ayyo KNOWLEDGE ENRICHMENT PAGE OF YBRAO A DONKEY

ayyo mcqs onlinetests
ayyo 1000 subjects mcqs

Image courtesy Treasury.gov. (USA)
Created, designed and maintained by ybrao a donkey.
Contact About home

Study Material

SEARCH IN AYYO MEDICAL DICTIONARY SAMPLE TEXT Click to go to Medical Dictionary Educational Sample Text Search. This Search is being made available without any warranties of use, for whatsoever purpose.



SLIDE SHOW of the MCQs in all subjects at random.

EXPLANATIONS AND CLARIFICATIONS


For explanations and clarifications on using these web pages, pl. see this explanations page.Click.


READING MATERIAL / STUDY MATERIAL in alphabetical order




RECENT additions in ayyo MCQS

Newly added questions. These questions can be absolutely new or those questions which were omitted earlier or which were not available earlier, collected/designed now.
Click to see recent additions at ayyo MCQs.




A
Abbreviations to Adrenal Glands
ae - Aeronautics - African Geography - an
ae - Aeronautics - African Geography - akz
al - Albumin infusions - amygdala - amz
anatomy
anb Apache Scores to Applied Therapeutics
aq Aqua
ar Arithmetic
arj to az.

B
Bacteria to Balanced Diet
Biology
Bj - Body Chemistry - Botany - Bt
Bu - Bz

C
Calcium blockers to Cardiology
Cells to Current Affairs

D
Data bases
Declaration of Rights to Development
Diabetology to Dyspnea

E
Economic Current Affairs to Economics
Eerie to English Vocabulary

F
Family Planning to Fugacious

G
Galician Language to GDP
Gemology to Geology
Grammar to Gynecology

H
Hague Protocol to Heterogenous individuals
History to Human Development Index

I
Iatronic Causes to Identify the word
Immune System to Immunology
Industrial Melanism to Italian Current Affairs

J
Jacob-Zuma to Jurisprudence - jz

K
Kalumpang to Kyoto Convention -kz

L
Labelling Products to Law and Justice
Le - Library and Information Science to Literature -lz

M
Martial Arts to Mathematics
Measurements to Myeloma

N
Narcolepsy to Nato
Neonatology to Numerical Ability

O
Obstructive Sleep to Official Development Assistance
Oldest to Outdoor Sports

P
Paediatrics to Pathophysiology
Paediatrics to Pathophysiology

Q
Qatar affairs to Qoph
Quantittive Aptitude - to qz

R
Radio to Rays
Reasoning
Religion to Retailers - to rz
Rhinoplasty to Russian History

S
Sacred-Books to Sciences
SEANAD EIREANN to Short Selling
Silicon Waffers to Sleep
Sobriquets to Space Research
Sulfinpyrazone to Suzzan Pet
From Sv - Synonyms - to Sz

T
Tacit to Terrorist Current Affairs
Thanatology to Three Gorges Dam
Tieas to Time-and-Space
Topical Therapy to Trazodone
tu -tulle gras - to tz

U
Ubiquitous to Uxoricide

V
Virology to Volcanic Mount

W
Watery mouth to Written Down Value Method - to wz

X
Xanax to Xylophone

Y
ya to -yachting to - Yousuf Ali Raza -to yz

Z
za zanu zoology zucchini zz



READING MATERIAL / STUDY MATERIAL subject-topic-wise in alphabetical order

Anatomy
Antonyms
Arithmetic
Astronomy


Biology
Books and Authors
Botany
Chemistry
Computers and Information Technology
Diagnostics
English Literature
Numerical ability
Pathology
Pathophysiology
Physics
Quantitative Aptitude
Reasoning (Verbal)
Sports
Synonyms
Thesaurus search.


Zoology


Readers can have a look at 500 English grammar rules.
click.



ADDED INDIA CONTENT for those who are interested in India
Click




disclaimer: While every effort is made to maintain accuracy, no liability or responsibility, pecuniary or otherwise, can be accepted for errors creeping in. Sometimes, others may have copyrights on images and materials presented here. Hence, commercial use is to be avoided, absolutely.

THANKS TO x10hosting.COM
without whose generosity, we could not have run these pages.
Occasionally, our web pages may not open owing to technical problems at host server. There is no need to get disheartened. Readers, may please try, after few hours, by which time, the problem may get corrected.


SUGGESTION


Even if you answer three random tests per day, over a period of one year, you will complete these 1000 tests. Rome is not built in a day. Edison tested his bulb a thousand times, before he gave us the incandescent lamp.

Search-topic-based ayyo onlinetests with scoring and answers



10 RANDOM TESTS IN Synonyms Antonyms Synonyms-antonyms 1 |
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10



10 RANDOM TESTS IN ARITHMETIC Arithmetic 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |



10 RANDOM TESTS in Arithmetic of Time and distances, trains and speeds
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |



10 RANDOM TESTS IN computers Computers 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |



10 RANDOM TESTS IN Numerical Skills Numerical 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |



10 RANDOM TESTS IN Reasoning Reasoning 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |


10 RANDOM TESTS IN anatomy Anatomy 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |


10 RANDOM TESTS IN diagnostics Diagnostics 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |




10 RANDOM TESTS IN pathology Pathology 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |



10 RANDOM TESTS IN pathophysiology Pathophysiology 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |





Links to ybrao a donkey`s writings at blogspot.com.

Africa yb



Reasoning Multiple Choice Question Tests

Atharvana Veda YB

AUTOBIOGRAPH





AYURVEDA yb

BHAGAVADGITA yb

BHARTRUHARI YB - please read this blog when you feel depressed/stress...

Buddha and Buddhism

BUSINESS IN INDIA yb

CONVERSATION STYLES

FAMILY YB

FASHIONS yb

FRANCE yb

Free letter samples

FREE THINKING WORLD YB

FREE THOUGHT AND SPEECH yb

FREE WORLD YB

friends yb

GANDHIJI YB

GITA REVIEWS yb

ENGLISH, GK AND REASONING

Medical Terms analyses and Objective type MCQs. HEALTH yb

HINDUISM REFORMS yb

HINDU PHILOSOPHY REVIEW YB

HOMOEOPATHY yb

INDIAN NATION

INDIAN ECONOMIC PROBLEMS YB

INDIAN ECONOMY YB

Indian Education yb

INDIAN LAW YB

INDIAN LITERATURE yb

INDIAN POLITICS YB

INDIAN SOCIETY yb

INDIAN STATES SWOT YB

INDO EUROPEAN DICTIONARY (SANSKRIT - Latvian, Lithuanian, Old Prussian, Sudovian)

WORLD LEGAL SCENARIO

Leftist Studies yb

MAHA BHAGAVATA YB

MAHABHARATA YB

MANAGEMENT ISSUES yb

Manu Smriti

ENGLISH GRAMMAR (yb)

Law glossary and issues

ENGLISH USAGE REVIEWS

Vocabulary exercises

VOCABULARY TONICS

RAMAKRISHNA PARAMAHAMSA yb

RAMAYANA YB

RECIPES YB

Russia yb

SANKARACHARYA (ADI SHANKARACHARYA)

SANSKRIT ENGLISH MINI DICTIONARY & ENCYCLOPAEDIA

SATHYA SAI BABA yb (satya sai baba)

SECULARISM yb

Shirdi Sai Baba yb

SHORT PARAGRAPH WRITING

SOUTH INDIAN VEGETARIAN COOKING YB

SOUTH ASIA YB

S`ringara S`atakam yb

SUMATI SATAKAM YB

UK YB

UPANISHADS yb

US AND THE WORLD yb

Vairagya Satakam

VEMANA Satakam YB

Viveka Chudamani Yb

Vivekananda YB

ONE WORD SUBSTITUTES



World Literature



Word Select

WORLD General Awareness (GK)

Problems of Telugus

Paramahamsa Yogananda Yb

Non-filmi Classical Music















READING MATERIAL

biology

1. BIOLOGY - an exception to Cell ory a) bacteria b) fungi c) lichen d) virus Answer: d.

2. MICROBIOLOGY - CHEMOTAXIS - involves ___ of cells. a) generation b) growth c) movement d) death Answer: c.

3.
BIOLOGY - BOTANY - HORTICULTURE - Gourds are a) Hard-rinds b) Dehiscents c) fleshy pulpy berries d) false fruits Answer: a. Hard-rind.

