ayyo KNOWLEDGE ENRICHMENT PAGE OF YBRAO A DONKEY

ayyo mcqs onlinetests
ayyo 1000 subjects mcqs

Image courtesy Treasury.gov. (USA)
Created, designed and maintained by ybrao a donkey.
Contact About home

Study Material

SEARCH IN AYYO MEDICAL DICTIONARY SAMPLE TEXT Click to go to Medical Dictionary Educational Sample Text Search. This Search is being made available without any warranties of use, for whatsoever purpose.



SLIDE SHOW of the MCQs in all subjects at random.

EXPLANATIONS AND CLARIFICATIONS


For explanations and clarifications on using these web pages, pl. see this explanations page.Click.


READING MATERIAL / STUDY MATERIAL in alphabetical order




RECENT additions in ayyo MCQS

Newly added questions. These questions can be absolutely new or those questions which were omitted earlier or which were not available earlier, collected/designed now.
Click to see recent additions at ayyo MCQs.




A
Abbreviations to Adrenal Glands
ae - Aeronautics - African Geography - an
ae - Aeronautics - African Geography - akz
al - Albumin infusions - amygdala - amz
anatomy
anb Apache Scores to Applied Therapeutics
aq Aqua
ar Arithmetic
arj to az.

B
Bacteria to Balanced Diet
Biology
Bj - Body Chemistry - Botany - Bt
Bu - Bz

C
Calcium blockers to Cardiology
Cells to Current Affairs

D
Data bases
Declaration of Rights to Development
Diabetology to Dyspnea

E
Economic Current Affairs to Economics
Eerie to English Vocabulary

F
Family Planning to Fugacious

G
Galician Language to GDP
Gemology to Geology
Grammar to Gynecology

H
Hague Protocol to Heterogenous individuals
History to Human Development Index

I
Iatronic Causes to Identify the word
Immune System to Immunology
Industrial Melanism to Italian Current Affairs

J
Jacob-Zuma to Jurisprudence - jz

K
Kalumpang to Kyoto Convention -kz

L
Labelling Products to Law and Justice
Le - Library and Information Science to Literature -lz

M
Martial Arts to Mathematics
Measurements to Myeloma

N
Narcolepsy to Nato
Neonatology to Numerical Ability

O
Obstructive Sleep to Official Development Assistance
Oldest to Outdoor Sports

P
Paediatrics to Pathophysiology
Paediatrics to Pathophysiology

Q
Qatar affairs to Qoph
Quantittive Aptitude - to qz

R
Radio to Rays
Reasoning
Religion to Retailers - to rz
Rhinoplasty to Russian History

S
Sacred-Books to Sciences
SEANAD EIREANN to Short Selling
Silicon Waffers to Sleep
Sobriquets to Space Research
Sulfinpyrazone to Suzzan Pet
From Sv - Synonyms - to Sz

T
Tacit to Terrorist Current Affairs
Thanatology to Three Gorges Dam
Tieas to Time-and-Space
Topical Therapy to Trazodone
tu -tulle gras - to tz

U
Ubiquitous to Uxoricide

V
Virology to Volcanic Mount

W
Watery mouth to Written Down Value Method - to wz

X
Xanax to Xylophone

Y
ya to -yachting to - Yousuf Ali Raza -to yz

Z
za zanu zoology zucchini zz



READING MATERIAL / STUDY MATERIAL subject-topic-wise in alphabetical order

Anatomy
Antonyms
Arithmetic
Astronomy


Biology
Books and Authors
Botany
Chemistry
Computers and Information Technology
Diagnostics
English Literature
Numerical ability
Pathology
Pathophysiology
Physics
Quantitative Aptitude
Reasoning (Verbal)
Sports
Synonyms
Thesaurus search.


Zoology


Readers can have a look at 500 English grammar rules.
click.



ADDED INDIA CONTENT for those who are interested in India
Click




disclaimer: While every effort is made to maintain accuracy, no liability or responsibility, pecuniary or otherwise, can be accepted for errors creeping in. Sometimes, others may have copyrights on images and materials presented here. Hence, commercial use is to be avoided, absolutely.

THANKS TO x10hosting.COM
without whose generosity, we could not have run these pages.
Occasionally, our web pages may not open owing to technical problems at host server. There is no need to get disheartened. Readers, may please try, after few hours, by which time, the problem may get corrected.


SUGGESTION


Even if you answer three random tests per day, over a period of one year, you will complete these 1000 tests. Rome is not built in a day. Edison tested his bulb a thousand times, before he gave us the incandescent lamp.

Search-topic-based ayyo onlinetests with scoring and answers



10 RANDOM TESTS IN Synonyms Antonyms Synonyms-antonyms 1 |
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10



10 RANDOM TESTS IN ARITHMETIC Arithmetic 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |



10 RANDOM TESTS in Arithmetic of Time and distances, trains and speeds
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |



10 RANDOM TESTS IN computers Computers 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |



10 RANDOM TESTS IN Numerical Skills Numerical 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |



10 RANDOM TESTS IN Reasoning Reasoning 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |


10 RANDOM TESTS IN anatomy Anatomy 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |


10 RANDOM TESTS IN diagnostics Diagnostics 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |




10 RANDOM TESTS IN pathology Pathology 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |



10 RANDOM TESTS IN pathophysiology Pathophysiology 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |





Links to ybrao a donkey`s writings at blogspot.com.

