ayyo KNOWLEDGE ENRICHMENT PAGE OF YBRAO A DONKEY

ayyo mcqs onlinetests
ayyo 1000 subjects mcqs

Image courtesy Treasury.gov. (USA)
Created, designed and maintained by ybrao a donkey.
Contact About home

Study Material

SEARCH IN AYYO MEDICAL DICTIONARY SAMPLE TEXT Click to go to Medical Dictionary Educational Sample Text Search. This Search is being made available without any warranties of use, for whatsoever purpose.



SLIDE SHOW of the MCQs in all subjects at random.

EXPLANATIONS AND CLARIFICATIONS


For explanations and clarifications on using these web pages, pl. see this explanations page.Click.


READING MATERIAL / STUDY MATERIAL in alphabetical order




RECENT additions in ayyo MCQS

Newly added questions. These questions can be absolutely new or those questions which were omitted earlier or which were not available earlier, collected/designed now.
Click to see recent additions at ayyo MCQs.




A
Abbreviations to Adrenal Glands
ae - Aeronautics - African Geography - an
ae - Aeronautics - African Geography - akz
al - Albumin infusions - amygdala - amz
anatomy
anb Apache Scores to Applied Therapeutics
aq Aqua
ar Arithmetic
arj to az.

B
Bacteria to Balanced Diet
Biology
Bj - Body Chemistry - Botany - Bt
Bu - Bz

C
Calcium blockers to Cardiology
Cells to Current Affairs

D
Data bases
Declaration of Rights to Development
Diabetology to Dyspnea

E
Economic Current Affairs to Economics
Eerie to English Vocabulary

F
Family Planning to Fugacious

G
Galician Language to GDP
Gemology to Geology
Grammar to Gynecology

H
Hague Protocol to Heterogenous individuals
History to Human Development Index

I
Iatronic Causes to Identify the word
Immune System to Immunology
Industrial Melanism to Italian Current Affairs

J
Jacob-Zuma to Jurisprudence - jz

K
Kalumpang to Kyoto Convention -kz

L
Labelling Products to Law and Justice
Le - Library and Information Science to Literature -lz

M
Martial Arts to Mathematics
Measurements to Myeloma

N
Narcolepsy to Nato
Neonatology to Numerical Ability

O
Obstructive Sleep to Official Development Assistance
Oldest to Outdoor Sports

P
Paediatrics to Pathophysiology
Paediatrics to Pathophysiology

Q
Qatar affairs to Qoph
Quantittive Aptitude - to qz

R
Radio to Rays
Reasoning
Religion to Retailers - to rz
Rhinoplasty to Russian History

S
Sacred-Books to Sciences
SEANAD EIREANN to Short Selling
Silicon Waffers to Sleep
Sobriquets to Space Research
Sulfinpyrazone to Suzzan Pet
From Sv - Synonyms - to Sz

T
Tacit to Terrorist Current Affairs
Thanatology to Three Gorges Dam
Tieas to Time-and-Space
Topical Therapy to Trazodone
tu -tulle gras - to tz

U
Ubiquitous to Uxoricide

V
Virology to Volcanic Mount

W
Watery mouth to Written Down Value Method - to wz

X
Xanax to Xylophone

Y
ya to -yachting to - Yousuf Ali Raza -to yz

Z
za zanu zoology zucchini zz



READING MATERIAL / STUDY MATERIAL subject-topic-wise in alphabetical order

Anatomy
Antonyms
Arithmetic
Astronomy


Biology
Books and Authors
Botany
Chemistry
Computers and Information Technology
Diagnostics
English Literature
Numerical ability
Pathology
Pathophysiology
Physics
Quantitative Aptitude
Reasoning (Verbal)
Sports
Synonyms
Thesaurus search.


Zoology


Readers can have a look at 500 English grammar rules.
click.



ADDED INDIA CONTENT for those who are interested in India
Click




disclaimer: While every effort is made to maintain accuracy, no liability or responsibility, pecuniary or otherwise, can be accepted for errors creeping in. Sometimes, others may have copyrights on images and materials presented here. Hence, commercial use is to be avoided, absolutely.

THANKS TO x10hosting.COM
without whose generosity, we could not have run these pages.
Occasionally, our web pages may not open owing to technical problems at host server. There is no need to get disheartened. Readers, may please try, after few hours, by which time, the problem may get corrected.


SUGGESTION


Even if you answer three random tests per day, over a period of one year, you will complete these 1000 tests. Rome is not built in a day. Edison tested his bulb a thousand times, before he gave us the incandescent lamp.

Search-topic-based ayyo onlinetests with scoring and answers



10 RANDOM TESTS IN Synonyms Antonyms Synonyms-antonyms 1 |
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10



10 RANDOM TESTS IN ARITHMETIC Arithmetic 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |



10 RANDOM TESTS in Arithmetic of Time and distances, trains and speeds
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |



10 RANDOM TESTS IN computers Computers 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |



10 RANDOM TESTS IN Numerical Skills Numerical 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |



10 RANDOM TESTS IN Reasoning Reasoning 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |


10 RANDOM TESTS IN anatomy Anatomy 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |


10 RANDOM TESTS IN diagnostics Diagnostics 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |




10 RANDOM TESTS IN pathology Pathology 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |



10 RANDOM TESTS IN pathophysiology Pathophysiology 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |





Links to ybrao a donkey`s writings at blogspot.com.

Africa yb



Reasoning Multiple Choice Question Tests

Atharvana Veda YB

AUTOBIOGRAPH





AYURVEDA yb

BHAGAVADGITA yb

BHARTRUHARI YB - please read this blog when you feel depressed/stress...

Buddha and Buddhism

BUSINESS IN INDIA yb

CONVERSATION STYLES

FAMILY YB

FASHIONS yb

FRANCE yb

Free letter samples

FREE THINKING WORLD YB

FREE THOUGHT AND SPEECH yb

FREE WORLD YB

friends yb

GANDHIJI YB

GITA REVIEWS yb

ENGLISH, GK AND REASONING

Medical Terms analyses and Objective type MCQs. HEALTH yb

HINDUISM REFORMS yb

HINDU PHILOSOPHY REVIEW YB

HOMOEOPATHY yb

INDIAN NATION

INDIAN ECONOMIC PROBLEMS YB

INDIAN ECONOMY YB

Indian Education yb

INDIAN LAW YB

INDIAN LITERATURE yb

INDIAN POLITICS YB

INDIAN SOCIETY yb

INDIAN STATES SWOT YB

INDO EUROPEAN DICTIONARY (SANSKRIT - Latvian, Lithuanian, Old Prussian, Sudovian)

WORLD LEGAL SCENARIO

Leftist Studies yb

MAHA BHAGAVATA YB

MAHABHARATA YB

MANAGEMENT ISSUES yb

Manu Smriti

ENGLISH GRAMMAR (yb)

Law glossary and issues

ENGLISH USAGE REVIEWS

Vocabulary exercises

VOCABULARY TONICS

RAMAKRISHNA PARAMAHAMSA yb

RAMAYANA YB

RECIPES YB

Russia yb

SANKARACHARYA (ADI SHANKARACHARYA)

SANSKRIT ENGLISH MINI DICTIONARY & ENCYCLOPAEDIA

SATHYA SAI BABA yb (satya sai baba)

SECULARISM yb

Shirdi Sai Baba yb

SHORT PARAGRAPH WRITING

SOUTH INDIAN VEGETARIAN COOKING YB

SOUTH ASIA YB

S`ringara S`atakam yb

SUMATI SATAKAM YB

UK YB

UPANISHADS yb

US AND THE WORLD yb

Vairagya Satakam

VEMANA Satakam YB

Viveka Chudamani Yb

Vivekananda YB

ONE WORD SUBSTITUTES



World Literature



Word Select

WORLD General Awareness (GK)

Problems of Telugus

Paramahamsa Yogananda Yb

Non-filmi Classical Music















READING MATERIAL

arithmetic

1. ARITHMETIC - A plane flies at 600 kmph. It traverses two cities in 6 hrs. One day re were clouds. Its route was diverted. During zigzag, it covered cities in 8 hrs including one hour lost in waiting. additional distance covered is: a) 300 km. b) 600 km. c) 800 km. d) 250 km. Answer: b. One hr. addl. journey at 600kmph.

2. ARITHMETIC - ABC working toger at same rate can complete a work in 2 days. AB working toger can complete work in ___ days. a) 1 day b) 2 days c) 3 days d) 4 days Answer: c. Everyday AB can do 2/6 work. y can do 6/6 work in 3 days.

3. ARITHMETIC - A batsman declared out by umpire, returned from center of stadium to pavilion at edge of stadium in, 7 minutes walking a meter per second. circumference of stadium is ___ kms. a) 1.32 km. b) 2.64 km. c) 4.52 km. d) Cannot be calculated Answer: b.

4. ARITHMETIC - A clock shows time as 5 a.m. If minute hand gains 2 minutes every hour, how many minutes will clock gain by 8 p.m.? a) 30 minutes b) 25 minutes c) 28 minutes d) 34 minutes Answer: a. 7 hrs. plus 8hrs. 15 hrs. x 2 mts.

5. ARITHMETIC - A forex broker charges 12.5 paise per milli. He gets this commission both from seller and buyer. On a transaction of $1 million how much will he earn. Say 1$=I.Rs. 50. a) 25,000 b) 125,000 c) 250,000 d) 12,500 Answer: d. working: 50 million Rupees. milli=1000. 50,000 millies x 25 paise=Rs. 12,500.

6. ARITHMETIC - A ship~s oil tank is 60% full. ship hit a rock. Oil started leaking @ 1 litre per second. Captain expects tank to be empty in one day. full capacity of tank is a) 100000 litres b) 144000 litres c) 86400 litres d) 230400 litres Answer: b.

7. ARITHMETIC - An oil tank is 1/4 full. gas boy drew 100 litres. Now it is 1/5 full. full capacity of tank is a) 1000 litres b) 1500 litres c) 2000 litres d) 2500 litres Answer: c.

8. ARITHMETIC - circumference of a circular stadium is 4.4 km. A spectator, in middle of a match ran to center of stadium to shake hands. He might have run ___ meters. a) 1400 b) 1000 c) 700 d) 308 Answer: c. 4.4 mult 7/22. Reverse of pi d. n halve diameter.

9. ARITHMETIC - circumference of a circular stadium is 5.5 km. A spectator, in middle of a match ran across stadium through its center. He might have run ___ kms. a) 1.25 km. b) 1.5 km. c) 1.75 km. d) 2 km. Answer: c. 5.5 mult 7/22. Reverse of pi d

10. ARITHMETIC - perimeter of a rectangular stadium is 1 km. Its length and breadth have a ratio of 3:2. area of stadium is a) 3 hectares b) 2 hectares c) 5 hectares d) 6 hectares Answer: d.

11. ARITHMETIC -A Recruitment Board prepared a merit list of top 100 candidates scoring 100 down to 51%. At every level of mark re are 2 candidates. If 50 candidates are appointed from top, which of following will be true? a) A candidate scoring 75% mks. will get selected. b) A candidate getting 75% mks will not get selected. c) .. d) .. Answer: b.

