ayyo KNOWLEDGE ENRICHMENT PAGE OF YBRAO A DONKEY

ayyo mcqs onlinetests
ayyo 1000 subjects mcqs

Image courtesy Treasury.gov. (USA)
Created, designed and maintained by ybrao a donkey.
Contact About home

Study Material

SEARCH IN AYYO MEDICAL DICTIONARY SAMPLE TEXT Click to go to Medical Dictionary Educational Sample Text Search. This Search is being made available without any warranties of use, for whatsoever purpose.



SLIDE SHOW of the MCQs in all subjects at random.

EXPLANATIONS AND CLARIFICATIONS


For explanations and clarifications on using these web pages, pl. see this explanations page.Click.


READING MATERIAL / STUDY MATERIAL in alphabetical order




RECENT additions in ayyo MCQS

Newly added questions. These questions can be absolutely new or those questions which were omitted earlier or which were not available earlier, collected/designed now.
Click to see recent additions at ayyo MCQs.




A
Abbreviations to Adrenal Glands
ae - Aeronautics - African Geography - an
ae - Aeronautics - African Geography - akz
al - Albumin infusions - amygdala - amz
anatomy
anb Apache Scores to Applied Therapeutics
aq Aqua
ar Arithmetic
arj to az.

B
Bacteria to Balanced Diet
Biology
Bj - Body Chemistry - Botany - Bt
Bu - Bz

C
Calcium blockers to Cardiology
Cells to Current Affairs

D
Data bases
Declaration of Rights to Development
Diabetology to Dyspnea

E
Economic Current Affairs to Economics
Eerie to English Vocabulary

F
Family Planning to Fugacious

G
Galician Language to GDP
Gemology to Geology
Grammar to Gynecology

H
Hague Protocol to Heterogenous individuals
History to Human Development Index

I
Iatronic Causes to Identify the word
Immune System to Immunology
Industrial Melanism to Italian Current Affairs

J
Jacob-Zuma to Jurisprudence - jz

K
Kalumpang to Kyoto Convention -kz

L
Labelling Products to Law and Justice
Le - Library and Information Science to Literature -lz

M
Martial Arts to Mathematics
Measurements to Myeloma

N
Narcolepsy to Nato
Neonatology to Numerical Ability

O
Obstructive Sleep to Official Development Assistance
Oldest to Outdoor Sports

P
Paediatrics to Pathophysiology
Paediatrics to Pathophysiology

Q
Qatar affairs to Qoph
Quantittive Aptitude - to qz

R
Radio to Rays
Reasoning
Religion to Retailers - to rz
Rhinoplasty to Russian History

S
Sacred-Books to Sciences
SEANAD EIREANN to Short Selling
Silicon Waffers to Sleep
Sobriquets to Space Research
Sulfinpyrazone to Suzzan Pet
From Sv - Synonyms - to Sz

T
Tacit to Terrorist Current Affairs
Thanatology to Three Gorges Dam
Tieas to Time-and-Space
Topical Therapy to Trazodone
tu -tulle gras - to tz

U
Ubiquitous to Uxoricide

V
Virology to Volcanic Mount

W
Watery mouth to Written Down Value Method - to wz

X
Xanax to Xylophone

Y
ya to -yachting to - Yousuf Ali Raza -to yz

Z
za zanu zoology zucchini zz



READING MATERIAL / STUDY MATERIAL subject-topic-wise in alphabetical order

Anatomy
Antonyms
Arithmetic
Astronomy


Biology
Books and Authors
Botany
Chemistry
Computers and Information Technology
Diagnostics
English Literature
Numerical ability
Pathology
Pathophysiology
Physics
Quantitative Aptitude
Reasoning (Verbal)
Sports
Synonyms
Thesaurus search.


Zoology


Readers can have a look at 500 English grammar rules.
click.



ADDED INDIA CONTENT for those who are interested in India
Click




disclaimer: While every effort is made to maintain accuracy, no liability or responsibility, pecuniary or otherwise, can be accepted for errors creeping in. Sometimes, others may have copyrights on images and materials presented here. Hence, commercial use is to be avoided, absolutely.

THANKS TO x10hosting.COM
without whose generosity, we could not have run these pages.
Occasionally, our web pages may not open owing to technical problems at host server. There is no need to get disheartened. Readers, may please try, after few hours, by which time, the problem may get corrected.


SUGGESTION


Even if you answer three random tests per day, over a period of one year, you will complete these 1000 tests. Rome is not built in a day. Edison tested his bulb a thousand times, before he gave us the incandescent lamp.

Search-topic-based ayyo onlinetests with scoring and answers



10 RANDOM TESTS IN Synonyms Antonyms Synonyms-antonyms 1 |
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10



10 RANDOM TESTS IN ARITHMETIC Arithmetic 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |



10 RANDOM TESTS in Arithmetic of Time and distances, trains and speeds
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |



10 RANDOM TESTS IN computers Computers 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |



10 RANDOM TESTS IN Numerical Skills Numerical 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |



10 RANDOM TESTS IN Reasoning Reasoning 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |


10 RANDOM TESTS IN anatomy Anatomy 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |


10 RANDOM TESTS IN diagnostics Diagnostics 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |




10 RANDOM TESTS IN pathology Pathology 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |



10 RANDOM TESTS IN pathophysiology Pathophysiology 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |





Links to ybrao a donkey`s writings at blogspot.com.

Africa yb



Reasoning Multiple Choice Question Tests

Atharvana Veda YB

AUTOBIOGRAPH





AYURVEDA yb

BHAGAVADGITA yb

BHARTRUHARI YB - please read this blog when you feel depressed/stress...

Buddha and Buddhism

BUSINESS IN INDIA yb

CONVERSATION STYLES

FAMILY YB

FASHIONS yb

FRANCE yb

Free letter samples

FREE THINKING WORLD YB

FREE THOUGHT AND SPEECH yb

FREE WORLD YB

friends yb

GANDHIJI YB

GITA REVIEWS yb

ENGLISH, GK AND REASONING

Medical Terms analyses and Objective type MCQs. HEALTH yb

HINDUISM REFORMS yb

HINDU PHILOSOPHY REVIEW YB

HOMOEOPATHY yb

INDIAN NATION

INDIAN ECONOMIC PROBLEMS YB

INDIAN ECONOMY YB

Indian Education yb

INDIAN LAW YB

INDIAN LITERATURE yb

INDIAN POLITICS YB

INDIAN SOCIETY yb

INDIAN STATES SWOT YB

INDO EUROPEAN DICTIONARY (SANSKRIT - Latvian, Lithuanian, Old Prussian, Sudovian)

WORLD LEGAL SCENARIO

Leftist Studies yb

MAHA BHAGAVATA YB

MAHABHARATA YB

MANAGEMENT ISSUES yb

Manu Smriti

ENGLISH GRAMMAR (yb)

Law glossary and issues

ENGLISH USAGE REVIEWS

Vocabulary exercises

VOCABULARY TONICS

RAMAKRISHNA PARAMAHAMSA yb

RAMAYANA YB

RECIPES YB

Russia yb

SANKARACHARYA (ADI SHANKARACHARYA)

SANSKRIT ENGLISH MINI DICTIONARY & ENCYCLOPAEDIA

SATHYA SAI BABA yb (satya sai baba)

SECULARISM yb

Shirdi Sai Baba yb

SHORT PARAGRAPH WRITING

SOUTH INDIAN VEGETARIAN COOKING YB

SOUTH ASIA YB

S`ringara S`atakam yb

SUMATI SATAKAM YB

UK YB

UPANISHADS yb

US AND THE WORLD yb

Vairagya Satakam

VEMANA Satakam YB

Viveka Chudamani Yb

Vivekananda YB

ONE WORD SUBSTITUTES



World Literature



Word Select

WORLD General Awareness (GK)

Problems of Telugus

Paramahamsa Yogananda Yb

Non-filmi Classical Music















READING MATERIAL

pathology

1. ANATOMY - PHYSIOLOGY - PATHOLOGY - DIAGNOSTICS - ANGIITIS - is inflammation of a) blood vessels b) lymph ducts c) any of two d) not an inflammation. Answer: c.