4.
BIOLOGY - Bees- flight between hives and pollen sources orientation based on a built-in system of : a) Infrared sensors b) U V sensors c) polarisation sensors d) sonar sensors Answer: d. sonar sensors.

5.
BIOLOGY - Fungi speciality is a) spores b) roots c) leaves d) chlorophyll Answer: a. spores.

6.
BIOLOGY - Nociception in an animal is the process of a) experiencing pain b) physically responding to an external stimulus c) experiencing sexual attraction d) hybernation in adverse circumstances Answer: b. physically responding to an external stimulus.

7.
BIOLOGY - Polination- floral part that receives pollen grains during polination : (SSC) a) Calyx b) Corolla c) Ovary d) Stigma Answer: d. Stigma.

8.
BIOLOGY - Red Snow- a phenomenon observed in Alpine and Arctic regions is caused by : a) Chlamydomonas b) Amoeba c) refraction of sunlight d) red oxide present in polluted sea water Answer: a. Chlamydomonas.

9.
BIOLOGY - Uredinales (a parasitic fungus) can cause in plants the disease of a) rusting of leaves b) brown patches on stem c) rotting of roots d) bollworm Answer: a. rusting of leaves.

10.
BIOLOGY - __ do not have teeth in upper jaw. a) dogs b) cows c) lions d) elephants Answer: b. cows.

11. 119
BIOLOGY - BOTANY - __ flower contains Honey : a) Pitunia b) Jasmine c) Nightqueen d) Lavendar Answer: a. Pitunia.

12. 194
BIOLOGY - Mus Musculus- is the scientific name of : a) mosquito b) house fly c) cockroach d) butterfly Answer: b. house fly.

13.
BIOLOGY - CATS are a) diurnal b) nocturnal c) herbivorous d) marsupial Answer: b.

14.
BIOLOGY - Catharanthus Roseus weed helps in treating : a) Leukamia b) Gout c) Coronary heart disease d) Poliomyelitis Answer: c. also known as sadabahar.

15.
BIOLOGY - Correct Classification of Plant Kingdom- basis is a) Plants can make their own food using CO2 and water in Sunlight b) Plants are fixed c) Plants cells have a firm cell wall made up of cellulose d) Plant cells have vacuoles Answer: c.

16.
BIOLOGY - Genetic Code deciphering was invented by : a) J D Watson and Francis Cricks b) Linus Pauling c) Marshall Nirenberg Severo Ochoa and Hargobind Khorana d) Barbara McClintock Answer: c.

17.
BIOLOGY - High mitochondrial activity- observed in : a) germinating seeds b) falling leaves c) ripe fruit and germinating seeds d) meristematic tissue and germinating seeds Answer: d. meristematic tissue and germinating seeds.

18.
BIOLOGY - Micology- study of : a) Algae b) Fungi c) flowering plants d) non-flowering plants Answer: b. Fungi.

19.
BIOLOGY - Photosynthesis- storage of radiant energy in the form of organic substances called : a) Primary productivity b) Gross Primary productivity c) Net primary productivity d) Net community productivity Answer: a. Primary productivity.

20.
BIOLOGY - Piranha fish : a) Inland fresh water fish b) brackish water fish c) man eater fish sold as PET fish in China d) fish of China which catches its prey by pumping toxins Answer: c.

21.
BIOLOGY - Potential of single plant cell developing into a plant : a) Cloning b) Totipotency c) Tissue culture d) Pleuripotency Answer: b. Totipotency.

22.
BIOLOGY - Primitive forerunner of the vertibrates is :- a) Lancelet b) Star fish c) Flying fish d) Earth worm Answer: a. Lancelet.

23.
BIOLOGY - Production of high voltage electric current to catch prey- which fish : a) Eel b) Cuttle Fish c) Silver Fish d) Star fish Answer: a. Eel.

24.
BIOLOGY - Protein synthesis in a cell- where : a) Endoplasmic reticulum b) cell membrane c) cell wall d) cytoplasm Answer: a. Endoplasmic reticulum.

25.
BIOLOGY - Reduced offtake of water by roots of a plant- what should be done : a) transfer indoors b) remove half of leaves c) spray abscisic acid d) remove half of leaves and spray abscisic acid Answer: d. remove half of leaves and spray abscisic acid.

26.
BIOLOGY - Severe Water pollution can a) stop water cycle b) prevent precipitation c) make oxygen molecules unavailable to water plants d) make nitrates unavailable to water plants Answer: c.

27.
BIOLOGY - Severino Antinori invented : a) animal cloning b) human cloning c) dairy anima cloning d) therapeutic cloning Answer: b. human cloning.

28.
BIOLOGY - Trees- longest living : a) Fig tree b) Pine tree c) Baobab tree d) Banian tree Answer: c. Baobab tree.

29.
BIOLOGY - A gene reflecting more than one image is ____ a) pleotropy b) polymorphism c) pleomorphism d) epistasis.Answer: Answer: a.

30.
BIOLOGY - AGRICULTURE - Nitrogen fixing bacteria - found in : a) Parasitic plants b) Epiphytic plants c) Leguminous plants d) Aquatic plants Answer: c.

31.
BIOLOGY - ANACONDA is a native of a) Africa b) Asia c) N America d) S America Answer: d. S America.

32.
BIOLOGY - ARBOREAL SNAKES are snakes living in/on a) burrows b) plants resembling plants c) mountaneous terrain d) deserts Answer: b. plants resembling plants.

33.
BIOLOGY - ARMADILLO is a) American mariners camping in Kuwait b) edentate mammal c) new model of Mahindra Jeep d) pop music troop Answer: b. edentate mammal.

34.
BIOLOGY - Acetabularia is a/an : a) unicellular alga b) multicellular alga c) unicellular fungus d) multicellular fungus Answer: a. unicellular alga.

35.
BIOLOGY - Actinomycosis a disease exuding pus from sinus- animals : a) cattle b) poultry c) sheep d) aqualife Answer: a. cattle.

36.
BIOLOGY - Adionine Gwanine Thiamine Cytosine are a) enzymes b) plant nutrients c) components of DNA d) hormones in a female body Answer: c. components of DNA.

37.
BIOLOGY - Age of tree accurate measurement reliable estimate method is a) Diameter of the trunk b) No. of annual rings in the trunk. c) Height of the tree d) Color of trunk Answer: b. No. of annual rings in the trunk.

38.
BIOLOGY - Amylolysis is the chemical process of conversion of a) sugar into fat b) starch into sugar c) fat into energy d) energy into fat Answer: b. starch into sugar.

39.
BIOLOGY - Anaerobic bacteria are/can : a) live without oxygen b) live without water c) unicellular bacteria d) multicellular bacteria Answer: a.

40.
BIOLOGY - Anaerobic breakdown of sugar into alcohol the chemical process is a) Zymosis b) agglutination c) reduction d) cleavage Answer: a. Zymosis.

41.
BIOLOGY - Animal spraying dark fluid in the sea to confuse enemy and escape in the meloo : a) Whale b) Star Fish c) Flying Fish d) Octopus Answer: d. Octopus.

42.
BIOLOGY - Ants- which category does not have wings : a) Males b) Queen c) Workers d) Males and Queen Answer: c. Workers.

43.
BIOLOGY - Apes largest in size is a) Gorillas b) Orangutans c) Chimpanzees d) Titi Answer: a. Gorillas.

44.
BIOLOGY - Apoptosis(Cell suicide)- takes place in human cells for the purpose of : a) when something irreparably goes wrong in a cell it kills itself to protect human body. b) when something goes wrong in human body the cell kills itself. c) when something goes wrong in human body the body kills the cell. d) cell kills itself to prevent D N A damage. Answer: a.

