDED INDIA CONTENT for those who are interested in India
Click




disclaimer: While every effort is made to maintain accuracy, no liability or responsibility, pecuniary or otherwise, can be accepted for errors creeping in. Sometimes, others may have copyrights on images and materials presented here. Hence, commercial use is to be avoided, absolutely.

THANKS TO x10hosting.COM
without whose generosity, we could not have run these pages.
Occasionally, our web pages may not open owing to technical problems at host server. There is no need to get disheartened. Readers, may please try, after few hours, by which time, the problem may get corrected.


SUGGESTION


Even if you answer three random tests per day, over a period of one year, you will complete these 1000 tests. Rome is not built in a day. Edison tested his bulb a thousand times, before he gave us the incandescent lamp.

Search-topic-based ayyo onlinetests with scoring and answers



10 RANDOM TESTS IN Synonyms Antonyms Synonyms-antonyms 1 |
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10



10 RANDOM TESTS IN ARITHMETIC Arithmetic 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |



10 RANDOM TESTS in Arithmetic of Time and distances, trains and speeds
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |



10 RANDOM TESTS IN computers Computers 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |



10 RANDOM TESTS IN Numerical Skills Numerical 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |



10 RANDOM TESTS IN Reasoning Reasoning 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |


10 RANDOM TESTS IN anatomy Anatomy 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |


10 RANDOM TESTS IN diagnostics Diagnostics 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |




10 RANDOM TESTS IN pathology Pathology 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |



10 RANDOM TESTS IN pathophysiology Pathophysiology 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |





Links to ybrao a donkey`s writings at blogspot.com.

Africa yb



Reasoning Multiple Choice Question Tests

Atharvana Veda YB

AUTOBIOGRAPH





AYURVEDA yb

BHAGAVADGITA yb

BHARTRUHARI YB - please read this blog when you feel depressed/stress...

Buddha and Buddhism

BUSINESS IN INDIA yb

CONVERSATION STYLES

FAMILY YB

FASHIONS yb

FRANCE yb

Free letter samples

FREE THINKING WORLD YB

FREE THOUGHT AND SPEECH yb

FREE WORLD YB

friends yb

GANDHIJI YB

GITA REVIEWS yb

ENGLISH, GK AND REASONING

Medical Terms analyses and Objective type MCQs. HEALTH yb

HINDUISM REFORMS yb

HINDU PHILOSOPHY REVIEW YB

HOMOEOPATHY yb

INDIAN NATION

INDIAN ECONOMIC PROBLEMS YB

INDIAN ECONOMY YB

Indian Education yb

INDIAN LAW YB

INDIAN LITERATURE yb

INDIAN POLITICS YB

INDIAN SOCIETY yb

INDIAN STATES SWOT YB

INDO EUROPEAN DICTIONARY (SANSKRIT - Latvian, Lithuanian, Old Prussian, Sudovian)

WORLD LEGAL SCENARIO

Leftist Studies yb

MAHA BHAGAVATA YB

MAHABHARATA YB

MANAGEMENT ISSUES yb

Manu Smriti

ENGLISH GRAMMAR (yb)

Law glossary and issues

ENGLISH USAGE REVIEWS

Vocabulary exercises

VOCABULARY TONICS

RAMAKRISHNA PARAMAHAMSA yb

RAMAYANA YB

RECIPES YB

Russia yb

SANKARACHARYA (ADI SHANKARACHARYA)

SANSKRIT ENGLISH MINI DICTIONARY & ENCYCLOPAEDIA

SATHYA SAI BABA yb (satya sai baba)

SECULARISM yb

Shirdi Sai Baba yb

SHORT PARAGRAPH WRITING

SOUTH INDIAN VEGETARIAN COOKING YB

SOUTH ASIA YB

S`ringara S`atakam yb

SUMATI SATAKAM YB

UK YB

UPANISHADS yb

US AND THE WORLD yb

Vairagya Satakam

VEMANA Satakam YB

Viveka Chudamani Yb

Vivekananda YB

ONE WORD SUBSTITUTES



World Literature



Word Select

WORLD General Awareness (GK)

Problems of Telugus

Paramahamsa Yogananda Yb

Non-filmi Classical Music















READING MATERIAL

pathophysiology

1. DIAGNOSTICS - PATHOPHYSIOLOGY - Amaurosis fugax is a symptom of ___ artery disease. a) vaginal artery b) appendicular artery c) arcuate artery d) carotid artery Answer: d.

2. OCCUPATIONAL DISEASES - PATHOPHYSIOLOGY - CHALICOSIS affects a) brain b) lungs c) liver d) kidneys Answer: b. affects stone-quarry workers.

3. PATHOPHYSIOLOGY - JUVENILE RHEUMATOID ARTHRITIS is a) autoimmunal b) bacterial c) fungal d) viral Answer: a.

4. PATHOPHYSIOLOGY - formation of intrauterine adhesions -scar tissue after uterine surgery : a) Asherman syndrome b) Banti‷s Syndrome c) Carpal tunnel Syndrome d) Down‷s Syndrome Answer: a.

5. PATHOPHYSIOLOGY - Lou Gehrig‷s disease affects a) brain b) lungs c) heart d) spine Answer: d. thickening of tissue in motor tracts of lateral columns and anterior horns of spine. Also called AMYOTROPIC LATERAL SCLEROSIS.

6. PATHOPHYSIOLOGY - STREP INFECTIONS lead to RHEUMATIC FEVER -which may lead to a) aortic stenosis b) abdominal aortic aneurysm c) aortic plexus d) aortic orifice Answer: a.

7. PATHOPHYSIOLOGY - (ALL) ACUTE LYMPHOCYTIC LEUKEMIA occurrence risk age: a) 3-7 b) 8-14 c) 14-20 d) 21-30 Answer: a. can occur in any-age adults, but risk is more in 3-7 age children.

8. PATHOPHYSIOLOGY - (ALL) ACUTE LYMPHOCYTIC LEUKEMIA prevents formation of a) blood cells b) healthy blood cells c) healthy bones d) haemoglobin Answer: b.

9. PATHOPHYSIOLOGY - (ALL) ACUTE LYMPHOCYTIC LEUKEMIA treatment seems to be a) chemorapy b) stem cell transplant c) transfusion of blood products d) any or all Answer: d.

10. PATHOPHYSIOLOGY - A LUMP/WAD OF SWALLOWED HAIR AND FOOD may be termed as a) trichophytobezoar b) trichobezoar c) phytobezoar d) all Answer: a.

11. PATHOPHYSIOLOGY - A1AT DEFICIENCY (ALPHA1 ANTITRYPSIN DEFICIENCY) is a) acquired b) congenital c) contagious d) autoimmune Answer: b. genetic. Sufferers have only one copy of A1AT gene instead of normal 2.

12. PATHOPHYSIOLOGY - A1AT abnormalities are a) acquired b) congenital c) contagious d) autoimmune responses Answer: b.

13. PATHOPHYSIOLOGY - AAA - ABDOMINAL AORTIC ANEURYSM is a problem of ___. a) antigens and antibodies b) blood vessels and blood pressure c) liver and pancreatic secretions d) intestinal obstructions Answer: b.

14. PATHOPHYSIOLOGY - AARSKOG SYNDROME (FACIAL-DIGITAL-GENITAL SYNDROME)‷s genetic manifestation is: a) absence of testicles b) undescended testicles c) elevation of testicle within scrotal sac d) asymmetrical testicles Answer: b.

15. PATHOPHYSIOLOGY - AARSKOG SYNDROME is a) acquired b) inherited c) metabolic d) autoimmune Answer: b.

16. PATHOPHYSIOLOGY - AASE SYNDROME affects a) aorta b) bone marrow c) connective tissues d) duodenum Answer: b.

17. PATHOPHYSIOLOGY - AASE SYNDROME is mainly indicated through a) excess urine b) abdominal inflammation c) anemia and joint - skeletal disorders d) subcutaneous tumors Answer: c.

18. PATHOPHYSIOLOGY - ABDOMINAL BLOATING may arise from a) air swallowing b) constipation c) gastroesophagal reflux d) any of se Answer: d.

19. PATHOPHYSIOLOGY - ABDOMINAL BLOATING may arise from a) irritable bowel syndrome b) food intolerances c) small bowel bacterial overgrowth d) any of se Answer: d.

20. PATHOPHYSIOLOGY - ABUSE OF ANTACIDS can lead to death of cells secreting a) thyroxine b) insulin c) intrinsic factor d) trypsin Answer: c.

21. PATHOPHYSIOLOGY - ACCUMULATION OF COPPER IN LIVER - may lead to ___ disease. a) Alzheimer‷s disease b) Addison‷s disease c) Albright‷s disease d) Wilson‷s disease Answer: d.

22. PATHOPHYSIOLOGY - ACCUMULATION OF FLUID IN AIR SACS a) improves ability of lungs to expand b) reduce ability of lungs to expand c) no link between fluid in air sacs and ability of lungs to expand d) .. Answer: b.

23. PATHOPHYSIOLOGY - ACETYLCHOLINE RECEPTOR ANTIBODY - is a) carbohydrate b) protein c) fat d) lymphocyte Answer: b.

24. PATHOPHYSIOLOGY - ACHALASIA affects a) brain and skull b) neck and shoulders c) esophagus and stomach d) liver and spleen Answer: c.

25. PATHOPHYSIOLOGY - ACHILLES TENDINITIS affects a) skull b) shoulders c) hips d) lower limbs Answer: d.

26. PATHOPHYSIOLOGY - ACHONDROGENESIS is a) growth hormone deficiency b) babies born with small chests c) nearly fatal disorder d) all Answer: d.

27. PATHOPHYSIOLOGY - ACHONDROPLASTIA may lead to a) clubbed feat b) dwarfism c) fluid build up in brain d) any or all of se Answer: d.

28. PATHOPHYSIOLOGY - ACIDITY IN BLOOD can go up when re is a) increased gas exchange in lungs b) reduced gas exchange in lungs c) increased secretion of HCL in stomach d) excess excretion of sodium in kidneys Answer: b.

29. PATHOPHYSIOLOGY - ACIDOSIS produces abnormal acids a) hydrochloric and nitric acids b) beta-hydroxybutyric acid and acetoacetic acid c) acetic acid and acetoacetic acid d) none of se Answer: b.

30. PATHOPHYSIOLOGY - ACRODYSOSTOSIS main symptoms: a) skeletal deformities and mental retardation b) aortal embolisms and aneurysms c) gallstones and cirrhosis d) nephrosis and kidney failure Answer: a.

31. PATHOPHYSIOLOGY - ACTINIC KERATOSIS may be caused by exposure to a) radio waves b) sunlight c) magnetic fields d) hurrican winds Answer: b.

32. PATHOPHYSIOLOGY - ACUTE ADRENAL CRISIS arises when re is shortage of a) protirelin b) catecholamine c) cortisol d) glucagon Answer: c.

33. PATHOPHYSIOLOGY - ACUTE ADRENAL CRISIS is also known as a) Addisonian crisis b) adult respiratory distress syndrome c) autosomal dominant disease d) ankylosis Answer: a.

34. PATHOPHYSIOLOGY - ACUTE CEREBELLA ATAXIA‷s main symptom is a) sudden uncoordinated muscle movement b) viral hemorrhagic fever c) tardive dyskinesia d) pseudohypertrophic dystrophy Answer: a.

35. PATHOPHYSIOLOGY - ACUTE CEREBELLAR ATAXIA mainly arises from __ infections. a) bacterial infections b) fungal infections c) viral infections d) venereal infections Answer: c. chickenpox, coxsackie disease, and echovirus.

36. PATHOPHYSIOLOGY - ACUTE TUBULAR NECROSIS (ATN) affects a) brain b) lungs c) heart d) kidneys Answer: d.

37. PATHOPHYSIOLOGY - ACUTE TUBULAR NECROSIS (ATN) is caused by lack of oxygen to kidneys. Also called a) ischemia b) abetalipoproteinemia c) afibrinogenemia d) agammaglobulinemia Answer: a.

38. PATHOPHYSIOLOGY - ADRENAL APOPLEXY may arise a) when excess blood flows into adrenal gland b) when blood flow stops into adrenal gland c) eir d) none Answer: c.

39. PATHOPHYSIOLOGY - ADRENOCARTICAL CARCINOMA can produce and release a) testosterone b) estrogen c) aldosterone d) all Answer: d.

40. PATHOPHYSIOLOGY - ADRENOCARTICAL CARCINOMA is a) acquired b) inherited c) autoimmunal d) infective Answer: b.

41. PATHOPHYSIOLOGY - ADRENOLEUKODYSTROPHY is a/an a) autosomal recessive inheritance b) autosomal dominant inheritance c) x-linked genetic trait d) y-linked genetic trait Answer: c.

42. PATHOPHYSIOLOGY - ADRENOLEUKODYSTROPHY is a) inherited b) acquired c) autoimmunal d) metabolic Answer: a.

43. PATHOPHYSIOLOGY - AGAMMAGLOBULINEMIA hinders growth of a) B lymphocytes b) T lymphocytes c) both B and T lymphocytes d) erythrocytes Answer: c.

44. PATHOPHYSIOLOGY - AGAMMAGLOBULINEMIA is a) inherited b) acquired c) infected d) autoimmune Answer: a.

45. PATHOPHYSIOLOGY - AGAMMAGLOBULINEMIA mainly affects a) male babies b) female babies c) adolescents and youth d) aged persons Answer: a.

46. PATHOPHYSIOLOGY - AGEUSIA is a person‷s inability to taste a) bitterness b) hot taste c) sour taste d) swee taste Answer: d.

47. PATHOPHYSIOLOGY - AICARDI SYNDROME affects a) aorta b) brain c) chest d) duodenum Answer: b.

48. PATHOPHYSIOLOGY - AICARDI SYNDROME is a) acquired b) autoimmune c) inherited d) metabolic Answer: c.

49. PATHOPHYSIOLOGY - ALBINISM is a) bacterial and protozoan b) fungal c) viral d) familial and genetic Answer: d.

50. PATHOPHYSIOLOGY - ALKALOSIS arises from a) low carbon dioxide and high bicarbonate levels b) high carbon dioxide and low bicarbonate levels c) high co2 and high bicarb levels d) low co2 and low bicarb levels Answer: a.

51. PATHOPHYSIOLOGY - ALLELIC LOSS is a term associated with a) protics b) endodontics c) genetics d) psychorapeutics Answer: c.

52. PATHOPHYSIOLOGY - ALLERGIC RHINITIS - has considerable impact on a) asthma b) breast-cancer c) heart failure d) kidney failure Answer: a.