12. ARITHMETIC -A bus starting from T and reaches A in 45 minutes with an average speed of 40 km/hr. If speed is increased by 10 km/hr how much time it will take to cover same distance? a) 34 minutes b) 36 minutes c) 38 minutes d) 40 minutes Answer: b. 40kmph 45 minutes = 30km. new speed 50kmph. 1km=1.2 minutes. 30km x 1.2 minutes =36m.

13. ARITHMETIC -A candidate appearing for an examination has to secure 40% marks to pass paper I. But he secured only 40 marks and failed by 20 marks. What is maximum mark for paper I? (sbi 2008) a) 100 b) 200 c) 180 d) 150 Answer: d. wkg: 60 is pass mark. It is 40% of? (60x100)/40 = 150.

14. ARITHMETIC -A ship~s oil tank is full. ship hit a rock. Oil started leaking @ 1 litre per second. Captain could get it repaired in one hr. By that time half tank is lost. full capacity of tank is a) 72000 litres b) 720000 litres c) 7200 litres d) cannot be calculated Answer: c.

15. ARITHMETIC -A shop reduced price of a $100 shirt by 20%. y again raise it by anor 20% of sale price. Final price = $ a) 64 b) 100 c) 96 d) 88 Answer: c. 100 goes down to 80 and again goes up by 16.

16. ARITHMETIC -A train covers approx. 350 km. betw Vijayavada and Vizag in 5 hrs. Rasta roko is taking place on 140 km. track. During rasta roko, train can run only at 20 kmph. Train will run late by: a) 3 hrs. b) 4 hrs. c) 5 hrs. d) 6 hrs. Answer: c. expl: 210 km @70= 3 hrs. 140km @20= 7hrs. total 10hrs. Late 5hrs .

17. ARITHMETIC -A walking stick is 1.25 yards high. It has __ segments of one inch each. a) 40 b) 45 c) 48 d) 51 Answer: b.one fourth of a yard is 9 inches. 36+9=45.

18. ARITHMETIC -A water tank is 1/5 full. If we add 50 litres, it will be 1/4 full. What is full capacity of tank? a) 1000 litres b) 1500 litres c) 2000 litres d) 2500 litres Answer: a.

19. ARITHMETIC -Gaga can sing a song in 3 minutes. How many songs she can sing in two and a half hours with rest of 15 minutes every completed hour. a) 40 b) 45 c) 50 d) 60 Answer: a. 2.5 hrs. will give 150 minutes. 2 completed hours need 30 minutes rest. 120 minutes are available. 120/3= 40 songs.

20. ARITHMETIC -Mukherjee and Bhutia play football. y made goals in ratio of 4:3. Which of following cannot be total number of goals made by thm? a) 14 b) 20 c) 21 d) 28 Answer: b. We cannot have decimal/fraction/part goals. Hence goals of each person have to be in integers. Hence you will get 4+3, 8+6 etc.

21. ARITHMETIC -One clock shows time as 5 a.m. If minute hand LOSES 2 minutes every hour, how many minutes will clock LOSE by 8 p.m.? a) 30 minutes b) 25 minutes c) 28 minutes d) 34 minutes Answer: a. 7 hrs. plus 8hrs. 15 hrs. x 2 mts.

22. ECONOMICS - Malthusian ory of population is based on a) Harmonic progression of population b) Geometric progression of food production c) Arithmetic progression of population d) Geometric progression of population Answer: d.

23.
ARITHMETIC OF STATISTICS: 0,2,2,6,0,6,6,3,3,1. Mode of this data, is: a) 2.9 b) 2.5 c) 6 d) 29 Answer: c. Mode refers to the most frequently occuring item. 6 occurs three times. Hence it is the mode.

24.
ARITHMETIC OF EXPONENTIALS: 4³ x 2² x 3 = ?. a) 768 b) 678 c) 867 d) 876 Answer: a.

25.
ARITHMETIC OF PERCENTAGES: A number, on subtracting 15 from it, reduces to its 80%. What is 40% of that number? a) 60 b) 45 c) 30 d) 90 Answer: c. x-15= .80x. x-.80x = 15. .20x=15. .40x=30.

26.
ARITHMETIC OF SPEED: Two trains running in opposite direction, cross each other in 30 seconds. The speed of the Second S train is 72 kmph. Length of the F train is 1800 meters. Length of the Second S train is 300 meters. What is the speed of the F train? a) 72 km. b) 90 km. c) 108 km. d) 120 km. Answer: c . Net distance covered is 1500 meters in 30 seconds. 3 km per minute. Their combined speed is 180 km. Deducting speed of S train 72 from 180, we get F train‷s speed 108 km.

27.
ARITHMETIC OF SPEED: Two trains running in opposite direction, cross each other in 30 seconds. The speed of the first F train is 108 kmph. Speed of Second S train is 72 kmph. Length of the Second F train is 2100 meters. What is the length of the S train? a) 300 meters b) 600 meters c) 900 meters. d) 1200 meters. Answer: a . Combined speed is 180 kmph or 3km-permin or 3000 mpermin or 50m persec. In 30 secs. they can cover 1800 meters which is net length of the two trains. S train must be 300 meters long..

28.
ARITHMETIC OF STATISTICS: A vehicle earned over a 10 day period, the follwing revenues in Euros. 0,100,300,200,500,700,500,900,600,100. Its MEDIAN daily earnings are a) 390 Euros b) 400 Euros c) 500 Euros d) 250 Euros Answer: b. Arrange in ascending order. 0,100,100,200,300,500,500,600,700,900. Middle points are 300,500. Average of the two is 400.

29.
ARITHMETIC OF STATISTICS: A vehicle earned over a 10 day period, the follwing revenues in Euros. 0,100,300,200,500,700,500,900,600,100. Its MODE daily earnings are a) 100 Euros b) 500 Euros c) 600 Euros d) 100 and 500 Euros Answer: d. Arrange in ascending order. 0,100,100,200,300,500,500,600,700,900. Mode refers to the most commonly occuring/demanded items. we have 2x 100. 2 x 500s. We have two modes.

30.
ARITHMETIC OF TRAINS AND SPEEDS: A train covers a distance of 333 kms. in 9 hours. The train is 1 km. long. How much time does it need to cover a tunnel 36 km. long? a) 1 minute b) ½ minute c) 2 minutes d) Cannot be determined Answer: a. hint: train has to cover 37 km. when its last bogey leaves the tunnel. Its speed is 37 kmph. Hence, one minute.

31.
ARITHMETIC: 16³ - 16² = a) 4096 b) 3840 c) 256 d) 4352 Answer: b. hint:16² is 256. 16³ is 256x16=4096. 4096-256=3840.

32.
ARITHMETIC OF ATHLETICS: A sprinter took 9.78 seconds to run 100m. His approx speed per hour is a) 27kmph b) 37kmph c) 47kmph d) 57kmph. Answer: b. In 1 secs. he can run 1.02m. 3600 seconds 3600+20=3620 meters. ≅ 37km.

33.
ARITHMETIC OF BUILDING CONSTRUCTION: A couple wants to build a home measuring 35ft x 103ft. Municipal regulations need 10ft space surrounding the dwelling. What is the minimum size of the plot, that the couple needs? a) b) c) d) Answer: . 45x113 4500+450+135= 5085/9=565sq. yards.

34.
ARITHMETIC OF CONSECUTIVE NATURAL NUMBERS: Sum of three consecutive natural numbers, each divisible by 3 is 72. SMALLEST among them is a) 21 b) 26 c) 27 d) 28 Answer: a. a+a+3+a+6=72 3a+9=72. 3a=63 a=21.

35.
ARITHMETIC OF EXPONENTIALS: 4⁰ + 4⁴ = a) 256 b) 64 c) 257 d) 260 Answer: c. 4⁴ =256. 4⁰=1. total 257.

36.
ARITHMETIC OF HOTEL MANAGEMENT: A hotel has 112 rooms. It charges a tariff of 89 Euros per day. It earned 1032 per day Euros, as room service charges. How much does it earn in a February of 28 days? a) 29032 b) 38000 c) 30080 d) 30800 Answer: d. 11000 euros per day.x 28.

37.
ARITHMETIC OF PERCENTAGES: 37% of a number is 990.86, what will be approximately the 19% of that number a) 600 b) 400 c) 500 d) 700 Answer: c. hint: What is asked here? only approximate. 19% is roughly half of 990=500.

38.
ARITHMETIC OF PERCENTAGES: If ⅘ of a number is 40 more than 40% of same number. What is number: a) 100 b) 150 c) 200 d) 400 Answer: a. 40% of 100=40. 40+40=80. (80x100/80)= 100.

39.
ARITHMETIC OF PHONE BILLS: A Telecom Service Provider charges 60c for the first minute and 10 cents for every additional 12 seconds, or part thereof. A boss spoke to his Assistant for 4 minutes 58 seconds. How much should the phone Company charge? a) 80 b) 2.40 Euro c) 2.60 Euro d) 2.98 Euro Answer: c. 298seconds, total. 60+200c (238sec rounded off to 240, as charges are for round 12 seconds) = 80c.

40.
ARITHMETIC OF SPEED: A train travels at 1 kmph. Its speed in meters per second= a) 2.77 b) .277 c) 277 d) 27.7 Answer: b . 1000/3600=10/36=5/18= .277. We can make .28 meters. This formula is worth remembering while dealing with trains and speeds.

41.
ARITHMETIC OF SPEED: Two trains running in opposite direction, cross each other in 30 seconds. The speed of the first F train is 108 kmph. Speed of Second S train is 72 kmph. Length of the Second S train is 300 meters. What is the length of the F train? a) 1200 meters b) 1500 meters c) 1800 meters. d) 2100 meters. Answer: d . Combined speed is 180 kmph or 3km-permin or 3000 mpermin or 50m persec. In 30 secs. they can cover 1800 meters which is net length of the two trains. F train must be 2100 meters long..

42.
ARITHMETIC OF SPEEDS: A train runs at 114 kmph. Its length is 1300m. Passing through a tunnel of 17.7km, how many minutes does it need to cross it? a) 10 b) 20 c) 30 d) 40 Answer: a. Distance to cover is 19km. Just 10 minutes.

43.
ARITHMETIC OF SPEEDS: Two trains are moving in opposite direction. F train is running at 144 kmph. S train is running at 72 kmph. F train is 1.8 km long. S train is 1.2 km long. In how many seconds, they can cross one another? a) 10 secs. b) 20 secs. c) 30 secs d) 40 secs. Answer: a. Combined speed is 216 kmph. Can cover 60 mpersec. Trains moving in opp. dirs. difference in length is distance to cover. 600 m. 10 secs.

44.
ARITHMETIC OF SQUARE ROOTS: √729 - 27 = ?. a) 0 b) 1 c) 27 d) 54 Answer: a.

45.
ARITHMETIC OF WORK AND TIME: 48 workers can decorticate 5904 kgs. of peanuts in a day. How many workers do we need to decorticate 15129 kgs. of peanuts? a) 123 b) 213 c) 313 d) 413 Answer: d. hint: per worker productivity is 123kgpd. 15129/123= 123 workers.