45.
BIOLOGY - Appearance of first bird on Earth‷s surface happened __ years ago : a) 300 million b) 200 million c) 100 million d) 50 million Answer: b. 200.

46.
BIOLOGY - Arachnology studies a) bats b) flies c) mosquitoes d) spiders Answer: d. spiders.

47.
BIOLOGY - Archer Fish kills prey a) by spraying water jet b) by electric shock c) by spraying poison d) by intolerable sound Answer: a. spraying water jet.

48.
BIOLOGY - Aritificial gene- prepared by : a) Jayant Narlekar b) Prof. Chandra sekhar c) Mercillo Malfizi d) Hargobind Khorana Answer: d. Hargobind Khorana.

49.
BIOLOGY - BENTHOS live ____ along the COASTLINE. a) in sea bed under water b) over water c) in sea bed and littorals d) littorals-neighbourhood of sea. Answer: a.

50.
BIOLOGY - BIOBLASTS in a cell are ___ a) lysosomes b) ribosomes c) mitochondrion d) plastidsAnswer: Answer: c.

51.
BIOLOGY - BIOTECHNOLOGY - MICROBIOLOGY - Cloning involves : a) artificial insemnation from a single sexually produced ancestor b) Asexually - from sexually produced ancestor c) Sexually-from asexually produced ancestor d) Sexually - from sexually produced ancestor Answer: a.

52.
BIOLOGY - BIRDS have __ hearts. a) large b) small c) cold d) heavy Answer: a.

53.
BIOLOGY - BIRDS have a body temperature of a) 95-100 b) 100-104 c) 105-110° d) 111-114 Answer: c.

54.
BIOLOGY - BOTANY - WOODSIA ILVENSIS is a/an a) algae b) fungi c) fern d) dicotyledon Answer: c.

55.
BIOLOGY - BOTANY - __ tree yields Monkey Bread : a) Fig tree b) Pine tree c) Baobab tree d) Banian tree Answer: c. Baobab tree.

56.
BIOLOGY - BUTTERFLIES AND MOTHS collectors for hobby are called a) entomologists b) lepidopterists c) ornithologists d) numismatists Answer: b. lepidopterists.

57.
BIOLOGY - Bacteria all types- common characteristic : (Asst Gr) a) photosynthetic b) non-photosynthetic c) anaerobic d) respiration Answer: d. respiration.

58.
BIOLOGY - Bacteria and Virus difference is a) Bacteria is pathogenic virus is not b) Bacteria is microscopic, virus is ultramicroscopic c) Bacteria has cell structure cell membrane etc. virus does not have d) Bacteria is a lower level being virus is a higher level being. Answer: c.

59.
BIOLOGY - Bacteria which can complete their life cycle without oxygen : a) aerobics b) anaerobics c) bacteoroid d) diplococcus Answer: b. anaerobics.

60.
BIOLOGY - Bacteriophage is : a) Bacteria living on dead matter b) Virus that attacks bacteria and destroys their host c) bacteria that fights viruses d) blue green alga Answer: b. Virus that attacks bacteria and destroys their host.

61.
BIOLOGY - Baldness of man inherited to son- linkage of gene for baldness : a) X- linked b) Y- linked c) Both X and Y linked d) Not linked to X & Y Answer: b. Y- linked.

62.
BIOLOGY - Bamboo- is a type of : a) herb b) shrub c) tree d) grass. Answer: d. grass.

63.
BIOLOGY - Bat(animal)- also called : a) flier b) cop c) flitter mice d) tse tse Answer: c. flitter mice.

64.
BIOLOGY - Bat(animal)- specialities : a) flying mammal highest upper limit of audible range use of sound waves for navigation b) egglaying mammal highest upper limit of audible range c) flying mammal lowest upper limit of audible range use of sound waves for navigation d) egglaying mamma lowest lower limit of audible range Answer: a.

65.
BIOLOGY - Bats navigate using __ : a) sound b) light c) electricity d) magntism Answer: a. sound.

66.
BIOLOGY - Bats- a) Lay eggs in hollows b) use echolocation for avoiding obstacles while flying c) have toothless beak d) have nucleated red blood cells Answer: b.

67.
BIOLOGY - Bees- sex of the worker bees : a) Imperfectly developed males b) Imperfectly developed females c) No sex d) Can be of both sexes Answer: b. Imperfectly developed females.

68.
BIOLOGY - Bio impedance analysis- is useful to : a) measure sugar in body b) measure radiation c) measure fat in body d) measure immunity against bacteria Answer: c. measure fat in body.

69.
BIOLOGY - Biochemical theory of origin of life- propounded by : a) Darwin b) Dalton c) A I Oparin J B S Haldane d) Oparin and Huxley Answer: c. A I Oparin J B S Haldane.

70.
BIOLOGY - Biogas- main constituents : (Stenos) a) Methane and CO-2 b) Ethylene and CO-2 c) Butane and CO-2 d) Methane and Carbon Monoxide Answer: a. Methane and CO-2.

71.
BIOLOGY - Biogeography- study of : a) plant habitat b) spatial distribution of plants and animals c) evolution of plants and animals d) taxonomy of plants Answer: b. spatial distribution of plants and animals.

72.
BIOLOGY - Biopsy- term associated with which field of study : a) Engineering b) Agriculture c) Social Science d) Medical Science Answer: d. Medical Science.

73.
BIOLOGY - Birds mating for life : a) Sparrows b) Pigeons c) Parrots d) Swans Answer: d. Swans.

74.
BIOLOGY - Bixa natural food color plant- yields fruits giving which food color : a) Orange b) Yellow c) Cream d) White Answer: a. Orange.

75.
BIOLOGY - Black molly is a) insect b) pisces c) mammal d) mollusc Answer: b. pisces.

76.
BIOLOGY - Blood anti-coagulant in alimentary canal can be seen in the animal a) Snake b) Lizard c) Parrot d) Leech. Answer: d. Leech.

77.
BIOLOGY - Breast feeding of offshoot both by male and female parent can be found in the animal a) Kangaroo b) Echidna c) Polar bear d) Rein deer Answer: b. Echidna.

78.
BIOLOGY - CATS cannot recognise tastes of __. a) salts b) chillies and pepper c) sugars d) chicken Answer: c. cannot recognise sweet taste.

79.
BIOLOGY - CATS have __ day vision. a) good b) poor c) no d) needs more research Answer: a.

80.
BIOLOGY - CATS sweat __. a) profusely b) little c) during night only d) during day only Answer: a.

81.
BIOLOGY - CLONING is a success in respect of animals a) cats pigs cows donkeys b) dogs rats horses c) cats monkeys rats d) lions tigers elephants Answer: a. catspigs cows donkeys.

82.
BIOLOGY - CLONING is not success till now in respect of animals a) cats pigs cows donkeys b) dogs rats horses c) cats monkeys rats d) lions tigers elephants Answer: b. dogs rats horses.

83.
BIOLOGY - Carotenoids add to vegetables a) red color b) vitamins c) hormones d) sweet taste Answer: a. red color.

84.
BIOLOGY - Cartagena protocol of Biotechnology provides for a) new genertion seeds b) restrictions on cloning c) safe production of bio pesticides d) safe transfer & use of Living modified organisms(L M Os) Answer: d.

85.
BIOLOGY - Cell component containing enzyme for digestion and recycling : a) cell wall b) plasma membrane c) cytoplasm d) lysosome Answer: d. lysosome.

86.
BIOLOGY - Cell of a Human Being- no. of chromosomes : a) 26 b) 36 c) 46 d) 56 Answer: c.

87.
BIOLOGY - Cessation of Circulation of Oxygenated blood is __ death. : a) Somatic death b) Brain stem death c) Clinical death d) Molecular death Answer: b.

88.
BIOLOGY - Chloroplast- function : a) Mineral uptake b) Photosynthesis c) Protein synthesis d) Respiration Answer: b. Photosynthesis.