Africa yb



Reasoning Multiple Choice Question Tests

Atharvana Veda YB

AUTOBIOGRAPH





AYURVEDA yb

BHAGAVADGITA yb

BHARTRUHARI YB - please read this blog when you feel depressed/stress...

Buddha and Buddhism

BUSINESS IN INDIA yb

CONVERSATION STYLES

FAMILY YB

FASHIONS yb

FRANCE yb

Free letter samples

FREE THINKING WORLD YB

FREE THOUGHT AND SPEECH yb

FREE WORLD YB

friends yb

GANDHIJI YB

GITA REVIEWS yb

ENGLISH, GK AND REASONING

Medical Terms analyses and Objective type MCQs. HEALTH yb

HINDUISM REFORMS yb

HINDU PHILOSOPHY REVIEW YB

HOMOEOPATHY yb

INDIAN NATION

INDIAN ECONOMIC PROBLEMS YB

INDIAN ECONOMY YB

Indian Education yb

INDIAN LAW YB

INDIAN LITERATURE yb

INDIAN POLITICS YB

INDIAN SOCIETY yb

INDIAN STATES SWOT YB

INDO EUROPEAN DICTIONARY (SANSKRIT - Latvian, Lithuanian, Old Prussian, Sudovian)

WORLD LEGAL SCENARIO

Leftist Studies yb

MAHA BHAGAVATA YB

MAHABHARATA YB

MANAGEMENT ISSUES yb

Manu Smriti

ENGLISH GRAMMAR (yb)

Law glossary and issues

ENGLISH USAGE REVIEWS

Vocabulary exercises

VOCABULARY TONICS

RAMAKRISHNA PARAMAHAMSA yb

RAMAYANA YB

RECIPES YB

Russia yb

SANKARACHARYA (ADI SHANKARACHARYA)

SANSKRIT ENGLISH MINI DICTIONARY & ENCYCLOPAEDIA

SATHYA SAI BABA yb (satya sai baba)

SECULARISM yb

Shirdi Sai Baba yb

SHORT PARAGRAPH WRITING

SOUTH INDIAN VEGETARIAN COOKING YB

SOUTH ASIA YB

S`ringara S`atakam yb

SUMATI SATAKAM YB

UK YB

UPANISHADS yb

US AND THE WORLD yb

Vairagya Satakam

VEMANA Satakam YB

Viveka Chudamani Yb

Vivekananda YB

ONE WORD SUBSTITUTES



World Literature



Word Select

WORLD General Awareness (GK)

Problems of Telugus

Paramahamsa Yogananda Yb

Non-filmi Classical Music















READING MATERIAL

numerical

1. Mathematics - NUMERICAL ABILITY - 10⁰ = a) 0 b) 1 c) 10 d) infinity Answer: b.

2. Mathematics - NUMERICAL ABILITY - 10ⁱ = a) 0 b) 1 c) 10 d) infinity Answer: c.

3. Mathematics - NUMERICAL ABILITY - 10⁴ x 10³ = a) 100 thousand b) million c) ten million d) 100 million Answer: b.

4. NUMERICAL ABILITY - circumference of a circular stadium is 4.4 km. A spectator, in middle of a match ran to center of stadium to shake hands. He might have run ___ meters. a) 1400 b) 1000 c) 700 d) 308 Answer: c. 4.4 mult 7/22. Reverse of pi d. n halve diameter.

5. NUMERICAL ABILITY - circumference of a circular stadium is 5.5 km. A spectator, in middle of a match ran across stadium through its center. He might have run ___ kms. a) 1.25 km. b) 1.5 km. c) 1.75 km. d) 2 km. Answer: c. 5.5 mult 7/22. Reverse of pi d

6. NUMERICAL ABILITY - diff. between square and double of a number is 63. number is : a) 6 b) 7 c) 8 d) 9 Answer: d. asq - 2a = 63. asq -2a +1 = 64. (a -1)(a -1)=64. a -1=8. a=9.

7. NUMERICAL ABILITY - difference between 6 times and 8 times of a figure is 14. What is figure? (sbi 2008) a) 12 b) 9 c) 7 d) 66 Answer: c. 8a -6a= 2a = 14. a=7.

8. NUMERICAL ABILITY - perimeter of a rectangular stadium is 1 km. Its length and breadth have a ratio of 3:2. area of stadium is a) 3 hectares b) 2 hectares c) 5 hectares d) 6 hectares Answer: d.

9. NUMERICAL ABILITY - product of two numbers is 72. their difference is 6. If first larger number is divided by smaller number, quotient will be: a) 1 b) 2 c) 3 d) 4. Answer: b. working: mn=72. m -n=6. m -n wholesq = msq - 2mn + nsq. msq+nsq - 144 = 36. msq+nsq = 180. msq+nsq+ 2mn = 180 + 144 = 324. m+n = 18. m -n = 6. adding: 2m = 24. m=12. n=6. m/n=2.

10. NUMERICAL ABILITY - product of two numbers is 72. their difference is 6. their sum is: a) 15 b) 16 c) 17 d) 18. Answer: d. pq=72. p -q=6. (p -q)wholesq= psq -2pq + qsq = 36. But 2pq= 144. psq+ qsq = 180. psq + 2pq + qsq = 180+144 =324. p+q = 18.