53. PATHOPHYSIOLOGY - ALLERGIC VASCULTIS is caused by a) animal dander b) drug reactions c) insect bites d) reasons which could not be identified. Answer: d.

54. PATHOPHYSIOLOGY - ALOPECIA AREATA is a) round patches of hair loss b) transverse depressions in nail plate (Beau‷s lines) c) elephant nails d) goose bumps Answer: a.

55. PATHOPHYSIOLOGY - ALOPECIA AREATA is caused by a) fungus b) virus c) bacteria d) unknown cause, believed to be autoimmune reaction Answer: d.

56. PATHOPHYSIOLOGY - ALPHA1 ANTITRYPSIN DEFICIENCY can lead to damage of a) liver and lungs b) lungs and heart c) brain and spine d) liver and pancreas Answer: a.

57. PATHOPHYSIOLOGY - ALPORT‷s SYNDROME is accompanied by a) renal problems b) deafness c) excess protein in urin d) all or any Answer: d.

58. PATHOPHYSIOLOGY - ALSTROM SYNDROME is a) autoimmune b) acquired c) inherited d) metabolic Answer: c.

59. PATHOPHYSIOLOGY - AMAUROSIS FUGAX (temporary loss of vision in one eye) may be an indication of a) arosclerosis b) psychoneurosis c) uraturia d) abetalipoproteinemia Answer: a.

60. PATHOPHYSIOLOGY - AMAUROSIS FUGAX affects a) cornea b) iris c) lens d) retina Answer: d.

61. PATHOPHYSIOLOGY - AMAUROSIS FUGAX affects a) eyes b) ears c) nose d) throat Answer: a.

62. PATHOPHYSIOLOGY - AMAUROSIS FUGAX affects only one eye because a) not a serious infection b) two different carotid arteries carry blood to two eyes c) two eyes have two separate retinas d) all Answer: b.

63. PATHOPHYSIOLOGY - AMAUROSIS FUGAX is a result of a) blockage by placque b) accumulation of thrombocytes c) haemorrhage of blood d) autoimmune response Answer: a.

64. PATHOPHYSIOLOGY - AMBLYOPIA affects a) eyes b) ears c) throat d) nose Answer: a.

65. PATHOPHYSIOLOGY - AMBLYOPIA mostly affects a) children b) men c) gestating age women d) post-menopause women Answer: a.

66. PATHOPHYSIOLOGY - AMELOGENESIS IMPERFECTA affects a) throat b) tongue c) teeth d) trachea Answer: c.

67. PATHOPHYSIOLOGY - AMELOGENESIS IMPERFECTA is a ___disorder. a) inherited b) acquired c) infected d) autoimmune Answer: a.

68. PATHOPHYSIOLOGY - AMNESIA is loss of a) blood b) amino acids c) consciousness d) memory Answer: d.

69. PATHOPHYSIOLOGY - AMNIOTIC CONSTRICTION BANDS are damage to a) placenta b) amniotic sac c) graafian follicle d) ovarian artery Answer: a.

70. PATHOPHYSIOLOGY - AMYOTROPHIC LATERAL SCLEROSIS (ALS) is a) acquired b) inherited c) autoimmune d) idiopathic Answer: d. unknown causes. 10% seems to be from inheritance.

71. PATHOPHYSIOLOGY - AMYOTROPHIC LATERAL SCLEROSIS (ALS) stems from death/degeneration of nerve cells in a) arteries b) brain c) chest d) hips and thigh Answer: b.

72. PATHOPHYSIOLOGY - AMYOTROPHIC LATERAL SCLEROSIS is also known as ___disease. a) Addison‷s disease b) Alzheimer‷s disease c) Lou Gehrig‷s disease d) Autosomal dominant disease Answer: c.

73. PATHOPHYSIOLOGY - AMYOTROPIC LATERAL SCLEROSIS affects a) brain b) lungs c) heart d) spine Answer: d. thickening of tissue in motor tracts of lateral columns and anterior horns of spine. Also called Lou Gehrig‷s disease.

74. PATHOPHYSIOLOGY - AN ALCOHOLIC SYNDROME which results in LOSS OF SHORT TERM MEMORY, while RETAINING LONG TERM MEMORY: a) Kartagener syndrome b) kallman‷s syndrome c) klinefelter‷s syndrme d) korsakov‷s syndrome Answer: a.

75. PATHOPHYSIOLOGY - ANAL FISSURES may be caused by a) contipation b) prolonged diarrhoea c) poor blood flow to rectum d) any one or all Answer: d.

76. PATHOPHYSIOLOGY - ANALGESIC NEPHROPATHY - prolonged overuse of which of following may cause analgesic nephropathy? a) phenacetin b) acetaminophen c) aspirin and ibuprofen d) any or all Answer: d.

77. PATHOPHYSIOLOGY - ANALGESIC NEPHROPATHY affects a) aorta b) brain c) lungs d) kidneys Answer: d.

78. PATHOPHYSIOLOGY - ANALGESIC NEPHROPATHY is due to ___pain killers. a) abstaining from pain killers b) underexposure to painkillers c) overexposure to painkillers d) kidney problems which cause pain Answer: c.

79. PATHOPHYSIOLOGY - ANAPHYLAXIS STMULATED HISTAMINES cause airways in our lungs to a) dilate b) elongate c) thick-walled d) tightened Answer: d.

80. PATHOPHYSIOLOGY - ANAPLASTIC THYROID CANCER - which of following are treatment methods? a) surgery b) radiation c) chemorapy d) all Answer: d. prognosis is somewhat vague.

81. PATHOPHYSIOLOGY - ANEMIA may arise due to ___ deficiency. a) b12 deficiency b) foliate deficiency c) iron deficiency d) all or any Answer: d.

82. PATHOPHYSIOLOGY - ANEURYSMS (sac like widening of arteries owing to weakness of artery-walls) can lead to erosion of __ in neighborhood. a) or arteries b) veins c) bones d) muscle tissue Answer: c. correctness to be rechecked.

83. PATHOPHYSIOLOGY - ANEURYSMS in ARTERIES are caused by a) alcoholism b) smoking c) obesity d) unknown causes including abc Answer: d.

84. PATHOPHYSIOLOGY - ANGINA refers to a) heart attack b) heart experiencing shortage of oxygen c) thickened blood filled with gas d) all Answer: b.

85. PATHOPHYSIOLOGY - ANGIODEMA is a/an a) tumor b) embolus c) calculus d) autoimmune reaction Answer: d.

86. PATHOPHYSIOLOGY - ANGIODEMA results in a) surface swellings b) underskin swellings c) lesions in blood vessels d) abscesses of unknown origin Answer: b.

87. PATHOPHYSIOLOGY - ANGIODYSPLASIA OF COLON usually occurs in a) infants and children b) adolescents and youth c) middle aged d) aged persons Answer: d.

88. PATHOPHYSIOLOGY - ANGIOKERATOMA CORPORUS DIFFUSUM UNIVERSAL also known as FABRY‷s DISEASE can lead to malfunctioning of a) kidneys b) heart c) nervous system d) any of se or all Answer: d.

89. PATHOPHYSIOLOGY - ANHIDROSIS is failure of ___. a) salivary glands b) bulbourethral gland c) lacrimal glands d) sweat glands Answer: d.

90. PATHOPHYSIOLOGY - ANNULAR PANCREAS is a __defect. a) congenital structural b) acquired c) metabolic d) autoimmunal Answer: a.

91. PATHOPHYSIOLOGY - ANNULAR PANCREAS may lead to blockage of a) insulin b) trypsin c) small intestine d) liver Answer: c.

92. PATHOPHYSIOLOGY - ANORCHIA is absence of ___ at time of birth. a) both breasts b) both testes (testicles) c) both ear-lobes d) both nostrils Answer: b.

93. PATHOPHYSIOLOGY - ANTINUCLEAR ANTIBODIES are produced by a) circulatory system b) immune system c) pituitary glands d) lymphocytes Answer: b.

94. PATHOPHYSIOLOGY - ANTINUCLEAR ANTIBODIES attack a) pathogenic bacteria b) antigens c) body‷s own tissues d) all or any one Answer: c.

95. PATHOPHYSIOLOGY - AORTIC INSUFFICIENCY is a ___disease. a) gall bladder b) heart valve c) brain edema d) nephritic Answer: b.

96. PATHOPHYSIOLOGY - AORTOPULMONARY WINDOW is a ___ between aorta and pulmonary artery. a) embolism b) balloon c) dilator d) hole Answer: d.

97. PATHOPHYSIOLOGY - AORTOPULMONARY WINDOW is a) acquired b) congenital c) contagious d) all or any one Answer: b.

98. PATHOPHYSIOLOGY - APHASIA is an ailment which affects a) aorta b) brain c) chest d) hips Answer: b.

99. PATHOPHYSIOLOGY - APRAXIA is a damge to ___. a) brain b) heart c) pancreas d) liver Answer: a.

100. PATHOPHYSIOLOGY - APRAXIA ‷s main symptom is a) unwillingness to do a thing when asked, in spite of understanding b) not understanding what is said c) inability to perform as muscles do not respond d) all Answer: c.

101. PATHOPHYSIOLOGY - ARACHNOIDITIS is inflammation of arachnoid membrane in a) brain b) heart c) hips and thigh d) fingers and toes Answer: a.

102. PATHOPHYSIOLOGY - ARMPIT LUMPS may be due to a) fatty breast tissue b) allergic reactions c) breast cancer d) any of se or even ors Answer: d.

103. PATHOPHYSIOLOGY - ARNOLD-CHIARI DEFORMITY affects a) ankle and feet b) hips and thighs c) neck and shoulders d) brain and skull Answer: d.

104. PATHOPHYSIOLOGY - ARRHENOBLASTOMA is a tumor affecting a) brain b) lungs c) liver d) ovaries Answer: d.

105. PATHOPHYSIOLOGY - ARTERIAL EMBOLI, though can occur anywhere, are LESS common in __ a) kidneys b) neck and shoulders c) hips and thighs d) legs and feet Answer: a.

106. PATHOPHYSIOLOGY - ARTERIAL EMBOLI, though can occur anywhere, are more common in __ a) head b) neck and shoulders c) hips and thighs d) legs and feet Answer: d.

107. PATHOPHYSIOLOGY - ARTERIAL INSUFFICIENCY may lead to a) stroke b) chest pain and heart attack c) leg cramps d) any of se Answer: d.

108. PATHOPHYSIOLOGY - ARTHRALGIA is pains in joints a) with swelling and structural changes b) without swelling and without structural changes c) with or without structural changes but with swelling d) without swelling and with/without structural changes Answer: d. subtle difference with arthritis.

109. PATHOPHYSIOLOGY - ARTHRITIS (JOINT PAINS) involves breakdown of a) cartilage b) ligament c) bone marrow d) socket Answer: a.

110. PATHOPHYSIOLOGY - ARTHRITIS - is more common among a) adults b) sedantic workers c) old men d) old women Answer: d.

111. PATHOPHYSIOLOGY - ASEPTIC MENINGITIS is normally a a) harmless disease b) idiopathic disease c) incurable but not life-threatening disease d) fatal disease Answer: a.

112. PATHOPHYSIOLOGY - ASHERMAN SYNDROME affects a) children b) adolescents and youth c) men d) women Answer: d.

113. PATHOPHYSIOLOGY - ASPERGILLOSIS , though can appear on any organ, is particular on a) ears b) nose c) throat d) eyes Answer: a.

114. PATHOPHYSIOLOGY - ASPERGILLOSIS is a) bacterial b) fungal c) viral d) anatomical disorder Answer: b.

115. PATHOPHYSIOLOGY - ASYMPTOMATIC BACTERIURIA affects ___ more. a) girls b) boys c) older men d) older women Answer: d.

116. PATHOPHYSIOLOGY - ATAXIA TELANGIECTASIA indicates a) decreased coordination of movements b) enlarged blood vessels just below skin c) death of brain cells d) all Answer: d.

117. PATHOPHYSIOLOGY - ATELECTASIS is an ailment of a) brain b) pancreas c) lungs d) liver Answer: c. collapse of lungs.

118. PATHOPHYSIOLOGY - ATELECTASIS may take place owing to a) dilation of airway b) blockage of airway c) enlargement of air sacs d) perforation in pulmonary vein Answer: b.

119. PATHOPHYSIOLOGY - ATOSIS affects a) bones b) lymph c) muscles d) nerves Answer: d.

120. PATHOPHYSIOLOGY - ATRESIA is abscence or closure of natural a) openings b) muscles c) nerves d) blood vessels Answer: a.

121. PATHOPHYSIOLOGY - AURAL POLYPS affects a) ears b) eyes c) nose d) throat Answer: a.

122. PATHOPHYSIOLOGY - AUTISM seems to attack __ more. a) boys b) girls c) men d) women Answer: a. source: Medline Encyclopaedia, N.I.H., U.S. Centers for Disease Control and Prevention (CDC).

123. PATHOPHYSIOLOGY - AUTO-IMMUNE HEPATITIS (AIH) occurs more in a) children b) adolescents c) men d) women Answer: d.

124. PATHOPHYSIOLOGY - AUTOERYTHROCYTO SENSITIVITY may lead to destruction of a) adipose cells b) epidermal cells c) red blood cells d) white blood cells Answer: c.

125. PATHOPHYSIOLOGY - AUTOIMMUNE HEPATITIS (AIH) is due to a) alcoholism b) gallstones c) adulterated oils d) so far unknown-unidentified causes Answer: d.

126. PATHOPHYSIOLOGY - AUTOMATISM may be due to __of brain a) aneurysm b) concussion c) tumor d) any of all Answer: d.

127. PATHOPHYSIOLOGY - AUTONOMIC HYPERFLEXIA is a) lymphocytes attacking one‷s own cells b) excess response to stimulus c) excess relaxation of autonomic nervous system d) all Answer: b.

128. PATHOPHYSIOLOGY - AUTONOMOUS NEUROPATHY may disrupt a) blood pressure b) heart beat c) bladder emptying d) any or all Answer: d.

129. PATHOPHYSIOLOGY - AXILLARY NERVE DYSFUNCTION affects a) brain and memory b) shoulder and its movement c) abdomen and movement of food d) pallotal joints Answer: b.

130. PATHOPHYSIOLOGY - AZOTEMIA is more __ in blood. a) urine b) urea c) semen d) albumin Answer: b.

131. PATHOPHYSIOLOGY - Acute myeloid leukemia (AML) is more common among a) children b) men c) gestating women d) post-menopause women Answer: b.