2. ANATOMY - PHYSIOLOGY - PATHOLOGY - DIAGNOSTICS - ANGIITIS -ANCHYLOSIS - is a disorder of a) head b) bones and joints c) liver-pancreas and intestines d) nervous system Answer: b.

3. ANATOMY - PHYSIOLOGY - PATHOLOGY - DIAGNOSTICS - BORNHOLM DISEASE - is a) congenital b) infectious c) acquired d) none Answer: b.

4. ANATOMY - PHYSIOLOGY - PATHOLOGY - DIAGNOSTICS - CHURG STRAUSS SYNDROME - relates ___ system. a) digestive b) circulatory c) respiratry d) nervous Answer: b.

5. ANATOMY - PHYSIOLOGY - PATHOLOGY - DIAGNOSTICS - CORTEF - is a a) enzyme b) hormone c) tranquilliser d) vesicant Answer: b.

6. ANATOMY - PHYSIOLOGY - PATHOLOGY - DIAGNOSTICS - GUMMA - is a a) psychological depression b) pancreatic fistula c) tumor d) autoimmune response Answer: c.

7. ANATOMY - PHYSIOLOGY - PATHOLOGY - DIAGNOSTICS - Inflammation of outer coat of arteries - may be termed as a) periarteritis b) polyarteritis c) Takayasu‷s arteritis d) temporal arteritis Answer: a.

8. ANATOMY - PHYSIOLOGY - PATHOLOGY - DIAGNOSTICS - LAMINA - relates to a) brain b) heart c) spine d) feet Answer: c.

9. ANATOMY - PHYSIOLOGY - PATHOLOGY - DIAGNOSTICS - May 12 - is ___awareness day. a) polymyalgia rheumatica b) fibromyalgia c) epidemic myalgia d) Bornholm disease Answer: b.

10. ANATOMY - PHYSIOLOGY - PATHOLOGY - DIAGNOSTICS - NERVOUS DISORDERS - A nervous disorder: a) apoptosis b) amitosis c) atosis d) halitosis Answer: c.

11. ANATOMY - PHYSIOLOGY - PATHOLOGY - DIAGNOSTICS - OFFENSIVE BREATH - a) apoptosis b) amitosis c) atosis d) halitosis Answer: d.

12. ANATOMY - PHYSIOLOGY - PATHOLOGY - DIAGNOSTICS - PAIN IN MUSCLES - a) arthralgia b) causalgia c) chiralgia d) myalgia Answer: d.

13. ANATOMY - PHYSIOLOGY - PATHOLOGY - DIAGNOSTICS - PROGRAMMED CELL DEATH - a) apoptosis b) amitosis c) atosis d) halitosis Answer: a.

14. ANATOMY - PHYSIOLOGY - PATHOLOGY - DIAGNOSTICS - PULSELESS DISEASE - ___arteritis. a) Takayasu‷s arteritis b) temporal arteritis c) polyarteritis d) periarteritis Answer: a.

15. ANATOMY - PHYSIOLOGY - PATHOLOGY - DIAGNOSTICS - SPHACELUS - is a ___tissue. a) nascent b) living c) dead d) not a tissue Answer: c.

16. ANATOMY - PHYSIOLOGY - PATHOLOGY - DIAGNOSTICS - TEMPORAL ARTERIES - supply blood to jaw muscles. Hence, during temporal arteritis, re may be difficulty in chewing. a) true b) false c) no link between chewing and arteritis d) -- Answer: a.

17. ANATOMY - PHYSIOLOGY - PATHOLOGY - DIAGNOSTICS - TEMPORAL ARTERITIS - characteristic feature a) headaches b) visual impairment c) difficulty in chewing d) all Answer: d.

18. ANATOMY - PHYSIOLOGY - PATHOLOGY - DIAGNOSTICS - TEMPORAL ARTERY - supplies blood upto a) neck b) jaws c) eyes d) temples Answer: d.

19. ANATOMY - PHYSIOLOGY - PATHOLOGY - DIAGNOSTICS - ULALGIA - is pain in a) gums b) neck c) back d) thighs Answer: a.

20. ANATOMY - PHYSIOLOGY - PATHOLOGY - DIAGNOSTICS - VASCULITIS - is ___ of blood vessel. a) dilation b) clotting c) inflammation d) fissure Answer: c.

21. ANATOMY - PHYSIOLOGY - PATHOLOGY -ADDISON DISEASE - affects ___ gland. a) adrenal b) pituitary c) thymus d) thyroid Answer: a.

22. ANATOMY - PHYSIOLOGY - PATHOLOGY -APPERTIFS - DATRIL is an anodyne. An anodyne is a) a pain killer b) anti depressant c) diuretic d) biocatalyst Answer: a.

23. ANATOMY - PHYSIOLOGY - PATHOLOGY -APPERTIFS - are a) pain killers b) anti depressants c) diuretics d) appetizers Answer: d.

24. ANATOMY - PHYSIOLOGY - PATHOLOGY -BENZODIAZEPINE - is a) a pain killer b) anti anxiety drug c) diuretic d) appetizer Answer: b.

25. ANATOMY - PHYSIOLOGY - PATHOLOGY -CHORION - is an embryonic ___ a) cavity b) secretion c) muscle d) sac Answer: d.

26. ANATOMY - PHYSIOLOGY - PATHOLOGY -CLONIDINE - a) a pain killer b) antihypertensive c) diuretic d) appetizer Answer: b.

27. ANATOMY - PHYSIOLOGY - PATHOLOGY -COUMADIN - is a/an a) anti-coagulant b) anti-depressant c) anti-histamine d) diuretic Answer: a.

28. ANATOMY - PHYSIOLOGY - PATHOLOGY -ELIN - is secreted by a) adrenalin gland b) thymus gland c) gonad d) ovary Answer: d.

29. ANATOMY - PHYSIOLOGY - PATHOLOGY -ERYMA - is ___ skin. a) oily skin b) dry skin c) pale skin d) red skin Answer: d.

30. ANATOMY - PHYSIOLOGY - PATHOLOGY -GERD - is a reflux disease affects ___ system. a) circulatory b) digestive c) nervous d) respiratory Answer: b. Gastro esophagal

31. ANATOMY - PHYSIOLOGY - PATHOLOGY -LES PRESSURE - refers to a) esophagus b) endocrine gland c) excretary function d) lymph ducts Answer: a.

32. ANATOMY - PHYSIOLOGY - PATHOLOGY -LUPUS - affects a) brain b) neck c) chest d) skin Answer: d.

33. ANATOMY - PHYSIOLOGY - PATHOLOGY -PEMPHIGUS - is a disease of a) eyes b) neck c) skin d) toes Answer: c.

34. ANATOMY - PHYSIOLOGY - PATHOLOGY -PESSARY - is a a) contraceptive b) stimulant c) tranquilliser d) painkiller Answer: a.

35. ANATOMY - PHYSIOLOGY - PATHOLOGY -POLYDIPSIA - is excess ___ a) hunger b) desire for sex c) talk d) thirst Answer: d.

36. ANATOMY - PHYSIOLOGY - PATHOLOGY -POLYDIPSIA - may be an indication of a) diabetes b) kidney dysfunction c) any one d) none Answer: c.

37. ANATOMY - PHYSIOLOGY - PATHOLOGY -RALES - may be indicators of ___disorders. a) digestive b) respiratory c) skin d) nervous Answer: c.

38. ANATOMY - PHYSIOLOGY - PATHOLOGY -RAYNAUD‷s PHENOMENON - affects a) eyes and ears b) heart and lungs c) reproductive organs d) fingers and toes Answer: d.

39. ANATOMY - PHYSIOLOGY - PATHOLOGY -SEVERE TEMPORARY NARROWING DOWN OF ARTERIES - a) vasospasm b) vasodilation c) vasomax d) vasovesiculitis Answer: a.

40. ANATOMY - PHYSIOLOGY - PATHOLOGY -SLE or SYSTEMIC LUPUS ERYMATOSUS - is a/an ___ disease. a) autoimmune b) digestive c) respiratory d) soporiferous Answer: a.