11. NUMERICAL ABILITY - sum of square and double of a number is 99. number is : a) 9 b) 10 c) 11 d) 12 Answer: b. asq + 2a = 100. asq + 2a + 1 = 100. (a+1)(a+1) = 100. a+1 = 10. a=9. 9sq is 81. double of 9 is 18. total 99. Okpl.

12. NUMERICAL ABILITY - (2 pow 15) / (2 pow 7) = a) 64 b) 128 c) 256 d) 512 Answer: c.

13. NUMERICAL ABILITY - (2 pow 16) / (2 pow 7) = a) 64 b) 128 c) 256 d) 512 Answer: d.

14. NUMERICAL ABILITY - (2 pow 16) / (2 pow 8) = a) 64 b) 128 c) 256 d) 512 Answer: c.

15. NUMERICAL ABILITY - (2 pow 16) / (2 pow 9) = a) 64 b) 128 c) 256 d) 512 Answer: b.

16. NUMERICAL ABILITY - .4% of 8 is a) 3.2 b) .32 c) .032 d) .0032 Answer: c.

17. NUMERICAL ABILITY - 0.25 x 0.02 = a) 0.5000 b) 0.0500 c) 0.0050 d) 0.0005 Answer: c. Move four decimals 2+2.

18. NUMERICAL ABILITY - 32 is what percentage of 80? a) 30% b) 40% c) 45% d) 48% Answer: b.

19. NUMERICAL ABILITY - 4 pow 6 = a) 64 sq b) 16 cube c) 8 pow 4 d) all Answer: d.

20. NUMERICAL ABILITY - 441 / 21 = 9261 / ? : a) 421 b) 441 c) 461 d) 481 Answer: b.

21. NUMERICAL ABILITY - 46853 - 39746 = ? - 4446 a) 11553 b) 12563 c) 11543 d) 12543 Answer: a.

22. NUMERICAL ABILITY - 60% of 80 is a) 42% b) 44% c) 46% d) 48% Answer: d.

23. NUMERICAL ABILITY - 8% of .4 is a) .32000 b) .03200 c) .00320 d) .00032 Answer: b.

24. NUMERICAL ABILITY - A CIRCULAR STADIUM has a CIRCUMFERENCE OF 484 meters. Its AREA is a) 18634 sqmt b) 16834 sqmt c) 13684 sqmt d) 18364 sqmt Answer: a.

25. NUMERICAL ABILITY - A Recruitment Board prepared a merit list of top 100 candidates scoring 100 down to 51%. At every level of mark re are 2 candidates. If 50 candidates are appointed from top, which of following will be true? a) A candidate scoring 75% mks. will get selected. b) A candidate getting 75% mks will not get selected. c) .. d) .. Answer: b.

26. NUMERICAL ABILITY - A batsman declared out by umpire, returned from center of stadium to pavilion at edge of stadium in, 7 minutes walking a meter per second. circumference of stadium is ___ kms. a) 1.32 km. b) 2.64 km. c) 4.52 km. d) Cannot be calculated Answer: b.

27. NUMERICAL ABILITY - A candidate appearing for an examination has to secure 40% marks to pass paper I. But he secured only 40 marks and failed by 20 marks. What is maximum mark for paper I? (sbi 2008) a) 100 b) 200 c) 180 d) 150 Answer: d. wkg: 60 is pass mark. It is 40% of? (60x100)/40 = 150.

28. NUMERICAL ABILITY - A canteen needs 812 kg. of rice in February 2012. How many kg. of rice does it need in last quarter of 2013? a) 4316 b) 4136 c) 3416 d) 3146 Answer: c.

29. NUMERICAL ABILITY - A clock shows time as 5 a.m. If minute hand gains 2 minutes every hour, how many minutes will clock gain by 8 p.m.? a) 30 minutes b) 25 minutes c) 28 minutes d) 34 minutes Answer: a. 7 hrs. plus 8hrs. 15 hrs. x 2 mts.

30. NUMERICAL ABILITY - A forex broker charges 12.5 paise per milli. He gets this commission both from seller and buyer. On a transaction of $1 million how much will he earn. Say 1$=I. $ 50. a) 25,000 b) 125,000 c) 250,000 d) 12,500 Answer: d. working: 50 million Rupees. milli=1000. 50,000 millies x 25 paise= $ 12,500.

31. NUMERICAL ABILITY - A plane flies at 600 kmph. It traverses two cities in 6 hrs. One day re were clouds. Its route was diverted. During zigzag, it covered cities in 8 hrs including one hour lost in waiting. additional distance covered is: a) 300 km. b) 600 km. c) 800 km. d) 250 km. Answer: b. One hr. addl. journey at 600kmph.

32. NUMERICAL ABILITY - A ship~s oil tank is 60% full. ship hit a rock. Oil started leaking @ 1 litre per second. Captain expects tank to be empty in one day. full capacity of tank is a) 100000 litres b) 144000 litres c) 86400 litres d) 230400 litres Answer: b.

33. NUMERICAL ABILITY - A ship~s oil tank is full. ship hit a rock. Oil started leaking @ 1 litre per second. Captain could get it repaired in one hr. By that time half tank is lost. full capacity of tank is a) 72000 litres b) 720000 litres c) 7200 litres d) cannot be calculated Answer: c.