132. PATHOPHYSIOLOGY - Acute myeloid leukemia (AML) originates from a) skull b) bone marrow c) gall bladder d) interstitial fluids Answer: b.

133. PATHOPHYSIOLOGY - Amyotrophic lateral sclerosis (ALS) may usually develop in a) infancy b) adolescence c) youth d) old age Answer: d. usually after 50, but younger people are not barred.

134. PATHOPHYSIOLOGY - Anti-glomerular basement membrane antibodies can damage a) brain b) kidneys c) lungs d) heart Answer: b.

135. PATHOPHYSIOLOGY - Aortopulmonary window is a/an a) pacemaker b) ventilator c) heart defect d) imaging tool Answer: c.

136. PATHOPHYSIOLOGY - B12 DEFICIENCY ANEMIA is also known as a) pernicious anemia b) malignant anemia c) macrocytic anemia d) all Answer: d.

137. PATHOPHYSIOLOGY - BACILLUS of TYPHOID FEVER, may reside in ___, for years, even after disappearance of symptoms. a) pancreas b) kidneys c) rectum d) gall bladder Answer: d.

138. PATHOPHYSIOLOGY - BACTERIA do not grow in CULTURES OF FLUIDS around a) brain and spine b) lungs and trachea c) heart and aorta d) kidneys Answer: a.

139. PATHOPHYSIOLOGY - BACTERICIDAL enzyme in our saliva, sweat and tears: a) oxidase b) muramidase c) peptidase d) peroxidase Answer: b.

140. PATHOPHYSIOLOGY - BALANTIDIASIS is a type of a) dementia b) dyskinesia c) dysentery d) dermatosis Answer: c.

141. PATHOPHYSIOLOGY - BERNARD-SOULIER SYNDROME affects a) RBCs b) WBCs c) platelets d) reticulocytes Answer: c.

142. PATHOPHYSIOLOGY - BERNARD-SOULIER SYNDROME is a ___ailment a) neonatal and paediatric b) gynecological c) menstrual and postmenopause d) geriatric Answer: a.

143. PATHOPHYSIOLOGY - BERNARD-SOULIER SYNDROME may lead to a) hemorrhages b) clots c) embolisms d) occlusions Answer: a.

144. PATHOPHYSIOLOGY - BETA BLOCKERS - minimise ___ required by heart. a) blood b) oxygen c) cells d) muscle movements Answer: b.

145. PATHOPHYSIOLOGY - BEZOARS may block ___. a) brain b) lungs c) heart d) stomach Answer: d.

146. PATHOPHYSIOLOGY - BILATERAL OBSTRUCTIVE UROPATHY - which of following is true: a) kidneys produce normal urine b) kidneys produce scant urine c) kidneys produce excess urine d) prostate works normally Answer: a.

147. PATHOPHYSIOLOGY - BILATERAL OBSTRUCTIVE UROPATHY may be due to enlarged ___gland. a) thyroid gland b) thymus gland c) prostate gland d) gonads Answer: c.

148. PATHOPHYSIOLOGY - BILHARZIASIS is caused by a) mosquitoes b) flatworms c) allergic reactions d) deficiencies Answer: b. an intestinal ailment.

149. PATHOPHYSIOLOGY - BILIARY SLUDGE is composed of: a) microscopic gallstones b) megalithic gall stones c) microscopic calculi d) megalithic calculi Answer: a.

150. PATHOPHYSIOLOGY - BINGE AND PURGE SYNDROME may lead to a) amenorrhoea b) hypermenorrhoea c) primary amenorrhoea d) menstrual disorders -all or any Answer: d.

151. PATHOPHYSIOLOGY - BINGE AND PURGE SYNDROME refers to a) anorexia nervosa b) bulimia nervosa c) composite term for both d) none Answer: c.

152. PATHOPHYSIOLOGY - BIPOLAR DISORDER - is a disorder of a) blood b) breath c) mood d) immunity Answer: c.

153. PATHOPHYSIOLOGY - BLADDER DISTENSION is a) urine over-filled bladder b) bladder dry with scant urine c) ruptured urinary bladder d) bladder blocked by accumulated cholesterol Answer: a.

154. PATHOPHYSIOLOGY - BLEEDING ESOPHAGAL VARICES may result from a) alcoholic liver b) adrenal malfunction c) achalasia d) sickle cell anemia Answer: a.

155. PATHOPHYSIOLOGY - BLEPHAROSPASM may affect a) ears b) eyes c) nose d) throat Answer: b. spasm of eyelid muscle, resulting in closure of eye.

156. PATHOPHYSIOLOGY - BLIND LOOP SYNDROME - may lead to growth of excess ___ in intestines. a) bacteria b) fungi c) viruses d) phagocytes Answer: a.

157. PATHOPHYSIOLOGY - BLIND LOOP SYNDROME - may occur when a part of ___is bypassed. a) stomach b) pancreas c) liver d) small intestines Answer: d.

158. PATHOPHYSIOLOGY - BLOCH-SULZBERGER DISEASE is a) acquired b) genetic c) autoimmune d) metabolic Answer: b.

159. PATHOPHYSIOLOGY - BLOOD CLOT formed in leg shifting to lungs: a) deep vein thrombosis (DVT) b) temporal arteritis c) vertibral bacilar stroke d) meatal stenosis Answer: a.

160. PATHOPHYSIOLOGY - BLOOD KETONES may arise owing to a) starvation b) diabetes mellitus c) prolonged vomiting d) all or any Answer: d.

161. PATHOPHYSIOLOGY - BLOOD SUGAR ___hunger. a) inhibits b) stimulates c) neutralises d) does not affect Answer: b.

162. PATHOPHYSIOLOGY - BLOOD UREA NITROGEN (BUN) - may be an indication of ___ disease. a) small intestines b) kidneys c) large intestines d) prostate gland Answer: b.

163. PATHOPHYSIOLOGY - BORNHOLM‷s DISEASE is a) inherited b) infective c) metabolic d) autoimmune Answer: b.

164. PATHOPHYSIOLOGY - BORNHOLM‷s DISEASE is also known as a) muscular dystrophy b) epidemic pleurodynia c) mazopathy d) pulmonary dystrophy Answer: b.

165. PATHOPHYSIOLOGY - BORNHOLM‷s DISEASE mainly affects a) brain b) chest c) liver d) kidney Answer: b.

166. PATHOPHYSIOLOGY - BOWEN‷s DISEASE affects a) brain b) lungs c) heart d) skin Answer: d.

167. PATHOPHYSIOLOGY - BPH refers to ENLARGED a) pituitary b) prostate c) heart d) pterygold muscle Answer: b.

168. PATHOPHYSIOLOGY - BREAKBONE FEVER is spread by a) aedes aegypti mosquito b) anopheles moscquito c) culex mosquito d) common mosquito Answer: a.

169. PATHOPHYSIOLOGY - BRUXISM refers to a) convulsive seizures b) grinding of teeth c) frequently ulcerative skin d) scant urine Answer: b.

170. PATHOPHYSIOLOGY - BUBOes are swellings in ___ glands. a) adrenal gland b) pituitary gladn c) lymphatic gland d) thymus gland Answer: c.

171. PATHOPHYSIOLOGY - BUERGER‷s DISEASE affects BLOOD VESSELS of a) brain b) heart c) abdomen d) limbs Answer: d. may lead to gangrene. also known as thromboangitis obliterans.

172. PATHOPHYSIOLOGY - BURKITT‷s LYMPHOMA affects a) infants and children b) adolescents and youth c) men and women d) old persons Answer: a.

173. PATHOPHYSIOLOGY - Borrelia burgdorferi infection causing LYME DISEASE, a type of fever with swollen joints, is a) bacterial b) fungal c) viral d) congenital Answer: a.

174. PATHOPHYSIOLOGY - CAFFEY DISEASE affects a) aorta b) bones c) chest d) duodenum Answer: b.

175. PATHOPHYSIOLOGY - CAFFEY DISEASE affects a) babies b) adolescents c) youth d) aged persons Answer: a.

176. PATHOPHYSIOLOGY - CARPAL TUNNEL SYNDROME affects a) brain b) chest c) wrist d) feet Answer: c.

177. PATHOPHYSIOLOGY - CAULIFLOWER EAR affects a) external ear b) middle ear c) internal ear d) has nothing to do human ears Answer: a.

178. PATHOPHYSIOLOGY - CELIAC SPRUE affects a) pancreas b) liver c) small intestines d) large intestines Answer: c.

179. PATHOPHYSIOLOGY - CELIAC SPRUE‷s complication is a) burning in stomach b) poor absorption in small intestines c) obesity d) enterobiasis Answer: b.

180. PATHOPHYSIOLOGY - CEREBRAL ANEURYSMS can cause a) migraine headaches b) sentinel headaches c) cluster headaches d) histamin headaches Answer: b.

181. PATHOPHYSIOLOGY - CHALAZIONS are cysts which may form in a) eyelids b) pupil c) cornea d) retina Answer: a.

182. PATHOPHYSIOLOGY - CHARCOT-MARY-TOOTH DISEASE affects a) arteries b) muscles c) nerves d) fluids Answer: c.

183. PATHOPHYSIOLOGY - CHARCOT-MARY-TOOTH DISEASE is a) acquired b) genetic c) autoimmune d) geriatric Answer: b.

184. PATHOPHYSIOLOGY - CHICKEN BREAST OR PIGEON BREAST comes with a) prominent breast bone b) weak breast bone c) porous breast bone d) obscure manubrium Answer: a.

185. PATHOPHYSIOLOGY - CHLOASMA a disorder causing discoloration of face affects: a) girls undergoing menarche b) pregnant women and, women under contraceptives c) lactating women d) post-menopause women Answer: b.

186. PATHOPHYSIOLOGY - CHLOASMA is a disorder of a) insulin b) melanin c) pyocyanin d) phycocyanin Answer: b.

187. PATHOPHYSIOLOGY - CHLOASMA is a disorder which relates to discoloration of __. a) face b) breasts c) limbs d) nails Answer: a.

188. PATHOPHYSIOLOGY - CHOLESTEATOMA affects a) ears b) eyes c) nose d) throat Answer: a.

189. PATHOPHYSIOLOGY - CHONDRIODYSTROPHY affects a) muscles and skeleton b) arteries and veins c) liver and pancreas d) kidneys and prostate Answer: a.

190. PATHOPHYSIOLOGY - CHONDRIODYSTROPHY is a) inherited b) acquired c) autoimmune d) infected Answer: a.

191. PATHOPHYSIOLOGY - CHONDRODYSTROPHY - is a ___ disorder. a) acquired b) genetic c) nutritional d) geriatric Answer: b.

192. PATHOPHYSIOLOGY - CHONDRODYSTROPHY - is a ___ disorder. a) neural b) circulatory c) digestive d) skeletal Answer: d.

193. PATHOPHYSIOLOGY - CHONDROMALACIA PATELLA in simple terms refers to ___pain. a) ankle b) back c) chest d) knee Answer: d.

194. PATHOPHYSIOLOGY - CHOREA is affects a) enzymes b) hormones c) muscles d) nerves Answer: d.

195. PATHOPHYSIOLOGY - CIRCULATORY DISEASES - absence of pulse in both arms and in carotid arteries is a) temporal arteritis b) takayasu‷s arteritis c) polearteritis nodosa d) endarteritis Answer: b.

196. PATHOPHYSIOLOGY - COELIAC DISEASE - relates to cavity/cavities in: a) brain b) chest c) abdomen d) testes Answer: c.

197. PATHOPHYSIOLOGY - COLLECTION OF FLUIDS IN BODY TISSUES may lead to a) swellings b) occlusions c) ruptures d) nothing except obesity Answer: a.

198. PATHOPHYSIOLOGY - CONGENITAL HYPERTROPHIC PYLORIC STENOSIS may occur in a) babies b) adolescents and youth c) men and women d) aged persons Answer: a.

199. PATHOPHYSIOLOGY - COR PULMONALE may arise from a) residing in high altitude mountains b) residing in low altitude meadows c) residing on sea shore d) residing in polar regions Answer: a.

200. PATHOPHYSIOLOGY - CORPUS CALLOSUM is __ in brain. a) mucous covering b) cranial cavity c) nerve bundle d) communicating artery Answer: c.

201. PATHOPHYSIOLOGY - COXA VARA - is an abnormal diseased state of a) neck b) thighbone c) chest ribs d) spine Answer: b.

202. PATHOPHYSIOLOGY - COXIELLA BURNETI causes a) hay fever b) q fever c) boutonneuse fever d) dengue fever Answer: b.

203. PATHOPHYSIOLOGY - CRANIOPHARYNGIOMA, A BENIGN BRAIN TUMOR can lead to a) angina b) apnea c) aortitis d) amenorrhea Answer: d.

204. PATHOPHYSIOLOGY - CREUTZFELDT JAKOB DISEASE (COD) is a) bacterial b) fungal c) auto-immune d) viral Answer: d.

205. PATHOPHYSIOLOGY - CREUTZFELDT JAKOB DISEASE affects a) arteries b) brain c) heart d) lungs Answer: b.

206. PATHOPHYSIOLOGY - CROHN‷s DISEASE affects a) aorta b) brain c) chest d) intetines Answer: d.

207. PATHOPHYSIOLOGY - CRUSH SYNDROME may aggravate ___ problems. a) lungs b) brain c) heart d) renal Answer: d.

208. PATHOPHYSIOLOGY - CYANIDE POISONING relates to exposure to __acid. a) 2-hydroxybenzoic acid b) acetylsalicylic acid c) adenylic acid d) prussic acid Answer: d. Also known as hydrocyanic acid.

209. PATHOPHYSIOLOGY - CYANOSIS adds ___ color to body. a) red b) green c) blue d) yellow Answer: c.

210. PATHOPHYSIOLOGY - CYCLOTHYMIA is an abnormality of ___. a) mind b) sex organs c) auto-immunity d) assimilation Answer: a.

211. PATHOPHYSIOLOGY - CYTOMEGALOVIRUS (CMV) main symptom is a) swollen lymph nodes and spleen b) scant urine c) low body temperature d) hunger and thirst Answer: a.

212. PATHOPHYSIOLOGY - DEFICIENCY OF ALL TYPES OF BLOOD CELLS is ___. a) pancytopenia b) neutropenia c) lymphopenia d) cytopenia Answer: a. pan=all.

213. PATHOPHYSIOLOGY - DENGUE is caused by a) adenovirus b) alphavirus c) flavivirus d) ebola virus Answer: c.

214. PATHOPHYSIOLOGY - DERCUM‷s DISEASE comes with fatty tumors __. a) under skin b) in ovaries c) in arteries d) in lungs Answer: a.