41. ANATOMY, PHYSIOLOGY AND PATHOLOGY - ACHOLIA - is ___bile. a) excess b) copious c) inadequate or obstructed d) obstructed Answer: c.

42. ANATOMY, PHYSIOLOGY AND PATHOLOGY - AMYLASE - is found in a) pancreatic juice b) saliva c) both d) none Answer: c.

43. ANATOMY, PHYSIOLOGY AND PATHOLOGY - CHOLELITHIASIS - arises from stones (calculi) in a) brain b) gall bladder c) intestines d) kidneys Answer: b.

44. ANATOMY, PHYSIOLOGY AND PATHOLOGY - ENTEROLITHIASIS - arises from stones (calculi) in a) brain b) gall bladder c) intestines d) kidneys Answer: c.

45. ANATOMY, PHYSIOLOGY AND PATHOLOGY - EVENTRATION - is penetration of a) intestines b) rectum c) vagina d) umbilical cord Answer: a.

46. ANATOMY, PHYSIOLOGY AND PATHOLOGY - FEMUR - is ___bone. a) longest and thickest b) shortest and thinnest c) shortest and strongest d) longest and weakest Answer: a. thighbone.

47. ANATOMY, PHYSIOLOGY AND PATHOLOGY - HAEMOPHILIA - is often a) congenital b) contagious c) acquired d) infectious Answer: a.

48. ANATOMY, PHYSIOLOGY AND PATHOLOGY - HILUSES - are fissures of a) blood vessels b) muscles c) nerves d) any one Answer: d.

49. ANATOMY, PHYSIOLOGY AND PATHOLOGY - INGUEN - is in a) brain b) chest c) loins d) knees and ankles Answer: c. also called groin.

50. ANATOMY, PHYSIOLOGY AND PATHOLOGY - LUMBUS - is a part of a) backbone b) breasts c) brain d) palm Answer: a.

51. ANATOMY, PHYSIOLOGY AND PATHOLOGY - MONRO‷s FORAMEN - is in a) brain b) heart c) abdomen d) loins Answer: a.

52. ANATOMY, PHYSIOLOGY AND PATHOLOGY - NEOPLASIA - results in a a) cure b) sopor c) hyper-activity d) tumor Answer: d.

53. ANATOMY, PHYSIOLOGY AND PATHOLOGY - NEPHROLITHIASIS - arises from stones (calculi) in a) brain b) gall bladder c) intestines d) kidneys Answer: d.

54. ANATOMY, PHYSIOLOGY AND PATHOLOGY - PANCREATIC FISTULA - may arise from a) surgeries b) trauma c) any one d) none Answer: c.

55. ANATOMY, PHYSIOLOGY AND PATHOLOGY - PERITONITIS - is a disorder of ___ system. a) blood circulatory b) digestive c) nervous d) respiratory Answer: b.

56. ANATOMY, PHYSIOLOGY AND PATHOLOGY - PROSTIC DEVICES - are ___ for organs. a) shields b) power-sources c) replacements d) cleansers Answer: c.

57. ANATOMY, PHYSIOLOGY AND PATHOLOGY - PTYALIN - can be found in a) bile b) intestines c) renin d) saliva Answer: d.

58. ANATOMY, PHYSIOLOGY AND PATHOLOGY - SPHINCTER OF ODDI DYSFUNCTION - affects a) intestines b) liver c) pancreas d) all Answer: d.

59. ANATOMY, PHYSIOLOGY AND PATHOLOGY - SPHINCTER OF ODDI DYSFUNCTION - relates to ___ system. a) circulatory b) digestive c) muscular d) nervous Answer: b.

60. ANATOMY, PHYSIOLOGY AND PATHOLOGY - VENTRICLES - are in a) brain b) heart c) both d) none Answer: c.

61. ANATOMY, PHYSIOLOGY, PATHOLOGY AND Therapeutics - ALL MEDICINES HAVE RISK - a) true b) false c) cannot be determined d) none Answer: a.

62. ANATOMY, PHYSIOLOGY, PATHOLOGY AND Therapeutics - ALLODYNIA - relates to a) pain b) sleep c) breath d) appetite Answer: a.

63. ANATOMY, PHYSIOLOGY, PATHOLOGY AND Therapeutics - ARRHYTHMIAS - are disruptions in a) brain signals b) heart beats c) flows of secretions d) autoimmune responses Answer: b.

64. ANATOMY, PHYSIOLOGY, PATHOLOGY AND Therapeutics - BRUGADA SYNDROME - is an abnormality of a) brain b) heart c) liver d) kidneys Answer: b.

65. ANATOMY, PHYSIOLOGY, PATHOLOGY AND Therapeutics - COSTOCHONDRITIS - affects a) aorta and branch arteries b) ribs and ir cartilages c) glands and ir ducts d) organs and ir tubes Answer: b.

66. ANATOMY, PHYSIOLOGY, PATHOLOGY AND Therapeutics - DEFIBRILLATORS - are used to send electronic-electric shocks to a) brain b) heart c) liver d) kidneys Answer: b.

67. ANATOMY, PHYSIOLOGY, PATHOLOGY AND Therapeutics - HYGROTON - is a/an a) analgesic b) diuretic c) defibrillator d) anti-congestant Answer: b.

68. ANATOMY, PHYSIOLOGY, PATHOLOGY AND Therapeutics - HYPERALGESIA - relates to a) pain b) sleep c) breath d) appetite Answer: a.

69. ANATOMY, PHYSIOLOGY, PATHOLOGY AND Therapeutics - Implantable cardioverter defibrillator (ICD) - a) pumps blood b) sends electric shocks c) decongests aorta d) all Answer: b.

70. ANATOMY, PHYSIOLOGY, PATHOLOGY AND Therapeutics - LONG QT SYNDROME (LQTS) - relates to a) brain b) heart c) liver d) pancreas Answer: b.

71. ANATOMY, PHYSIOLOGY, PATHOLOGY AND Therapeutics - METHADONE - is a) natural opioid b) syntic opioid c) both d) none Answer: b.

72. ANATOMY, PHYSIOLOGY, PATHOLOGY AND Therapeutics - METHADONE - though risky, finds its usage under medical supervision, as a) anti-coagulant b) analgesic c) diuretic d) stimulant Answer: b.

73. ANATOMY, PHYSIOLOGY, PATHOLOGY AND Therapeutics - OPIOIDS (Opiates) - find ir usage as a) anti-coagulants b) analgesics c) antihaemorrhagics d) diuretics Answer: b.

74. ANATOMY, PHYSIOLOGY, PATHOLOGY AND Therapeutics - PALLIATIVE CARE - refers to a) cure without side-effects b) end-of-life treatment c) use of strong pain medications d) just pain relief Answer: d.

75. ANATOMY, PHYSIOLOGY, PATHOLOGY AND Therapeutics - PERISTALSIS - is a part of ___ process. a) circulatory b) digestive c) respiratory d) auto-immune Answer: b.

76. ANATOMY, PHYSIOLOGY, PATHOLOGY AND Therapeutics - POSRPETIC NEURALGIA (PHN) - is also known as a) arrhythmia b) sicca syndrome c) allodynia d) shingles Answer: d.

77. ANATOMY, PHYSIOLOGY, PATHOLOGY AND Therapeutics - SHINGLES - affects a) blood vessels b) muscles c) nerves d) bones Answer: c.

78. ANATOMY, PHYSIOLOGY, PATHOLOGY AND Therapeutics - SHORT QT SYNDROME (SQTS) - is an abnormality of a) brain signals b) heart beats c) flows of secretions d) autoimmune responses Answer: b.

79. ANATOMY, PHYSIOLOGY, PATHOLOGY AND Therapeutics - TACHYCARDIA - is ___ heart beat. a) normal b) rapid c) slow d) induced Answer: b.

80. ANATOMY, PHYSIOLOGY, PATHOLOGY AND Therapeutics - TRIGERMINAL NERVE - we can find in a) face b) chest c) lumbus d) knees Answer: a.