89.
BIOLOGY - Chronobiology studies __ of life. a) duration b) history c) evolutionary order d) all. Answer: d.

90.
BIOLOGY - Cockroaches and Grasshoppers- belong to which botanical order : a) Diptera b) Orthoptera c) Neuroptera d) Coleoptera Answer: b. Orthoptera.

91.
BIOLOGY - Conditioned reflex which scientist discovered and gave the nomenclature : a) Ian Pavlov b) Ronald Ross c) Mendel d) Darvin Answer: a. Ian Pavlov.

92.
BIOLOGY - Corolla of a flower- main function : a) fertilisation b) transpiration c) attract insects for pollination d) flower nutrition Answer: c. attract insects for pollination.

93.
BIOLOGY - Cotton fibre is made of a) Fats b) Proteins c) Starch d) Cellulose Answer: d. Cellulose.

94.
BIOLOGY - Craniata is another name for the class a) numatodes b) insects c) vertibrata d) sponges Answer: c. vertibrata.

95.
BIOLOGY - Cryobiology studies EFFECT OF FREEZING on living tissues of __ animals. a) warmblooded animals b) cold blooded animals c) equatorial animals d) nocturnal animals. Answer: a.

96.
BIOLOGY - Cultivation of Fruits- science is called : (UDCs) a) Olericulture b) Pomology c) Sericulture d) Floriculture Answer: b. Pomology.

97.
BIOLOGY - Cuttle Fish Silver fish Black molly Blue Whale- which is a mollusc : a) Cuttle Fish b) Silver fish c) Black molly d) Blue Whale Answer: a. Cuttle Fish.

98.
BIOLOGY - Cuttle fish Silver fish Black molly Blue Whale- which belongs to pisces : a) Cuttle fish b) Silver fish c) Black molly d) Blue Whale Answer: c. Black molly.

99.
BIOLOGY - Cycling of elements between living and non-living components of biosphere- known as : a) biological cycle b) biogeochemical cycles c) biogeocoenosis d) geobiocoenosis Answer: b. biogeochemical cycles.

100.
BIOLOGY - D N A use in criminal investigation limitation is a) non-availability of data base b) defects in receptor protein and 8 types of genetic changes c) change of face in tune with occupation and climate d) similarity of gentic finger-prints Answer: b. defects in receptor protein and 8 types of genetic changes.

101.
BIOLOGY - DNA contains information on ____ a) carbohydrates b) proteins c) fats d) mineral salts. Answer: b. proteins.

102.
BIOLOGY - DNA first finger print was made in : a) 1979 b) 1987 c) 1999 d) 2001 Answer: b. 1987.

103.
BIOLOGY - DNA labelling is a) transmission of genetic information using DNA b) identifying a person‷s genes by examining DNA c) isolation of constituents of DNA d) illustration of chemical structure of DNA and explaining the mechanism Answer: d.

104.
BIOLOGY - DRUPE the kind of fruit is a) Dehiscence + single chamber b) Dehiscence + multichamber c) stony seed + extended fleshy fruit d) hard-rind Answer: a. Dehiscence + single chamber.

105.
BIOLOGY - Death- science of studying death in all its aspects is called : a) Herpetology b) Thanatology c) Ichthyology d) Ethology Answer: b. Thanatology.

106.
BIOLOGY - Desertification of forests may be caused by grazing of a) Sheep b) cow c) buffalo d) camel Answer: a. Sheep.

107.
BIOLOGY - Diacamma- is : a) bicameral legislature b) bacteria causing Tse Tse fever c) mosquito which cause Dengue fever d) an ant specis without a queen ant Answer: d. an ant specis without a queen ant.

108.
BIOLOGY - Dog breed used to tracing out travellers lost in snow : a) Dalmatian. b) Labrador. c) St. Bernard. d) Welsh Corgi. Answer: a. Dalmatian.

109.
BIOLOGY - Dogs- according to latest D N A studies dog‷s ancestor is : a) tiger b) wolf c) lion d) bear Answer: b. wolf.

110.
BIOLOGY - Dolly is a) First cloned sheep b) First cloned cat c) First cloned dog d) First cloned bull Answer: a. First cloned sheep.

111.
BIOLOGY - Dormant seed can be made to germinate immediately by : a) Ovule culture b) Embryo culture c) Anther culture d) Ovary culture Answer: c. Anther culture.

112.
BIOLOGY - ENVIRONMENT - 100 mm. rainfall on a hectare of land yields __ litres of water : a) 10 million b) 1 million c) 100000 d) cannot measure Answer: b. 1 million litres.

113.
BIOLOGY - EPIPHYTES are ___ Answer: Answer: c. Plants which reside on other plants but draw their moisture from air. a) parasites b) self sustaining c) plants which reside on other plants but draw their moisture from air; d) plants which survive on DEAD plants.e) e) c.

114.
BIOLOGY - Eating one‷s own faeces- called : a) Autophagy b) Coprophagy c) Macrophagy d) Microphagy Answer: b. Coprophagy.

115.
BIOLOGY - Ebony Rosewood and Cedar plants- found in : a) Temperate forsts b) Coniferous forests c) Tropical rain forests d) Steppes Answer: c. Tropical rain forests.

116.
BIOLOGY - Egg-laying mammal : a) Duckbilled platypus b) Bat c) Kangaroo d) Whale Answer: a. Duckbilled platypus.

117.
BIOLOGY - Egg-laying mammal is a) Yekidna b) Platipus c) Nepenthes d) Yekidna Platipus Answer: d. Yekidna Platipus.

118.
BIOLOGY - Embryo stage- not present in the life cycle of : a) Pteris b) Funaria c) Cycas d) Spirogyra Answer: d. Spirogyra.

119.
BIOLOGY - Embryonic Potential Antigen or sex- determinant factor : a) episome b) epitope c) microsome d) liposome Answer: a.

120.
BIOLOGY - Endoplasmic reticulum- main centre of : a) carbohydrate synthesis b) ATP synthesis c) fat synthesis d) protein synthesis Answer: d. protein synthesis.

121.
BIOLOGY - Entomology studies a) lizards b) snails c) earthworms d) insects Answer: d. insects.

122.
BIOLOGY - Eques is the genus name of the animal a) Cow b) Buffalo c) Horse d) Elephant Answer: c. Horse.

123.
BIOLOGY - Equus Caballus- name of which animal : a) dog b) horse c) pig d) cat Answer: b. horse.

124.
BIOLOGY - Exobiologists- study : a) submarine life b) fossil structures c) civilisations d) extra terrestrial life Answer: d. extra terrestrial life.

125.
BIOLOGY - Extra terrestrial life- studies is called : a) Exobiology b) Endobiology c) Histology d) Paleobiology Answer: a. Exobiology.

126.
BIOLOGY - FIBRES IN A TREE are bound by the glue a) cellulose pectate b) lignin c) wood cellulose d) leptin Answer: b. lignin.

127.
BIOLOGY - FIRST LIVING ORGANISM to be born on earth is ____ a) Algae b) Lycins c) Moneran d) Protista.Answer: Answer: a.

128.
BIOLOGY - FISH have __ : a) no pain or nociception b) no pain but have nociception c) fish have pain but no nociception d) both pain and nociception Answer: b.

129.
BIOLOGY - FLIES fly at an average speed of a) 6kmph. b) 12kmph c) 18kmph d) 24kmph Answer: c.

130.
BIOLOGY - Farrier is a person who produces a) magnets b) batteries c) harnesses d) horse shoes Answer: d. horse shoes.

131.
BIOLOGY - Fastest Land animal is a) Tiger b) Horse c) Deer d) Cheetah Answer: d. Cheetah.

132.
BIOLOGY - Fatal effect of pencillin on bacteria- discovered by : a) Pasteur b) Fleming c) Koch d) Florey Answer: b. Fleming.

133.
BIOLOGY - Flitter mice is the sobriquet of the animal a) Lizard b) Bat c) Pig d) Rabbit Answer: b. Bat.

134.
BIOLOGY - Flower part associated with insect pollination is (CDS exam.) a) Gynoecium b) Perianth c) Corolla d) Thalamus Answer: c. Corolla.