46.
ARITHMETIC of CUBES: Length of a cube is 61cm. Width 11cm. Height 3cm. What is its volume? a) 201.3cub.cm. b) 2013cub.cm c) 20130cub.cm. d) 1320cub.cm. Answer: b. 61x11x3.

47.
ARITHMETIC OF AGRICULTURE: A gallon milk approx. weighs __kg. a) 1 b) 2 c) 3 d) 4 Answer: d. 1 gallon =3.78 litres of milk. 1 litre milk weighs approx. 1.03kg. 3.78x 1.03, is approx. 4 kg.

48.
ARITHMETIC OF AREA MEASUREMENTS: A rectangular cricket ground is 220 yards long. Its area is one acre. Its width is __. a) 22 yards b) 220 yards c) 484 yards d) 48 yards Answer: a. hint: divide 4840 sq.yards by 220 yards.

49.
ARITHMETIC OF AREAS OF CIRCLES: A circular ground has a diameter of 14 meters. Torrential rains flooded it with 1 inch water. A tanker can carry 10000 liters of water. How many tankers we need to drain the stadium? 1 inch= 0.025m approx. a) 1 b) 2 c) 3 d) 4 Answer: a. radius 7. pi-r-square is (22/7)x7x7 = 22x7= 154sqmt. 154x0.025 = 3.85 cubic meters. 1 cub metre equals 1000 liters. 3850 litres. One tanker will do.

50.
ARITHMETIC OF AREAS OF RECTANGLES: A square ground is 25 meters long and 20 mete4s wide. Torrential rains flooded it with 1 inch water. A tanker can carry 10000 liters of water. How many tankers we need to drain the stadium? 1 inch= 0.025m approx. a) 1 b) 2 c) 3 d) 4 Answer: b. 25x20=500 sqmt. 500*0.025 = 12.5 cubic meters. = 12500 litres. We need two tankers.

51.
ARITHMETIC OF AREAS OF squares: A square ground is 14 meters long on each side. Torrential rains flooded it with 1 inch water. A tanker can carry 10000 liters of water. How many tankers we need to drain the stadium? 1 inch= 0.025m approx. a) 1 b) 2 c) 3 d) 4 Answer: a. 14x14=156 sqmt. 156*0.025 = 3.9 cubic meters. = 3900 litres. One tanker will do.

52.
ARITHMETIC OF AREAS: A Circular Stadium needs covers to protect from rain. It needed 15400 sqmeters of rexin. Find the distance a cricketer has to walk from its gate to its Center. a) 56 meters b) 70 meters c) 84 meters d) 98 meters Answer: b. 15400 = (22/7)xrxr. r²= 15400x(7/22)=4900, r=70m.

53.
ARITHMETIC OF ATHLETICS: Sprinter Usain Bolt was said to have run 200m in 19.73 sec. His approx. speed was __ kmph. a) 28kmph b) 38kmph c) 48kmph d) 58kmph Answer: b. 10m per second roughly. 3600 seconds 36(000)m.

54.
ARITHMETIC OF BUILDING CONSTRUCTION: Ceiling of a square room measures 36ft x 32ft. At 2 Euros per sq. yard, how much does it cost to plaster it? a) 128 Euros b) 96 Euros c) 192 Euros d) 256 Answer: d. area 1080+72=1152/9= 128sqyx2=256 Euros.

55.
ARITHMETIC OF CIRCLES: A circular stadium measures 77ft. from centre to compound wall. Height of the compound wall is 10ft. 1 litre paint can cover 121 sqft. How many litres of paint we need to paint the compound wall ? a) 10 litres b) 20 litres c) 30 litres d) 40 litres. Answer: d. 2pi-r. 2x(22/7)x77 = 22x22 =484ft is the circumference. Area 484x10 is 4840 sqft. 4840/121 = 40 litres.

56.
ARITHMETIC OF COMPOUND INTEREST: (log(FutureValue)-log(PresentValue))∻log(1+quarterly interest rate) gives us a) no of quarters required for doubling the investment b) no of quarters required for tripling the investment c) number of quarters required for getting the given future value d) simple interest rate applicable on the investment Answer: c.

57.
ARITHMETIC OF COMPOUND INTEREST: Customer of a bank invested $10000 for years, at 5%p.a. quarterly compounding. He got $12820 on maturity. At what effective simple interest did he earn? a) 5.64% b) 6.54% c) 4.56% d) 5% Answer: a .He earned 2820 in 5 years. 564 per annum. 564 on 10000 works out to 5.64%.

58.
ARITHMETIC OF COMPOUND INTEREST: Customer of a bank invests $10000 for 5 years at 5%p.a. interest with quarterly compounding. How much should he get on maturity? a) 12280 b) 12820 c) 10282 d) 18200 Answer: b. formula applied is A = p(1+ quarterlyintrate)²⁵= 10000(1+ 0.125)²⁵ = 10000(1.0125)²⁵ = 12820.

59.
ARITHMETIC OF COMPOUND INTEREST: Customer of a bank wants to investment 10000 Euros in a Bank for a fixed period and wants to double his investment. Bank pays quarterly compound interest @10%p.a. How many years approx. should the customer wait? a) 3 years b) 4 years c) 7 years d) 10 years Answer: c. 28 quarters or 7 years and one month. Formula applied is (logFV-logPV)∻ log(1+quartint). Mental Calculation with rounding-offs. =log 20000 - log 10000) ∻ log(1+0.025) = (4.3 - 4) ∻ 0.0107 = .3/.01= 30 quarters. Machinecalculn= 28quarters.+1m.

60.
ARITHMETIC OF CONSECUTIVE NATURAL NUMBERS: Sum of three consecutive natural numbers, each divisible by 3 is 72. Largest among them is a) 25 b) 26 c) 27 d) 28 Answer: c. a+a+3+a+6=72 3a+9=72. 3a=63 a=21,24,27.

61.
ARITHMETIC OF CONSECUTIVE NATURAL NUMBERS: Sum of three consecutive natural numbers, each divisible by 3 is 72. MIDDLE NUMBER among them is a) 21 b) 24 c) 27 d) 28 Answer: a. a+a+3+a+6=72 3a+9=72. 3a=63 a=21. +3 gives middle number.

62.
ARITHMETIC OF DIVISION: 1.0123 ∻ 0.001 = a) 0.10123 b) 0.001023 c) 1012.30 d) 10123 Answer: c.

63.
ARITHMETIC OF ELLIPSES: An oval cycle chain ring is 30cm longest and 15cm widest. What can be its approx. AREA? a) 153sqcm b) 253sqcm c) 353sqcm d) 453sqcm Answer: c. formula pi-ab. a=half length. b=half width. (3.14)x15x(7.5) = 3x15x8= 360sqcm. Nearest 353.

64.
ARITHMETIC OF ELLIPSES: An oval cycle chain ring is 30cm longest and 15cm widest. What can be its approx. circumference? a) 45cm b) 55cm c) 65cm d) 75cm Answer: d. formula 2pi √ ((a² + b²)/2). a=15. b=7.5 a²=225. b²=56. total 281. half 140. sqrt 12. 2pi=6.28. 6.28x12= 74. rounding 75.

65.
ARITHMETIC OF ELLIPSES: An oval stadium is 1km longest and half km widest. What is its approximate circumference? a) 6.28km b) 3.14km c) 4.96km d) 2.5km. Answer: d. approx. 2pi root asquare plus bsquare/ 2. .25+.0625=.312. /2 is .166. root is .40. 2pi is 6.28. 6.28x.40=2.56km.

66.
ARITHMETIC OF ELLIPSES: An oval stadium is 600m longest and 400m widest. What is its approximate circumference? a) 1.6km b) 3.2km c) 4.8 d) 6.4km Answer: a. approx. 2pi root asquare plus bsquare/ 2. 300² + 200² =130000. /2 is 65000. sqrt is 255. x2pi is (6.28)x255 = 1601m. Rounding to 1.6km.

67.
ARITHMETIC OF ELLIPSES: An oval table is 480 inch long and 360 inch wide. It needs approx. __ inches long tape, to fasten its edges from splitting. a) 1442 b) 1332 c) 1882 d) 2662 Answer: b. formula 2pi root ((a² + b²)/2). a is half length. b is half width. 24² + 18² = 576+324=900. half 450. sqrt 21.21. 2pi is 6.28. 6.28x21.21=133. ten times 1330.

68.
ARITHMETIC OF EXPONENTIALS: 2¹⁰ = a) 256 b) 512 c) 1024 d) 2048 Answer: c.

69.
ARITHMETIC OF EXPONENTIALS: 2¹⁰ x 5⁴ = a) 620,000 b) 640,000 c) 660,000 d) 680,000 Answer: b.

70.
ARITHMETIC OF EXPONENTIALS: 3⁶ x 6³ = a) 157464 b) 174654 c) 165574 d) 145746 Answer: a.

71.
ARITHMETIC OF EXPONENTIALS: 4³ X 4³ = a) 2¹² b) 2⁹ c) 2⁶ d) 4⁹ Answer: a. 64x64=4096.

72.
ARITHMETIC OF EXPONENTIALS: 59049 is 3ⁱ. i = a) 6 b) 8 c) 10 d) 12 Answer: c. 3 to the power of 10.

73.
ARITHMETIC OF EXPONENTIALS: 5⁴ x 4⁵ = a) 620,000 b) 640,000 c) 660,000 d) 680,000 Answer: b.

74.
ARITHMETIC OF FRACTIONAL DIVISIONS: Simplify. (15/2) ÷ 3. a) 2.5 b) 5.0 c) 7.5 d) 4.5 Answer: a. hint: 15/2 is 7.5. One-third of 7.5 is 2.5.

75.
ARITHMETIC OF FRACTIONS and PERCENTAGES: one fourth of one third of two fifth of a number is 15. What will be 40% of that number? a) 120 b) 350 c) 270 d) 450 Answer: d. 15x4 =60. 60x3=180. 180 x 5/2 is 450.

76.
ARITHMETIC OF FRACTIONS: (3/₇) ∻ (3/₁₄) = a) 2 b) .5 c) 20 d) .05 Answer: a. We have to reverse and multiply.

77.
ARITHMETIC OF FRACTIONS: ? of 6144 = 2½ x 245.76. a) 16 b) 20 c) 5 d) 10 Answer: d. 2.5 times of 245 ≅ 490 + 122 ≅ 612. Easy start with 10% of 6144 is 614. Hence d. Suppose you select 20% of 612 it will be 1224, we go no where.

78.
ARITHMETIC OF FUEL EFFICIENCY: A car can travel 333 km. with 9 litres of petrol. Distance between New York and Washington DC is 370km. How many litres, should we fill, if we have to add 5 litres more to take care of contingencies? a) 10 litres b) 15 litres c) 20 litres d) 25 litres Answer: b. Hint: 37kmpl is the Car‷s efficiency. 10 litres for 370 km. plus 5 litres will need 15 litres.

79.
ARITHMETIC OF FUEL EFFICIENCY: A car can travel 555 km. with 15 litres of petrol. Distance between New York and Washington DC is 370km. How many litres, should we fill, if we have to add 5 litres more to take care of contingencies? a) 10 litres b) 15 litres c) 20 litres d) 25 litres Answer: b. Hint: 37kmpl is the Car‷s efficiency. 10 litres for 370 km. plus 5 litres will need 15 litres.