81. DIAGNOSTICS - PATHOLOGY - RISUS SARDONICUS - is a pathognomonic (chief symptom) of a) dementia b) algheimer‷s disease c) AIDS d) tetanus Answer: d.

82. DIAGNOSTICS - PATHOLOGY - SPECIFICALLY DISTINCTIVE CHARACTERISTIC OF A DISEASE - can be termed as a) pathogenic b) pathognomic c) pathognomonic d) pathomnemonic Answer: c. pathognomic and pathomnemonic are common misspellings.

83. DIAGNSTICS and PATHOLOGY - YAWS resembles ___ in some respects: a) typhoid b) cholera c) siphillis d) yellow fever Answer: c.

84. MUSCULAR PATHOLOGY - common parasite lodging in muscles: a) trichinella spiralis b) Pulex irritans c) Ctenocephalides canis d) Tunga penetrans Answer: a.

85. PATHOLOGY - A SUDDEN OCCURRENCE / RECURRENCE OF A DISEASE : is a) erectus b) ictus c) rictus d) raptus Answer: b.

86. PATHOLOGY - ACANTHOSIS NIGRICANS is an ailment which affects a) brain b) chest c) abdomen d) skin Answer: d.

87. PATHOLOGY - ACCUMULATION OF AMYLOIDS IN BRAIN may make brain appear as a) aeriform b) reniform c) cuneiform d) spongiform Answer: d.

88. PATHOLOGY - ACTINIC DAMAGE - refers to risk of a) infection b) radiation c) asphyxiation d) aneurism Answer: b.

89. PATHOLOGY - ADULT ONSET STILL‷s DISEASE is a) bacterial b) fungal c) viral d) unknown cause Answer: d. yet to be identified.

90. PATHOLOGY - ALKAPTONURIA (urine turning black when exposed to air) is a) acquired b) congenital c) infectitious d) autoimmunal Answer: b.

91. PATHOLOGY - ALLERGY CAUSING AGENTS are a) omnipresent and omnifarious b) omniscient c) omnipotent d) omnivalent Answer: a.

92. PATHOLOGY - AMYLOID DEPOSITS TAKING PLACE IN TISSUES are made of a) starches b) proteins c) fats d) micronutrients Answer: b.

93. PATHOLOGY - AMYLOIDS in AMYLOIDOSIS are a) starches b) proteins c) starches resembling proteins d) proteins resembling starches Answer: d. degenerated tissues appearing waxy and translucent.

94. PATHOLOGY - ANAEROBIC BACTERIA may not have a role in disease a) diverticulitis b) appendicitis c) cirrhosis d) perforation of rectum Answer: c.

95. PATHOLOGY - ANKYLOSING SPONDYLITIS affects more a) males b) females c) transexuals and homosexuals d) does not discriminate between genders Answer: a.

96. PATHOLOGY - ANKYLOSING SPONDYLITIS is a) bacterial b) fungal c) viral d) unknown cause Answer: d. some say that it is genetic.

97. PATHOLOGY - ANKYLOSING SPONDYLITIS starts with low a) headache b) backpain c) knee pains d) abdomenal pain Answer: b.

98. PATHOLOGY - ANKYLOSING SPONDYLITIS temporarily ameliorates with a) activity and exercise b) food and drink c) cool breeze d) warm rooms Answer: a.

99. PATHOLOGY - ANTHRAX is a) bacterial b) fungal c) autoimmunal d) viral Answer: a. Bacillus anthracis.

100. PATHOLOGY - ANTHRAX is a) bacterial b) fungal c) viral d) anatomical disorder Answer: a.

101. PATHOLOGY - ATYPICAL PNEUMONIA is caused by a) bacteria b) fungi c) antigens d) viruses Answer: a.

102. PATHOLOGY - BACTERIOLOGY - TUBERCULOSIS - TB is a/an ___disease. a) prehistoric b) medieval c) victorian era d) modern Answer: a.

103. PATHOLOGY - BORNHOLM DISEASE - usually affects a) brain b) chest c) back d) hips Answer: b.

104. PATHOLOGY - BREAKBONE FEVER is also known as a) gibralter fever b) hay fever c) mediterranean fever d) dengue fever Answer: d.

105. PATHOLOGY - CANAVAN DISEASE affects a) nerves b) intestines c) bones d) arteries Answer: a. affects Central Nervous System.

106. PATHOLOGY - CAPSID - is a protein cover for a) bacteria b) fungi c) viruses d) helminths Answer: c.

107. PATHOLOGY - CONTAGIOUS DISEASE - VARIOLA is another name for a) chicken pox b) cowpox c) milk pox d) small pox Answer: d.

108. PATHOLOGY - CRADLE CAP - is a type of ___ affecting infants. a) aortitis b) hepatitis c) dermatitis d) stomatitis Answer: c.

109. PATHOLOGY - CRYOPATHY - is destruction of tissue owing to a) freezing b) radiation c) convection d) all Answer: a.

110. PATHOLOGY - DERMATOLOGY - an air- or fluid-filled bubble occurring in skin or lungs a) node b) bulla c) embolism d) button Answer: b. embolism is also air bubble or clot, but it occurs in blood vessels.

111. PATHOLOGY - Dark tarry bloody feces (usually from gastrointestinal bleeding) - a) aspergillosis b) melena c) Meniere‷s disease d) onychosis Answer: b.

112. PATHOLOGY - EMPHYSEMA - may be caused by a) smoking b) old age c) bronchitis d) all Answer: d.

113. PATHOLOGY - ENDOCARDITIS - major cause is a) bacteria b) fungi c) virus d) inheritance Answer: a.

114. PATHOLOGY - ENDOMETRIAL CANCER - refers to cancer of a) bone b) lungs c) pancreas d) uterine lining Answer: d.

115. PATHOLOGY - FASCIOLIASIS is transmitted through a) cats b) mice c) snails d) dogs Answer: c.

116. PATHOLOGY - FEMALE REPRODUCTIVE SYSTEM - CYSTOCELE is a type of ___ of urinary bladder and vagina. a) hernia b) malignant cancer c) benign tumors d) necrosis of cells Answer: a. Urinary bladder prolapses into vagina.

117. PATHOLOGY - FUNGUS - requires ___to grow. a) sugar b) fat c) fibre d) acid Answer: b.

118. PATHOLOGY - GINGIVITIS is inflammation of a) glans b) gonads c) gums d) gut Answer: c.

119. PATHOLOGY - GLEET is a type of a) gonorrhoea b) gif (gastro intestinal perforation) c) gout d) goitre Answer: a.

120. PATHOLOGY - GONORRHEA - can affect a) only men b) only women c) only homosexuals d) anybody Answer: d.

121. PATHOLOGY - GONORRHEA - is ___. a) bacterial b) fungal c) viral d) geriatric Answer: a.

122. PATHOLOGY - GREEN CANCER is another name for a) aroma b) chondroma c) neuroma d) chloroma Answer: d.

123. PATHOLOGY - GREEN MONKEY DISEASE is a) bacterial b) fungal c) congenital d) viral Answer: d.

124. PATHOLOGY - HELICOBACTER PYLORI is most common cause of ___ worldwide. a) placques in blood vessels b) brain tumors c) intestinal ulcers d) lung collapse Answer: c.

125. PATHOLOGY - HELICOBACTER PYLORI is believed to cause a) stomach cancer b) brain tumors c) oliguria d) lung collapse Answer: a.

126. PATHOLOGY - HELICOBACTER PYLORI is said to cause a) gastric malt lymphoma b) brain tumors c) oliguria d) lung collapse Answer: a.

127. PATHOLOGY - HUMIDIFIER FEVER is associated with use of a) airconditioners b) alcohol c) perfumes d) tobacco Answer: a.

128. PATHOLOGY - HYDATIDIFORM MOLES - are abnormalities which arise during a) puberty b) intercourse c) pregnancy d) pregnancy Answer: d.

129. PATHOLOGY - ICTERUS has symptoms similar to a) jaundice b) hyperbilirubinemia c) cirrhosis d) all or any Answer: d.

130. PATHOLOGY - IDENTIFY ODD disease: a) American tripanosomiasis b) chagas disease c) kissing bug d) sickle cell anemia Answer: d. ors are names of same disease i.e. chagas disease.