135.
BIOLOGY - Fresh water fish world‷s largest is a) sea horse b) piranha c) pirarucus d) octopus Answer: c. pirarucus.

136.
BIOLOGY - Fructose contains sugar and a) enzymes b) vitamins c) minerals d) nothing Answer: d. nothing.

137.
BIOLOGY - Fungi reproduces by a) seeds b) saplings c) roots d) spores Answer: d. spores.

138.
BIOLOGY - GENETICS - DNA existence was first recognised in a) 1839 b) 1869 c) 1899 d) 1920 Answer: b.

139.
BIOLOGY - GERMINATION first organ which emerges immediately after is a) leaf b) bud c) radicle d) stem Answer: c. radicle.

140.
BIOLOGY - GLYCOBIOLOGY studies : a) proteins in animals b) fats in animals c) production of enzymes in animals d) storage of carbohydrates in humans and animals Answer: d.

141.
BIOLOGY - GOLGI BODIES exist in a) nucleus b) cytoplasm c) epidermis d) plasma membrane Answer: b.

142.
BIOLOGY - Gender Equality- which insect has the equity of males and females toiling together : a) termites b) ants c) bees d) flies Answer: a. termites.

143.
BIOLOGY - Gene Banks which is the largest gene bank in the world : a) ICRISAT gene bank Hyderabad b) Raipur University c) Institute of Microbiology Hyderabad d) BARC Mumbai Answer: a. ICRISAT gene bank Hyderabad.

144.
BIOLOGY - Genetic code make up of the animal published recently is a) mouse b) rabbit c) cat d) chimpanzee Answer: a. mouse.

145.
BIOLOGY - Genetic code- means : a) Arrangement of amino acids within a protein molecule b) Arrangement of carbon atoms in a Carbohydrate molecule c) Arrangement of bases in DNA or RNA d) Arrangement of acids in DNA or RNA Answer: c. Arrangement of bases in DNA or RNA.

146.
BIOLOGY - Ginger is a a) pome b) bulb c) rhizome d) tuber Answer: c. rhizome.

147.
BIOLOGY - Grass-eating animals rare- in which forests : a) Savannas b) Coniferous forests c) Deciduous forests d) Tropical rain forests Answer: d. Tropical rain forests.

148.
BIOLOGY - Great Indian Bustard- is : a) rare snake of Himalayas b) extinct bird of Assam c) rare Indian bird on the way of extinction d) book on Indian birds written by Salim Ali Answer: c. rare Indian bird on the way of extinction.

149.
BIOLOGY - Group of individuals of a specis living in a particular area- called -: a) community b) family c) genera d) population Answer: d. population.

150.
BIOLOGY - HORSES gallop at an average speed of a) 16kmph. b) 22kmph c) 35kmph d) 50kmph Answer: c.

151.
BIOLOGY - HOUNDS chase at an average speed of a) 36kmph. b) 52kmph c) 70kmph d) 90kmph Answer: d.

152.
BIOLOGY - HUMAN GENOME mapped recently contains pairs of chemicals numbering a) 35000 b) 3.12 million c) 3.12 billion d) 35000 x 3.12 billion Answer: c. 3.12 billion.

153.
BIOLOGY - Haploid no.of chromosomes is a) a single set of chromosomes b) 2 sets of chromosomes c) multiple sets of chromosomes d) no fixed sets of chromosomes Answer: a. a single set of chromosomes.

154.
BIOLOGY - Helical structure of proteins- unravelled by : (Engg Serv) a) Linus Pauling b) Maurice Wilkins c) Sanger d) Watson and Cricks Answer: a. Linus Pauling.

155.
BIOLOGY - Herpetology- studies what : a) Amphibians b) Reptiles c) Amphibians and Reptiles d) Amphibians and Reptiles excluding snakes Answer: c. Amphibians and Reptiles.

156.
BIOLOGY - Hippopotamus is a(an) a) carnivore b) herbivore c) baccivore d) omnivore Answer: b. herbivore.

157.
BIOLOGY - Holokinetic a chromosome is called when a) it has a kinetochore b) its centromere is terminally located c) it lacks any kinetochore structure d) it has a diffused centromeric activity Answer: c. it lacks any kinetochore structure.

158.
BIOLOGY - Human Chromosome Sequencing first published in the year a) 1989 b) 1999 c) 2001 d) 1869 Answer: b. 1999.

159.
BIOLOGY - Human Organs- organ which grows to normality even if cut into two : a) Brain b) Liver c) Heart d) Lungs Answer: b.

160.
BIOLOGY - Humans have approximately __ genes in each cell. a) 10000 b) 20000 c) 30000 d) 40000 Answer: c.

161.
BIOLOGY - Humus- is a : a) compost from wastes b) green manure for flowering plants c) substance obtained by decomposition of organic material or plant and animal origin d) compost of night soil mixed with farm wastes Answer: c. substance obtained by decomposition of organic material or plant and animal origin.

162.
BIOLOGY - Ichthyology- studies : a) fish b) amphibians c) reptiles d) aves Answer: a. fish.

163.
BIOLOGY - Identify the mammal : a) Bat b) Crocodile c) Penguin d) Tortoise Answer: a. Bat.

164.
BIOLOGY - If a cell of Genotype Tt undergoes mitosis- type of genotype of daughter cells : a) All TT b) All tt c) All Tt d) 50% T 50% t Answer: d. 50% T 50% t.

165.
BIOLOGY - In REDUCTION DIVISION NUCLEUS is divided into ___ nuclei. a) 2 b) 4 c) 6 d) 8.Answer: Answer: b. two chromosomes with two nuclei each.

166.
BIOLOGY - Indian Goats- highest milk producing breed : a) Barbari b) Jamnapari c) Black Bengal d) Beetal Answer: d.

167.
BIOLOGY - Insulin -discoverer : a) F. Banting b) Hahnemann c) Harvey d) Karl Landsteiner Answer: a. F. Banting.

168.
BIOLOGY - Interaction of antigens and antibodies- study is called : a) argiology b) haematology c) serology d) cryobiology Answer: c. serology.

169.
BIOLOGY - Ivan Pavlov researched on : a) conditioned salivary responses of dogs b) extra ordinary smell perception of dogs c) nocturnal vision of feline pets d) visual perceptions of birds and insects Answer: a. conditioned salivary responses of dogs.

170.
BIOLOGY - KLINEFELTER‷s SYNDROME is caused by the excess __ chromosome in males. a) X b) Y c) 18 d) 48 Answer: a.

171.
BIOLOGY - LEPIDOPTERISTS collect __ : a) coins b) stamps c) butterflies and moths d) ancient idols Answer: c. butterflies and moths.

172.
BIOLOGY - LIFE ZONES OF INTERRELATED PLANTS are called ____ : a) bio accumulation b) biota c) biome d) biotype Answer: c. biome.

173.
BIOLOGY - LUWAN HAK discovered ____ a) unicellular organisms b) multi cellular organisms c) genes d) cell division Answer: a.

174.
BIOLOGY - LYSOSOMES in a Cell contain ENZYMES for ____ a) growth b) sexuality c) digestion and recycling d) response to external stimulii. Answer: b.

175.
BIOLOGY - Largest flower is a) Lotus b) Giant Cactus c) Rafflesia Arnoldi d) Racemose Answer: c. Rafflesia Arnoldi.

176.
BIOLOGY - Leaf modified into a pitcher in : a) Fern b) Yekidna c) Platipus d) Nepenthes Answer: d. Nepenthes.

177.
BIOLOGY - Life could have arisen from non-living organic molecules- theory propounded by : (Engg Serv) a) Miller b) Oparin and Haldane c) Darwin d) Louis Pasteur Answer: b. Oparin and Haldane.

178.
BIOLOGY - Limestone Origin is from a) volcanic lava b) compression of earth layers c) compression of plants d) compressed remains of marine animals Answer: d. compressed remains of marine animals.