215. PATHOPHYSIOLOGY - DERCUM‷s DISEASE is also known as a) acanthoma b) adiposis dolarosa c) keratoacanthoma d) adenoma Answer: b.

216. PATHOPHYSIOLOGY - DERCUM‷s DISEASE is observed more in a) babies b) adolescents and youth c) men d) women Answer: d.

217. PATHOPHYSIOLOGY - DERCUM‷s DISEASE‷s cause presumably is a) anorexia b) blood blisters c) obesity d) thyroiditis Answer: c.

218. PATHOPHYSIOLOGY - DIAPHRAGMATIC HERNIA is also known as a) hiatus hernia b) inguinal hernia c) umbilical hernia d) not a hernia at all Answer: a.

219. PATHOPHYSIOLOGY - DIAPHRAGMATIC PLEURISY is another name for a) muscular dystrophy b) epidemic pleurodynia c) mazopathy d) pulmonary dystrophy Answer: b.

220. PATHOPHYSIOLOGY - DIAPHRAGMATIC PLEURISY is another name for a) myalgic encephalomyelitis b) Bornholm‷s disease c) mazopathy d) pulmonary dystrophy Answer: b.

221. PATHOPHYSIOLOGY - DILATION OR DISTENSION OF HOLLOW ORGANS may be termed as a) ectasia b) keratectasia c) haemostasia d) astasia Answer: a.

222. PATHOPHYSIOLOGY - DILI (Drug Induced Liver Injury) - was said to be mainly caused by a) acetaminophen b) valproic acid c) halothane d) methotrexate Answer: a. Ors too may have hepatotoxicity.

223. PATHOPHYSIOLOGY - DISEASES OF BLOOD - AROMA affects a) arteries b) veins c) blood vessels d) red blood cells Answer: a.

224. PATHOPHYSIOLOGY - DISEASES OF BONE - AXIAL OSTEOMALACIA is found mostly in a) infants and children b) adolescents and youth c) pregnant women d) middle-aged and elderly males Answer: d.

225. PATHOPHYSIOLOGY - DISEASES OF BONE - MELORHEOSTOSIS is a) acquired b) inherited c) autoimmune d) metabolic Answer: b.

226. PATHOPHYSIOLOGY - DISEASES OF BONE - MELORHEOSTOSIS treatment and cure : a) oral medication b) radiorapy c) surgeries d) no known treatment, presumably incurable. Answer: d.

227. PATHOPHYSIOLOGY - DISEASES OF BONE - OSTEOMALACIA may arise from deficiency of a) calcium b) vitamin D c) phosphorus d) any or all Answer: d.

228. PATHOPHYSIOLOGY - DISEASES OF BONE - bone of a limb, resembling a melted-wax-dripping-down--candle and causing much pain a) melorheostosis b) osteopoikilosis c) hypophosphatasia d) osteosclerosis Answer: a. melor=flowing he=hyper ostosis=bone disease.

229. PATHOPHYSIOLOGY - DISEASES OF BONES - abnormal adhesion and rigidity of bones of a joint: a) ankyloglossia b) ankylosis c) synostosis d) peritonitis Answer: b.

230. PATHOPHYSIOLOGY - DISEASES OF SPINE - a forward dislocation of one vertebra over one beneath it producing pressure on spinal nerves: a) spondylitis b) spondylolissis c) spondylosis d) spondylarthritis Answer: b.

231. PATHOPHYSIOLOGY - DOUBLE PNEUMONIA is a) simutaneous infection both by mycoplasma and chlamydophila b) infection of both lungs c) both bacterial and viral d) pneumonia coupled with flue Answer: b.

232. PATHOPHYSIOLOGY - DUPUYTRENU‷s DISEASE may affect a) face b) chest c) palms d) toes Answer: c.

233. PATHOPHYSIOLOGY - DUPUYTREN‷s CONTRACTURE affects a) brain b) heart c) palms d) knees Answer: c.

234. PATHOPHYSIOLOGY - DYSARTHRIA affects a) growth b) movement c) sleep d) speech Answer: d. A muscular disorder affecting speech. It needs speech rapy.

235. PATHOPHYSIOLOGY - DYSIDROSIS affects a) speech b) sweat c) sleep d) swallowing Answer: b.

236. PATHOPHYSIOLOGY - DYSLEXIA is apparently more common in a) boys b) girls c) youth d) post-menopausal women Answer: a.

237. PATHOPHYSIOLOGY - DYSPAREUNIA may result in painful a) walking b) swallowing c) intercourse d) urination Answer: c.

238. PATHOPHYSIOLOGY - DYSPHAGIA may affect a) swallowing b) walking c) bending d) urinating Answer: b.

239. PATHOPHYSIOLOGY - DYSPHASIA may affect a) swallowing b) communication c) reading d) breathing Answer: b.

240. PATHOPHYSIOLOGY - DYSPLASIA may affect a) swallowing b) communication c) reading d) breathing Answer: d.

241. PATHOPHYSIOLOGY - DYZCHEZIA affects a) liver b) pancreas c) small intestine d) rectum Answer: d.

242. PATHOPHYSIOLOGY - Defective oxygenation of blood in lungs: a) Hypoxic hypoxia b) Anaemic hypoxia c) Ischemic hypoxia d) Stagnant hypoxia Answer: a.

243. PATHOPHYSIOLOGY - ECHOLALIA is a feature of a) hebephrenia b) schizophrenia c) coprolalia d) glossolalia Answer: b.

244. PATHOPHYSIOLOGY - EMPHYSEMA - is a disease of ___. a) brain b) heart c) lungs d) back Answer: c.

245. PATHOPHYSIOLOGY - EMPHYSEMA results from leakages of a) air b) blood c) cholesterol d) pus Answer: a.

246. PATHOPHYSIOLOGY - EMPYEMA is accumulation of a) air b) blood c) cholesterol d) pus Answer: d.

247. PATHOPHYSIOLOGY - ENDOTOXINS a) increase in blood pressure b) fall in blood pressure c) stabilisation of blood pressure d) do not affect changes in blood pressure Answer: b.

248. PATHOPHYSIOLOGY - ENLARGEMENT OF INTERNAL ORGANS is a) acromegaly b) adenomegaly c) dactylomegaly d) visceromegaly Answer: d.

249. PATHOPHYSIOLOGY - ENTEROBIASIS is transmitted by a) nematodes b) protozoans c) fungus d) arthropeds Answer: a.

250. PATHOPHYSIOLOGY - ENTEROBIASIS mainly afflicts a) children b) adolescents and youth c) men d) women Answer: a.

251. PATHOPHYSIOLOGY - ENTEROPTOSIS is a ___of intestines. a) enlargement b) congestion c) rupture and perforation d) fall Answer: d.

252. PATHOPHYSIOLOGY - EOSINOPHILIC PNEUMONIA is caused by a) platihelminths b) nematodes c) arthropods d) protozoans Answer: b. larvae of roundworm moving in lungs.

253. PATHOPHYSIOLOGY - EPISCLERITIS affects a) eyes b) ears c) nose d) throat Answer: a.

254. PATHOPHYSIOLOGY - EPISPADIAS is an abnormality of a) palate b) penis c) pituitary gland d) portal vein Answer: b.

255. PATHOPHYSIOLOGY - EPISTAXIS - is ___. a) watery discharge from nose b) watery discharge from ears c) bleeding from nose d) bleeding from ears Answer: c.

256. PATHOPHYSIOLOGY - ERB‷s PALSY is a PARALYSIS affecting a) ankle b) arms c) abdomen d) atrium Answer: b.

257. PATHOPHYSIOLOGY - ERYMA MULTIFORME is another name for SYNDROME a) Adams-Stokes Syndrome b) Banti‷s Syndrome c) Carpal tunnel Syndrome d) Stevens-Johnson Syndrome Answer: d. Popularly known as SJS is an auto-immune allergic reaction. Can lead to complications like hepatitis and pneumonia.

258. PATHOPHYSIOLOGY - ERYTHROBLASTOSIS FETALIS is a ___ anemia. a) acquired b) congenital c) metabolic d) autoimmune Answer: b.

259. PATHOPHYSIOLOGY - ESSENTIAL TREMORS - sudden shaking of hands or head, found in aged persons, cause is: a) Parkinson‷s disease b) Alzheimer‷s disease c) Cushing‷s disease d) unknown cause Answer: d.

260. PATHOPHYSIOLOGY - EXCESS CORTISOL SECRETION may cause a) amenorrhea b) hypermenorrhea c) dysmenorrhea d) menorrhagia Answer: a.

261. PATHOPHYSIOLOGY - EXCESS PRESENCE OF ALPHA FETOPROTEIN may indicate a) anencephaly b) acephaly c) megalocephaly d) plagiocephaly Answer: a.

262. PATHOPHYSIOLOGY - EXCESS USE OF COX2 INHIBITORS may lead to a) increased renal blood flow b) reduced renal blood flow c) unchanged renal blood flow d) Cox2 inhibition has nothing to do with renal blood flow Answer: b. this answer needs rechecking.

263. PATHOPHYSIOLOGY - EXCESS VOMITING may lead to ___in blood. a) lower potassium b) higher potassium c) low sodium d) high sodium Answer: a.

264. PATHOPHYSIOLOGY - EXOMPHALOS is a type of a) hiatal hernia b) inguinal hernia c) diaphragmatic hernia d) umbilical hernia Answer: d.

265. PATHOPHYSIOLOGY - EXOSTOSIS affects a) eye balls b) bones c) intestines d) blood Answer: b. an outgrowth of a bone.

266. PATHOPHYSIOLOGY - EXTRAPYRAMIDAL SYSTEM works in a) aorta b) brain c) chest d) abdomen Answer: b.

267. PATHOPHYSIOLOGY - EXTRAVASATION - in persons, can be an eruption of ___. a) blood b) lymph c) urine d) any one Answer: d.

268. PATHOPHYSIOLOGY - EiSENMENGER SYNDROME - mainly affects a) brain b) heart c) pancreas d) liver Answer: b.

269. PATHOPHYSIOLOGY - FAHR SYNDROME is a) acquired b) autoimmune c) inherited d) metabolic Answer: c.

270. PATHOPHYSIOLOGY - FAHR Syndrome affects a) aorta b) brain c) chest d) duodenum Answer: b.

271. PATHOPHYSIOLOGY - FALLOT‷s SYNDROME - affects a) brain b) heart c) liver d) kidneys Answer: b.

272. PATHOPHYSIOLOGY - FEBRY‷s DISEASE though oretically can affect brain, heart and skin, is mainly a a disorder of __. a) liver b) pancreas c) kidneys d) jejunum Answer: c.

273. PATHOPHYSIOLOGY - FIFTH DISEASE which affects children, pregnant women and even adults, is a) bacterial b) fungal c) viral d) autoimmune reactive Answer: c.

274. PATHOPHYSIOLOGY - FILARISIS is caused by a) platihelminths b) nematodes c) arthropods d) protozoans Answer: b.

275. PATHOPHYSIOLOGY - FILARISIS is caused by a) platihelminths b) nematodes c) arthropods d) protozoans Answer: b.

276. PATHOPHYSIOLOGY - FIND ODDMAN OUT: a) Addison‷s Disease b) Cushing Syndrome c) Waterhouse-Friderrichsen Syndrome d) Grave‷s disease Answer: d. a thyroid disorder. Ors are adrenal disorders.

277. PATHOPHYSIOLOGY - FIND ODDMAN OUT: a) malaria b) kala azar c) dengue d) sleeping sickness Answer: c. Or three are bacterial and protozoan.

278. PATHOPHYSIOLOGY - FIND ODDMAN OUT: a) pleuralgia b) pleurodynia c) pneumocytosis d) costalgia Answer: c. ors pertains to membrane cover of lungs ie. pleura.

279. PATHOPHYSIOLOGY - FISH ORDER SYNDROME (body odor resembling smell of rotting fish) is due to excretion in breath/sweat/urine of a) trimethylamine b) amphetamine c) catecholamine d) tyramine Answer: a. this disorder is also called trimethylaminuria.

280. PATHOPHYSIOLOGY - FOOD ENTERING SMALL INTESTINE RAPIDLY may cause ___. a) cirrhosis b) duodenal ulcer c) dumping syndrome d) appendicitis Answer: c.

281. PATHOPHYSIOLOGY - GARGOYLISM is a) hereditary b) acquired c) contagious d) traumatic Answer: a.

282. PATHOPHYSIOLOGY - GARGOYLISM is a) metabolic b) autoimmunal c) immunodeficient d) infectitious Answer: a.

283. PATHOPHYSIOLOGY - GASTRO INTESTINAL PERFORATION is a hole in a) intestines and bowels b) stomach c) gall bladder d) any or all Answer: d.

284. PATHOPHYSIOLOGY - GLOBOTRIAOSYLCERAMIDE, accumulation of this fatty compound can lead to to malfunctioning of a) kidneys b) heart c) nervous system d) any of se or all Answer: d. a characteristic of Fabry‷s Disese.

285. PATHOPHYSIOLOGY - GLOMERULAR FILTRATION RATE - According to some estimates, minimum filtration rate required for survival of a patient? a) 15ml per minute b) 30ml per minute c) 60ml per minute d) 90ml per minute Answer: a.

286. PATHOPHYSIOLOGY - GLOMERULAR FILTRATION RATE - helps us to diagnose ___disease. a) brain b) heart c) kidneys d) rectum Answer: c.

287. PATHOPHYSIOLOGY - GLUCOCORTICOID HORMONES ___immunity responses. a) accelerate b) strengn c) suppress d) do not affect Answer: c.

288. PATHOPHYSIOLOGY - GM2 GANGLIOSIDOSIS affects a) aorta b) brain c) chest d) duodenum Answer: b.

289. PATHOPHYSIOLOGY - GM2 GANGLIOSIDOSIS is a) bacterial b) congenital c) acquired d) autoimmune Answer: b.

290. PATHOPHYSIOLOGY - GOOD PASTURE SYNDROME affects a) lungs b) kidneys c) both d) both or any one Answer: d. pulmonary hemorrhage and goose bumps.

291. PATHOPHYSIOLOGY - GRAFT vs HOST DISEASE (GVHD) is associated with a) erythrocytes b) megalocytes c) macrocytes d) lymphocytes Answer: d. guest lymphocytes attack host body tissues thinking m as foreign bodies.

292. PATHOPHYSIOLOGY - GUMMA is a sort of granulomous tumor associated with a) gout b) leukemia c) syphilis d) dengue Answer: c.