80.
ARITHMETIC OF GEOMETRY: The hypotenuse of a right angled triangle is 10cm long. One leg of the triangle measures 8cm. Its base measures, a) 3cm. b) 6cm. c) 8cm. d) 10cm. Answer: c. hint:apply pythagoras theorem sum of the squares of two sides of an right triangle = square of hypotenuse. 6² + 8² = 10².

81.
ARITHMETIC OF GEOMETRY: Two sides of a right angled triangle are 27cm, 36cm. Its hypotenuse measures __. a) 25 b) 35 c) 45 d) 55 Answer: c. 729+1296= √2025=45.

82.
ARITHMETIC OF HOME BUDGETS: A spends 30% of his income on scooter petrol, ¼ of remaining on house rent, balance on food. If he spends Euro 300 on petrol, Then what is expenditure on house rent? a) 525 b) 1000 c) 675 d) 175 Answer: d. totinc= 300x(100/30=1000) Euros. 17.5% spent on petrol. Hence 175 Euros.

83.
ARITHMETIC OF HOTEL MANAGEMENT; A hotel has 10 rooms. In a 10 day period, it got the following room-fill data: 0,2,2,6,0,6,6,3,3,1 days room-number-wise. What is its occupancy ratio %, based on mean? a) 60% b) 20% c) 29% d) 33% Answer: c. 10x10 100 room days. Occupation 29 days. 29%.

84.
ARITHMETIC OF MARKETING: Net price (Intended sale price) of a bra is $180. Store offers 10% discount on list price. What should be the list price? a) $198 b) $200 c) $162 d) $189 Answer: b. If 90 is NP, LP will be 100. If 180 is NP, LP will be 200.

85.
ARITHMETIC OF MARKING UP PRICES: If cost price of 12 tables is equal to sale price 16 tables, loss % is a) 15% b) 20 c) 25 d) 30 Answer: c. c= 1200. r=1200. ar=1200/16=75. loss 25. care:Loss % is calculated on cost price, not sales price.

86.
ARITHMETIC OF MIXED FRACTIONS: 4 ½ × ¹/9 = a) ¹/3 b) ¹/2 c) ¹/4 d) ¹/5 Answer: b. hint: 450/9 is 50 or half.

87.
ARITHMETIC OF MULTIPLICATIONS: (2⁵)x63 = ?. a) 2013 b) 2014 c) 2015 d) 2016 Answer: d. hint: 2⁵ is 32. 2x3 (first digit of 63) = 6. Answer d ends with 6. Hence d.

88.
ARITHMETIC OF PERCENTAGES : 20 is __% of 800. a) 16% b) 4% c) 1.6% d) 2.5% Answer: d. hint: 1% of 800= 8. 2% is 16. 2.5% is 20.

89.
ARITHMETIC OF PERCENTAGES: 12.5% of 192 = 50% of ? a) 48 b) 96 c) 24 d) None Answer: a. 12.5 is 1/8. 50% of ⅛ is 1/4. 1/4th of 192 is half of 96=48.

90.
ARITHMETIC OF PERCENTAGES: 35% of 30 = 25% of ? +1. a) 28 b) 38 c) 42 d) 32 Answer: b. 10.5 9.5 19 38.

91.
ARITHMETIC OF PERCENTAGES: 45% of ? + 30% of 90 = 30% of 210 a) 120 b) 80 c) 60 d) 90 Answer: b. 30% of 90 is 27. 30% of 210 is 63. Diff= 36. 36x100/45 is 80.

92.
ARITHMETIC OF PERCENTAGES: In library, 20% bks are French. 50% of remaining in English. Remaining 9000 are in other languages. What is total number of books in English ? a) 4000 b) 3000 c) 2250 d) None of these Answer: d. 40% of total books in English. 40% other langs. Engbooks= othbooks= 9000.

93.
ARITHMETIC OF POWER CONSUMPTION: A Textile Unit‷s opening power reading was 86766. Closing reading was 89767. Electricity Company charges .7 Euros per unit for the first 1000 units. It charges .8 Euros for every additional unit consumed. It also levies a fixed charge of 80 Euros per month. What will be the total bill? a) 2308 Euros b) 2108 c) 2408 Euros d) 2388 Euros Answer: d. consumption=3001 units. first 1000= 700 Euros. 2001 remaining x.8 = 1608 Euros. total 700+1608+80= 2388 Euros.

94.
ARITHMETIC OF PRIME NUMBERS: 2011 is divisible without remainder, by: a) 3 b) 9 c) 11 d) None of these Answer: d. not divisible without remainder. Prime number.

95.
ARITHMETIC OF PRIME NUMBERS: 2017 is divisible without remainder, by: a) 3 b) 9 c) 11 d) None of these Answer: d. 2017 is a prime number. Cannot be divided, without getting remainder.

96.
ARITHMETIC OF PRIME NUMBERS: 2018 is divisible without remainder, by: a) 3 b) 9 c) 11 d) None of these Answer: d. 2018 is divisible only by 2. Quotient 1009 is a prime number.

97.
ARITHMETIC OF PROBABILITIES: A scratch card gift scheme consists of 11 bicycles, 5 scooters and 4 bikes. The probability of winning a bike is a) 0.55 b) 0.20 c) 0.25 d) 0.05 Answer: b. 4 max. outcomes in 20 total 4/20 =0.20.

98.
ARITHMETIC OF PROBABILITIES: From a deck of playing cards, if we draw two cards randomly, probability of both being diamonds, is: a) 0.58% b) 5.8% c) 58% d) Cannot be calculated. Answer: b . First card 13/52. Second card 12/51. We have to multiply. 13/52 is 1/4. 12/51 is 4/17. 1/4 of 4/17 is 1/17 or 5.8%.

99.
ARITHMETIC OF PROFIT-LOSS: A man buys oranges at Euro 5 a dozen. an equal number at Euro 4 a dozen. He sells them at Euro 5.50 a dozen. makes a profit of Euro 50. How many dozens of oranges he buys? a) 30 b) 40 c) 50 d) 60 Answer: c. cost of 2doz oras 9 euros. earns 2x 5.50 =11. prof. 2 Euros on 2doz. 1 Euro per doz. For getting 50 Euros 50doz oras should be bought.

100.
ARITHMETIC OF RATIOS: Marks obtained by P and V are in 4:5. Marks obtained by V and S are in ratio of 3:2. marks obtained by P and S are in ratio of ? a) 2:1 b) 5:3 c) 6:5 d) 5:6 Answer: c. We have to equalise pv and vs. vandp 5:4 vands 3:2. 15:12:: 15:10. 12:10. 6:5.

101.
ARITHMETIC OF RECTANGLES: A rectangular stadium measures 242ft x 193.6ft. It has a 10ft high compound wall. How much paint do we need to paint it, if 1 litre paint can cover 121 sqft? a) 54 b) 72 c) 90 d) 121 Answer: b. Shortcut: longwalls 20 litres each, 40 litres for 2 walls. Breadth wall needs 16 litres and 2 walls 32 litres. total 72 litres.

102.
ARITHMETIC OF RELOCATION: According to one calculation a salary of $5,000 in New York will be equal to $3,475 in Baltimore. A person spending $5,000 in Baltimore, will approx. need in New York? a) $7200 b) $8200 c) $9200 d) Cannot calculate Answer: a. Multiply 5000 with 5/(3.5). 7143 ≅ 7200.

103.
ARITHMETIC OF ROAD TRANSPORT: A vehicle earned over a 10 day period, the follwing revenues in Euros. 0,100,300,200,500,700,500,900,600,100. Its mean daily earnings are a) 390 Euros b) 400 Euros c) 500 Euros d) 250 Euros Answer: a. 3900/10=390 per day.

104.
ARITHMETIC OF SHARING: Distribute $750 among a,b,c,d. c and d should get equal shares. b should get $125 more than c. a should get what b and c get put together. Decide a‷s share. a) 325 b) 350 c) 375 d) 400 Answer: a . c+125+c+c+125+c+c =750. 5c+250=750. 5c=500.c=100. b=225. a=325.

105.
ARITHMETIC OF SPEED: A train runs @ 72 kmph. It takes 10 seconds to cross an signal pole. What is its length? a) 125 meters b) 150 meters c) 175 meters d) 200 meters Answer: d. 1.2 km or 1200 meters per minute. 20 meters persec. 10 seconds 200 meters .

106.
ARITHMETIC OF SPEED: A train travels at 1 kmph. Its speed in meters per second= a) 4/18 b) 5/18 c) 3 d) 7/18 Answer: b . 1000/3600=10/36=5/18. This formula is worth remembering while dealing with trains and speeds.

107.
ARITHMETIC OF SPEED: A train can travel at 45 meters per second. How much time does it need to cover 1620 km.? a) 10 hrs. b) 12 hrs. c) 14 hrs. d) 16 hrs. Answer: a. 2.7 kmpermin. 162 kmh. 10 hrs.

108.
ARITHMETIC OF SPEED: A train crosses a bridge in 1 minute. Length of the bridge is 1.2 km. Speed of the train is 108 kmph. What is the length of the train? a) 400 meters b) 600 meters c) 800 meters d) 1000 meters Answer: b . 108km in 60 minutes or 1.8km per-minute. Out of this 1.8 km used by train 1.2 km is bridge. Remaining .6km or 600 meters is its length.

109.
ARITHMETIC OF SPEED: A train crosses a bridge in 1 minute. The length of the bridge is 1.2 km. Length of the train is 600 meters. What is its speed? a) 90 kmph b) 108 kmph c) 120 kmph d) 150 kmph Answer: d . total distance travelled in 1 minute is 1800 meters or 1.8 km. 60 minutes=108km.

110.
ARITHMETIC OF SPEED: A train crosses a platform in 1 minute. Length of the train is 600 meters. Speed of the train is 108 kmph. What is the length of the platform? a) 400 meters b) 800 meters c) 1000 meters d) 1200 meters Answer: d . 108km in 60 minutes or 1.8km per-minute. Out of this 600 meters used by train is its own length. Remaining 1.2 km or 1200 meters is the length of the platform.

111.
ARITHMETIC OF SPEED: A train runs at 115.2 kmph. A person runs at 7.2 kmph. The train coming from behind, can overtake him in 30 seconds. The length of the train is a) 500 meters b) 600 meters c) 700 meters d) 900 meters Answer: d . We have to deduct person‷s speed from train‷s speed. Train runs at net 108 kmph or 1.8 kmph or 1800 mpermin or 30 metpersec. In 30secs, it can cover 900 meters.

112.
ARITHMETIC OF SPEED: A train runs at 115.2 kmph. Its length is 900 meters. A person runs at 7.2 kmph. The train coming from behind, can overtake him in __ seconds. a) 10 secs b) 20 secs c) 30 secs d) 40 secs Answer: c . We have to deduct person‷s speed from train‷s speed. Train runs at net 108 kmph or 1.8 kmph or 1800 mpermin or 30 mpersec. Covers 900 meters in 30 seconds.