179.
BIOLOGY - Linus Pauling- main discovery : a) Helical structure of carbohydrates b) Helical structure of fats c) Helical structure of proteins d) Deciphering of genetic code Answer: c. Helical structure of proteins.

180.
BIOLOGY - Living Fossils- Examples : a) Coelacanth Peripatus b) Dragon fly c) Cockroach d) Python Answer: a. Coelacanth Peripatus.

181.
BIOLOGY - Lysosome in a cell- importance : a) contains enzymes for digestion and recycling b) photo synthesis c) protein synthesis d) respiration Answer: a.

182.
BIOLOGY - MACAW PARROT eating poisonous seeds protects itself by eating a) resins b) kaolin c) strychnin d) latex Answer: b. Kaolin a type of China clay.

183.
BIOLOGY - MAN LEARNS THINGS BY IMITATION is meant by the PSYCHOLOGICAL term a) associationism b) behaviourism c) configurationism d) functionalism Answer: b. behaviourism.

184.
BIOLOGY - MARINE MAMMALS used in modern warfare are a) Seal and Walrus b) Walrus and Dolphin c) Dolphin and Seal d) Seal and Sea Gull Answer: c. Dolphin and Seal.

185.
BIOLOGY - MEIOSIS is found in ___ reproduction. a) sexual b) asexual c) agametogenesis d) miscegenation. Answer: a.

186.
BIOLOGY - METATHERIAN MAMMALS have a) placenta b) adapted limbs for digging c) spines and snouts d) pouches Answer: d. pouches.

187.
BIOLOGY - MICROBIOLOGY - BIOTECHNOLOGY - __ created the Cloned Sheep Dolly : a) Ian Wilmut. b) Curtis Youngs c) Martine Nijs d) Rondal Prather Answer: a. Ian Wilmut.

188.
BIOLOGY - MINKS live in a) Tandras b) Steppies c) Tigas d) Equator Answer: c. Tigas

189.
BIOLOGY - MONERA is ___ . a) Prokaryotic bacteria b) Eucaryotic c) Multicellular d) no consensus Answer: d.

190.
BIOLOGY - Mammal- largest : a) Cuttle Fish b) Silver Fish c) Black Moth d) Blue Whale Answer: d. Blue Whale.

191.
BIOLOGY - Matilda (died in 2003) was a (an) a) pop singer b) hollywood star c) cloned sheep d) Olympic sprinter Answer: c. cloned sheep.

192.
BIOLOGY - Milk churning- cream separated due to : (Auditors) a) cohesive force b) centrifugal force c) frictional force d) gravitational force Answer: b. centrifugal force.

193.
BIOLOGY - Mitochondrial D N Avinherited from a) father b) mother c) father or mother d) ancestors Answer: b. mother.

194.
BIOLOGY - Monkeys are common in __ : a) Tropical Rain forests b) Deciduous forests c) Coniferous forests d) Savannas Answer: a.

195.
BIOLOGY - Monotreme (egg-laying mammal) example is (DSC exam.) a) Kangaroo b) Echidna c) Mouse d) Orangutan Answer: b. Echidna.

196.
BIOLOGY - Monotreme is a/an a) egg-laying mammal b) child-laying reptile c) mammal living in water d) flight-less bird Answer: a. egg-laying mammal.

197.
BIOLOGY - Morsupial Mammals have a) placenta b) adapted limbs for digging c) spines and snouts d) pouches Answer: d. pouches.

198.
BIOLOGY - Mycorrhiza is an association of a) Bacteria and roots b) Fungus and roots c) Bacteria and stem d) Fungs and stem Answer: b. Fungus and roots.

199.
BIOLOGY - Myology- studies : a) nerves b) nails c) hair d) muscles Answer: d. muscles.

200.
BIOLOGY - Myrmecology studies a) flies b) cockroaches c) ants d) earthworms Answer: c. ants.

201.
BIOLOGY - NEEL KURANJ is a flower recognised for its a) soporific smell b) medicinal qualities c) 12 years blooming cycle d) carnivorous nature Answer: c. 12 years blooming cycle.

202.
BIOLOGY - Natural System of Plant Classification- proposed by : (Civils) a) Charles Darwin b) C Linnaeus c) Bentham and Hooker d) Whittaker and Margulis Answer: b. C Linnaeus.

203.
BIOLOGY - Neanderthal skull and bones were found at : a) Dusseldorf Germany b) Rome Italy c) Paris France d) Tripoli Libya Answer: a. Dusseldorf Germany.

204.
BIOLOGY - Neuropathology studies a) nervous system b) diseases of nervous system c) blood composition of nervous system d) abc Answer: b. diseases of nervous system.

205.
BIOLOGY - Non-flowering plants are -: a) Thalophyta b) Bryophyta c) Pteridophyta Bryophyta d) Thalophyta Bryophyta Pteridophyta Answer: d. Thalophyta Bryophyta Pteridophyta.

206.
BIOLOGY - Not a bird : a) Cock b) Turky c) Emu d) Bat. Answer: d. Bat..

207.
BIOLOGY - Nucleus in a cell was discovered by a) Robert Brown b) Cavendish c) Dalton d) Avogadro Answer: a. Robert Brown.

208.
BIOLOGY - Nutrition from dead plants and animals the organisms are called : a) parasites b) saprophytes c) epiphytes d) symbiotics Answer: b. saprophytes.

209.
BIOLOGY - Onions store food as : a) sugar b) cellulose c) starch d) protein Answer: b. cellulose.

210.
BIOLOGY - Only anthropoid ape in India : a) hanuman monkey b) lion ailed macaque of Western Ghats c) slow loris of Assam d) whitebrowed gibbon of Assam Answer: d.

211.
BIOLOGY - Oology studies __ : a) fish b) frogs c) reptiles d) birds Answer: d. birds.

212.
BIOLOGY - Oparin-Haldane theory of life covers origin of life in : a) non living organic molecules b) mountains c) gases d) origin of life from viruses Answer: a.

213.
BIOLOGY - Organic Evolution- means a) History of a race b) Development of a race c) History and development of a race d) Progressive development of a race Answer: d. Progressive development of a race.

214.
BIOLOGY - Ornithology studies a) fish b) frogs c) lizards d) birds Answer: d. birds.

215.
BIOLOGY - Out-crossing-with-GM-seeds means : a) modified genes entering the small intestine walls b) modified genes of GM crops entering genes of traditional crops c) modified genes causing allergenicity d) nutritional changes in GM foods Answer: b.

216.
BIOLOGY - PARROT-FISH can __ a) talk like a parrot b) spray poison c) catch prey by giving electric shocks d) feed on coral moss and gurgitate calcium sand on beaches Answer: d.

217.
BIOLOGY - PETA full form __ : a) Platform for Ethical Treatment of Animals b) People for Economical Treatment of Animals c) People for Ethical Treatment of Animals d) People for Empathetical Treatment of Animals Answer: c.

218.
BIOLOGY - PLANKTONS __ : a) live in Sea bed b) float on water c) purify water d) flush water Answer: b.

219.
BIOLOGY - PLANT STEMS GROWING AGAINST GRAVITATION may be termed as a) trophotropism b) geotropism c) ergotropism d) meteortropism Answer: b. geotropism.

220.
BIOLOGY - PLANTS use NITROGEN in the form of ____ a) Nitrogen atoms b) Nitric Oxide c) Nitro glycerides d) Nitrates. Answer: d.

221.
BIOLOGY - PLASMID is a/an ___ : a) part of plasma membrane b) component of cell wall c) vesicle full of digest enzymes d) extra chromosomal genetic element Answer: d. extra chromosomal genetic element
BIOLOGY - __ studies ANTS. a) formicology b) ichthyology c) myrmecology d) entomology Answer: c. myrmecology.

222.
BIOLOGY - POWER GENERATION - __ can be used as substrate for generating BIOGAS. a) Animal Wastes b) Crop residues c) Aquatic plants d) all or any Answer: d.

223.
BIOLOGY - POWER GENERATION - __ can be used as substrate for generating BIOGAS. a) Night soil b) Forest Residues c) aquatic plants d) all or any Answer: d.