131. PATHOLOGY - IDIOPATHIC DISEASES - are a) bacterial b) fungal c) viral d) born from unknown causes Answer: d.

132. PATHOLOGY - IDIOPATHIC RHINITIS - is caused by a) bacteria b) fungi c) virus d) unknown causes Answer: d. Idiopathic=unknown causes.

133. PATHOLOGY - INFECTION said to affect one BILLION people: a) acariasis b) ascariasis c) filariasis d) mydriasis Answer: b.

134. PATHOLOGY - Identify ailment which does not fall in group: a) subarchnoid aneurysm b) pituitary apoplexy c) adrenal apoplexy d) stroke Answer: c. Ors affect brain. Adrenal gland is in kidney.

135. PATHOLOGY - In CMI, I refers to Cell Mediated ___: a) infections b) immunity c) intelligence d) immunoassay Answer: b.

136. PATHOLOGY - KING‷s EVIL is a type of a) cancer b) T.B. c) autoimmune reaction d) metabolic dystrophy Answer: b.

137. PATHOLOGY - KLEBISIELLA is a) bacteria b) fungus c) parasite d) virus Answer: a.

138. PATHOLOGY - LUPUS - is a disease of a) brain b) skin c) spleen d) sleep Answer: b.

139. PATHOLOGY - LYME DISEASE - is caused by a) bacteria b) fungi c) viruses d) arthropods Answer: a.

140. PATHOLOGY - LYME DISEASE - which of following may not be a symptom of Lyme disease? a) fever b) rashes c) diarrhoea d) swelling Answer: c.

141. PATHOLOGY - LYMPHADENOPATHY - may be as a result of ___ lymph nodes. a) enlargement b) contraction c) necrosis d) tumors in Answer: a.

142. PATHOLOGY - MALASSEZIA globosa - infection in humans may lead to a) pneumonia b) dandruff c) liver cancer d) kidney failure Answer: b.

143. PATHOLOGY - MONONUCLEOSIS is a glandular fever caused by a) bacteria b) fungi c) viruses d) genital defects Answer: c.

144. PATHOLOGY - MUSCLE ACTION - which pushes food through digestive tract is a) peritussis b) pyknosis c) peristalsis d) paracentesis Answer: c.

145. PATHOLOGY - MYCOLOGY - studies ___ infections. a) bacterial b) fungal c) viral d) respiratory Answer: b.

146. PATHOLOGY - MYCOPLASMA PNEUMONIA generally affects a) persons younger than 40 b) persons older than 40 c) women younger than 40 d) women older than 40 Answer: a.

147. PATHOLOGY - MYXEDEMA - this ailment relates to ___gland. a) adrenal b) mammary c) pituitary d) thyroid Answer: d.

148. PATHOLOGY - MYXOMA - is a) benign tumor b) malignant tumor c) Ewing‷s tumor d) cancerous tumor Answer: a.

149. PATHOLOGY - NEPHROLITHIASIS - are calculis in a) gall bladder b) kidneys c) intestines d) pancreas Answer: b.

150. PATHOLOGY - NOSOCOMIAL INFECTIONS - originate in a) homes b) hotels and hostels c) hospitals d) public transport vehicles Answer: c.

151. PATHOLOGY - NOSOHUSIAL INFECTIONS - are infections acquired a) at home b) at hospital c) at restaurants d) in aircrafts Answer: a.

152. PATHOLOGY - NOSOLOGY - deals with a) diseases of nose b) diagnostics c) nosocomial infections d) nosohusial infections Answer: b.

153. PATHOLOGY - NOT A VIRAL DISEASE - a) cold b) bronchitis c) gastroenteritis d) typhoid Answer: d.

154. PATHOLOGY - NUTRITION - ___may contain spores that cause botulism. a) oats b) biscuits c) cocoa d) honey Answer: d.

155. PATHOLOGY - ODDMAN-OUT: a) e-coli b) klebisiella c) proteus d) staphylococci Answer: d = staphylococci is grampositive. Ors are gram-negative.

156. PATHOLOGY - ONYCHOSIS - affects a) hair b) palms c) nails d) eyebrows Answer: c.

157. PATHOLOGY - PANDAS is a ___disorder. a) autoimmune b) genetic c) metabolic d) infected Answer: a. =reaction to streptococcus.

158. PATHOLOGY - PHLEBITIS refers to inflammation of a) arteries b) veins c) blood vessels d) neck Answer: b.

159. PATHOLOGY - PNEUMOCOCCUS - which causes pneumonia is a a) bacteria b) fungus c) virus d) antigen Answer: a.

160. PATHOLOGY - RHINORRHEA - is a part of ___. a) colds b) indigestion c) stress d) aging Answer: a.

161. PATHOLOGY - RICKETTSIA - which spread typhus fever are a) bacteria b) fungi c) virus d) arthropods Answer: a.

162. PATHOLOGY - RINGWORM is a skin disease caused by a) bacteria b) fungi c) metal poisoning d) virus Answer: a.

163. PATHOLOGY - RUBELLA (German Measles) is caused by a) bacteria b) fungus c) virus d) congenital succession Answer: c.

164. PATHOLOGY - SCHIZOPHRENIA - affects a) men more b) women more c) children more d) does not discriminate between men and women Answer: d.

165. PATHOLOGY - SCLERODERMA is a ___disorder. a) infectitious b) congenital c) autoimmune d) acquired Answer: c.

166. PATHOLOGY - SMALL POX - is caused by a) bacteria b) fungi c) viruses d) helminths Answer: c.

167. PATHOLOGY - STREP INFECTIONS affect a) eyes b) throat (tonsils) c) heart d) hips Answer: b.

168. PATHOLOGY - STREP INFECTIONS are a) bacterial b) fungal c) autoimmunal d) viral Answer: a.

169. PATHOLOGY - STREPTOCOCCUS may not cause a) bacterial endocarditis b) glomerulonephritis c) scarlet fever d) yellow fever Answer: d.

170. PATHOLOGY - THALASSEMIA - is also known as ___anemia. a) aplastic b) Cooley‷s c) mediterranean d) pernicious Answer: c.

171. PATHOLOGY - THYROID DISEASES - ___ are more prone to thyroid diseases. a) men b) women c) children d) old persons Answer: b. three to four times more likely.

172. PATHOLOGY - TICKS - can transmit ___diseases. a) bacterial and protozoal b) rickettsial c) viral d) all Answer: d.

173. PATHOLOGY - TINEA - are ___infections. a) nails and skin b) ENT c) ocular d) pulmonary Answer: a.

174. PATHOLOGY - TOXOPLASMOSIS is transmitted through infected a) cats b) dogs c) monkeys d) all pets Answer: a.

175. PATHOLOGY - TSUTSUGAMASHI disease is a type of a) ulcer b) convulsion c) fever d) sedation Answer: c. typhus fever.

176. PATHOLOGY - TULAREMIA - is a type of a) nutritional deficiency b) infective fever c) neonatal illness d) nervous breakdown Answer: b.

177. PATHOLOGY - TYPHUS is also known as a) kissing disease b) jail fever c) gold fever d) Q fever Answer: b.

178. PATHOLOGY - Tsutsugamushi disease is another name for a) typhoid b) typhus c) yellow fever d) scarlet fever Answer: b.

179. PATHOLOGY - VACCINIA is another name for a) chicken pox b) cowpox c) milk pox d) small pox Answer: b.

180. PATHOLOGY - VARICELLA is another name for a) chicken pox b) cowpox c) milk pox d) small pox Answer: a.

181. PATHOLOGY - WHITE PLAGUE - is a) tuberculosis b) addiction to narcotics c) both simultaneously d) any one Answer: d.

182. PATHOLOGY - WILMS'DISEASE affects a) brain b) lungs c) heart d) kidneys Answer: d.

183. PATHOLOGY - WILMS'DISEASE is a type of a) hemorrhage b) cancer c) prolapse d) autoimmune response Answer: b.

184. PATHOLOGY - WOOLSORTER‷s DISEASE is a) cutaneous anthrax b) gastrointestinal anthrax c) pulmonary anthrax d) influenza Answer: c.