113.
ARITHMETIC OF SPEED: A train runs at 115.2 kmph. Its length is 600 meters. A person is running on a road parallel to track. The train coming from behind, can overtake him in 20 seconds. Human speed is a) 6 kmph b) 7.2 kmph c) 9 kmph d) 10 kmph. Answer: b . Train‷s gross speed 115.2 kmph. Distance covered is 600 meters in 20 secs. Or 30 mpersec. 1800 mpermin. 1.8 kmpermin. 108 kmph. Its gross speed is 115.2. Speed lost by train is human speed. 115.2 - 108 = 7.2 kmph.

114.
ARITHMETIC OF SPEED: A train travels @ 54 kmph. Its length is 900 meters. It can cross a standing girl in __ minutes. a) 1 b) 2 c) 3 d) 4 Answer: a . It can cover 900 meters per minute (900x60=54000).

115.
ARITHMETIC OF SPEED: A train travels @ 54 kmph. Its length is 900 meters. Platform length is 1260 meters. How much time does it take to cross the platform? a) 1.2 minutes b) 1.8 minutes c) 2.4 minutes d) 3.6 minutes Answer: c . Total distance to cover is 2160 m. Per sec 15 m. 144 sec 2.4 minutes.

116.
ARITHMETIC OF SPEED: Two trains running in opposite direction, cross each other in 30 seconds. The speed of the first F train is 108 kmph. Length of the F train is 1800 meters. Length of the Second S train is 300 meters. What is the speed of the S train? a) 60 km. b) 72 km. c) 90 km. d) 108 km. Answer: b . Net distance covered is 1500 meters in 30 seconds. 3 km per minute. Their combined speed is 180 km. Deducting speed of F train 108 we get S train‷s speed 72 km.

117.
ARITHMETIC OF SPEEDS: A goods train crosses a tunnel in 20 minutes. Its length is 2050 meters. Length of the tunnel is 26.95 km. At what speed, does the train run? a) 87 kmph b) 90 kmph c) 93 kmph d) 96 kmph Answer: a. 29 km in 20 minutes. 42 kmph.

118.
ARITHMETIC OF SPEEDS: A goods train crosses a tunnel in 20 minutes. Its length is 2150 meters. Length of the tunnel is 27.85 km. At what speed, does the train run? a) 87 kmph b) 90 kmph c) 93 kmph d) 96 kmph Answer: b. 30 km in 20 minutes. 42 kmph.

119.
ARITHMETIC OF SPEEDS: A goods train crosses a tunnel in 20 minutes. Its length is 2250 meters. Length of the tunnel is 28.75 km. At what speed, does the train run? a) 87 kmph b) 90 kmph c) 93 kmph d) 96 kmph Answer: c. 31 km in 20 minutes. 42 kmph.

120.
ARITHMETIC OF SPEEDS: A goods train crosses a tunnel in 20 minutes. Its length is 2450 meters. Length of the tunnel is 29.55 km. At what speed, does the train run? a) 87 kmph b) 90 kmph c) 93 kmph d) 96 kmph Answer: d. 32 km in 20 minutes. 42 kmph.

121.
ARITHMETIC OF SPEEDS: A goods train crosses a tunnel in 20 minutes. Its length is 2550 meters. Length of the tunnel is 30.45 km. At what speed, does the train run? a) 87 kmph b) 90 kmph c) 93 kmph d) 99 kmph Answer: d. 33 km in 20 minutes. 42 kmph.

122.
ARITHMETIC OF SPEEDS: A goods train crosses a tunnel in 20 minutes. Its length is 2650 meters. Length of the tunnel is 31.35 km. At what speed, does the train run? a) 111 kmph b) 102 kmph c) 105 kmph d) 108 kmph Answer: b. 34 km in 20 minutes. 42 kmph.

123.
ARITHMETIC OF SPEEDS: A goods train crosses a tunnel in 20 minutes. Its length is 2750 meters. Length of the tunnel is 32.25 km. At what speed, does the train run? a) 111 kmph b) 102 kmph c) 105 kmph d) 108 kmph Answer: c. 35 km in 20 minutes. 42 kmph.

124.
ARITHMETIC OF SPEEDS: A goods train crosses a tunnel in 20 minutes. Its length is 2850 meters. Length of the tunnel is 33.15 km. At what speed, does the train run? a) 111 kmph b) 102 kmph c) 105 kmph d) 108 kmph Answer: d. 36 km in 20 minutes. 42 kmph.

125.
ARITHMETIC OF SPEEDS: A goods train crosses a tunnel in 20 minutes. Its length is 2950 meters. Length of the tunnel is 34.05 km. At what speed, does the train run? a) 111 kmph b) 102 kmph c) 105 kmph d) 108 kmph Answer: a. 37 km in 20 minutes. 42 kmph.

126.
ARITHMETIC OF SPEEDS: A train crosses a tunnel in 20 minutes. Its length is 1050 meters. Length of the tunnel is 16.95km. At what speed, does the train run? a) 42 kmph b) 48 kmph c) 54kmph d) 57 kmph Answer: c. 18 km in 20 minutes. 42 kmph.

127.
ARITHMETIC OF SPEEDS: A train crosses a tunnel in 20 minutes. Its length is 1150 meters. Length of the tunnel is 17.85km. At what speed, does the train run? a) 42 kmph b) 48 kmph c) 54kmph d) 57 kmph Answer: c. 19 km in 20 minutes. 42 kmph.

128.
ARITHMETIC OF SPEEDS: A train crosses a tunnel in 20 minutes. Its length is 1250 meters. Length of the tunnel is 18.75km. At what speed, does the train run? a) 48 kmph b) 54 kmph c) 60 kmph d) 63 kmph Answer: c. 20 km in 20 minutes. 42 kmph.

129.
ARITHMETIC OF SPEEDS: A train crosses a tunnel in 20 minutes. Its length is 1250 meters. Length of the tunnel is 18.75km. At what speed, does the train run? a) 48 kmph b) 54 kmph c) 60 kmph d) 63 kmph Answer: c. 20 km in 20 minutes. 42 kmph.

130.
ARITHMETIC OF SPEEDS: A train crosses a tunnel in 20 minutes. Its length is 1350 meters. Length of the tunnel is 19.65 km. At what speed, does the train run? a) 48 kmph b) 54 kmph c) 60 kmph d) 63 kmph Answer: d. 21 km in 20 minutes. 42 kmph.

131.
ARITHMETIC OF SPEEDS: A train crosses a tunnel in 20 minutes. Its length is 1450 meters. Length of the tunnel is 20.55 km. At what speed, does the train run? a) 63 kmph b) 66 kmph c) 69 kmph d) 72 kmph Answer: b. 22 km in 20 minutes. 42 kmph.

132.
ARITHMETIC OF SPEEDS: A train crosses a tunnel in 20 minutes. Its length is 1550 meters. Length of the tunnel is 21.45 km. At what speed, does the train run? a) 63 kmph b) 66 kmph c) 69 kmph d) 72 kmph Answer: c. 23 km in 20 minutes. 42 kmph.

133.
ARITHMETIC OF SPEEDS: A train crosses a tunnel in 20 minutes. Its length is 1650 meters. Length of the tunnel is 22.35 km. At what speed, does the train run? a) 63 kmph b) 66 kmph c) 69 kmph d) 72 kmph Answer: d. 24 km in 20 minutes. 42 kmph.

134.
ARITHMETIC OF SPEEDS: A train crosses a tunnel in 20 minutes. Its length is 1750 meters. Length of the tunnel is 23.25 km. At what speed, does the train run? a) 75 kmph b) 78 kmph c) 81 kmph d) 84 kmph Answer: a. 25 km in 20 minutes. 42 kmph.

135.
ARITHMETIC OF SPEEDS: A train crosses a tunnel in 20 minutes. Its length is 1750 meters. Length of the tunnel is 24.25 km. At what speed, does the train run? a) 75 kmph b) 78 kmph c) 81 kmph d) 84 kmph Answer: b. 26 km in 20 minutes. 42 kmph.

136.
ARITHMETIC OF SPEEDS: A train crosses a tunnel in 20 minutes. Its length is 1850 meters. Length of the tunnel is 25.15 km. At what speed, does the train run? a) 75 kmph b) 78 kmph c) 81 kmph d) 84 kmph Answer: c. 27 km in 20 minutes. 42 kmph.

137.
ARITHMETIC OF SPEEDS: A train crosses a tunnel in 20 minutes. Its length is 1950 meters. Length of the tunnel is 26.05 km. At what speed, does the train run? a) 75 kmph b) 78 kmph c) 81 kmph d) 84 kmph Answer: d. 28 km in 20 minutes. 42 kmph.

138.
ARITHMETIC OF SPEEDS: A train crosses a tunnel in 20 minutes. Its length is 650 meters. Length of the tunnel is 13.35km. At what speed, does the train run? a) 42 kmph b) 48 kmph c) 54kmph d) 57 kmph Answer: a. 14 km in 20 minutes. 42 kmph.

139.
ARITHMETIC OF SPEEDS: A train crosses a tunnel in 20 minutes. Its length is 750 meters. Length of the tunnel is 14.25km. At what speed, does the train run? a) 42 kmph b) 45 kmph c) 54kmph d) 57 kmph Answer: b. 15 km in 20 minutes. 45 kmph.

140.
ARITHMETIC OF SPEEDS: A train crosses a tunnel in 20 minutes. Its length is 850 meters. Length of the tunnel is 15.15km. At what speed, does the train run? a) 42 kmph b) 48 kmph c) 54kmph d) 57 kmph Answer: b. 16 km in 20 minutes. 48 kmph.

141.
ARITHMETIC OF SPEEDS: A train crosses a tunnel in 20 minutes. Its length is 950 meters. Length of the tunnel is 16.05km. At what speed, does the train run? a) 51 kmph b) 48 kmph c) 54kmph d) 57 kmph Answer: a. 17 km in 20 minutes. 42 kmph.

142.
ARITHMETIC OF SPEEDS: A goods train runs at 54 kmph. Its length is 1300m. Passing through a tunnel of 7.7km, how many minutes does it need to cross it? a) 10 b) 20 c) 30 d) 40 Answer: a. Distance to cover is 9km. Just 10 minutes.

143.
ARITHMETIC OF SPEEDS: A highspeed train can run at 360 kmph. Its length is 400 meters. It has to cross a platform of 700 meters. How much time does it need to cross the platform. a) 10 sec. b) 11 sec. c) 12 sec. d) 13 sec. Answer: b. 360 kmph works out to 100 mpersec. For 1100 meters it works out to 11 secs.

144.
ARITHMETIC OF SPEEDS: A train crosses a person standing on a bridge in 8 secs. It crosses the bridge in 20 secs. The bridge is 180 m long. What is its length? a) 54 meters b) 60 meters c) 90 meters d) 120 meters Answer: b. Train covers x meters in 8 secs. x+180 distance 20secs. 180 m is covered in 12 secs. 15 mpersec. 8 secs 120 m.

145.
ARITHMETIC OF SPEEDS: A train crosses a person standing on a bridge in 8 secs. It crosses the bridge in 20 secs. The bridge is 180 m long. What is its speed in kmph? a) 54 kmph b) 60 kmph c) 90 kmph d) 120 kmph Answer: a. Train covers x meters in 8 secs. x+180 meters in 20secs. 180 meters in 12 secs. 15 mpersec. 900 mpermin. 54kmph.