34. NUMERICAL ABILITY - A shop reduced price of a $100 shirt by 20%. y again raise it by anor 20% of sale price. Final price = $ a) 64 b) 100 c) 96 d) 88 Answer: c. 100 goes down to 80 and again goes up by 16.

35. NUMERICAL ABILITY - A super fast bus of KSRTC starting from ~Trivandrum~ and reaches ~Attingal~ in 45 minutes with an average speed of 40 km/hr. If speed is increased by 10 km/hr how much time it will take to cover same distance? (sbi 2008) : - a) 34 minutes b) 36 minutes c) 38 minutes d) 40 minutes Answer: b. 40kmph 45 minutes = 30km. new speed 50kmph. 1km=1.2 minutes. 30km x 1.2 minutes =36m.

36. NUMERICAL ABILITY - A train covers approx. 350 km. betw Vijayavada and Vizag in 5 hrs. Rasta roko is taking place on 140 km. track. During rasta roko, train can run only at 20 kmph. Train will run late by: a) 3 hrs. b) 4 hrs. c) 5 hrs. d) 6 hrs. Answer: c. expl: 210 km @70= 3 hrs. 140km @20= 7hrs. total 10hrs. Late 5hrs .

37. NUMERICAL ABILITY - A walking stick is 1.25 yards high. It has __ segments of one inch each. a) 40 b) 45 c) 48 d) 51 Answer: b.one fourth of a yard is 9 inches. 36+9=45.

38. NUMERICAL ABILITY - A water tank is 1/5 full. If we add 50 litres, it will be 1/4 full. What is full capacity of tank? a) 1000 litres b) 1500 litres c) 2000 litres d) 2500 litres Answer: a.

39. NUMERICAL ABILITY - ABC working toger at same rate can complete a work in 2 days. AB working toger can complete work in ___ days. a) 1 day b) 2 days c) 3 days d) 4 days Answer: c. Everyday AB can do 2/6 work. y can do 6/6 work in 3 days.

40. NUMERICAL ABILITY - An oil tank is 1/4 full. gas boy drew 100 litres. Now it is 1/5 full. full capacity of tank is a) 1000 litres b) 1500 litres c) 2000 litres d) 2500 litres Answer: c.

41. NUMERICAL ABILITY - Average of 4 numbers is 2.5 . Average of first two numbers is 1.5 . Average of last two numbers will be a) 1.5 b) 2.5 c) 3.5 d) 4.5 Answer: c.

42. NUMERICAL ABILITY - Complete series: ___ , 144, 169, 196, 225, 256, 289, 324, 361. : - a) 100 b) 121 c) 81 d) 111 Answer: b. formula: growth 11sq, 12sq, 13sq, 14sq, 15sq, 16sq=36, 17sq.

43. NUMERICAL ABILITY - Factor following expression: p sq + p -2. a) (p+1)(p -1) b) (p+1)(p -2) c) (p -1)(p+2) d) (p+2)(p -2) Answer: c. pxp is psq. px1= -1p 2xp=2p 2x -1= -2. 2p -1p gives p.

44. NUMERICAL ABILITY - Fill missing number in series: 1, 3, 3, 9, 27, 253, ? a) 6831 b) 2277 c) 64009 d) 6381 Answer: a. formula: axb=c bxc=d cxd=e dxe=f etc. 27x253 =6831.

45. NUMERICAL ABILITY - Fill series: 2, 4, 16, 15, 225, 50625, ? a) 50264 b) 50624 c) 52605 d) 62450 Answer: b. formula: a, asq, apow4, b=a -1, bsq, bpow4, c=b -1.

46. NUMERICAL ABILITY - Find number missing at question mark:9, 10, 14, 23, 39, 64, ? , 149 (sbi 2008) : a) 100 b) 103 c) 78 d) 1284 Answer: a formula: growth 1sq, 2sq, 3sq, 4sq, 5sq, 6sq=36, 7sq.

47. NUMERICAL ABILITY - Find right number, from given options, at place marked by question mark: 2, 4, 8, 32, 256, ? (sbi 2008) a) 4096 b) 8192 c) 512 d) 10243 Answer: b. axb=c bxc=d cxd=e formula. 32x256=8192.

48. NUMERICAL ABILITY - Gaga can sing a song in 3 minutes. How many songs she can sing in two and a half hours with rest of 15 minutes every completed hour. a) 40 b) 45 c) 50 d) 60 Answer: a. 2.5 hrs. will give 150 minutes. 2 completed hours need 30 minutes rest. 120 minutes are available. 120/3= 40 songs.

49. NUMERICAL ABILITY - If 300 is reduced to 250 , what is percentage decrease? a) 16.67 b) 20 c) 23 d) 25% Answer: a. Decrease 50. (50/300)x100 = 16.67%. If 90y -9 = 36 what is 8y? a) 4 b) 6 c) 9 d) 18 Answer: a. wkg: 90y = 45. y=.5. 8y=4.

50. NUMERICAL ABILITY - If a(a+b) = a(a -b) , ab = a) .5 b) 1 c) 0 d) -1 Answer: c. asq + ab = asq -ab. ab = -ab. 2ab=0. ab=0. zero / anything becomes 0.