293. PATHOPHYSIOLOGY - Granulomatosis infantiseptica is a) bacterial b) fungal c) viral d) chromosomal Answer: a.

294. PATHOPHYSIOLOGY - HALITOSIS affects a) eyes b) nose c) ears d) mouth Answer: d.

295. PATHOPHYSIOLOGY - HEART FAILURE (HF) is a/an a) disease b) incontinence c) malignancy d) syndrome Answer: d.

296. PATHOPHYSIOLOGY - HELLP SYNDROME affects a) comfort women b) pregnant women c) wonder women d) elderly women Answer: b.

297. PATHOPHYSIOLOGY - HEMOLYSIS - is destruction of a) erythrocytes b) leukocytes c) myelocyte d) granulocytes Answer: a.

298. PATHOPHYSIOLOGY - HEMOPTYSIS can serve as an indicator of infection of a) digestive tract b) respiratory tract c) blood vessels d) peripheral veins Answer: b.

299. PATHOPHYSIOLOGY - HEPATOMA, a malignant tumor of LIVER is more common among a) children b) men c) pregnant women d) elderly women Answer: b.

300. PATHOPHYSIOLOGY - HERPANGINA (symptom: sores in throat), is a) bacterial b) fungal c) autoimmunal d) viral Answer: d. Caused by Type A Coxsackie virus.

301. PATHOPHYSIOLOGY - HERPANGINA, affects a) eyes b) ears c) throat d) chest Answer: c. sores in throat.

302. PATHOPHYSIOLOGY - HIRSCHSPRUNG‷s DISEASE affects a) aorta b) brain c) colon d) hipbone Answer: c enlargement of colon, absence of network of nerves in colon.

303. PATHOPHYSIOLOGY - HISTIOCYTOSIS affects a) brain b) blood c) buccinator muscle d) buccal artery Answer: b.

304. PATHOPHYSIOLOGY - HISTIOCYTOSIS is a disorder of a) blood b) digestion c) urine d) semen Answer: a.

305. PATHOPHYSIOLOGY - HIV infection kills a) helper TH cells b) memory T cells c) cytotoxic T cells d) regulatory T cells Answer: a.

306. PATHOPHYSIOLOGY - HUMIDIFIER FEVER mainly affects a) brain b) lungs c) abdomen d) limbs Answer: b.

307. PATHOPHYSIOLOGY - HUNTINGTON‷s DISEASE is a) neonatal hereditary disease b) late onset genetic disease c) acquired disease d) infectitious Answer: b.

308. PATHOPHYSIOLOGY - HUNTINGTON‷s DISEASE may lead to a) pulmonary emphysema b) monostotic fibrous dysplasia c) dementia d) dysarthria Answer: c.

309. PATHOPHYSIOLOGY - HYALINE MEMBRANE DISEASE affects a) brain b) lungs c) heart d) liver Answer: b.

310. PATHOPHYSIOLOGY - HYALINE MEMBRANE DISEASE is a type of ___ syndrome. a) autoimmune distress b) digestive disorder c) reproductive distress d) respiratory distress Answer: d.

311. PATHOPHYSIOLOGY - HYALINE MEMBRANE DISEASE mainly affects a) new born b) children c) adolescents d) youth Answer: a.

312. PATHOPHYSIOLOGY - HYDATIDIFORM MOLE is an ailment of a) childhood b) puberty c) intercourse d) prgnancy Answer: d. proliferation of outer of two membranes of fetus.

313. PATHOPHYSIOLOGY - HYPERPARATHYROIDISM may __ in body. a) increase calcium levels b) increase phosphorus levels c) decrease calcium levels d) decrease phosophorus levels Answer: a.

314. PATHOPHYSIOLOGY - HYPERTROPHIC ROSACEA affects a) eyes b) ears c) nose d) throat Answer: c.

315. PATHOPHYSIOLOGY - HYPOCHLOREMIC ALKALOSIS is caused by a) low co2 b) low bicarb c) low chloride d) low potassium Answer: c.

316. PATHOPHYSIOLOGY - HYPOKALEMIC ALKALOSIS is caused by a) low co2 b) low bicarb c) low chloride d) low potassium Answer: d.

317. PATHOPHYSIOLOGY - HYPOMANIC EPISODES - impair ___functioning. a) occupational b) self-care c) social d) all or any one; Answer: d.

318. PATHOPHYSIOLOGY - HYPOSPADIAS - may appear as an abnormality in a) young males b) ladies c) aged males d) aged females Answer: a.

319. PATHOPHYSIOLOGY - HYPOTENSION - Failure of ___ glands can cause hypotension: a) adrenal b) pituitary c) gonads d) thyroid Answer: a.

320. PATHOPHYSIOLOGY - HYPOVOLEMIA is a disorder of a) adrenaline b) blood c) urine d) ECF (extra cellular fluid) Answer: b.

321. PATHOPHYSIOLOGY - Hermansky-Pudlak syndrome (HPS) is a form of a) albinism b) cretinism c) hyperaldosteronism d) voyeurism Answer: a.

322. PATHOPHYSIOLOGY - Hypoxia resulting from a decreased concentration of hemoglobin: a) Hypoxic hypoxia b) Anaemic hypoxia c) Ischemic hypoxia d) Ischemic/Stagnant Hypoxia Answer: b.

323. PATHOPHYSIOLOGY - Hypoxia resulting from slow peripheral circulation: a) Hypoxic hypoxia b) Anaemic hypoxia c) Ischemic hypoxia d) Ischemic/Stagnant Hypoxia Answer: d.

324. PATHOPHYSIOLOGY - ICTERUS is another name for disease a) diabetes b) jaundice c) pneumonia d) renal failure Answer: b.

325. PATHOPHYSIOLOGY - ILEITIS , with regard to this intestinal disorder, identify oddman out: a) jaundice b) crohn‷s disease c) tuberculosis d) typhoid Answer: a. Jaundice may not lead to ileitis. Ors seem to contribute to ileitis.

326. PATHOPHYSIOLOGY - IMMUNOLOGY - REAGINS are a) antigens b) antibodies c) allergens d) anti-allergic drugs Answer: b. se are immunoglobulin Es or IgEs.

327. PATHOPHYSIOLOGY - INABILITY TO CONTROL CRYING / LAUGHING may be called a) emotional incontinence b) overflow incontinence c) stress incontinence d) urge incontinence Answer: a. Overflow, stress, urge etc. have lost ir general meaning. Now, y mean urinary incontinence.

328. PATHOPHYSIOLOGY - INABILITY TO STAND OWING TO MUSCULAR INCOORDINATION may be termed as : a) ectasia b) keratectasia c) haemostasia d) astasia Answer: a.

329. PATHOPHYSIOLOGY - INFANTILE CORTICAL HYPEROSTOSIS is another name for a) Caisson disease b) Caffey disease c) Celiac disease d) Crohn‷s disease Answer: b.

330. PATHOPHYSIOLOGY - INFLAMMATION OF LIVER OCCURING WHEN IMMUNE CELLS MISTAKE LIVER‷s NORMAL CELLS as invaders and attack m: a) autoimmune hepatitis b) delta hepatitis c) serum hepatitis d) viral hepatitis Answer: a.

331. PATHOPHYSIOLOGY - INFLAMMATION OF MUSCLES WITHOUT SKIN DISEASE a) myositis b) polymyositis c) fibromyositis d) dermatomyositis Answer: b.

332. PATHOPHYSIOLOGY - INTEGUMENTARY K+ LOSS leading to HYPOKALEMIA may take place through a) sweat b) urine c) feces d) hemorrhage Answer: a.

333. PATHOPHYSIOLOGY - INTERLEUKIN is a keyplayer in our ___system. a) arterial system b) immunity system c) respiratory system d) nervous system Answer: b.

334. PATHOPHYSIOLOGY - INTERLEUKIN is secreted by a) adrenal gland b) T Cells c) reticulocytes d) gonads Answer: b. helper T Cells (from Thymus).

335. PATHOPHYSIOLOGY - INTRINSIC FACTOR DEFICIENCY ANEMIA is also known as a) pernicious anemia b) sickle-cell anemia c) drepanocytic anemia d) syderochrestic anemia Answer: a.

336. PATHOPHYSIOLOGY - ITP Idiopathic thrombocytopenic purpura can lead to a) bleeding b) occlusion c) cirrhosis d) cardiac arrhythmia Answer: a.

337. PATHOPHYSIOLOGY - In AORTIC STENOSIS, aortic valve a) may not close properly b) may not open properly c) opens too much d) all Answer: b.

338. PATHOPHYSIOLOGY - KERATITIS affects a) eyes b) ears c) nose d) throat Answer: a.

339. PATHOPHYSIOLOGY - KERNICTERUS may affect a) brain b) chest c) lungs d) liver Answer: a.

340. PATHOPHYSIOLOGY - KESHAN DISEASE affects : a) brain b) heart c) chest d) kidneys Answer: b.

341. PATHOPHYSIOLOGY - LACTIC ACID OVERLOAD ON BODY - makes body seek more a) liquids b) carbs c) heat d) ventilation Answer: d.

342. PATHOPHYSIOLOGY - LARYNGO-TRACHEO-BRONCHITIS is also known as a) coryza b) croup c) asthma d) pneumonia Answer: b.

343. PATHOPHYSIOLOGY - LEPTOSPIROSIS is a) bacterial b) fungal c) viral d) autoimmune-reaction Answer: a.

344. PATHOPHYSIOLOGY - LG is a/an a) antigen b) antibody c) bacteria d) fungus Answer: b.

345. PATHOPHYSIOLOGY - LITTLE‷s DISEASE may be owing to ___damage. a) aorta b) brain c) lungs d) heart Answer: b.

346. PATHOPHYSIOLOGY - LIVER DISEASE can lead to a) high co2 levels b) low co2 c) low potassium d) low chloride Answer: b.

347. PATHOPHYSIOLOGY - LIVER SPOTS are a ___ disorder. a) liver b) skin c) pancreas d) endocrinal Answer: b.

348. PATHOPHYSIOLOGY - LOU GEHRIG‷s DISEASE is a type of a) chondrodystrophy b) muscular dystrophy c) osteodystrophy d) parkinsonism Answer: b.

349. PATHOPHYSIOLOGY - LUMPY JAW is another name for a) blastomycosis b) phycomycosis c) actinomycosis d) coccidiomycosis Answer: c.

350. PATHOPHYSIOLOGY - LYSIS - is destruction of a) cells b) lymph c) tissues d) bone marrow Answer: a.

351. PATHOPHYSIOLOGY - MARCH HAEMOGLOBINURIA may occur due to a) long marches b) sun tanning during March c) not eating while participating marches d) restraining urine during marches Answer: a.

352. PATHOPHYSIOLOGY - MARFAN‷s SYNDROME - shows symptom a) elongated bones of limbs and digits b) abnormalities of eyes c) abnormalities of circulatory system d) all Answer: d.

353. PATHOPHYSIOLOGY - MARFAN‷s SYNDROME is also known as: a) arachnodactyly b) dolicostenomelia c) achromaria d) any one Answer: d. also spider‷s fingers.

354. PATHOPHYSIOLOGY - MELENA (black STOOLS) may arise from a) diabetes mellitus b) gastrointestinal bleeding c) kidney failure d) blood clotting Answer: b.

355. PATHOPHYSIOLOGY - MENIERE‷s DISEASE affects a) ears b) eyes c) nose d) throat Answer: a.

356. PATHOPHYSIOLOGY - MENIER‷s DISEASE affects a) eyes b) ears c) nose d) throat Answer: b.

357. PATHOPHYSIOLOGY - METABOLIC ALKALOSIS is caused by a) low bicarbonate levels b) high bicarb levels c) low co2 levels d) low chloride levels Answer: b.

358. PATHOPHYSIOLOGY - MICROANGIPATHY is an ailment which affects a) arteries b) veins c) capillaries d) glands and ducts Answer: c.

359. PATHOPHYSIOLOGY - MINERALOCORTICOID HORMONES ___balance. a) sodium balance b) potassium balance c) both d) none Answer: c.

360. PATHOPHYSIOLOGY - MONGE‷s DISEASE may arise from a) residing in high altitude mountains b) residing in low altitude meadows c) residing on sea shore d) residing in polar regions Answer: a.

361. PATHOPHYSIOLOGY - MUCUS PLUGS IN AIRWAYS may lead to a) atelectasis b) alveolar ectasia c) lymphangiectasis d) angina pectoris Answer: a.

362. PATHOPHYSIOLOGY - MULTIPLE SCLEROSIS (MS) is a progressive disease of a) brain and spine b) lungs and heart c) liver and spleen d) kidneys and adrenal gland Answer: a.

363. PATHOPHYSIOLOGY - MULTIPLE SCLEROSIS (MS) is relatively rare in a) children b) adolescents c) youth below 40 d) aged persons above 50 Answer: d. reason not known.

364. PATHOPHYSIOLOGY - MUNCHAUSEN‷s SYNDROME is old name for a) fabricated and induced illness b) manic depressive illness c) persian gulf illness d) catastrophic illness Answer: a.

365. PATHOPHYSIOLOGY - MUSCLE FATIGUE from accumulation of lactic acid in muscles, can ameliorate if ___ enters muscles. a) calcium b) potassium c) oxygen d) phosphorous Answer: c. Oxidation converts lactic acid into glycogen.

366. PATHOPHYSIOLOGY - MUSCLE FATIGUE may be from accumulation of ___ in muscles. a) carbolic acid b) hydrochloric acid c) lactic acid d) nitric acid Answer: c.

367. PATHOPHYSIOLOGY - MUSCULAR WEAKNESS IN FACE AND NECK caused by deficiency of ACETYLCHOLINE - is often considered as a) asnia b) neurasnia c) thrombasnia d) myasnia Answer: d.

368. PATHOPHYSIOLOGY - MYALGIC ENCEPHALOMYELITIS is TREATED by a) antibiotics and vitamins b) radio rapy and electric shocks c) surgeries d) how to is yet to be found Answer: d.

369. PATHOPHYSIOLOGY - MYALGIC ENCEPHALOMYELITIS is also known as a) Chronic Fatigue Syndrome CFS b) Alzheimer‷s Disease c) Diaphragmatic pleurisy d) epidemic peurodynia Answer: a.