146.
ARITHMETIC OF SPEEDS: A train is 400 m long. It is running @ 115.5 kmph. A man was running on a parallel road, but in opposite direction @ 4.5 kmph. How many secs. does it need to cross him? a) 10 secs. b) 12 secs c) 14 secs. d) 16 secs. Answer: b. Hint: aggregate speed 120 kmph. 2000 meters per minute. Distance to cover= 400m. 400/2000= .2 minute. 12 seconds.

147.
ARITHMETIC OF SPEEDS: A train is 420 m long. It is running @ 121.5 kmph. A man was walking on a parallel road, but in opposite direction @ 4.5 kmph. How many secs. does it need to cross him? a) 10 secs. b) 12 secs c) 14 secs. d) 16 secs. Answer: b. Hint: aggregate speed 126 kmph. 2100 meters per minute. Distance to cover= 420m. 420/2100= .2 minute. 12 seconds.

148.
ARITHMETIC OF SPEEDS: A train is 440 m long. It is running @ 128.5 kmph. A man was walking on a parallel road, but in opposite direction @ 3.5 kmph. How many secs. does it need to cross him? a) 10 secs. b) 12 secs c) 14 secs. d) 16 secs. Answer: b. Hint: aggregate speed 132 kmph. 2200 meters per minute. Distance to cover= 420m. 440/2200= .2 minute. 12 seconds.

149.
ARITHMETIC OF SPEEDS: A train is 460 m long. It is running @ 118.5 kmph. A man was biking on a parallel road, but in opposite direction @ 19.5 kmph. How many secs. does it need to cross him? a) 10 secs. b) 12 secs c) 14 secs. d) 16 secs. Answer: b. Hint: aggregate speed 138 kmph. 2300 meters per minute. Distance to cover= 460m. 460/2300= .2 minute. 12 seconds.

150.
ARITHMETIC OF SPEEDS: A train is 480 m long. It is running @ 125.5 kmph. A man was biking on a parallel road, but in opposite direction @ 18.5 kmph. How many secs. does it need to cross him? a) 10 secs. b) 12 secs c) 14 secs. d) 16 secs. Answer: b. Hint: aggregate speed 144 kmph. 2400 meters per minute. Distance to cover= 480m. 480/2400= .2 minute. 12 seconds.

151.
ARITHMETIC OF SPEEDS: A train is 500 m long. It is running @ 132.5 kmph. A man was biking on a parallel road, but in opposite direction @ 17.5 kmph. How many secs. does it need to cross him? a) 10 secs. b) 12 secs c) 14 secs. d) 16 secs. Answer: b. Hint: aggregate speed 150 kmph. 2500 meters per minute. Distance to cover= 500m. 500/2500= .2 minute. 12 seconds.

152.
ARITHMETIC OF SPEEDS: A train is 520 m long. It is running @ 139.5 kmph. A man was biking on a parallel road, but in opposite direction @ 16.5 kmph. How many secs. does it need to cross him? a) 10 secs. b) 12 secs c) 14 secs. d) 16 secs. Answer: b. Hint: aggregate speed 156 kmph. 2600 meters per minute. Distance to cover= 520m. 520/2600= .2 minute. 12 seconds.

153.
ARITHMETIC OF SPEEDS: A train is 540 m long. It is running @ 146.5 kmph. A man was biking on a parallel road, but in opposite direction @ 15.5 kmph. How many secs. does it need to cross him? a) 10 secs. b) 12 secs c) 14 secs. d) 16 secs. Answer: b. Hint: aggregate speed 162 kmph. 2700 meters per minute. Distance to cover= 540m. 540/2700= .2 minute. 12 seconds.

154.
ARITHMETIC OF SPEEDS: A train is 560 m long. It is running @ 153.5 kmph. A man was biking on a parallel road, but in opposite direction @ 14.5 kmph. How many secs. does it need to cross him? a) 10 secs. b) 12 secs c) 14 secs. d) 16 secs. Answer: b. Hint: aggregate speed 168 kmph. 2800 meters per minute. Distance to cover= 560m. 560/2800= .2 minute. 12 seconds.

155.
ARITHMETIC OF SPEEDS: A train is 580 m long. It is running @ 160.5 kmph. A man was biking on a parallel road, but in opposite direction @ 13.5 kmph. How many secs. does it need to cross him? a) 10 secs. b) 12 secs c) 14 secs. d) 16 secs. Answer: b. Hint: aggregate speed 174 kmph. 2900 meters per minute. Distance to cover= 580m. 580/2900= .2 minute. 12 seconds.

156.
ARITHMETIC OF SPEEDS: A train is 600 m long. It is running @ 167.5 kmph. A man was biking on a parallel road, but in opposite direction @ 12.5 kmph. How many secs. does it need to cross him? a) 10 secs. b) 12 secs c) 14 secs. d) 16 secs. Answer: b. Hint: aggregate speed 180 kmph. 3000 meters per minute. Distance to cover= 600m. 600/3000= .2 minute. 12 seconds.

157.
ARITHMETIC OF SPEEDS: A train is 620 m long. It is running @ 174.5 kmph. A man was biking on a parallel road, but in opposite direction @ 11.5 kmph. How many secs. does it need to cross him? a) 10 secs. b) 12 secs c) 14 secs. d) 16 secs. Answer: b. Hint: aggregate speed 186 kmph. 3100 meters per minute. Distance to cover= 620m. 620/3100= .2 minute. 12 seconds.

158.
ARITHMETIC OF SPEEDS: A train is 640 m long. It is running @ 181.5 kmph. A man was biking on a parallel road, but in opposite direction @ 10.5 kmph. How many secs. does it need to cross him? a) 10 secs. b) 12 secs c) 14 secs. d) 16 secs. Answer: b. Hint: aggregate speed 192 kmph. 3200 meters per minute. Distance to cover= 640m. 640/3200= .2 minute. 12 seconds.

159.
ARITHMETIC OF SPEEDS: A train is 660 m long. It is running @ 188.5 kmph. A man was biking on a parallel road, but in opposite direction @ 9.5 kmph. How many secs. does it need to cross him? a) 10 secs. b) 12 secs c) 14 secs. d) 16 secs. Answer: b. Hint: aggregate speed 198 kmph. 3300 meters per minute. Distance to cover= 660m. 660/3300= .2 minute. 12 seconds.

160.
ARITHMETIC OF SPEEDS: A train is 680 m long. It is running @ 195.5 kmph. A man was biking on a parallel road, but in opposite direction @ 8.5 kmph. How many secs. does it need to cross him? a) 10 secs. b) 12 secs c) 14 secs. d) 16 secs. Answer: b. Hint: aggregate speed 204 kmph. 3400 meters per minute. Distance to cover= 680m. 680/3400= .2 minute. 12 seconds.

161.
ARITHMETIC OF SPEEDS: A train is 700 m long. It is running @ 202.5 kmph. A man was biking on a parallel road, but in opposite direction @ 7.5 kmph. How many secs. does it need to cross him? a) 10 secs. b) 12 secs c) 14 secs. d) 16 secs. Answer: b. Hint: aggregate speed 210 kmph. 3500 meters per minute. Distance to cover= 700m. 700/3500= .2 minute. 12 seconds.

162.
ARITHMETIC OF SPEEDS: A train is 720 m long. It is running @ 209.5 kmph. A man was biking on a parallel road, but in opposite direction @ 6.5 kmph. How many secs. does it need to cross him? a) 10 secs. b) 12 secs c) 14 secs. d) 16 secs. Answer: b. Hint: aggregate speed 216 kmph. 3600 meters per minute. Distance to cover= 720m. 720/3600= .2 minute. 12 seconds.

163.
ARITHMETIC OF SPEEDS: A train is 740 m long. It is running @ 216.5 kmph. A man was biking on a parallel road, but in opposite direction @ 5.5 kmph. How many secs. does it need to cross him? a) 10 secs. b) 12 secs c) 14 secs. d) 16 secs. Answer: b. Hint: aggregate speed 222 kmph. 3700 meters per minute. Distance to cover= 740m. 740/3700= .2 minute. 12 seconds.

164.
ARITHMETIC OF SPEEDS: A train is 760 m long. It is running @ 223.5 kmph. A man was walking on a parallel road, but in opposite direction @ 4.5 kmph. How many secs. does it need to cross him? a) 10 secs. b) 12 secs c) 14 secs. d) 16 secs. Answer: b. Hint: aggregate speed 228 kmph. 3800 meters per minute. Distance to cover= 760m. 760/3800= .2 minute. 12 seconds.

165.
ARITHMETIC OF SPEEDS: A train is 780 m long. It is running @ 230.5 kmph. An old person was walking on a parallel road, but in opposite direction @ 3.5 kmph. How many secs. does it need to cross him? a) 10 secs. b) 12 secs c) 14 secs. d) 16 secs. Answer: b. Hint: aggregate speed 234 kmph. 3900 meters per minute. Distance to cover= 780m. 780/3900= .2 minute. 12 seconds.

166.
ARITHMETIC OF SPEEDS: A train is 800 m long. It is running @ 226.5 kmph. An old person was walking on a parallel road, but in opposite direction @ 13.5 kmph. How many secs. does it need to cross him? a) 10 secs. b) 12 secs c) 14 secs. d) 16 secs. Answer: b. Hint: aggregate speed 240 kmph. 4000 meters per minute. Distance to cover= 800m. 800/4000= .2 minute. 12 seconds.

167.
ARITHMETIC OF SPEEDS: A train is 820 m long. It is running @ 231.5 kmph. An old person was walking on a parallel road, but in opposite direction @ 14.5 kmph. How many secs. does it need to cross him? a) 10 secs. b) 12 secs c) 14 secs. d) 16 secs. Answer: b. Hint: aggregate speed 246 kmph. 4100 meters per minute. Distance to cover= 820m. 820/4100= .2 minute. 12 seconds.

168.
ARITHMETIC OF SPEEDS: A train is 840 m long. It is running @ 236.5 kmph. An old person was walking on a parallel road, but in opposite direction @ 15.5 kmph. How many secs. does it need to cross him? a) 10 secs. b) 12 secs c) 14 secs. d) 16 secs. Answer: b. Hint: aggregate speed 252 kmph. 4200 meters per minute. Distance to cover= 840m. 840/4200= .2 minute. 12 seconds.

169.
ARITHMETIC OF SPEEDS: A train is 220 m long. It is running @59kmph. A man was running on a parallel road, but in opposite direction @ 7 kmph. How many secs. does it need to cross him? a) 10 secs. b) 12 secs c) 14 secs. d) 16 secs. Answer: b. Hint: aggregate speed 66 kmph. 1100 meters per minute. Distance to cover= 220m. 220/1100= .2 minute. 12 seconds.

170.
ARITHMETIC OF SPEEDS: A train is 240 m long. It is running @66 kmph. A man was running on a parallel road, but in opposite direction @ 6 kmph. How many secs. does it need to cross him? a) 10 secs. b) 12 secs c) 14 secs. d) 16 secs. Answer: b. Hint: aggregate speed 72 kmph. 1200 meters per minute. Distance to cover= 240m. 240/1200= .2 minute. 12 seconds.