51. NUMERICAL ABILITY - If a=3 b= -2 what will be a+b whole square? a) 1 b) -1 c) 0 d) 2 Answer: a. a+b whole square is a sq + 2ab + b sq. 9 - 12 + 4 gives 13 -12 = 1.

52. NUMERICAL ABILITY - Mukherjee and Bhutia play football. y made goals in ratio of 4:3. Which of following cannot be total number of goals made by thm? a) 14 b) 20 c) 21 d) 28 Answer: b. We cannot have decimal/fraction/part goals. Hence goals of each person have to be in integers. Hence you will get 4+3, 8+6 etc.

53. NUMERICAL ABILITY - Next prime number after 71: a) 72 b) 73 c) 74 d) 75 Answer: b. We cannot divide 73 by anything except 1.

54. NUMERICAL ABILITY - One clock shows time as 5 a.m. If minute hand LOSES 2 minutes every hour, how many minutes will clock LOSE by 8 p.m.? a) 30 minutes b) 25 minutes c) 28 minutes d) 34 minutes Answer: a. 7 hrs. plus 8hrs. 15 hrs. x 2 mts.

55. NUMERICAL ABILITY - One fourth percent of 180 is (sbi 2008) :a) 4.5 b) 0.45 c) 0.045 d) 45 Answer: c. 25 paise per hundred. 50 paise per 200. Ans. b lies betwen m. se calculations are used in recovering commission on drafts etc.

56. NUMERICAL ABILITY - SUM OF 5 CONSECUTIVE EVEN NUMBERS is 220. Middle number is a) 40 b) 42 c) 44 d) 46 Answer: c. 40+42+44+46+48.

57. NUMERICAL ABILITY - SUM OF 5 CONSECUTIVE NUMBERS is 220. Middle number is a) 40 b) 42 c) 44 d) 46 Answer: c. 42+43+44+45+46.

58. NUMERICAL ABILITY - TRAINS AND SPEEDS - a 100m. long train, running at 60kmph crosses a 140m. long bridge in __ secs. a) 240 b) 120 c) 144 d) 60 Answer: c. (240x3)/5.

59. NUMERICAL ABILITY - VEHICLES AND DISTANCES - A bus travels from Guntur to Bapatla in 80 minutes. Its first quarter ran at a speed of 36 kmph. Second quarter ran at a speed of 52 kmph. Third quarter ran at a speed of 44 kmph. Last quarter ran at a speed of 72 kmph. What is distance between Guntur and bApaTla? a) 49 b) 50 c) 51 d) 52 Answer: c. 9+13+11+18=51 km.

60. NUMERICAL ABILITY - What is 21% of 12/7 expressed as a percentage? a) 30% b) 36% c) 40% d) 42% Answer: b.

61. NUMERICAL ABILITY - diff. between square and double of a number is 63. number is : a) 6 b) 7 c) 8 d) 9 Answer: d. asq - 2a = 63. asq -2a +1 = 64. (a-1)(a-1)=64. a-1=8. a=9.

62. NUMERICAL ABILITY - difference between 6 times and 8 times of a figure is 14. What is figure? (sbi 2008) a) 12 b) 9 c) 7 d) 66 Answer: c. 8a-6a= 2a = 14. a=7.

63. NUMERICAL ABILITY - product of two numbers is 72. their difference is 6. If first larger number is divided by smaller number, quotient will be: a) 1 b) 2 c) 3 d) 4. Answer: b. working: mn=72. m-n=6. m-n wholesq = msq - 2mn + nsq. msq+nsq- 144 = 36. msq+nsq = 180. msq+nsq+ 2mn = 180 + 144 = 324. m+n = 18. m-n = 6. adding: 2m = 24. m=12. n=6. m/n=2.

64. NUMERICAL ABILITY - product of two numbers is 72. their difference is 6. their sum is: a) 15 b) 16 c) 17 d) 18. Answer: d. pq=72. p-q=6. (p-q)wholesq= psq -2pq + qsq = 36. But 2pq= 144. psq+ qsq = 180. psq + 2pq + qsq = 180+144 =324. p+q = 18.

65. NUMERICAL ABILITY - vIf 250 is increased to 300, what is percentage increase? (sbi 2008) a) 16.67 b) 20 c) 23 d) 17 Answer: b. Increase 50. 1/5 of 250 is 50. 1/5 of 100 is 20.

66. NUMERICAL ABILITY -Average of 4 numbers is 2.5 . Average of first two numbers is 1.5 . Average of last two numbers will be a) 1.5 b) 2.5 c) 3.5 d) 4.5 Answer: c.

67. NUMERICAL ABILITY -Complete series: ___ , 144, 169, 196, 225, 256, 289, 324, 361. :- a) 100 b) 121 c) 81 d) 111 Answer: b. formula: growth 11sq, 12sq, 13sq, 14sq, 15sq, 16sq=36, 17sq.

68. NUMERICAL ABILITY -Fill missing number in series: 1, 3, 3, 9, 27, 253, ? a) 6831 b) 2277 c) 64009 d) 6381 Answer: a. formula: axb=c bxc=d cxd=e dxe=f etc. 27x253 =6831.