185. PATHOLOGY - YATOBYO - is a type of a) nutritional deficiency b) infective fever c) neonatal illness d) nervous breakdown Answer: b.

186. PATHOLOGY - YAWS is caused by ___. a) bacteria b) fungi c) virus d) inheritance Answer: a. spirochetel bacteria.

187. PATHOLOGY - YELLOW FEVER is caused by a) bacteria b) fungi c) virus d) inheritance Answer: c.

188. PATHOLOGY - YERSINIA PESTIS - is a gram-negative bacillus, which may cause: a) cholera b) meningitis c) plague d) typhoid Answer: c.

189. PATHOLOGY - __ cancer is leading cause of cancer death in women. a) breast cancer b) lung cancer c) cervical cancer d) endometrical cancer Answer: b.

190. PATHOLOGY - ___ are more susceptible to ALCOHOLIC LIVER DISEASE: a) adolescent boys b) adolescent girls c) men d) women Answer: d.

191. PATHOLOGY - a CHANCRE is a non-painful ulcer in first stage of a) AIDS b) gonorrhoea c) genital herpes d) syphilis Answer: d.

192. PATHOLOGY - a mild form of smallpox caused by a less virulent form of virus a) milk pox b) white pox c) alastrim d) all or any Answer: d.

193. PATHOLOGY - any abnormality of bodily structure or function, or than those arising directly from physical injury: a) discoid lupus ery matosus (DLE) b) DNA c) DNR d) Down‷s syndrome Answer: a.

194. PATHOLOGY - clostridium perfringens epsilon toxin may lead to a) abdominal cramps and diarrhoea b) gangrene c) Bornholm disease d) infection of rectum Answer: a.

195. PATHOLOGY - eating rye BREAD infected with fungus, claviceps purpurea may lead to a) salicylate poisoning b) ergot poisoning c) lye poisoning d) mushroom poisoning Answer: b.

196. PATHOLOGY - excessive development of breasts in males : a) amastia b) gynecomastia c) teratoma d) acromegaly Answer: b.

197. PATHOLOGY - find oddman out: a) anthrax b) mad cow disease c) conjunctivitis d) dysentry Answer: b. Ors are bacterial. Mad cow disease is viral.

198. PATHOLOGY - find oddman out: a) epistaxis b) hemoptysis c) haematemesis d) haemangioma Answer: d. First three bleed/vomit blood. haemangioma is just a benign tumor.

199. PATHOLOGY - mucopolysaccaridhosis is a) familial metabolic disorder b) acquired autoimmune disorder c) contagious infectitious disease d) abdomenal aortic aneurysm Answer: a.

200. PATHOLOGY - which of following diseases is not viral? a) lassa fever b) argentinian and bolivian hemorrhage fever c) lymphocytic choriomeningitis d) typhoid fever Answer: d. typhoid is bacterial.

201. PATHOLOGY - which of following is NOT true about ACANTHO NIGRICANS? a) dark velvety skin patches at some spots of body like armpits b) no treatment is needed c) can lead to cancer d) cancer may lead to acantho. Answer: c.

202. PATHOLOGY - which of following is NOT true of ASYMPTOMATIC HIV INFECTIONS? persons with asymptomatic infection ___ a) DO NOT pass on HIV virus to ors b) will progress to symptomatic infection c) will be subject to opportunistic infections d) will need antiretroviral rapy Answer: a.

203. PATHOLOGY - which of following is not caused by an arbovirus? a) dengue b) influenza c) yellow fever d) hepatitis Answer: b.

204. PATHOLOGY AND PHARMACOLOGY - COPROLALIA - is an uncontrollable use of ___. a) drugs b) nuts c) profanities d) bykes and cars Answer: c.

205. PATHOLOGY AND PHARMACOLOGY - ENTERIC BACTERIA - Which of following is not enteric bacteria? a) escherichia b) salmonella c) acidophilus d) shigella Answer: c.

206. PATHOLOGY AND PHARMACOLOGY - FLAGYL - is trade name of a) metronidazole b) imidazole c) virazole d) thiabendazole Answer: a.

207. PATHOLOGY AND PHARMACOLOGY - GIARDIASIS - is an infection of a) brain b) chest c) intestines d) kidneys Answer: c.

208. PATHOLOGY AND PHARMACOLOGY - HALOPERIDOL - is said to be effective in treatment of ___disorders. a) arterial b) bone c) psychiatric d) respiratory Answer: c.

209. PATHOLOGY AND PHARMACOLOGY - HYGROTON - is trade name of a) nifedipine b) haloperidol c) risperidone d) chlorthalidone Answer: d.

210. PATHOLOGY AND PHARMACOLOGY - MAOIs - are a) anti - coagulants b) anti - depressants c) anti - perspirants d) hallucinogens Answer: b. mono amin oxidase inhibitors.

211. PATHOLOGY AND PHARMACOLOGY - METFORMIN - is a) anti-coagulant b) anti-diabetic c) anti - depressant d) anti - perspirant Answer: b.

212. PATHOLOGY AND PHARMACOLOGY - METRONIDAZOLE - is ___medication. a) anti - coagulant b) anti - depressant c) anti - protozoal d) antacid Answer: c.

213. PATHOLOGY AND PHARMACOLOGY - NIFEDIPINE - is a/an a) beta blocker b) calcium blocker c) potassium blocker d) sodium blocker Answer: b.

214. PATHOLOGY AND PHARMACOLOGY - NORMAL URINE - is a) slightly acidic b) slightly alkaline c) highly acidic d) highly alkaline Answer: a.

215. PATHOLOGY AND PHARMACOLOGY - PROCARDIA - is trade name of a) nifedipine b) haloperidol c) risperidone d) chlorthalidone Answer: a.

216. PATHOLOGY AND PHARMACOLOGY - PROTOZOAL INFECTIONS - Which of following is not a protozoan infection? a) malaria b) leishmaniasis c) giardiasis d) typhoid Answer: d.

217. PATHOLOGY AND PHARMACOLOGY - SOMATIC ILLNESS - refers to illness of a) body b) mind c) spirit d) bile Answer: a.

218. PATHOLOGY AND PHARMACOLOGY - TOURETTE‷s SYNDROME - is a ___disorder. a) digestive b) neurological c) respiratory d) urinal Answer: b.

219. PATHOLOGY AND PHARMACOLOGY - TRANSIENT ISCHEMIC ATTACKS - may result from insuffiicient blood supply to a) limbs b) brain c) chest d) skin Answer: b.

220. PATHOLOGY AND PHARMACOLOGY - TRICHOMONIASIS - is an infection of a) brain b) chest c) intestines d) vagina Answer: d.

221. PATHOLOGY AND PHARMACOLOGY - TYRAMINE - is an a) antacid b) amino acid c) ascorbic acid d) acid anhydride Answer: b.

222. PATHOLOGY AND PHARMACOLOGY - TYRAMINE - is found in a) chocolates b) ripe cheese c) beer d) all Answer: d.

223. PATHOLOGY AND PHARMACOLOGY - -ANTIMETABOLITE DRUGS - are associated with a) pancreas b) bones c) cancer d) abuse Answer: c.

224. PATHOLOGY AND PHARMACOLOGY - APOMORPHINE - finds its usage as a/an a) anaestic b) emetic c) strong stimulant d) dilator Answer: b.

225. PATHOLOGY AND PHARMACOLOGY - AZYTHROMYCIN - is mainly a) anti-bacterial b) anti-coagulant c) anti-depressant d) anti-histamine Answer: a.

226. PATHOLOGY AND PHARMACOLOGY - BLOOD - FREE HEMOGLOBIN is toxic to a) heart b) kidneys c) liver d) brain Answer: b.

227. PATHOLOGY AND PHARMACOLOGY - BLOOD - ___ produces red blood cells (RBCs): a) heart b) liver c) bone marrow d) thyroid gland Answer: c. Erythropoietin produced in kidneys seems to instruct bone marrow to produce RBCs.