171.
ARITHMETIC OF SPEEDS: A train is 260 m long. It is running @70 kmph. A man was running on a parallel road, but in opposite direction @ 8 kmph. How many secs. does it need to cross him? a) 10 secs. b) 12 secs c) 14 secs. d) 16 secs. Answer: b. Hint: aggregate speed 78 kmph. 1300 meters per minute. Distance to cover= 260m. 260/1300= .2 minute. 12 seconds.

172.
ARITHMETIC OF SPEEDS: A train is 280 m long. It is running @75 kmph. A man was running on a parallel road, but in opposite direction @ 9 kmph. How many secs. does it need to cross him? a) 10 secs. b) 12 secs c) 14 secs. d) 16 secs. Answer: b. Hint: aggregate speed 84 kmph. 1100 meters per minute. Distance to cover= 280m. 280/1400 = .2 minute. 12 seconds.

173.
ARITHMETIC OF SPEEDS: A train is 300 m long. It is running @81 kmph. A man was running on a parallel road, but in opposite direction @ 9 kmph. How many secs. does it need to cross him? a) 10 secs. b) 12 secs c) 14 secs. d) 16 secs. Answer: b. Hint: aggregate speed 90 kmph. 1500 meters per minute. Distance to cover= 300m. 300/1500 = .2 minute. 12 seconds.

174.
ARITHMETIC OF SPEEDS: A train is 320 m long. It is running @87.5 kmph. A man was running on a parallel road, but in opposite direction @ 8.5 kmph. How many secs. does it need to cross him? a) 10 secs. b) 12 secs c) 14 secs. d) 16 secs. Answer: b. Hint: aggregate speed 96 kmph. 1600 meters per minute. Distance to cover= 320m. 320/1600= .2 minute. 12 seconds.

175.
ARITHMETIC OF SPEEDS: A train is 340 m long. It is running @ 94.5 kmph. A man was running on a parallel road, but in opposite direction @ 7.5 kmph. How many secs. does it need to cross him? a) 10 secs. b) 12 secs c) 14 secs. d) 16 secs. Answer: b. Hint: aggregate speed 102 kmph. 1700 meters per minute. Distance to cover= 340m. 340/1700= .2 minute. 12 seconds.

176.
ARITHMETIC OF SPEEDS: A train is 360 m long. It is running @ 101.5 kmph. A man was running on a parallel road, but in opposite direction @ 6.5 kmph. How many secs. does it need to cross him? a) 10 secs. b) 12 secs c) 14 secs. d) 16 secs. Answer: b. Hint: aggregate speed 108 kmph. 1700 meters per minute. Distance to cover= 360m. /360/1800= .2 minute. 12 seconds.

177.
ARITHMETIC OF SPEEDS: A train is 380 m long. It is running @ 108.5 kmph. A man was running on a parallel road, but in opposite direction @ 5.5 kmph. How many secs. does it need to cross him? a) 10 secs. b) 12 secs c) 14 secs. d) 16 secs. Answer: b. Hint: aggregate speed 114 kmph. 1900 meters per minute. Distance to cover= 380m. 380/1900= .2 minute. 12 seconds.

178.
ARITHMETIC OF SPEEDS: A train is moving at 144 kmph. Its length is 110 meters. It is crossing a platform 130m long. How much time does it need to cross it? a) 3 secs b) 4 secs c) 5 secs d) 6 secs. Answer: d. 1 kmph equals 5/18 meters persec. It can cover 40 mpersec. For 240 meters 6 secs.

179.
ARITHMETIC OF SPEEDS: A train runs at 84 kmph. Its length is 750m. Passing through a tunnel of 13.25km, how many minutes does it need to cross it? a) 10 b) 20 c) 30 d) 40 Answer: a. Distance to cover is 14km. Just 10 minutes.

180.
ARITHMETIC OF SPEEDS: A train runs at 102 kmph. Its length is 900m. Passing through a tunnel of 16.1km, how many minutes does it need to cross it? a) 10 b) 20 c) 30 d) 40 Answer: a. Distance to cover is 17km. Just 10 minutes.

181.
ARITHMETIC OF SPEEDS: A train runs at 108 kmph. Its length is 1200m. Passing through a tunnel of 16.8km, how many minutes does it need to cross it? a) 10 b) 20 c) 30 d) 40 Answer: a. Distance to cover is 18km. Just 10 minutes.

182.
ARITHMETIC OF SPEEDS: A train runs at 120 kmph. Its length is 1400m. It has to pass through a tunnel of 18.6km long. How many minutes does it need? a) 10 b) 20 c) 30 d) 40 Answer: a. Distance to cover is 20km. Just 10 minutes.

183.
ARITHMETIC OF SPEEDS: A train runs at 30 kmph. Its length is 100 meters. How much time does it need to cross an electric post on its path? a) 10 secs. b) 11 secs. c) 12 secs d) 13 secs. Answer: c. 1kmph speed = 5/18meters persec. 30kmph equals 150/18 or 25/3 mpersec. 100x(3/25) will give 12 seconds.

184.
ARITHMETIC OF SPEEDS: A train runs at 30 kmph. Its length is 1526m. Passing through a tunnel of 3.474km, how many minutes does it need to cross it? a) 10 b) 20 c) 30 d) 40 Answer: a. Distance to cover is 5km. Just 10 minutes.

185.
ARITHMETIC OF SPEEDS: A train runs at 36 kmph. Its length is 1265m. Passing through a tunnel of 4.735km, how many minutes does it need to cross it? a) 10 b) 20 c) 30 d) 40 Answer: a. Distance to cover is 6km. Just 10 minutes.

186.
ARITHMETIC OF SPEEDS: A train runs at 42 kmph. Its length is 1625m. Passing through a tunnel of 5.375km, how many minutes does it need to cross it? a) 10 b) 20 c) 30 d) 40 Answer: a. Distance to cover is 7km. Just 10 minutes.

187.
ARITHMETIC OF SPEEDS: A train runs at 48 kmph. Its length is 1400m. Passing through a tunnel of 6.6km, how many minutes does it need to cross it? a) 10 b) 20 c) 30 d) 40 Answer: a. Distance to cover is 8km. Just 10 minutes.

188.
ARITHMETIC OF SPEEDS: A train runs at 60 kmph. Its length is 800m. Passing through a tunnel of 9.2km, how many minutes does it need to cross it? a) 10 b) 20 c) 30 d) 40 Answer: a. Distance to cover is 10km. Just 10 minutes.

189.
ARITHMETIC OF SPEEDS: A train runs at 66 kmph. Its length is 750m. Passing through a tunnel of 10.25km, how many minutes does it need to cross it? a) 10 b) 20 c) 30 d) 40 Answer: a. Distance to cover is 11km. Just 10 minutes.

190.
ARITHMETIC OF SPEEDS: A train runs at 72 kmph. Its length is 1750m. Passing through a tunnel of 10.25km, how many minutes does it need to cross it? a) 10 b) 20 c) 30 d) 40 Answer: a. Distance to cover is 12km. Just 10 minutes.

191.
ARITHMETIC OF SPEEDS: A train runs at 78 kmph. Its length is 1100m. Passing through a tunnel of 11.9km, how many minutes does it need to cross it? a) 10 b) 20 c) 30 d) 40 Answer: a. Distance to cover is 13km. Just 10 minutes.

192.
ARITHMETIC OF SPEEDS: A train runs at 90 kmph. Its length is 1100m. Passing through a tunnel of 13.9km, how many minutes does it need to cross it? a) 10 b) 20 c) 30 d) 40 Answer: a. Distance to cover is 15km. Just 10 minutes.

193.
ARITHMETIC OF SPEEDS: A train runs at 96 kmph. Its length is 850m. Passing through a tunnel of 15.15km, how many minutes does it need to cross it? a) 10 b) 20 c) 30 d) 40 Answer: a. Distance to cover is 16km. Just 10 minutes.

194.
ARITHMETIC OF SQUARES: 17424 is the product of the squares of a) 10 and 11 b) 11 and 12 c) 12 and 13 d) 13 and 14 Answer: b. hint: 11 square is 121. 12 square is 144. Product of 121 and 144 is 17424.

195.
ARITHMETIC OF SQUARES: 24336 is the product of the squares of a) 10 and 11 b) 11 and 12 c) 12 and 13 d) 13 and 14 Answer: b. hint: 12 square is 144. 13 square is 169. Product of 144 and 160 is 24336.

196.
ARITHMETIC OF STATISTICS: 0,2,2,6,0,6,6,3,3,1. MEDIAN of this data, is: a) 2.9 b) 2.5 c) 6 d) 29 Answer: b. Median refers to the central point, after arranging the items in ascending order. Ascending order: 0,0,1,2,2,3,3,6,6,6. 5th item is 2. 6th item is 3. Average of the two is 2.5.

197.
ARITHMETIC OF TERRORISM and MASS BURIALS: A human corpse needs a minimum grave size of 8ft l x4ft b x5ft h. In a mass burial site of 67ft. l x8ft b x 5ft h, how many bodies, we can extend an honorable burial? a) 14 b) 15 c) 16 d) 17 Answer: c. Width matches height of a person. Depth of the trench 5 ft, conforms. Width 67ft /4 ft width can accommodate only 16 coffins. With additional 3ft, we can increase the gap slightly.

198.
ARITHMETIC OF TIME AND WORK: A police constable at a traffic junction can clear 16 vehicles per minute. For clearing a jam of 4336 vehicles, how many hours and minutes does he need? a) 1 hour 31 minutes b) 2 hours 31 minutes c) 3 hours 31 minutes d) 4 hours 31 minutes Answer: d. hint: 4336/16 he needs 271 minutes. /60 gives 4 hours. 31 minutes is the remainder.

199.
ARITHMETIC OF TRAINS AND SPEEDS: A train covers a distance of 444 kms. in 6 hours. The train is 1 km. long. How much time does it need to cover a tunnel 36 km. long? a) 1 minute b) ½ minute c) 2 minutes d) Cannot be determined Answer: b. hint: train has to cover 37 km. when its last bogey leaves the bridge. Its speed is 74 kmph. Hence, half-a-minute.

200.
ARITHMETIC OF TRAINS AND SPEEDS: A train covers a distance of 555 kms. in 15 hours. The train is 1 km. long. How much time does it need to cover a tunnel 36 km. long? a) 1 minute b) ½ minute c) 2 minutes d) Cannot be determined Answer: a. hint: train has to cover 37 km. when its last bogey leaves the tunnel. Its speed is 37 kmph. Hence, one minute.

201.
ARITHMETIC OF VOLUMES OF RECTANGLES: A rectangular tank is 27ft long, 19ft wide and 8ft high. What is its capacity? Hint. 1 cubic foot = approx. 28 litres. a) 115 kilo litres b) 11.5 kilo litres c) 142 k litres d) 1420 k litres Answer: b. volume 27x19x8 = 4104x28 = 114912 litres or 115kl.