69. NUMERICAL ABILITY -Fill series: 2, 4, 16, 15, 225, 50625, ? a) 50264 b) 50624 c) 52605 d) 62450 Answer: b. formula: a, asq, apow4, b=a-1, bsq, bpow4, c=b-1.

70. NUMERICAL ABILITY -Find number missing at question mark:9, 10, 14, 23, 39, 64, ? , 149 (sbi 2008) : a) 100 b) 103 c) 78 d) 1284 Answer: a formula: growth 1sq, 2sq, 3sq, 4sq, 5sq, 6sq=36, 7sq.

71. NUMERICAL ABILITY -Find right number, from given options, at place marked by question mark: 2, 4, 8, 32, 256, ? (sbi 2008) a) 4096 b) 8192 c) 512 d) 10243 Answer: b. axb=c bxc=d cxd=e formula. 32x256=8192.

72. NUMERICAL ABILITY -If 250 is increased to 300, what is percentage increase? (sbi 2008) a) 16.67 b) 20 c) 23 d) 17 Answer: b. Increase 50. 1/5 of 250 is 50. 1/5 of 100 is 20.

73. NUMERICAL ABILITY -If 300 is reduced to 250 , what is percentage decrease? a) 16.67 b) 20 c) 23 d) 25% Answer: a. Decrease 50. (50/300)x100 = 16.67%. ALGEBRA -If 90y-9 = 36 what is 8y? a) 4 b) 6 c) 9 d) 18 Answer: a. wkg: 90y = 45. y=.5. 8y=4.

74. NUMERICAL ABILITY -Next prime number after 71: a) 72 b) 73 c) 74 d) 75 Answer: b. We cannot divide 73 by anything except 1.

75. NUMERICAL ABILITY -One fourth percent of 180 is (sbi 2008) :a) 4.5 b) 0.45 c) 0.045 d) 45 Answer: c. 25 paise per hundred. 50 paise per 200. Ans. b lies betwen m. se calculations are used in recovering commission on drafts etc.

76. NUMERICAL ABILITY -What is 21% of 12/7 expressed as a percentage? a) 30% b) 36% c) 40% d) 42% Answer: b.

77. REASONING OF NUMERICAL CODES - In a certain code ROMNEY is written as 102345. MONEY can be written as a) 02345 b) 30245 c) 24035 d) 20345 Answer: d.

78. QUANTITATIVE APTITUDE - NUMERICAL ABILITY - Sum of square and double of a number is 99. number is : a) 9 b) 10 c) 11 d) 12 Answer: b. asq + 2a = 100. asq + 2a + 1 = 100. (a+1)(a+1) = 100. a+1 = 10. a=9. 9sq is 81. double of 9 is 18. total 99.

79.
NUMERICAL ABILITY: 20³ ÷ 20² as a hex number is = a) E b) B4 c) 14 d) D Answer: c. 20 cube is 8000. 20 square is 400. Quotient is 20. Another technique used is just to find the difference between the two exponentials. 20¹ = 20. In hex 10=16. hex14= dec 20.

80.
NUMERICAL ABILITY: 6 children have to sit in 6 seats. What is the maximum number of ways in which we can seat them? a) 207 b) 702 c) 720 d) 72 Answer: c. We have to calculate factorial. 1x2x3x4x5x6=720. Mathematical sign:6!. We can either multiply with hand or use a basic calculator/or a scientific calculator.

81.
NUMERICAL SKILLS OF DIVISION: 1.0123 ∻ 0.001 = a) 0.10123 b) 0.001023 c) 1012.30 d) 10123 Answer: c.

82.
NUMERICAL ABILITY OF EXPONENTIALS: 5³ ∻ 4⁴ = approximately ?. a) .3 b) .4 c) .5 d) .6 Answer: c. 125/256=5/10=.5.

83.
NUMERICAL ABILITY: 20³ x 20² = a) 2.3 million b) 3.2 million c) 230000 d) 320000 Answer: b. 20 cube is 8000. 20 square is 400. Produ is 3200000.

84.
NUMERICAL ABILITY: 20³ x 20² = a) 760 b) 7600 c) 76 d) 6700 Answer: b. 20 cube is 8000. 20 square is 400. Produ is 3200000.

85.
NUMERICAL ABILITY: 20³ ÷ 20² = a) 760 b) 7600 c) 76 d) 6700 Answer: b. 20 cube is 8000. 20 square is 400. Quotient is 20. Another technique used is just to find the difference between the two exponentials. 20¹ = 20.

86.
NUMERICAL ABILITY FOR vulgar FRACTIONS: 0.004= a) ¹/25 b) ¹/250 c) ¹/2.5 d) ¹/.25 Answer: b.

87.
NUMERICAL ABILITY FOR vulgar FRACTIONS: 0.05 = ?. a) ⅖ b) ¹/20 c) ¹/5 d) None of these Answer: c. hint: 5 cents are 1/20th of a dollar.

88.
NUMERICAL ABILITY FOR vulgar FRACTIONS: ¹/25 = ?. a) 0.25 b) 0.4 c) 0.004 d) 0.04 Answer: d. hint: 25th part of a dollar is 4 cents.