228. PATHOLOGY AND PHARMACOLOGY - BLOOD DYSCRASIAs - Drug Treament a) can cause blood dyscrasias b) do not cause blood dyscrasias c) only blood transformation during treatment causes blood dyscrasias d) none Answer: a.

229. PATHOLOGY AND PHARMACOLOGY - BOWMAN‷s CAPSULE - is in a) avorta b) heart c) liver d) kidneys Answer: d.

230. PATHOLOGY AND PHARMACOLOGY - CYSTIC FIBROSIS - is generally a) contagious b) hereditary c) malnutritional d) self-acquired Answer: b.

231. PATHOLOGY AND PHARMACOLOGY - CYSTIC FIBROSIS - mainly affects a) babies and children b) youth c) middle-aged d) senior citizens Answer: a.

232. PATHOLOGY AND PHARMACOLOGY - DILANTIN - is trade name of a) phenytoin b) ticlopidine c) toluene d) apomorphine Answer: b.

233. PATHOLOGY AND PHARMACOLOGY - DYSCRASIA - indicates a) infection b) ill-health c) aging d) anxiety Answer: b.

234. PATHOLOGY AND PHARMACOLOGY - EPOETIN - finds its use as a) antianemic b) antidepressant c) antabuse d) antacid Answer: a.

235. PATHOLOGY AND PHARMACOLOGY - EPREX - is a drug connected with a) brain b) blood c) back d) urine Answer: b. Also known as Epoetin or Erythropoietin Alpha syntic.

236. PATHOLOGY AND PHARMACOLOGY - GATEWAY DRUG - a) marijuana b) opium c) cocaine d) toluene Answer: a.

237. PATHOLOGY AND PHARMACOLOGY - GLOMERULUS - main function is a) filter blood from urine b) filter sweat from blood c) filter sweat from urine d) filter WBCs from blood Answer: a.

238. PATHOLOGY AND PHARMACOLOGY - PHENACETIN - is a/an a) analgesic b) antipyretic c) both d) none Answer: c.

239. PATHOLOGY AND PHARMACOLOGY - PHENYTOIN - is a/an a) analgesic b) antipyretic c) anti-epileptic d) diuretic Answer: c.

240. PATHOLOGY AND PHARMACOLOGY - TICLOPIDINE - is a/an ___ drug. a) anti-platelet b) antiacidic c) anti-epileptic d) anti-depressant Answer: a. Also treated as blood thinner.

241. PATHOLOGY AND PHARMACOLOGY - TOLUENE - is abused as a/an a) inhalant b) injectant c) oral drug d) all Answer: a.

242. PATHOLOGY AND PHARMACOLOGY - TRANSPORT OF OXYGEN FROM LUNGS TO LIVE TISSUES - is primarily function of a) lungs b) tissues c) alveolus d) blood Answer: d.

243. PATHOLOGY AND PHARMACOLOGY - ZITHROMAX - is trade name of a) azythromycin b) garamycin c) kanamycin d) terramycin Answer: a.

244. PATHOLOGY AND PHYSIOLOGY - EARLY SYMPTOMS BEFORE DISEASE - called a) syndrome b) scalenus syndrome c) prodrome d) velodrome Answer: c.

245. PATHOLOGY AND PHYSIOLOGY - EXTRA-CRANIAL STRUCTURES OF BRAIN - do not include a) eyes b) ears c) meninges d) sinuses Answer: c.

246. PATHOLOGY AND PHYSIOLOGY - GLIOMA - is a/an a) clot b) dilation c) haemorrhage d) tumor Answer: d.

247. PATHOLOGY AND PHYSIOLOGY - GLIOMA - is an ailment of a) avorta b) brain c) chest d) loins Answer: b.

248. PATHOLOGY AND PHYSIOLOGY - GOUT - uncommon in a) prepubartal women b) premenopausal women c) young men d) all Answer: d.

249. PATHOLOGY AND PHYSIOLOGY - GRAAFIAN FOLLICLE - may be found in a) lips b) breasts c) ovary d) skin Answer: c.

250. PATHOLOGY AND PHYSIOLOGY - HYPERCAPNIA - refers to accumulation of ___in blood. a) carbon dioxide b) oxygen c) nitrogen d) hydrogen Answer: a.

251. PATHOLOGY AND PHYSIOLOGY - INOTROPIC RAPY - is a) anaestic b) curative c) palliative d) antabuse Answer: c.

252. PATHOLOGY AND PHYSIOLOGY - INOTROPIC RAPY - relates to a) brain b) heart c) kidneys d) spleen Answer: b.

253. PATHOLOGY AND PHYSIOLOGY - LEUKAMIAs - are said to originate in a) brain b) bone marrow c) arachnoids d) blood Answer: b.

254. PATHOLOGY AND PHYSIOLOGY - MONOSODIUM URATE CRYSTAL DEPOSITS IN SYNOVIAL FLUIDS - may lead to a) meningitis b) gout c) goitre d) uremia Answer: b.

255. PATHOLOGY AND PHYSIOLOGY - MYELOGRAPHY - involves a) alpha rays b) beta rays c) gamma rays d) x rays Answer: d.

256. PATHOLOGY AND PHYSIOLOGY - MYELOGRAPHY - relates to a) brain b) heart c) kidneys d) spine Answer: d.

257. PATHOLOGY AND PHYSIOLOGY - NEGATIVELY CHARGED SUBSTANCES IN BLOOD - only anion in blood is a) calcium b) carbon c) carbon di oxide d) chloride Answer: d.

258. PATHOLOGY AND PHYSIOLOGY - SECONDARY HEADACHES - not a cause a) goitre b) brain tumor c) cerebro-vascular malformation d) trauma Answer: a.

259. PATHOLOGY AND PHYSIOLOGY - SYNOVIAL FLUIDS - are secreted by a) glands b) stomach c) membrane connecting joints and muscles d) meninges and arachnoids Answer: c.

260. PATHOLOGY AND PHYSIOLOGY - URIC ACID - function in human body is: a) easy urination b) reduce alkalinity of urine c) neutralise bilirubin in urine d) nothing Answer: d. It is just an end product in body.

261. PATHOLOGY AND PHYSIOLOGY - URICASE - this enzyme is secreted by a) kidney b) spleen c) prostate d) not secreted in humans Answer: d.

262. PATHOLOGY AND PHYSIOLOGY - VESNARINONE - finds its use in strengning a) brain b) heart c) kidneys d) spleen Answer: b.

263. PATHOLOGY OF FEVERS - a fever marked by gastroenteritis and mild jaundice: a) canicola fever b) swamp fever c) leptospirosis d) all Answer: d.

264. PATHOLOGY OF INFECTIONS - STYE affects a) eyes b) ears c) nose d) throat Answer: a.

265. PATHOLOGY and PHARMACOLOGY - ANTINEOPLASTIC DRUGS - are concerned with a) angena b) backache c) cancer d) diabetes Answer: c.

266. PATHOLOGY and PHARMACOLOGY - ASPERGILLUS - may cause cancer. It is It is a a) bacteria b) fungus c) virus d) glycogen Answer: b.

267. PATHOLOGY and PHARMACOLOGY - BACTERIA - obtaining food osmotically from dissolved organic material: a) eu bacteria b) true bacteria c) saprophytic bacteria d) cyanobacteria Answer: c.

268. PATHOLOGY and PHARMACOLOGY - CANDIDA - may cause cancerous growths. It is a a) bacteria b) fungus c) virus d) glycogen Answer: b.

269. PATHOLOGY and PHARMACOLOGY - GAMMA GLOBULIN - is a) starch b) sugar c) fat d) protein Answer: d.

270. PATHOLOGY and PHARMACOLOGY - GEMCITABINE - is associated with a) fevers b) cancers c) respiration d) digestive enzymes Answer: b.

271. PATHOLOGY and PHARMACOLOGY - Granuloma inguinale - is a disorder which may be found at/in a) brain b) feet c) groins d) chest Answer: c.