202.
ARITHMETIC OF VOLUMES and WEIGHTS: A Govt. is building a 33km. long road. Width 55m. Specifications need the road to be covered with asphalt of 15cm thickness. We need 2.4 tonnes of asphalt to cover a cubic meter. Approximately, how many THOUSANDS OF TONNES of asphalt, the contractor should use to complete the road? a) 113 b) 213 c) 313 d) 413 Answer: a. 33000x55x0.15 = 272250 cubic meters / 2.4 = 113etc tonnes.

203.
ARITHMETIC OF WORK AND TIME: 14 miners can excavate 574 tonnes of coal in a week. How many tonnes can 41 miners excavate in the same time? a) 1681 tonnes b) 1861 tonnes c) 1618 tonnes d) 1816 tonnes Answer: a. hint: 574/14, one miner can excavate 41 tonnes. 41x41 is 1681 for 41 workers.

204.
ARITHMETIC of ALGEBRA: x and y are two consecutive numbers. Their sum is 35. Find out x. a) 17 b) 18 c) 19 d) 20. Answer: a.

205.
ARITHMETIC of AREA MEASUREMENTS: An acre is 4840 Sq. Yards. What will be the length of a square field measuring one acre? a) 69.57 yards b) 96.57 yards c) 56.97 yards d) 65.97 yards Answer: a. hint: 70x70 yards is 4900 sqyds, approx. one acre. 69.57 is proximate to 70. 69.57 is the square root of 4840.

206.
ARITHMETIC of EXPONENTIALS: 2⁻² = a) 2 b) 1 c) .5 d) .25 Answer: d.

207.
ARITHMETIC of EXPONENTIALS: 2⁻³ = a) -8 b) .5 c) .25 d) .125 Answer: d.

208.
ARITHMETIC of EXPONENTIALS: 2⁻¹ = a) 2 b) 1 c) .5 d) .25 Answer: c.

209.
ARITHMETIC of PLANTATIONS: There are 226 wine-creepers in a grape-garden. It yields 1130 kg. of grapes per annum. If fertiliser is increased, yield goes up by 10%. What will be the increase in yield per plant? a) 1kg. b) 2kg. c) 500gm. d) 400gm. Answer: c. hint: Average yield 5kg per tree. 10% increase is .5 kg or 500 grams.

210.
ARITHMETIC of VOLUMES: Length of a cycling track is 53m. Its width is 19m. We are asked to cover it with bitumen of 2cm. thickness. One tonne of bitumen can cover 8 cubic meters. Approximately, how many kilos of bitumen we need? a) 250 b) 2500 c) 25000 d) More data is needed. Answer: 53x19x(0.02) = 20 cubic metres/8= 2.5tonnes or 2500kgs .

211.
ARITHMETIC: 16777216 is the cube of a) 128 b) 256 c) 512 d) 1024 Answer: b. This is the maximum number of colors which RGB can display. 256x256x256.

212.
ARITHMETIC: 16³ + 16² = a) 4096 b) 3840 c) 256 d) 4352 Answer: d. hint:16² is 256. 16³ is 256x16=4096. 4096+256=4352.

213.
ARITHMETIC: A car travels 444 kms. with 12 liters of gas. Driving distance between Washington DC and New York is 370 km. How many liters of gas does the car need? a) 10 liters b) 12 litres c) 37 liters d) 30 liters Answer: a.

214.
ARITHMETIC: A class of 35 students. 4/7 are girls. 1/5 of girls wear suits. 33% of boys wear suits. School is going to admit one more boy. He does not wear suit. What percentage of class, irrespective of sex, will wear suit after the vacation? a) 15% b) 20% c) 25% d) 30% Answer: c. hint: 20girls.15 boys. 4girls+5boys =9 boys wear suits. New strength:36. 9/36 is 1/4 or 25%.

215.
ARITHMETIC: A cylindrical milk can is 1 metre tall. Its diameter is 28cm. How many litres of milk we can transport in a van, if it can accommodate 20 cans at a time? a) 3920 litres b) 39200 litres c) 45000 litres d) Answer: c . pi x .14 x.14 x 100 = 1.96 cubic meters or 1960 litres. 20x 1960 = 39200 litres.

216.
ARITHMETIC: A litre petrol costs $1.50. Suddenly, prices went up by 20%. In addition Government introduced a sales tax of 10%. What will be the new price? a) $1.70 b) $1.80 c) $1.98 d) $1.95 Answer: c.

217.
ARITHMETIC: A stadium has 47 gates. Management used 2021 litres of paint for protecting these gates from rust. By adding 129 litres of thinner, how many gates, it can get painted? a) 47 b) 50 c) 52 d) 55 Answer: b. 43 litres per gate. 2150/43=50 gates.

218.
ARITHMETIC: Average of first 10 natural numbers is a) 5 b) 5.5 c) 5.4 d) 6 Answer: b. hint:Total of first ten natural numbers if 55. Division by 10 gives 5.5.

219.
ARITHMETIC: One acre= 627,000 sq. inches (approx.).One cubic inch=16.3 cub.cm. approx. For irrigating one acre paddy land, with one inch of water height, how many liters of water we need? Hint: 627 x 16.3. Ans: a) 1022.01 b) 10220.1 c) 102210 d) 1022100 Answer: b.

220.
ARITHMETIC: One inch = 2.54cm. One cubic inch= ?. a) 6.4516 b) 64.516 c) 1.63 d) 16.38 Answer: d. hint:2.54 x 2.54 x 2.54 .

221.
ARITHMETIC: What is the area of a rectangle with 4ft 6‷ length and 6ft 4‷ breadth? a) 2.85sqft b) 28.5sqft c) 285sqft d) None of these Answer: b. hint: 54x76 inches= 4104. 144inches mk 1sqft. 4104/144=28.5sqft.

222.
ARITHMETIC: √65536 = a) 256 b) 526 c) 254 d) 524 Answer: a .

223.
DISCOVERIES AND INVENTIONS of MATHEMATICS: Carl Friedrich Gauss was the first mathematician to discuss a) modular arithmetic b) calculus c) trigonometry d) factorials Answer: a.

224.
ENGLISH SYNONYMOUS VERBS - oddman out. a) coit b) throw c) hurl d) hitch Answer: d. hitch entangles. Others send away.
ARITHMETIC of HEXADECIMAL NUMBERS: Numeric equivalent of hexadecimal 21DE ⇞ is a) 8760 b) 8670 c) 8067 d) 7086 Answer: b 2=8092. 1=256. D= 13. E=14. total 8192+256+208+14= 8670.

225.
MATHEMATICS OF ARITHMETIC PROGRESSIONS OF EVEN NUMBERS: Total of all positive EVEN integers between 1 and 20. a) 50 b) 100 c) 55 d) 110 Answer: b. 20= 2+(n-1)2. 20= 2+ 2n-2. 2n =20. n=10. 10/2 (2+20)= 110.

226.
MATHEMATICS OF ARITHMETIC PROGRESSIONS OF ODD NUMBERS: Sum of all odd numbers between 11 and 20. a) b) c) d) Answer: . Between 11and20 there are 10 consec. numbers. Odd numbrs 5. n/2(a1+an). 5/2(11+19)= (5/2) x30=75.

227.
MATHEMATICS OF ARITHMETIC PROGRESSIONS OF ODD NUMBERS: Total of all positive odd integers between 1 and 20. a) 50 b) 100 c) 55 d) 110 Answer: b. 19= 1+(n-1)2. 19= 2n-1. 2n =20. n=10. 10/2 (1+19) 100.

228.
MATHEMATICS OF ARITHMETIC PROGRESSIONS: Amanda draws $6000 p.m. Every year her employer grants a raise of $400. When will her salary double? a) 12 years b) 15 years c) 18 years d) 21 years Answer: b . goal 6000. 15 years.

229.
MATHEMATICS OF ARITHMETIC PROGRESSIONS: An IT Company has 52000 employees. It hires 300 employees and fires 100 employees, per month. In how many years will it touch 100,000 ? a) 5 b) 10 c) 15 d) 20 Answer: d . net adds 200pm. goal 48000. 240months. 20 years.

230.
MATHEMATICS OF ARITHMETIC PROGRESSIONS: Mary took up a weight reduction regimen. Every 4 weeks she loses 3 kg. Her present weight is 100kg. In how many weeks will she reach a goal of 61kg. a) 25 b) 39 c) 52 d) 55 Answer: c . target is 39kg. 39/3 will give 13 time units x4 weeks=52 weeks.

231.
MATHEMATICS OF ARITHMETIC PROGRESSIONS: Sum of all consecutive numbers from 25 to 39. a) 165 b) 175 c) 185 d) 195 Answer: a. 6/2(25+30)=3x55=165.

232.
MATHEMATICS OF ARITHMETIC PROGRESSIONS: Sum of all consecutive numbers from 35 to 40. a) 125 b) 225 c) 325 d) 425 Answer: b . 6/2(35+40)=3x75=225.

233.
MATHEMATICS OF ARITHMETIC PROGRESSIONS: Sum of all consecutive numbers from 45 to 50. a) 185 b) 285 c) 385 d) 385 Answer: b. 6/2(45+50)=3x95=285.

234.
MATHEMATICS OF ARITHMETIC PROGRESSIONS: Sum of all consecutive numbers from 5 to 10. a) 35 b) 45 c) 55 d) 65 Answer: b. n/2(a1+an) =6/2 (5+10)=3x15=45. Without using formula we can easily total. But difficult to total when n is large.

235.
MATHEMATICS OF ARITHMETIC PROGRESSIONS: Sum of all consecutive numbers from 95 to 100. a) 855 b) 585 c) 1170 d) 195 Answer: b. n/2(a1+an).6/2(95+100)=3x195=585.

236.
MODULAR ARITHMETIC: Modular arithmetic is often used in a) audio codecs b) cryptography c) missile launchers d) digital clocks Answer: b. Useful in calculating checksums and check digits.

237.
NUMERICAL ABILITY: 6.25 x 16 = a) 125 b) 100 c) 150 d) 175 Answer: b. hint:
ARITHMETIC OF SPEED: A train runs @ 60 kmph. It takes 9 seconds to cross an electric pole. What is its length? a) 120 meters b) 150 meters c) 170 meters d) 190 meters Answer: b. 1 km per minute. 1/60 km persec. 9/60km is length of train. 3/20km. 3000/20=150 meters .

238.
QUANTITATIVE APTITUDE OF ARITHMETIC SEQUENCES: 100,94,88, 90,84,78, 80,74,68, ?. a) 70 b) 64 c) 58 d) Cannot be determined Answer: a. We have three triplets, each decending with a -d of 6. The first term of the triplet is descending by 10.

239.
QUANTITATIVE APTITUDE OF ARITHMETIC SEQUENCES: A series starts with 100. It declines with a -d of 6. What is its 13th term? a) 25 b) 26 c) 27 d) 28 Answer: d. formula a₁₃ = a+(a-1)d = 100 + (n-1)-6 = 100+ (12x-6) = 28.

240.
QUANTITATIVE APTITUDE OF ARITHMETIC SEQUENCES: A series starts with 21. It ascends with a d of 6. What is its 13th term? a) 75 b) 81 c) 87 d) 93 Answer: d. 21+(12)6= 93.