89.
NUMERICAL ABILITY OF EXPONENTIALS: 3³ ∻ 2⁴ = approximately ?. a) .7 b) 1.7 c) 2.7 d) 3.7 Answer: b 27/16=1.7 .

90.
NUMERICAL ABILITY OF EXPONENTIALS: 6³ ∻ 5⁴ = approximately ?. a) .26 b) .36 c) .46 d) .56 Answer: b. 216/625=9/25=.36.

91.
NUMERICAL ABILITY OF EXPONENTIALS: 8³ ∻ 7⁴ = approximately ?. a) 12 b) 13 c) 14 d) 15 Answer: a . 4096/343=3430+343+something=12.

92.
NUMERICAL ABILITY OF FRACTIONAL DIVISIONS: Simplify. (15/2) ÷ 3. a) 2.5 b) 5.0 c) 7.5 d) 4.5 Answer: a. hint: 15/2 is 7.5. One-third of 7.5 is 2.5.

93.
NUMERICAL ABILITY OF MIXED FRACTIONS: 4 ½ × ¹/9 = a) ¹/3 b) ¹/2 c) ¹/4 d) ¹/5 Answer: b. hint: 450/9 is 50 or half.

94.
NUMERICAL ABILITY OF MULTIPLICATIONS: 23 x 131 = ?. a) 2003 b) 2013 c) 2023 d) 2033 Answer: b.

95.
NUMERICAL ABILITY OF MULTIPLICATIONS: 31 x 45 = ?. a) 1995 b) 2005 c) 2015 d) 2025 Answer: c.

96.
NUMERICAL ABILITY OF MULTIPLICATIONS: 38 x 53 = ?. a) 2004 b) 2014 c) 2124 d) 2018 Answer: b.

97.
NUMERICAL ABILITY OF PERCENTAGES: 20 is __% of 800. a) 16% b) 4% c) 1.6% d) 2.5% Answer: d. hint: 1% of 800= 8. 2% is 16. 2.5% is 20.

98.
NUMERICAL ABILITY of EXPONENTIALS: 4³ ∻ 3⁴ = approximately ?. a) 0.60 b) 0.70 c) 0.80 d) 0.90 Answer: c. 64/81=4/5.

99.
NUMERICAL ABILITY: (0.5)² - (0.4)² = ?. a) 9 b) 0.9 c) 0.09 d) 0.009 Answer: d. 0.25-0.16=0.09.

100.
NUMERICAL ABILITY: -3(-4-5-6) = ?. a) 45 b) -45 c) 9 d) -9 Answer: a.

101.
NUMERICAL ABILITY: 20³ - 20² = a) 760 b) 7600 c) 76 d) 6700 Answer: b. 20 cube is 8000. 20 square is 400. Diff. is 7600.

102.
NUMERICAL ABILITY: 22² - 21² = ?. a) 41 b) 21 c) 43 d) 22 Answer: c. 484-441=43.

103.
NUMERICAL ABILITY: 3(-4-5-6) = ?. a) 45 b) -45 c) 9 d) -9 Answer: b.

104.
NUMERICAL ABILITY: 3(4-5-6) = ?. a) 45 b) -45 c) 9 d) 21 Answer: d.

105.
NUMERICAL ABILITY: 3(6-5-4) = ?. a) 45 b) -45 c) 9 d) -9 Answer: d.

106.
NUMERICAL ABILITY: 4 X 40 X 400 = a) 6400 b) 64000 c) 64000 d) 1000⁵x64 Answer: c.

107.
NUMERICAL ABILITY: 4 cameras and 6 mobiles cost Rs. 51,365. 12 cameras and 18 mobiles cost ? : a) 1,54,095 b) 1,45,095 c) 1,09,095 d) 1,49,495 Answer: a. this is a simple multiplication by three.

108.
NUMERICAL ABILITY: 4 children have to sit in 4 seats. What is the maximum number of ways in which we can seat them? a) 48 b) 42 c) 24 d) 16 Answer: c. We have to calculate factorial. 1x2x3x4= 24. Mathematical sign:4!. We can either multiply with hand or use a basic calculator/or a scientific calculator.

109.
NUMERICAL ABILITY: 48² = a) 2304 b) 2034 c) 2403 d) 3204 Answer: a. Here also 50² =2500 serves as a guide. 2403 is ruled out because it ends with 3.

110.
NUMERICAL ABILITY: 49² = a) 2041 b) 2401 c) 4201 d) 4021 Answer: b. hint: 50² is 2500. what is nearest to 2500? 2401 is the nearest.

111.
NUMERICAL ABILITY: 5 X 50 X 500 = a) 1250 b) 12500 c) 125000 d) 125.125 Answer: c.

112.
NUMERICAL ABILITY: 5 children have to sit in 5 seats. What is the maximum number of ways in which we can seat them? a) 201 b) 102 c) 120 d) 100 Answer: c. We have to calculate factorial. 1x2x3x4x5=120. Mathematical sign:5!. We can either multiply with hand or use a basic calculator/or a scientific calculator.

113.
NUMERICAL ABILITY: 6.25 x 16 = a) 125 b) 100 c) 150 d) 175 Answer: b. hint:
ARITHMETIC OF SPEED: A train runs @ 60 kmph. It takes 9 seconds to cross an electric pole. What is its length? a) 120 meters b) 150 meters c) 170 meters d) 190 meters Answer: b. 1 km per minute. 1/60 km persec. 9/60km is length of train. 3/20km. 3000/20=150 meters .