272. PATHOLOGY and PHARMACOLOGY - Granuloma inguinale - is a venereal disease caused by a) bacteria b) fungi c) malnutrition d) virus Answer: a. Calymmatobacterium.

273. PATHOLOGY and PHARMACOLOGY - HODGKIN‷s DISEASE - is a ___ disorder. a) cardio-vascular b) malignant cancerous c) auto-immune d) eating Answer: b.

274. PATHOLOGY and PHARMACOLOGY - Legionnaires'disease - is a ___ disorder. a) cancerous b) pulmonary c) auto-immune d) eating Answer: b.

275. PATHOLOGY and PHARMACOLOGY - METHOTREXATE - is said to inhibit a) accumulation of cholesterol b) oxidation c) cell-division d) sleep Answer: c.

276. PATHOLOGY and PHARMACOLOGY - NEUMEGA - is trade name of drug ___ used in chemorapy: a) cyclophoshpamide b) oprelevkin c) oxytocin d) palifermin Answer: b.

277. PATHOLOGY and PHARMACOLOGY - NEUTROPENIA - refers to reduction in number of a) erythrocytes b) megalocytes c) acanthocytes d) leukocytes Answer: d.

278. PATHOLOGY and PHARMACOLOGY - OPSONINS - are a) antibodies b) pathogens c) nutrients d) antigens Answer: a.

279. PATHOLOGY and PHARMACOLOGY - OPSONINS - facilitate a) phagocytosis b) acanthocytosis c) pinocytosis d) microcytosis Answer: a.

280. PATHOLOGY and PHARMACOLOGY - PLEURISY - is inflammation of a) heart b) stomache c) lungs d) genitals Answer: c.

281. PATHOLOGY and PHARMACOLOGY - SALMONELLA - is said to be a bacteria responsible for a) meningitis b) pneumonia c) itching d) typhoid Answer: d.

282. PATHOLOGY and PHARMACOLOGY - THIOGUANINE - use is said to be associated with a) meningitis b) cancer c) diabetes d) diarhhoea Answer: b.

283. PATHOLOGY and PHARMACOLOGY - VENIPUNCTUREs - purpose is a) draw blood b) inject medication c) start intravenous drip d) all Answer: d.

284. PATHOPHYSIOLOGY - PSYCHOPATHOLOGY - process by which a person‷s psychological needs are expressed in form of physical symptoms: a) anamatization b) cauterisation c) somatisation d) visualisation Answer: c.

285. PHYSIOLOGY AND PATHOLOGY - ANATOMY - EBURNATION - is a degenerative disease of a) back b) blood c) bones d) eyes Answer: c.

286. PHYSIOLOGY AND PATHOLOGY - ANATOMY OF EYE - STRUCTURES IN EYE are a) glaucous b) opaque c) semiopaque d) transparent Answer: d.

287. PHYSIOLOGY AND PATHOLOGY - BILURUBIN - deposit in whites of eyes may be caused by a) measles b) jaundice c) herpes d) tuberculosis Answer: b.

288. PHYSIOLOGY AND PATHOLOGY - BLOOD VESSELS - only organ in eye which a doctor can directly see blood vessels: a) eyes b) ears c) nose d) tongue Answer: a.

289. PHYSIOLOGY AND PATHOLOGY - DIAGNOSIS - EXAMINATION OF EYES help us in diagnosing ___ diseases. a) occupational diseases only b) systemic diseases only c) communicable diseases only d) many of all three types Answer: d.

290. PHYSIOLOGY AND PATHOLOGY - DIAGNOSIS - SARCOIDOSIS - may affect a) brain b) liver c) lungs d) any of se Answer: d.

291. PHYSIOLOGY AND PATHOLOGY - DIAGNOSIS - SIGNS OF SYSTEMIC DISEASES - can be seen a) outer surface of eye b) middle of eye c) retina d) any of se Answer: d.

292. PHYSIOLOGY AND PATHOLOGY - DIAGNOSIS - SIGNS OF SYSTEMIC DISEASES - we can see on a) conjunctiva b) cornea c) eyelids d) any of se Answer: d.

293. PHYSIOLOGY AND PATHOLOGY - EYES - which of following is correct? a) cancer can start in eye b) cancer can spread to eye c) eye cancer can sometimes lead to death of patient d) all Answer: d.

294. PHYSIOLOGY AND PATHOLOGY - GRAVE‷s DISEASE - is a ___ disorder. a) adrenal b) pituitary c) thyroid d) thymus Answer: c protruding eyes, goiter.

295. PHYSIOLOGY AND PATHOLOGY - LASERs - No. of colors in a laser beam, used in treatment of retina: a) one b) two c) seven d) 16777216 Answer: a.

296. PHYSIOLOGY AND PATHOLOGY - NUTRITION - LEVULOSE - is a sugar found in a) bread b) cabbage c) sugar d) honey and fruits Answer: d.

297. PHYSIOLOGY AND PATHOLOGY - ORBITAL HEADACHE - is a headache around a) eyes b) head c) ears d) scalp Answer: a.

298. PHYSIOLOGY AND PATHOLOGY - PATHOLOGY - AIDS - is a/an ___ disease. a) endemic b) occupational c) systemic d) environmental Answer: c.

299. PHYSIOLOGY AND PATHOLOGY - PATHOLOGY - SARCOIDOSIS - does not affect eyes. a) true b) false c) does not affect humans d) not a disease Answer: b.

300. PHYSIOLOGY AND PATHOLOGY - PATHOLOGY - SYSTEMIC DISEASES - involve diseases of a) one or two systems b) many organs or whole body c) diseases which attack body in a planned manner d) all Answer: b.

301. PHYSIOLOGY AND PATHOLOGY - PHOTOCOAGULATORS - use ___ . a) X rays b) laser c) magnetic resonance d) all Answer: b.

302. PHYSIOLOGY AND PATHOLOGY - PROPTOSIS - is a) protrusion of eyes b) sunken eyes c) reddened eyes d) bleary eyes Answer: a.

303. PHYSIOLOGY AND PATHOLOGY - PROTRUDING EYES - may be caused by a) meningitis b) goiter c) uvulitis d) vesiculitis Answer: b.

304. PHYSIOLOGY AND PATHOLOGY - SICKLE CELL DISEASE - is a disorder of ___. a) back b) blood c) bones d) buttocks Answer: b.

305. PSYCHOPATHOLOGY - ABNORMAL PREOCCUPATION WITH SELF marked by communication disorders and short attention span and inability to treat ors as people: a) autism b) brachycephalism c) defeatism d) erotism Answer: a.

306. PSYCHOPATHOLOGY - AVOIDANT PERSONALITY DISORDER is caused by a) allergens b) sedatives c) anti-depressants d) unknown causes Answer: d.

307. PSYCHOPATHOLOGY - MEMORY LOSS - Politicians seem to suffer from a) anterograde amnesia b) retrograde amnesia c) selective amnesia d) transient global amnesia Answer: c.

308. PSYCHOPATHOLOGY - PSYCHIATRY - SELECTIVE SEROTONIN REUPTAKE INHIBITOR works on a) brain b) spine c) thyroid gland d) thymus gland Answer: a.

309. PSYCHOPATHOLOGY - PSYCHIATRY - SSRI is used as a) antabuse b) antidepressant c) muscle relaxant d) virility drug Answer: b.

310. Pathology: NECROSIS - is a) inflammation of body tissues b) proliferation of new cells c) decadence of cells d) all Answer: c.

311. Pathology: PELIOSIS affects a) broncho b) blood c) bone d) breast Answer: b.

312. pathology - ARRHENOBLASTOMA is more common in a) female babies b) female children and adolescents c) young and gestating women d) post-menopause women Answer: c.

313. pathology - Bang‷s disease may lead to __. a) abortions b) fractures c) haemorrhages d) arrhythmias Answer: a.

314.
BIOLOGY - Neuropathology studies a) nervous system b) diseases of nervous system c) blood composition of nervous system d) abc Answer: b. diseases of nervous system.

315.
PATHOLOGY : Leukaemia is a ___ disease. a) Communicable b) Life -style c) Geriatric d) NOT Answer: d.