224.
BIOLOGY - PROCARYOTES are UNICELLULAR ORGANISMS ____ a) with nucleus b) without nucleus c) with membranous nucleus d) without membranous nucleus. Answer: d.

225.
BIOLOGY - Pachyderm- example -: a) mouse b) buffalo c) lion d) elephant Answer: d. elephant.

226.
BIOLOGY - Panspermia theory of evolution of terrestrial life- propounded by : a) Charles Darwin b) Fred Hoyle & Wickrema Singhe c) Hoyle & Narlekar d) Mendel Answer: b. Fred Hoyle & Wickrema Singhe.

227.
BIOLOGY - Panspermia theory- advocates a) Human life originated in Africa first b) Human life originated in all the continents simultaneously c) Terrestrial life is seeded by extra terrestrial micro organisms d) Extra terrestrial micro organisms consist of lofted germs from earth Answer: c.

228.
BIOLOGY - Parrots distinguish between colors using __ . a) Combinatorial behaviour b) special receptors in the wings c) special sensors in the eye lids d) extra sensory perception Answer: a.

229.
BIOLOGY - Peat- result of : a) Water being squeezed out of plants b) Partial decomposition of plant material c) Water seeping into plant material d) Plant material being submerged in water containing lime Answer: b.

230.
BIOLOGY - Pencillin inventor was a) Flemings. b) Dalton c) Darvin d) Nobel Answer: a. Flemings.

231.
BIOLOGY - Pencillin- obtained from : a) Algae b) Fungi c) Yeast d) Mould Answer: d. Mould.

232.
BIOLOGY - Peripatus(animal)- importance : a) Lysosomes b) Chloroplasts c) Mitochondria d) Ribosomes Answer: b. Chloroplasts.

233.
BIOLOGY - Photosynthesis peaks in __light. a) white b) red c) green d) blue Answer: b.

234.
BIOLOGY - Phylum which has tiny openings in body is : (DSC) a) Protozoa b) Porifera c) Mollusca d) Coelenterata Answer: b. Porifera.

235.
BIOLOGY - Phytology is another name for a) Botany b) Zoology c) Micology d) Taxonomy Answer: a. Botany.

236.
BIOLOGY - Pine plant reproduces by : a) spores b) agamogenesis c) seeds d) saplings Answer: c. seeds.

237.
BIOLOGY - Plant disease caused by Virien ___ : a) Potato leafrole b) Potato spindle tuber c) Blight of rice d) Scraple disease in sheep Answer: c. Blight of rice.

238.
BIOLOGY - Plant responses to external stimulii- which is not a response : (Auditors) a) grow towards light b) roots grow downwards c) die if they receive no water d) flower of a sunflower plant faces towards the sun Answer: c. die if they receive no water.

239.
BIOLOGY - Plesiosaur(Cretaceous animal)- is called : a) dinosaur b) dragon c) sea dragon d) wyvern Answer: c. sea dragon.

240.
BIOLOGY - Pomology studies : a) bee keeping b) prawn culture c) viruses d) fruits and fruit growing. Answer: d. fruits and fruit growing.

241.
BIOLOGY - Poor man‷s timber : a) Devadaru b) bamboo c) Rosewood d) palmyra Answer: b. bamboo.

242.
BIOLOGY - Potato-tobacco-tomato belong to : a) Mimoseae b) Hibiscus c) Anona d) Solanacea Answer: d.

243.
BIOLOGY - Potatoes main nutrient by weight is (Civils) a) protein b) starch c) water d) glucose Answer: b. starch.

244.
BIOLOGY - Prehensile tailed fish : a) Piraracus b) Octopus c) Sea horse d) Piranha Answer: c. Sea horse.

245.
BIOLOGY - Primary consumers in forest eco system : a) rabbit and snake b) deer and rabbit c) frog and deer d) earthworm and snake Answer: b.

246.
BIOLOGY - Pune-Cardiff experiment using cryogenic sampler in space- proved that terrestrial germs were a) lofted up by atmosphere b) seeded by extra terrestrial micro organisms c) inferior to extra terrestrial organisms d) terrestrial organisms and extra terrestrial micro organisms belong to different genre Answer: b.

247.
BIOLOGY - RENNET is used in commercial production of a) milk b) butter c) cheese and junket d) curd Answer: c. cheese and junket.

248.
BIOLOGY - RHIZOMES have __ . a) horizontal stem b) horizontal root c) vertical stem d) vertical root Answer: a.

249.
BIOLOGY - RUBBER PLANTS GROW SLOW because they a) have less chlorophyll b) grow hard wood c) spend their energy in producing latex d) they need water for producing gummy resins Answer: c.

250.
BIOLOGY - RUDOLF WIRKOV discovered ____ a) unicellular organisms b) cell division c) DNA d) plastids Answer: b.

251.
BIOLOGY - Rafflesia Arnoldi(biggest flower) is : (NDa) a) root parasite b) stem parasite c) saprophyte d) symbiont Answer: a. root parasite.

252.
BIOLOGY - Rauwolfia serpentina help in controlling : a) TB b) Whooping Cough c) Hydrophobia d) BP Answer: d.

253.
BIOLOGY - Reithrodontomys is a) a harvest mouse b) a type of African cat c) a French horse d) a mapped gene of a mouse Answer: a. a harvest mouse.

254.
BIOLOGY - Reptile with a four chambered heart is (CDS exam.) a) snake b) turtle c) crocodile d) lizard Answer: c. crocodile.

255.
BIOLOGY - Ribosomes function is ____ a) Mineral uptake b) Photosynthesis c) Protein Synthesis d) Respiration Answer: c. Protein Synthesis.

256.
BIOLOGY - Ricin is a deadly poisonous substance obtain from the common plant a) coconut b) castor c) cashew d) coffee Answer: b. castor.

257.
BIOLOGY - Ricinis Communis plant common name is a) coconut b) castor c) groundnut d) sesamum Answer: b. castor.

258.
BIOLOGY - Robert Koch discovered __ : a) Cholera Bacillus b) TB Bacillus c) Typhoid Virus d) Polio Virus Answer: a.

259.
BIOLOGY - Root hairs absorb water from soil- on account of : a) plasmolysis b) differences in osmotic concentration c) difference in turgor d) different ions present in soil water Answer: b. differences in osmotic concentration.

260.
BIOLOGY - STEMS CELLS play a key role in __ cloning. : a) therapeutic cloning b) reproductive cloning c) animal cloning d) all Answer: a. therapeutic cloning
BIOLOGY - __ are SUICIDE BAGS OF CELLS : a) cell wall b) plasma membrane c) organelle d) lysosomes Answer: d. lysosomes.

261.
BIOLOGY - STRYCHNINE is a toxin produced by : a) spikes b) Hydrogen cyanide gas c) latex d) toxic sap Answer: d. toxic sap. It can cause heart attacks to cows.

262.
BIOLOGY - Saprophytes are organisms which have their nutrition from a) living plants and animals b) dead plants and animals c) marine organisms only d) dead marine organisms only Answer: b. dead plants and animals.

263.
BIOLOGY - Saprophytic Organisms- examples : (Hotel Man.) a) Yeast wheat euglena b) Crow radish amoeba c) Mushroom green mould wheat d) Yeast mushroom greenmould Answer: d.

264.
BIOLOGY - Saprozoic animals- nourishment : a) Living animals b) Decaying dead animal bodies c) Living plants d) Decaying plant matter Answer: b. Decaying dead animal bodies.

265.
BIOLOGY - Serology- studies : a) thrombosis of blood b) creation of cells c) death of cells d) interaction between antigens and antibodies Answer: d. interaction between antigens and antibodies.

266.
BIOLOGY - Shedding of leaves chemical directly responsible is a) Carbonic acid b) Acetic acid c) Magnesium Chloride d) Ammonium Chloride Answer: b. Acetic acid.

267.
BIOLOGY - Silviculture- another name for : a) horticulture b) forestry c) culture of timber yielding plants d) culture of foliage giving plants Answer: b. forestry.