370. PATHOPHYSIOLOGY - MYALGIC ENCEPHALOMYELITIS is caused by a) bacteria b) virus c) aging d) unknown reason Answer: d.

371. PATHOPHYSIOLOGY - MYASNIA GRAVIS is a ___ disorder. a) aortal b) pancreatic c) autoimmune d) virility Answer: c.

372. PATHOPHYSIOLOGY - MYDRIASIS affects a) eyes b) ears c) nose d) throat Answer: a.

373. PATHOPHYSIOLOGY - Most POTASSIUM SALTS depress action of ___. a) brain b) heart c) kidneys d) lungs Answer: b.

374. PATHOPHYSIOLOGY - NEOMANN-PICK DISEASE is nearly a) curable but not life-threatening b) incurable, but not life-threatening c) curable, but life-threatening d) incurable and life-threatening Answer: d. Answer is to be rechecked.

375. PATHOPHYSIOLOGY - NEONATALOGY - OBSTETRICS - erythroblastosis fetalis may arise from a) uteral infections b) Rh incompatibilities c) histo incompatibilities d) heavy metal poisoning Answer: b.

376. PATHOPHYSIOLOGY - NEUTROPENIA may emerge as a side effect of a) chemorapy b) radio rapy c) viral infection d) all or any Answer: d.

377. PATHOPHYSIOLOGY - NEUTROPHILS have sacs of a) enzymes b) hormones c) steroids d) acid Answer: a. for killing and digesting microorganisms.

378. PATHOPHYSIOLOGY - NICTITATING SPASM affects a) eyes b) ears c) nose d) throat Answer: a.

379. PATHOPHYSIOLOGY - NIGHT EATING SYNDROME (NES) is caused by a) impaired circadian rhythm of food b) causes not understood c) a or b d) night eating syndrome does not exist Answer: c.

380. PATHOPHYSIOLOGY - Niemann-Pick C1-like 1 protein (NPC1L1) is believed to be a transporter of a) bacteria b) viruses c) cholesterol d) antigens Answer: c.

381. PATHOPHYSIOLOGY - OCULOCUTANEOUS ALBINISM may lead to white or pink a) hair b) skin c) eyes d) any or all Answer: d.

382. PATHOPHYSIOLOGY - OLECRANON BURSITIS is a disorder, mainly affecting a) brain b) shoulders c) hips and thighs d) knees Answer: b.

383. PATHOPHYSIOLOGY - OLIGEMIA refers to ___ blood in cirulation. a) adequate b) less c) more d) impure Answer: b. olig= few, less.

384. PATHOPHYSIOLOGY - ONCOLOGY - a gene that disposes normal cells to change into cancerous tumor cells: a) oncogen b) oncogene c) oncovin d) proto-oncogene Answer: b.

385. PATHOPHYSIOLOGY - OPSOCLONUS affects a) eyes b) ears c) nose d) throat Answer: a.

386. PATHOPHYSIOLOGY - OPSOCLONUS-MYOCLONUS SYNDROME may be caused by a) cancer-related ailments b) idiopathic (no specific cause) c) eir d) no such syndrome Answer: c.

387. PATHOPHYSIOLOGY - OPSONINS are a) antigens b) antibodies c) enzymes d) waste products Answer: b.

388. PATHOPHYSIOLOGY - OTOLOGY - BLOOD FROM EARS may be due to a) aural polyps b) presbycusis c) hyperacusis d) cholesteatoma Answer: a.

389. PATHOPHYSIOLOGY - OTOLOGY - CAULIFLOWER EAR is a/an ___deformity. a) congenital deformity b) acquired deformity c) auto-immune reaction deformity d) arnold-chiari deformity Answer: b.

390. PATHOPHYSIOLOGY - OTOLOGY - FOREIGN OBJECTS IN EARS can cause a) aural polyps b) presbycusis c) hyperacusis d) cholesteatoma Answer: a.

391. PATHOPHYSIOLOGY - OUR IMMUNITY SYSTEM works a) round clock b) only when we are awake c) only when we sleep d) only when pathogens attack Answer: a.

392. PATHOPHYSIOLOGY - Obesity, red face, drowsiness, hypoventilation all se nearly constitute a) Pickwickan Syndrome or Obesity Hypoventilation Syndrome (OHS) b) Down‷s Syndrome c) Addison‷s Disease d) Banti‷s disease Answer: a.

393. PATHOPHYSIOLOGY - PAEDIATRICS - ATAXIA TELANGIECTASIA is a) inherited b) acquired c) infected d) autoimmune Answer: a.

394. PATHOPHYSIOLOGY - PAGET‷s DISEASE affects a) brain b) back c) bone d) gonads Answer: c. excessive bone destruction.

395. PATHOPHYSIOLOGY - PANCREATIC CANCER may be a result of a) diabetes b) smoking c) eir or both d) none Answer: c.

396. PATHOPHYSIOLOGY - PARATHORMONE helps in conserving a) magnesium b) calcium c) iron d) sodium Answer: b.

397. PATHOPHYSIOLOGY - PARATHORMONE helps in conserving a) potassium b) phosphorus c) iron d) sodium Answer: b.

398. PATHOPHYSIOLOGY - PARIETAL LOBE LESIONS affect a) aorta b) brain c) chest d) duodenum Answer: b.

399. PATHOPHYSIOLOGY - PARKINSON‷s DISEASE - which of following is NOT TRUE? a) No cure b) symptomatic treatments exist c) women are more prone d) affects movements Answer: c.

400. PATHOPHYSIOLOGY - PAROSMIA is a disorder which affects our a) vision b) smell c) taste buds d) hearing Answer: b.

401. PATHOPHYSIOLOGY - PAROSMIA may arise from a) septic nasal passages b) lesions in brains c) eir or both d) none Answer: c.

402. PATHOPHYSIOLOGY - PARTIAL COLLAPSE OF LUNGS a) atelectasis b) lymphangiectasis c) bilharziasis d) schistosomiasis Answer: a.

403. PATHOPHYSIOLOGY - PATELLOFEMORAL SYNDROME (PFS) in simple terms refers to ___pain. a) ankle b) back c) chest d) knee Answer: d.

404. PATHOPHYSIOLOGY - PBC or PRIMARY BILIARY CIRRHOSIS is a disease affecting a) brain b) lungs c) heart d) liver Answer: d.

405. PATHOPHYSIOLOGY - PEPTIC ULCERS major cause appears to be a) amyotrophic lateral sclerosis b) coccidioidomycosis c) helicobactor pylori infection d) pneumococcus bacteria Answer: c.

406. PATHOPHYSIOLOGY - PHENACETIN NEPHRITIS is another name for a) analgesic nephropathy b) renal papillary necrosis c) interstitial nephritis d) transitional cell carcinoma of kidneys Answer: a.

407. PATHOPHYSIOLOGY - PHIMOSIS may affect a) male reproductory organs b) female reproductory organs c) breasts d) thighs Answer: a.

408. PATHOPHYSIOLOGY - PHLEBITIS usually takes place in a) brain b) heart c) liver d) legs Answer: d.

409. PATHOPHYSIOLOGY - PILONIDAL CYSTS may appear near a) brain b) buttocks c) back d) chest Answer: b.

410. PATHOPHYSIOLOGY - PITYRIASIS affects a) brain b) lungs c) heart d) skin Answer: d.

411. PATHOPHYSIOLOGY - PLASMODIUM SPOROZOITES OF MALARIA first invade a) brain b) liver c) spine d) lungs Answer: b.

412. PATHOPHYSIOLOGY - PNEUMOTHORAX is ABNORMAL PRESENCE OF AIR in a) lungs b) heart c) pleural cavity d) gullet Answer: c.

413. PATHOPHYSIOLOGY - POLYCYMIA may be a result of chronic ___disease. a) brain b) lung c) pancreas d) liver Answer: b.

414. PATHOPHYSIOLOGY - POLYHYDRAMINOS is a condition which relates to a) puberty b) pregnancy c) menopause d) geriatry Answer: b.

415. PATHOPHYSIOLOGY - POLYURIA (large volumes of pale dilute urine) may be an indication of a) hypoglycoaemia b) alveolitis c) diabetes d) pancreatic fibrosis Answer: c.

416. PATHOPHYSIOLOGY - PORTAL HYPERTENSION is higher blood pressure in a) brain b) heart c) liver d) kidneys Answer: c.

417. PATHOPHYSIOLOGY - PORTAL VEIN THROMBOSIS affects a) brain b) lungs c) heart d) liver Answer: d. portal vein carries blood to liver.

418. PATHOPHYSIOLOGY - PRESBYCUSIS affects a) children b) adolescents c) middle aged persons d) senior citizens Answer: d.

419. PATHOPHYSIOLOGY - PRESBYCUSIS affects a) eyes b) ears c) nose d) throat Answer: b.

420. PATHOPHYSIOLOGY - PREVENTION OF CEREBRAL ANEURYSMs is through a) diet changes b) vaccination c) vitamin rapy d) no known method of prevention method or probably regulation of BP. Answer: d.

421. PATHOPHYSIOLOGY - PROGERIA indicates a) onset of old age b) premature aging in children c) predicting and preventing aging d) meeting old age half way through Answer: b.

422. PATHOPHYSIOLOGY - PROLAPSED DISC is more common among a) infants and children b) adolescents c) men d) women Answer: c.

423. PATHOPHYSIOLOGY - PROLONGED VOMITING may lead to a) respiratory alkalosis b) metabolic alkalosis c) hypochloremic alkalosis d) hypokalemic alkalosis Answer: d.

424. PATHOPHYSIOLOGY - PSILOSIS - is falling out of a) hair b) nails c) teeth d) any one Answer: d.

425. PATHOPHYSIOLOGY - PSYCHOPATHOLOGY - process by which a person‷s psychological needs are expressed in form of physical symptoms: a) anamatization b) cauterisation c) somatisation d) visualisation Answer: c.

426. PATHOPHYSIOLOGY - PULMONARY HYPERTENSION may arise from a) residing in high altitude mountains b) residing in low altitude meadows c) residing on sea shore d) residing in polar regions Answer: a.

427. PATHOPHYSIOLOGY - PURPLE SPOTS ON FEET is a manifestation of a) kaposi‷s sarcoma b) osteo sarcoma c) Ewing‷s sarcoma d) chondro sarcoma Answer: a. a type of cancerous tumor.

428. PATHOPHYSIOLOGY - PYLORIC STENOSIS may lead to ALKALOSIS and a) slow food flow and vomiting b) fast food flow and diarrhoea c) difficult breathing d) confusion Answer: a.

429. PATHOPHYSIOLOGY - QUADRANTANOPIA is a disorder which affects a) eyes b) ears c) nose d) throat Answer: a.

430. PATHOPHYSIOLOGY - RESPIRATORY ACIDOSIS takes place when re is excess __ in body. a) hydrogen b) carbon dioxide c) nitrogen d) oxygen Answer: b.

431. PATHOPHYSIOLOGY - RESPIRATORY ALKALOSIS is indicated by a) low co2 b) high co2 c) low bicarb d) high bicarb Answer: a.

432. PATHOPHYSIOLOGY - RESPIRATORY PROBLEMS - FOOD LODGED IN TRACHEA CAUSING CHOKING - a first aid physical procedure followed is: a) oral administration of chlortetracycline b) Heimlich maneure c) tracheostomy d) tracheotomy Answer: b. tracheotomy or stomy is a surgical procedure is a later step.

433. PATHOPHYSIOLOGY - RESTLESS LEGS SYNDROME - refers to a) Addison‷s disease b) Parkinson‷s disease c) Alzheimer‷s disease d) Cushing‷s disease Answer: b.

434. PATHOPHYSIOLOGY - REYE‷s SYNDROME - is a ___disorder. a) avorta b) brain c) chest d) duodenum Answer: b.

435. PATHOPHYSIOLOGY - REYE‷s SYNDROME is a __ disorder. a) brain b) lungs c) heart d) kidneys Answer: a.

436. PATHOPHYSIOLOGY - REYE‷s Syndrome mainly occurs in a) children b) youth c) pregnant women d) post-menopausal-women Answer: a.

437. PATHOPHYSIOLOGY - RICKETTSIAL INFECTIONS are caused by a) deficiency of vitamin D b) bacteria, ticks and mice c) both d) neir Answer: b.

438. PATHOPHYSIOLOGY - RIFT VALLEY FEVER is a) bacterial b) fungal c) viral d) auto-immune reaction Answer: c.

439. PATHOPHYSIOLOGY - RISUS SARDONICUS is a symptom which may appear on a) face b) breasts c) vagina d) hips Answer: a.

440. PATHOPHYSIOLOGY - RISUS SARDONICUS is a symptom which may appear with a) angina b) cystoparalysis c) fascioliasis d) tetanus Answer: d.

441. PATHOPHYSIOLOGY - RUPTURED CEREBRAL ANEURYSMS may cause a) benign tumors b) medical emergencies c) low blood pressure in brain d) any or all Answer: b.

442. PATHOPHYSIOLOGY - SANDHOFF DISEASE affects a) aorta b) brain c) chest d) duodenum Answer: b.

443. PATHOPHYSIOLOGY - SCAVENGER CELLS IN BLOOD - a) erythrocytes b) phagocytes c) megalocytes d) acanthocytes Answer: b.

444. PATHOPHYSIOLOGY - SCHEUERMANN‷s DISEASE affects a) aorta b) brain c) chest d) skeleton Answer: d.

445. PATHOPHYSIOLOGY - SCLERITIS affects a) eyes b) lungs c) heart d) liver Answer: a.

446. PATHOPHYSIOLOGY - SCOLIOSIS mainly affects a) brain b) spine c) hips and thighs d) knees and ankles Answer: b.

447. PATHOPHYSIOLOGY - SCRAPIE is a DEGENERATIVE DISEASE of a) immune system b) nervous system c) digestive system d) respiratory system Answer: b.

448. PATHOPHYSIOLOGY - SINUSOIDAL OBSTRUCTION SYNDROME affects a) brain b) lungs c) heart d) liver Answer: d.

449. PATHOPHYSIOLOGY - SPIDER TELANGIECTASIA may be a result of DAMAGE to a) brain b) lungs c) spine d) blood vessels Answer: d.

450. PATHOPHYSIOLOGY - SPINA BIFIDA is a ___ anomaly. a) acquired b) birth c) contagious d) drug reaction Answer: b.

451. PATHOPHYSIOLOGY - SPONDYLITIS is ARTHRITIS of a) hands b) spine c) knees d) toes Answer: b.

452. PATHOPHYSIOLOGY - SQUAMOUS CELL SKIN CANCER may be due to exposure to a) radio waves b) sunlight c) magnetic fields d) hurrican winds Answer: b.

453. PATHOPHYSIOLOGY - STEMI - ST Segment Elevation Myocardial Infarction is an ischemic ___ disease. a) brain b) heart c) spine d) liver Answer: b.