114.
NUMERICAL ABILITY: 62.50 X 14 = a) 865 b) 875 c) 885 Answer: 895 Answer: b. hint: 7 125s are 875.

115.
NUMERICAL ABILITY: 625 x 14= ?. a) 8650 b) 8750 c) 8850 d) 8950 Answer: b. hint: 14, 25s are 350. 14 600s are 8400. total 8750.

116.
NUMERICAL ABILITY: 6495/5 = a) 1299 b) 2199 c) 1999 d) 1929 Answer: a.

117.
NUMERICAL ABILITY: 7 children have to sit in 7 seats. What is the maximum number of ways in which we can seat them? a) 4500 b) 4050 c) 5040 d) 5400 Answer: c. We have to calculate factorial. 1x2x3x4x5x6x7=5040. Mathematical sign:7!. We can either multiply with hand or use a basic calculator/or a scientific calculator.

118.
NUMERICAL ABILITY: 96² = ? . a) 8116 b) 9216 c) 10316 d) 9263 Answer: b. hint: 10000+16-2ab i.e. 800.

119.
NUMERICAL ABILITY: 97² = ? . a) 8409 b) 9409 c) 10409 d) 10009 Answer: b. 10009-600=9409 .

120.
NUMERICAL ABILITY: 98² =?. a) 8604 b) 9604 c) 10604 d) 11604 Answer: b. (a-b)²= 10004-400=9604.

121.
NUMERICAL ABILITY: 99² =?. a) b) c) d) Answer: hint;(a-b)²= 10001-200=9801 .

122.
NUMERICAL ABILITY: A canteen needs 238 kg. rice per week. It needs __ kgs. in 49 days. a) 1715 kg b) 1764 kg c) 1568 kg d) 1666 kg Answer: d. 238 x 7 weeks.

123.
NUMERICAL ABILITY: A person invested Rs. 14,500 for 6 years at interest rate r. It became Rs. 21460 on maturity. Interest rate is ? : a) 6% b) 7% c) 8% d) 10% Answer: c. Formulae: i= PNR/100. 100i=PNR. R=100i/PN. i=21460-14500=6960. 696000/(14500x6) = 6960/870 =8%.

124.
NUMERICAL ABILITY: One inch = 2.54cm. One cubic inch= ?. a) 6.4516 b) 64.516 c) 1.63 d) 16.38 Answer: d. hint:2.54 x 2.54 x 2.54 .

125.
NUMERICAL ABILITY: Simplify- (1000 ∻ 60) x (9² / 3² ). a) 120 b) 150 c) 170 d) 190 Answer: b. 50/3= 16.7. 16, 9s are 144. Additional .7 is 5. Thus 150.

126.
NUMERICAL ABILITY: x+y=11. xy=28. x² + y² = ? : a) 63 b) 56 c) 65 d) 36 Answer: c. (x+y)² is 121. Deduct from it 2xy i.e. 56. We get 65. Formula used is (x+y)² = x² + 2xy + y².

127.
NUMERICAL SKILLS OF ADDITION: 0.25 + 0.125 = a) 0.0375 b) 0.375 c) 0.150 d) 0.625 Answer: b. hint: 25 cents and 12 cents make 37+ cents.

128.
NUMERICAL SKILLS OF DIVISION: 3.5 ÷ 0.035 = a) 1 b) 0.1 c) 10 d) 100 Answer: d. hint: For one dollar, we get 33 units of 0.035 approx. For 3.5 dollars we get 100 units.

129.
NUMERICAL SKILLS OF DIVISION: 3.5 ÷ 0.35 = a) 1 b) 0.1 c) 10 d) 100 Answer: c. hint: For one dollar, we get 3 units of 0.35 approx. For 3.5 dollars we get 10 units.

130.
NUMERICAL SKILLS OF MULTIPLICATION: 0.25 x 0.25 = a) 6.25 b) .625 c) 0.0625 d) 1.25 Answer: c. hint: one fourth of 25 cents is 6 cents+.

131.
NUMERICAL SKILLS OF MULTIPLICATION: 0.5 x 0.25 = a) 6.25 b) .625 c) 0.125 d) 1.25 Answer: c. hint: half of 0.25.

132.
NUMERICAL SKILLS OF SQUARE ROOTing: √44100 = a) 221 b) 210 c) 201 d) 111 Answer: b. hint:Square root of 441 is 21. Square root of 00 is 0. We have to be careful in using this hint.

133.
NUMERICAL SKILLS OF SQUARE ROOTing: √48400 = a) 222 b) 220 c) 228 d) 202 Answer: b. hint: square root of 484 is 22. Square root of 00 is 0. This hint may not always work. But practice makes humans perfect.

134.
NUMERICAL SKILLS OF SQUARE ROOTing: √52900 = a) 233 b) 230 c) 203 d) 207 Answer: b. hint: square root of 529 is 23. Square root of 00 is 0. This hint may not always work. But practice makes humans perfect.

135.
NUMERICAL SKILLS OF SUBTRACTION: 0.125 - 0.0125 = a) 0.1125 b) 0.0125 c) 0.00125 d) 0.1250 Answer: a. hint: 12 cents less 1 cent yields 11+ cents.