268.
BIOLOGY - Snail speed : a) Speed of snail - 1.5 mm per second or 5.4 m per hour b) Speed of turtle(tortoise) 70 meters per hour c) Speed of fly - 5 m per second or 18kmph d) Speed of man - 6 kmph Answer: a. Speed of snail - 1.5 mm per second or 5.4 m per hour.

269.
BIOLOGY - Snakes function of the tongue is (Civils) a) taste b) smell c) catch food d) detect food Answer: b. smell.

270.
BIOLOGY - Spacial distribution of plants and animals- study called : (Stenos) a) Zoogeography b) Biogeography c) Plant Geography d) Human ecology Answer: b. Biogeography.

271.
BIOLOGY - Spider silk- consists of : a) Enzymes b) Saliva secreted by spider c) Proteins d) Greasy fats Answer: c. Proteins.

272.
BIOLOGY - Sponge is a/an : a) fungus b) fossil c) plant d) animal Answer: d. an animal.

273.
BIOLOGY - Synthesizing protein- coded information is carried from nucleus to the ribosome through ____ a) iRNA b) mRNA c) tRNA d) DNA Answer: b. RNA.

274.
BIOLOGY - TANNIN zams __ system. a) circulatory b) digestive c) excretary d) respiratory Answer: b.

275.
BIOLOGY - TEA is an appetite killer because it a) alkaloid b) acidic c) tannin jams up digestive system d) upsets metamorphosis Answer: c. tannin jams up digestive system.

276.
BIOLOGY - THIRD LARGEST LAND ANIMAL is a) elephant b) rhino c) hippo d) ziraffe Answer: c. hippo.

277.
BIOLOGY - TRICHOSANTHUS ANGUINA is the botanical name of the common vegetable a) bottle gourd b) snake gourd c) ash gourd d) cucumber Answer: b. snake gourd.

278.
BIOLOGY - TRUE BACTERIA is the bacteria having a) flexible cellwalls b) no cellwalls c) rigid cellwalls d) bacteoroid Answer: c. rigid cellwalls.

279.
BIOLOGY - Tallest animal : a) Elephant b) Ostrich c) Giraffe d) Camel Answer: c. Giraffe.

280.
BIOLOGY - Taxidermi studies __ : a) skin diseases b) skin grafting c) constructing a dead organism using its skin d) study of poisonous gases which irritate skin Answer: c. constructing a dead organism using its skin.

281.
BIOLOGY - Terrestrial life is seeded by cometary microorganisms- theory called : a) Panspermia theory b) Panacea theory c) Blastogenesis d) Hodgepodge Answer: a. Panspermia theory.

282.
BIOLOGY - Thai Sack brood disease affects a) poultry b) cattle c) sheep d) honey bees Answer: d. honey bees.

283.
BIOLOGY - Thanatology studies __deaths : a) somatic b) unnatural c) molecular d) all Answer: d.

284.
BIOLOGY - Tissue culture- concept implies : a) growing genetically engineered plants in the absence of oxygen b) growing genetically engineered plants with desirable characteristics c) grafting of segments of different plants with desirable characteristics d) growing of plants in an atmosphere of CO-2 Answer: a.

285.
BIOLOGY - Tomato redness is from : a) chlorophyll b) carotenoids c) vitamins d) hormones Answer: b.

286.
BIOLOGY - Tomato was first commercially cultivated in the country a) USA b) Mexico c) China d) Switzerland Answer: b. Mexico.

287.
BIOLOGY - Toxicology studies a) narcotic drugs b) rodents c) pests d) poisons. Answer: d. poisons.

288.
BIOLOGY - Ultra violet light animals which can see are a) fish b) amphibians c) lizards d) bees Answer: d. bees.

289.
BIOLOGY - Water hyacinth- swollen petiole helps in : a) vegetative propagation b) vigorous growth c) storage of food d) buoyancy Answer: d. buoyancy.

290.
BIOLOGY - We get TURPENTINE from : a) coniferous plants b) evergreen plants c) aerophytic plants d) apomixic plants Answer: a.

291.
BIOLOGY - Whale and Monkey both have __ : a) external ears b) long balancing tail c) body hair throughout life d) both give birth to young ones Answer: d. both give birth to young ones.

292.
BIOLOGY - Young spiders can fly several kilometers by a) flying with wings b) ballooning technique (A long greasy thread secreted by spider floats in the air and spider sticks c) running on feet and flying when there is a favourable wind d) bc Answer: b. ballooning technique (A long greasy thread secreted by spider floats in the air and spider sticks.

293.
BIOLOGY - ZOOLOGY - EMU is a/an a) bird b) frog c) reptile d) mammal Answer: a.

294.
BIOLOGY - ZOOLOGY - Emu is a bird from a) Korea b) Australia c) Africa d) South America Answer: b. Australian bird.

295.
BIOLOGY - ZOOLOGY - UAKARIs are a) lizards b) monkeys c) snakes d) frogs Answer: b. short tailed monkeys in Amazon Basin.

296.
BIOLOGY - ZOOLOGY - __ does not lay eggs : a) Lizard b) Bat c) Pigeon d) Platypus Answer: b. Bat.

297.
BIOLOGY - ZOOLOGY - __ possess a) Arthropods b) Molluscs c) Coelenterates d) Fishes Answer: a. Arthropoda.

298.
BIOLOGY - ZOOLOGY - ___ storres water in intestines : (Civils) a) Moloch b) Camel c) Zebra d) Uromastix Answer: b. Camel.

299.
BIOLOGY - ZOOLOGY - animal which has highest upper limit of audible range : a) dog b) bat c) man d) whale Answer: b. bat.

300.
BIOLOGY - ZOOLOGY- __ has great sense of smell : a) Eel b) Shark c) Solar Bear d) all Answer: d.all.

301.
BIOLOGY - Zymosis involves __ of fermentation is a) Aerobic b) Anaerobic c) exothermic d) endothermic Answer: b. Anaerobic.

302.
BIOLOGY - __ reproduces by seeds : (NDa) a) Pine b) Fern c) Pine Fir d) Moss Answer: c. Pine Fir.

303.
BIOLOGY - __ coined the term GENE : a) De Vries b) Sehlelden c) Johannsen d) Mendel Answer: c.

304.
BIOLOGY - __ have the sugar SIALIC ACID. a) all animals b) humans c) apes d) apes and humans. Answer: c.

305.
BIOLOGY - __ invented blood-grouping : a) Edward Jenner b) Ronald Ross c) Karl Landstener d) Madam Curie Answer: c.

306.
BIOLOGY - __ produce BRUCINE and STRYCHNINE : a) castor b) rubber plant c) nux vomica d) semul (silk cotton) Answer: c. nux vomica.

307.
BIOLOGY - ___ can regenerate when cut into pieces and become whole animal : a) snail b) sponge c) Hydra and sponge d) millipede and sponge Answer: c.

308.
BIOLOGY - ___ excrete Uric acid : : a) Piscis b) large portion of Amphibians c) Aves d) Mammals Answer: c. Aves.

309.
BIOLOGY - ___ serve(s) as CELL SKELETON. a) cell membrane b) microtubules c) chromosomes d) ribosomesAnswer: Answer: b.

310.
BIOLOGY - ___Feathers help birds to fly a) Contour feathers b) Down feathers c) Quill feathers d) Filoplumes Answer: a. Contour feathers.

311.
BIOLOGY -'GEOBIOLOGY'studies a) biology of extinct specis b) biology of terrestial life. c) biology of underground livings d) biology of undersea life Answer: b. biology of terrestial life.

312.
MARINE BIOLOGY: Frogs do not exist in a) Arctic b) Antarctic c) Pacific d) NOT Answer: b.

313.
MICROBIOLOGY: Cell activities - controlled by : a) Chloroplast b) Nitochondria c) Cytoplasm d) Nucleus Answer: d.

314.
‴AGROBIOLOGY'studies TURTLESAgrobiology studies a) light b) atmosphere c) plants d) plant life and plant nutrition. Answer: d. plant life and plant nutrition.