454. PATHOPHYSIOLOGY - STILL‷s DISEASE has symptoms similar to a) arthritis b) jaundice c) bronchitis d) spondylitis Answer: a.

455. PATHOPHYSIOLOGY - STOKES-ADAMS SYNDROME - affects a) pulse b) consciousness c) heart d) all Answer: d.

456. PATHOPHYSIOLOGY - STOMACH protruding into CHEST through DIAPHRAGM is ___ hernia. a) hiatal hernia b) inguinal hernia c) umbilical hernia d) not a hernia at all Answer: a.

457. PATHOPHYSIOLOGY - STOOLS WITH BLOOD - may be owing to a) colon cancer b) diverticulosis c) peptic ulser d) any of se Answer: d.

458. PATHOPHYSIOLOGY - STRABISMUS - is a disorder of ___. a) ears b) eyes c) nose d) throat Answer: b.

459. PATHOPHYSIOLOGY - STRABISMUS - is commonly known as a) stammer b) cleft lip c) hunchback d) squint Answer: d.

460. PATHOPHYSIOLOGY - STREPTOKINASE is an enzyme produced by a) bacteria b) fungi c) viruses d) phagocytes Answer: a.

461. PATHOPHYSIOLOGY - STRIDORS indicate obstructions in a) brain b) throat and trachea c) gall bladder d) kidneys Answer: b.

462. PATHOPHYSIOLOGY - STRONGYLOIDIASIS affects a) blood vessels b) gastro intestinal tract c) pulmonary vein d) spine andv vertibrae Answer: b.

463. PATHOPHYSIOLOGY - SYRINGOMAs affect a) brain b) lungs c) heart d) skin Answer: d.

464. PATHOPHYSIOLOGY - Swelling around eyes due to excess water accumulation a) periorbital edema b) hydrops fetalis c) pulmonary edema d) overt edema Answer: a.

465. PATHOPHYSIOLOGY - TAR SYNDROME is associated with __. a) blood clotting b) acid-base balance c) puberty and sex d) hearing and speech Answer: a. platelet shortage in blood needed for clotting.

466. PATHOPHYSIOLOGY - TARSAL TUNNEL SYNDROME affects a) ankles b) brain c) chet d) duodenum Answer: a.

467. PATHOPHYSIOLOGY - TARSAL TUNNEL SYNDROME affects a) brain b) chest c) wrist d) feet Answer: d.

468. PATHOPHYSIOLOGY - TAY-SACHS DISEASE affects a) blood circulation b) CNS -central nervous system c) gas exchanges in lungs d) gonad dystrophy Answer: b.

469. PATHOPHYSIOLOGY - TAY-SACHS DISEASE is a __disorder: a) tumerous b) metabolic c) viral d) infectitious Answer: b.

470. PATHOPHYSIOLOGY - TENESMUS affects a) pancreas b) liver c) small intestines d) lare intestines Answer: d.

471. PATHOPHYSIOLOGY - TETANY is a neurological syndrome associated with deficiency of a) calcium b) magnesium c) phosphorus d) potassium Answer: a.

472. PATHOPHYSIOLOGY - TETRAPLEGIA is a/an a) blockage b) haemorrhage c) paralysis d) tumor Answer: c. paralysis of four limbs.

473. PATHOPHYSIOLOGY - THROMBO ANGITIS OBLITERANS affects BLOOD VESSELS of a) brain b) heart c) abdomen d) limbs Answer: d. may lead to gangrene. also known as buerger‷s disease.

474. PATHOPHYSIOLOGY - THROMBOPHLEBITIS is inflammation of veins with a) hemorrhages b) clots c) antigens d) antibodies Answer: b.

475. PATHOPHYSIOLOGY - THYMOMA affects a) thyroid gland b) thymus gland c) hypothalamus d) endocrine glands Answer: b.

476. PATHOPHYSIOLOGY - THYMOMA is a/an a) tumor b) deficiency disease c) autoimmune reaction d) surgical procedure Answer: a.

477. PATHOPHYSIOLOGY - THYROGLOSSAL CYSTS are often a) acquired b) congenital c) infective d) autoimmune allergic reactions Answer: b.

478. PATHOPHYSIOLOGY - TRANSFUSION OF STORED BLOOD - may release ___ from ruptured red blood corpuscles. a) calcium b) iron c) potassium d) sodium Answer: c.

479. PATHOPHYSIOLOGY - TRANSIENT MONOCULAR BLINDNESS (temporary loss of vision in one eye) may be an indication of a) arosclerosis b) psychoneurosis c) uraturia d) abetalipoproteinemia Answer: a.

480. PATHOPHYSIOLOGY - TRIGEMINAL NEURALGIA affects a) face b) chest c) abdomen d) hips and thigh Answer: a. trigeminal nerve is in mouth and jaws.

481. PATHOPHYSIOLOGY - TROPONINS are found in a) liver and pancreas b) nerves of central nervous system c) cardiac and skeletal muscles d) thyroid stimulating hormones Answer: c.

482. PATHOPHYSIOLOGY - TROPONINs are a) carbohydrates b) proteins c) fats d) receptors Answer: b.

483. PATHOPHYSIOLOGY - TYMPANITES affects a) abdomen b) brain c) chest d) ear Answer: a. drum like sounds in abdomen owing to intestinal gas accumulation.

484. PATHOPHYSIOLOGY - TYPE B COXSACKIE VIRUS may cause a) herpangina b) pleurodynia c) cranial arteritis d) peripheral arteritis Answer: b.

485. PATHOPHYSIOLOGY - UNILATERAL OBSTRUCTIVE UROPATHY can lead to flow back of urine to kidneys, called: a) hydronephrosis b) nephroangiosclerosis c) nephroblastoma d) adenomyosarcoma Answer: a.

486. PATHOPHYSIOLOGY - UNILATERAL OBSTRUCTIVE UROPATHY is mainly due to a) embolisms b) scant urine filtering c) kidney stones d) prostate cancer Answer: c.

487. PATHOPHYSIOLOGY - URTICARIA affects a) urinary bladder b) skin c) kidneys d) rectum Answer: b. itchy skin eruptions.

488. PATHOPHYSIOLOGY - UTERINE SYNECHIAE is anr name for a) Asherman syndrome b) Banti‷s Syndrome c) Carpal tunnel Syndrome d) Down‷s Syndrome Answer: a.

489. PATHOPHYSIOLOGY - VENOUS ULCERS may occur on a) ankles and lower legs b) scalp c) chest and breasts d) hips and thighs Answer: a.

490. PATHOPHYSIOLOGY - VENTRICULAR SEPTAL DEFECT refers to a/an ___ between left ventricle and right ventricle. a) embolism b) balloon c) dilator d) hole Answer: d.

491. PATHOPHYSIOLOGY - VENTRICULAR TACHYCARDIA is a) slow heart rate in left ventricle b) fast heart rate in left ventricle c) fast heart in right ventricle d) fast heart rate in both ventricles Answer: d.

492. PATHOPHYSIOLOGY - VESICOURETERAL REFLUX (VUR) is ___ a) scant urine b) excess urine c) burning while urinating d) backward flow of urine Answer: d.

493. PATHOPHYSIOLOGY - VESICOURETERAL REFLUX (VUR) is a) acquired b) congenital c) contagious d) autoimmune Answer: b.

494. PATHOPHYSIOLOGY - VESICOURETERAL REFLUX (VUR) is observed more in a) children b) adolescents c) aged males d) aged females Answer: a.

495. PATHOPHYSIOLOGY - VOLVULUS is abnormal twisting of a) face b) heart c) intestines d) kidneys Answer: c.

496. PATHOPHYSIOLOGY - WATERBRASH may be a symptom of a) pulmonary infection b) indigestion or duodenal ulcer c) hydronephrosis d) hydrocephaly Answer: b.

497. PATHOPHYSIOLOGY - WATERHAMMER-PULSE may arise from an incompetent __ valve. a) aortic valve b) left atroventricular valves c) right atroventricular valve d) ileocecal valve Answer: a.

498. PATHOPHYSIOLOGY - XANTHOMATOSIS - is a result of ___ deposits. a) starch b) proteins c) fats d) calculous plaque Answer: c.

499. PATHOPHYSIOLOGY - ZOLLINGER ELLISON SYNDROME - characteristics a) peptic ulcer b) gastric hypersecretions c) hyperacidity d) all Answer: d.

500. PATHOPHYSIOLOGY - __ may not lead to DUPUYTREN‷s CONTRACTURE: a) dengue b) diabetes c) epilepsy d) gout Answer: a.

501. PATHOPHYSIOLOGY - ___ cancer can cause ABDOMINAL MASS in right upper quadrant of ABDOMEN: a) liver b) pancreas c) kidney d) all Answer: a.

502. PATHOPHYSIOLOGY - ___ cancer can sometimes cause a mass in abdomen: a) blood b) brain c) bone d) kidney Answer: d.

503. PATHOPHYSIOLOGY - ___alter amounts of ELECTROLYTES in blood. a) enzymes b) hormones c) diseases d) receptors Answer: c.

504. PATHOPHYSIOLOGY - ___has an ELECTRICAL CONDUCTION SYSTEM. a) brain b) thyroid gland c) lungs d) heart Answer: d.

505. PATHOPHYSIOLOGY - a burning pain in a limb along course of a peripheral nerve; usually associated with skin changes: a) causalgia b) chiralgia c) costalgia d) cephalalgia Answer: a.

506. PATHOPHYSIOLOGY - a loop of intestine entering passage through which testes descend into scrotum : a) hiatal hernia b) inguinal hernia c) umbilical hernia d) not a hernia at all Answer: b.

507. PATHOPHYSIOLOGY - a mental disorder of an uncontrollable use of obscene language a) hebephrenia b) schizophrenia c) coprolalia d) glossolalia Answer: c.

508. PATHOPHYSIOLOGY - a pain in hand , not from trauma: a) causalgia b) chiralgia c) costalgia d) cephalalgia Answer: b.

509. PATHOPHYSIOLOGY - a trancelike state with loss of voluntary motion and failure to react to stimuli: a) catalepsy b) cataplexy c) catatony d) catanomy Answer: a.

510. PATHOPHYSIOLOGY - abnormal adhesion and rigidity of bones of a joint : a) ankylosis b) abiogenesis c) adiposis d) aessis Answer: a.

511. PATHOPHYSIOLOGY - abnormal blood flow to head, neck, or arms may lead to a) aortic arch syndrome b) aortic aneurysm c) aortic stenosis d) aroma Answer: a.

512. PATHOPHYSIOLOGY - abnormal displacement of walls separating two chambers of an organ: a) dyskinesia b) distension c) deviated septum d) embolism Answer: c.

513. PATHOPHYSIOLOGY - accumulation of phenylalanine in body fluids may lead to a) impotence b) mental deficiency c) visual deficiency d) lactase deficiency Answer: b.

514. PATHOPHYSIOLOGY - after an amebic infection, blood may carry ENTAMOEBA HISTOLYTICA to a) kidney b) lungs c) pancreas d) liver Answer: d.

515. PATHOPHYSIOLOGY - an antibody that causes precipitation when it unites with its antigen is a/an a) lg b) immunoglobulin c) precipitin d) Forssman antibody Answer: c.

516. PATHOPHYSIOLOGY - benign paroxysmal positional vertigo (bppv) may be caused by a sudden a) tilting of head b) acidity c) alkalinity d) indigestion Answer: a.

517. PATHOPHYSIOLOGY - blockage of eustachian tubes between middle ear and pharynx a) otic ganglion b) otic baratrauma c) deaf-mutism d) autonomic ganglion Answer: b.

518. PATHOPHYSIOLOGY - brachycephalic head , and wide-spaced eyes may be an indication of a) hyperthyroidism b) hypertelorism c) hypothyroidism d) hypotelorism Answer: b.

519. PATHOPHYSIOLOGY - bulk of PROSTATE CANCERS are a) adenocarcenomas b) adenomas c) fibroadenomas d) lymphadenomas Answer: a.

520. PATHOPHYSIOLOGY - common manifestation of AIDs is a) kaposi‷s sarcoma b) osteo sarcoma c) Ewing‷s sarcoma d) chondro sarcoma Answer: a. a type of cancerous tumor.

521. PATHOPHYSIOLOGY - culprit behind CELIAC SPRUE is a) glycerine b) glucagons c) gluten d) globins Answer: c.

522. PATHOPHYSIOLOGY - damage wrought by circulating antibodies or sensitised lymphocytes, can be found in ___ disorders. a) autoimmune b) circulatory c) metabolic d) digestive Answer: a.

523. PATHOPHYSIOLOGY - deficiency of 4-hydroxyphenylpyruvate dioxygenase may lead to a) baldness b) psoriasis c) mental retardation d) infertility Answer: c.

524. PATHOPHYSIOLOGY - drooping of upper eyelid caused by muscle paralysis and weakness may indicate a) ptosis b) pycnodysostosis c) metastasis d) cheilosis Answer: a.

525. PATHOPHYSIOLOGY - dry skin, swollen lips, mental deterioration will probably take us to a) hyperthyroidism b) hypothyroidism c) hyperadrenalism d) hypoadrynalism Answer: b.

526. PATHOPHYSIOLOGY - during a SYSTOLIC MURMUR left ventricle of heart a) expands b) contracts c) does not move d) does not make sounds Answer: b.

527. PATHOPHYSIOLOGY - excess fluid in space between tissues lining abdomen and abdominal organs a) ascites b) aortitis c) balanitis d) cheilitis Answer: a.

528. PATHOPHYSIOLOGY - failure of pulmonary alveoli to expand at birth may be termed as: a) atelectasis b) ectasis c) lymphangiectasis d) arteriectasis Answer: a.

529. PATHOPHYSIOLOGY - find oddman out : a) aase syndrome b) hypoplastic anemia c) triphalangeal thumb syndrome d) hypertrophic rosacea Answer: d. first three are names of same disease i.e. aase syndrome.

530. PATHOPHYSIOLOGY - find oddman out : a) calculu b) tartar c) tumor d) tophu Answer: c. Tumors are cancers and cellular growths. ors are made of calcium or urates.

531. PATHOPHYSIOLOGY - find oddman out a) chondromalacia patella b) patellofemoral syndrome c) sciatica d) patello tendinitis Answer: d. ors are names of same disease.

532. PATHOPHYSIOLOGY - find oddman out in terms of location of disease a) diverticulitis b) salpingitis c) alveolitis d) appendicitis Answer: c. ors are abdominal ailments.

533. PATHOPHYSIOLOGY - find oddman out, about heart arrhythmias : a) amphetamine b) betablocker c) vasopressin d) caffeine Answer: c. ors accelerate heart rate.

534. PATHOPHYSIOLOGY - find oddman out: a) Guillain-barre syndrome b) Landry‷s paralysis c) carcinomatous myopathy d) Infectitious polyneuritis Answer: c i.e. carcinomatous myopathy. Ors are names of same ailment.

535. PATHOPHYSIOLOGY - find oddman out: a) nephroblastoma b) Wilm‷s Tumor c) adenomyosarcoma d) nephrolithiasis Answer: d. Ors are names of same disease.

536. PATHOPHYSIOLOGY - forcible tearing away of one tissue from anor tissue a) ascultation b) avulsion c) abocclusion d) abscission Answer: b.

537. PATHOPHYSIOLOGY - gradual increase in size of upper part of head, out of all proportion to face or rest of body may be a) hydronephrosis b) hydrocephalus c) cephalohematoma d) hemorrhagic encephalitis Answer: b.

538. PATHOPHYSIOLOGY - in COMPENSATED ALKALOSIS a) ACID-BALANCE BALANCE will be normal b) high bicarb levels continue c) low co2 levels continue d) all Answer: d.

539. PATHOPHYSIOLOGY - infection of structure separating trachea from esophagus: a) aortitis b) colpocystitis c) dacryocystitis d) epiglottitis Answer: d.

540. PATHOPHYSIOLOGY - inflammation and cracking of skin on lips : a) poliomyelitis b) encephalitis c) cheilitis d) spondylitis Answer: c.

541. PATHOPHYSIOLOGY - inflammation of head of penis a) ascites b) aortitis c) balanitis d) cheilitis Answer: c.

542. PATHOPHYSIOLOGY - inflammation of a spinal joint with pain and stiffness : a) poliomyelitis b) encephalitis c) cheilitis d) spondylitis Answer: d.

543. PATHOPHYSIOLOGY - intermittent fever with paroxysms developing every fourth day : a) q fever b) quadrant fever c) undulant fever d) enteric fever Answer: b.

544. PATHOPHYSIOLOGY - intestinal adhesions can cause a) arterial obstructions b) bowel obstructions c) hepatic obstructions d) pancreatic obstructions Answer: b.

545. PATHOPHYSIOLOGY - keratosis blennorrhagica affects a) eyes b) ears c) kidneys d) skin Answer: d.

546. PATHOPHYSIOLOGY - lack of coloring all over skin, but not complete body a) Hermansky-Pudlak Syndrome b) Chediak Higashi Syndrome c) Waardenburg Syndrome d) xxy-syndrome Answer: b.

547. PATHOPHYSIOLOGY - many __ diseases strain RIGHT SIDE OF HEART. a) brain b) thyroid c) lung d) pituitary Answer: c.

548. PATHOPHYSIOLOGY - microscopic appearance of abnormal mucosal cells may indicate a) cancer b) hemorrhage c) embolisms d) edema Answer: a. possibly adenocarcinoma.

549. PATHOPHYSIOLOGY - most common ANTHRAX is: a) cutaneous anthrax b) gastrointestinal anthrax c) inhalational anthrax d) pulmonary anthrax Answer: a.

550. PATHOPHYSIOLOGY - most common cause of AERD (AroEmbolic Renal Disease) is: a) adipose tumor b) arosclerosis c) amyotrophic lateral sclerosis d) cardiac caterization Answer: b.

551. PATHOPHYSIOLOGY - most common cause of AUTONOMIC HYPERFLEXIA is a) insect bites b) injury to spinal card c) cyclothymia d) malfunctioning t-type lymphocytes Answer: b.

552. PATHOPHYSIOLOGY - neglect of ALCOHOLIC KETOACIDOSIS can lead to a) pancreatitis b) gastrointestinal bleeding c) pneumonia d) all or any Answer: d.

553. PATHOPHYSIOLOGY - pain in chest caused by inflammation of muscles between ribs a) causalgia b) chiralgia c) costalgia d) cephalalgia Answer: c.

554. PATHOPHYSIOLOGY - pain in head caused by dilation of cerebral arteries or muscle contractions or a reaction to drugs a) causalgia b) chiralgia c) costalgia d) cephalalgia Answer: d.

555. PATHOPHYSIOLOGY - peritonsillar abscess may lead to a) lung cancer b) upper airway obstruction c) palpitations d) dyspepsia Answer: b.

556. PATHOPHYSIOLOGY - presence of abnormally large fat in FROTHY FOUL-SMELLING feces : a) amenorrhoea b) gonorrhoea c) pyorrhoea d) steatorrhoea Answer: d.

557. PATHOPHYSIOLOGY - progressive multifocal leukoencephalopathy (PML), a nearly fatal brain disorder, is a) bacterial b) fungal c) viral d) autoimmunal Answer: c. caused by JC polyoma virus.

558. PATHOPHYSIOLOGY - protrusion of intestine and omentum into abdominal wall near navel - a) hiatal hernia b) inguinal hernia c) umbilical hernia d) not a hernia at all Answer: c.

559. PATHOPHYSIOLOGY - pseudomonas aeruginosa is a bacteria associated with __infections. a) cerebral b) pulmonary c) hepatic d) urinary Answer: d.

560. PATHOPHYSIOLOGY - rapid emptying of stomach and drawing of fluid from blood into intestine is one symptom of ___syndrome. a) Horner‷s syndrome b) Chinese Restaurant syndrome c) Asperger‷s syndrome d) Dumping Syndrome Answer: d.

561. PATHOPHYSIOLOGY - rarely observed symptom in AUTONOMIC HYPERFLEXIA a) high BP b) change in heart rate c) scant sweat d) blue-gray skin Answer: c.

562. PATHOPHYSIOLOGY - repeated jumping may lead to a) hamstring tendinitis b) achelles tendinitis c) rheumatoid arthritis d) atrophic arthritis Answer: b.

563. PATHOPHYSIOLOGY - seams between skull bones close earlier than normal a) Apert Syndrome b) acute organic brains syndrome c) anencephaly d) aneuploidy Answer: a.

564. PATHOPHYSIOLOGY - some forms of ARTHRITIS and DIABETES can be __ diseases. a) bacterial b) fungal c) viral d) autoimmune Answer: d.

565. PATHOPHYSIOLOGY - spasms of tiny arteries that supply blood to fingers, toes, nose, tongue, ears : a) Raynaud‷s Phenomenon b) Addison‷s Disease c) Banti‷s disease d) periarteritis Answer: a.

566. PATHOPHYSIOLOGY - stoppage or slowdown in blood/lymph flows is a) siriasis b) stasis c) sclerosis d) stypsis Answer: b.

567. PATHOPHYSIOLOGY - subacute sclerosing panencephalitis affects a) aorta b) brain c) chest d) pelvis Answer: b.

568. PATHOPHYSIOLOGY - untreated STREPTOCOCCAL INFECTION can lead to ___inflammation. a) aorta b) brain c) liver d) kidney Answer: d.

569. PATHOPHYSIOLOGY - use of some DIURETICS may lead to a) low co2 b) low bicarb c) low chloride d) low potassium Answer: d.

570. PATHOPHYSIOLOGY - very dark blood from abnormal red blood cells: a) haemoglobinemia b) memoglobinemia c) hyperbilirubinemia d) hypothrombinemia Answer: b.

571. PATHOPHYSIOLOGY - when a clot in a vein moves to an artery via heart, we may have a) paradoxial embolisation b) pulmonary embolism c) atrioventricular embolization d) vascular catastrophy Answer: a.

572. PATHOPHYSIOLOGY - when small particles of hardened cholesterol and fat spread to small blood vessels of kidneys ___may occur. a) aroembolic renal disease (AERD) b) hyperadrenalism c) renal calculus d) acute pyelonephritis Answer: a.

573. PATHOPHYSIOLOGY - which of following ailments, does not occur in an EDEMATOUS STATE? a) xerotes b) congestive heart failure (CHF) c) hepatic cirrhosis d) nephrotic syndrome Answer: a.

574. PATHOPHYSIOLOGY - which of following is NOT TRUE about PROSTATE GLAND? a) grows during adolescence b) secretes alkaline fluids c) adds fluid to semen during ejaculation d) does not respond to sex hormones Answer: d.

575. PATHOPHYSIOLOGY - which of following is not a risk factor for developing ABDOMINAL AORTIC ANEURYSM ? a) male sex b) aging c) low BP d) high cholesterol Answer: c.

576. PATHOPHYSIOLOGY - which of following may not lead to AMENORRHEA? a) gonadal dysgenesis b) Prader-Willi Syndrome c) afibrinogenemia d) testicular feminisation syndrome Answer: c. Fibrinogenemia deals with coagulation.

577. PATHOPHYSIOLOGY - while ANAL FISSURES can occur at any age, y are more common in a) infants and children b) adolescents and youth c) men d) women Answer: a.

578. PATHOPHYSIOLOGY -- EWING‷s TUMOR affects a) brain tissues b) bone marrow c) backbone d) buccal cavity Answer: b.

579. PATHOPHYSIOLOGY -- OSTEO SARCOMA mainly affects a) children and young adults b) pregnant women c) elderly men d) elderly women Answer: a.

580. PATHOPHYSIOLOGY OF MALNUTRITION - KESHAN DISEASE may arise owing to deficiency of a) protein C b) protein S c) selenium d) zinc Answer: c.

581. Pathophysiology: LOCATION OF HEART TOWARDS RIGHT SIDE OF CHEST - a) bradycardia b) dextrocardia c) tachycardia d) megacardia Answer: b.

582. RESPIRATORY pathoPHYSIOLOGY - TRANSFER OF OXYGEN FROM LUNGS TO BLOOD VESSELS takes place at a) alveoli b) bronchioles c) endocardium d) serosa Answer: a.

583. pathophysiology - FIBRILLATIONS affect __ a) arteries b) bones c) muscles d) secretions Answer: c.= eg. atrial fibrillations, ventricular fibrillations affect heart muscles.

584. pathophysiology - hyperacusia affects a) hearing b) smell c) taste d) vision Answer: a. = even ordinary sound levels are not tolerated.

585.
PATHOPHYSIOLOGY (HEALTH) : Brain plaques, levia and tangles may be indicators of a) hydrocephalus b) cerebral haemorrhage c) dementia d) nephritis Answer: c.

586.
PATHOPHYSIOLOGY - ACIDOSIS: Acidosis refers to ___ ion concentration in blood and body tissue. a) Hydrogen ion concentration b) Oxygen ion concentration c) Carbon ion concentration d) all in different degrees Answer: a.

587.
PATHOPHYSIOLOGY - ACIDOSIS: CARBON DIOXIDE BUILDUP IN BLOOD may result from a) hyperventilation b) hypoventilation c) alveolar ventilation d) a and c Answer: b.

588.
PATHOPHYSIOLOGY - ACIDOSIS: CELLULAR METABOLIC ACTIVITY __ pH of body fluids. a) affects pH of body fluids b) is affected by pH of body fluids c) affects and is affected by pH of body fluids d) neither affects, nor is affected by pH of body fluids. Answer: c.

589.
PATHOPHYSIOLOGY - ACIDOSIS: Confusion or Lethary may occur in __Acidosis. a) Metabolic Acidosis only b) Respiratory Acidosis only c) Both Metabolic and respiratory acidoses d) Neither Answer: c.

590.
PATHOPHYSIOLOGY - ACIDOSIS: ELEVATED LEVEL of __ may produce acidosis. a) iron b) oxygen c) bicarbonates d) all Answer: a. Oxygen and bicarbonate deficiencies may lead to acidosis.

591.
PATHOPHYSIOLOGY - ACIDOSIS: Exercising vigorously for a very long time may lead to ___ Acidosis. a) DKA b) DRTA c) Respiratory Acidosis d) Lactic Acidosis Answer: d.

592.
PATHOPHYSIOLOGY - ACIDOSIS: HERBAL MEDICINE: ___OIL is believed to cause severe METABOLIC ACIDOSIS in children. a) Lemon Grass Oil b) Olive Oil c) Margosa Oil d) Gingely Oil Answer: c.

593.
PATHOPHYSIOLOGY - ACIDOSIS: HUMAN FETUSES may have ___ pH than adults. a) less pH b) more pH c) same pH as adults d) can be greater or less than the pH of adults. Answer: a.

594.
PATHOPHYSIOLOGY - ACIDOSIS: METABOLIC ACIDOSIS is compensated in ___. a) liver b) heart c) lungs d) pancreas Answer: c. Lungs through alveolar ventilation, exhale excess carbon dioxide.

595.
PATHOPHYSIOLOGY - ACIDOSIS: PaCOâ‚‚ is a term referring to Carbon DiOxide levels in a) arteries b) veins c) body tissues d) skin Answer: a.

596.
PATHOPHYSIOLOGY - ACIDOSIS: RENAL ACIDOSIS is NOT associated with accumulation of a) urea b) creatinine c) oxalates d) residues of protein catabolism Answer: c.

597.
PATHOPHYSIOLOGY - ACIDOSIS: SEVERE DIARRHOEA may cause ___ acidosis. a) Hyperchloremic acidosis b) Hypocapnic acidosis c) Distal renal tubular acidosis d) Diabetic Keto Acidosis Answer: b.

598.
PATHOPHYSIOLOGY - ACIDOSIS: Which of the following is likely to raise acidity? a) potassium b) magnecium c) sodium d) sulfur Answer: c.

599.
PATHOPHYSIOLOGY - ACIDOSIS: Which of the following may not cause Lactic Acidosis? a) cancer b) TB c) liver failure d) alcohol Answer: b.

600.
PATHOPHYSIOLOGY - ACIDOSIS: Which of the following may not directly cause Metabolic Acidosis? a) lead poisoning b) aspirin poisoning c) ethylene glycol (found in antifreeze) poisoning d) methonol poisoning Answer: a.

601.
PATHOPHYSIOLOGY - ACIDOSIS: pH levels in our body are maintained by a) kidneys only b) lungs only c) both kidneys and lungs d) neither kidneys or lungs, but liver Answer: c.

602.
PATHOPHYSIOLOGY - Paralysis of motor nerves of eyes a) ophthalmology b) ophthalmectomy c) ophthalmoplegia d) ophthalmitis Answer: c.

603.
PATHOPHYSIOLOGY: Soft drinks tend to remove __ from body. a) Sodium b) Potassium c) Calcium d) Magnecium Answer: c.

604.
PATHOPHYSIOLOGY: When the body is unable to remove enough carbon dioxide from body, ___ acidosis may NOT result: a) hypocapnic acidosis b) respiratory acidosis c) carbon dioxide acidosis d) metabolic acidosis Answer: d.